wtorek, 26 października 2021
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
"Mobilni zawodowcy"
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 3904748
Dzisiaj: 713
IP: 3.80.3.192

Aktualnie :
zalogowanych: 0
gości: 8

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

"5 razy dziennie warzywa i owoce".
20 października w naszej szkole odbyła się akcja prozdrowotna pod hasłem "5 razy dziennie warzywa i owoce". W czasie trwania akcji, której celem jest promocja zdrowego stylu życia i powszechna edukacja w zakresie prawidłowego odżywiania, młodzież przygotowała surówki i świeżo wytłaczane soki, które degustowano w czasie jednej z przerw międzylekcyjnych. W przedsięwzięcie zaangażowani byli uczniowie kl. I TZ żug i III BS kucharz pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych: p. Moniki Ziębińskiej i p. Moniki Gasik. Warto wspomnieć, że warzywa, z których sporządzono surówki i soki, pochodziły z Hurtowni Warzyw PPH Kutno, ul. Grunwaldzka 65, natomiast naczynia jednorazowe ufundował Hurt PAP Eksport-Import Paweł Lewandowski. W ramach dzisiejszej akcji miała również miejsce prelekcja Prezesa Kutnowskiego Szpitala Samorządowego p. Artura Gura na temat szkodliwości palenia papierosów, a pielęgniarka szkolna w czasie przerw zapraszała do swojego gabinetu na pomiar ciśnienia. Kończąc, możemy tylko zachęcać do zdrowego stylu życiu oraz częstszego sięgania po owocowe i warzywne przekąski, bowiem jak głosi znane przysłowie: "Kto jada sałatki, ten piękny i gładki".
autor: Karolina  2021-10-21        Skomentuj 0

Wycieczka przedmiotowa do łódzkich hoteli
Tradycyjnym i obowiązkowym rozpoczęciem cyklu kształcenia przyszłych hotelarzy jest wycieczka studyjna do renomowanych, starannie wybranych hoteli. Hotelarze z naszej szkoły postawili tym razem na Łódź. Baza hotelarska w stolicy naszego województwa stale się powiększa i robi się coraz bardziej atrakcyjna. 18 października 2021r. uczniowie klasy I i II TZ technik hotelarstwa uczestniczyli w wycieczce przedmiotowej do dwóch łódzkich hoteli – Andel’s i Puro. Zapoznali się ze strukturą organizacyjną hoteli, wyposażeniem pokoi, sal konferencyjnych oraz restauracji. Poznali ofertę usług strefy Prisma Spa, oferującej różnorodne zabiegi kosmetyczne oraz sauny z aromaterapią. Atrakcją dla gości jest koktajl bar Spiryt z tarasem na ostatnim piętrze, z którego rozpościera się piękny widok na centrum Łodzi oraz Pałac Poznańskich. Dewizą łódzkiego Hotelu Puro jest „coś więcej niż nocleg”. To zdecydowanie wyróżnia go spośród innych łódzkich hoteli. Restauracje i bary są dostępne dla mieszkańców miasta, a duże lobby urządzone jest tak, by można było w nim pracować, spotkać się ze znajomymi lub odpocząć. Wystrój i oferowane usługi wywarły duże wrażenie na uczniach, zwłaszcza informacje o darmowych seansach filmowych w hotelowym kinie Cinema Paradiso i wycieczkach krajoznawczych, w których udział może wziąć każdy mieszkaniec okolicy. Idea „otwartego domu” jest fantastycznie widoczna w łódzkim Puro. Następnym punktem programu był Vienna House Andel’s - tradycyjne pofabryczne wnętrza dawnej fabryki Izraela Poznańskiego, zamienione w znakomity hotel zawsze wzbudzają zachwyt. Tak było i tym razem. Łódzkie doświadczenia hotelowe na pewno zostaną znakomicie spożytkowane na zajęciach, lekcjach i praktykach zawodowych. To zdecydowanie pierwszy krok do pracy w zawodzie hotelarza. Opiekunami podczas wyjazdu były: p. Karina Karasińska Pirowska i p. Beata Michałkiewicz.
autor: Karolina  2021-10-21        Skomentuj 0

