OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"
Statystyki
Licznik: 3475949 Dzisiaj: 658 IP: 3.238.