Udział młodzieży w Pikniku Saskim
W minioną sobotę 6 uczniów kl. II BS I Stopnia kucharz przygotowywało wyśmienite potrawy pod okiem szefa kuchni Tomasza Waltera w kutnowskim Parku Traugutta. Nietypowa lekcja gotowania odbyła się w ramach Pikniku Saskiego z okazji Jubileuszu 40-lecia Muzeum Regionalnego w Kutnie. Młodzież spotkał nie tylko zaszczyt gotowania wspólnie z Prezydentem Kutna. Uczestnicy pikniku uczestniczyli też w drużynowej rywalizacji, przygotowując potrawy z produktów, których wcześniej nie znali. Dla uczniów była to świetna lekcja praktyczna, bowiem pan Jarosław Dumanowski, serwując potrawę z jelenia, wprowadził ich w świat dziczyzny. Za udział w pikniku młodzież otrzymała nagrody – bony do Empiku i książki kulinarne, ale przede wszystkim pogłębiła swoją wiedzę i mogła rozwijać zainteresowania pod okiem profesjonalnych kucharzy.
autor: Karolina  2021-10-18        Skomentuj 0

ŻYCZENIA Z OKAZJI DNIA EDUKACJI NARODOWEJ

autor: Mirek  2021-10-14        Skomentuj 0

Dzień Edukacji Narodowej
14 października 2021 r. w murach Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego miała miejsce doniosła uroczystość. Zebrani na sali goście, przedstawiciele Rady Rodziców, grono pedagogiczne, emerytowani nauczyciele, pracownicy szkoły i uczniowie byli świadkami niezwykłego wydarzenia. Święto Edukacji Narodowej połączone zostało ze wzruszającym ślubowaniem uczniów klas pierwszych. Wszystkich zebranych przywitała pani Dyrektor Joanna Zielińska, która na wstępie podkreśliła, że wychowanie młodego pokolenia nie jest zadaniem łatwym. Dlatego też aby być nauczycielem, trzeba po prostu lubić młodzież. Dzień Edukacji Narodowej to okazja do podsumowań i refleksji. Tradycją naszej szkoły w tym uroczystym dniu jest podsumowanie wyników rywalizacji o Puchar Dyrektora Szkoły w nauce i frekwencji za ubiegły rok szkolny. III miejsce w tej rywalizacji zdobyła klasa pani Anny Sujeckiej – obecnie III TZ 4 żug/żywn., na wyższym stopniu podium stanęła klasa III TZ 4 hotel, w której obowiązki wychowawcy pełni pan Grzegorz Wojtasiak. I miejsce natomiast zajęli uczniowie klasy IV TZ żug/żywn., której opiekunem jest pani Barbara Rosiak-Indrzejczyk. Należy nadmienić, że to drugie z rzędu zwycięstwo tej klasy w rywalizacji w nauce i frekwencji. Za ogromny trud i poświęcenie oraz za szerzenie pozytywnego wizerunku szkoły w środowisku lokalnym pani Dyrektor przyznała nauczycielom, pracownikom administracji i obsługi nagrody. Otrzymali je następujący nauczyciele: pani Wicedyrektor Małgorzata Gładysiak, pani Julita Ryś, pani Joanna Andrzejewska, pan Włodzimierz Błaszczyk, pani Karolina Charążka, pani Mariola Dębowska, pani Emilia Durka, pani Monika Gasik, pani Małgorzata Kajszczarek-Szychowska, pani Karina Karasińska-Pirowska, pani Izabela Kowalik, pani Danuta Maj, pani Beata Michałkiewicz, pani Małgorzata Nowak-Kaczorkiewicz, pani Elżbieta Olejniczak, pani Dorota Rajko, pani Barbara Rosiak-Indrzejczyk, pan Leon Wieczorek, pani Monika Ziębińska, pani Ewa Żydowo oraz pracownicy administracji i obsługi. Z rąk Starosty Kutnowskiego Daniela Kowalika nagrodę odebrali natomiast: pani Anna Sujecka i pan Mirosław Ziębiński. Na zakończenie swojego wystąpienia pani Dyrektor życzyła wytrwałości w wypełnianiu misji nauczycielskiej połączonej z sukcesami w życiu zawodowym i osobistym. Po ciepłych słowach płynących od zaproszonych gości nastąpiło długo oczekiwane uroczyste ślubowanie uczniów klas pierwszych. Zwieńczeniem uroczystości był występ artystyczny uczniów klasy III TZ 5 hotel przygotowany pod kierunkiem pani Doroty Rajko i przy pomocy pani Małgorzaty Ledzion. W tak podniosłej atmosferze refleksji, ale i radości upłynął kolejny Dzień Edukacji Narodowej.
autor: Karolina  2021-10-14        Skomentuj 0

Dzień Edukacji Narodowej w Starostwie
13 października W Zespole Szkół nr 1 im. St. Staszica w Kutnie odbyła się uroczystość uhonorowania nauczycieli i pracowników oświaty przez Powiat Kutnowski. Z okazji Dnia Edukacji Narodowej życzenia złożyli: pan Starosta Daniel Kowalik, Senator RP Przemysław Błaszczyk, w imieniu wiceministra edukacji i nauki dr. Tomasza Rzymkowskiego, dyrektor Biura Poselskiego Marcin Motylewski. Spośród 22 nauczycieli, z naszej szkoły zostali wyróżnieni p. Anna Sujecka i p. Mirosław Ziębiński oraz p. Urszula Macioszczyk była dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie.
autor: Mirek  2021-10-14        Skomentuj 0

Wycieczka do młyna "A&SJujka"
W dniu 7 października uczniowie klasy II TZ technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką p. Joanny Andrzejewskiej i p. Moniki Gasik wzięli udział w wycieczce do młyna "A&SJujka". Właścicielka p. Aurelia Jujka pokazała uczniom proces technologiczny przemiału ziarna, maszyny i urządzenia stosowane w tym procesie oraz  magazyny ziarna i mąki. Uczniowie dowiedzieli się także z jakich  zbóż firma ją produkuje oraz jakie są jej typy, tym samym pogłębili wiedzę przekazaną im przez nauczycieli na zajęciach teoretycznych.
autor: Mirek  2021-10-11        Skomentuj 0

Wspomnienia z wycieczki do Poznania
Uczniowie klasy III TZ technik hotelarstwa oraz klasy II TZ technik technologii żywności i technik żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w wycieczce szkolnej do ZOO w Poznaniu. Jej celem była obserwacja dzikich zwierząt oraz poszerzenie wiedzy o rzadkich, zagrożonych wyginięciem gatunkach i ich roli w ekosystemach. Uczniowie dowiedzieli się, że główne przyczyny zaniku różnorodności biologicznej naszej planety to: postępująca cywilizacja, przyrost populacji ludzkiej i wszystkie tego konsekwencje: zanieczyszczenia, degradacja i utrata środowiska przyrodniczego oraz nadmierna eksploatacja zasobów naturalnych. Spacer po poznańskim zoo zagwarantował młodzieży nie tylko zdobycie nowej wiedzy, ale również pozwolił spędzić miło czas i na nowo zintegrować się po wielu miesiącach zdalnej nauki.
autor: Karolina  2021-10-06        Skomentuj 0

TROCZEWSKI ŻYCZENIA SKŁADA…
 
autor: Mirek  2021-09-30        Skomentuj 0


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 

Jednostka Organizacyjna Powiatu Kutnowskiego



aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2020 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl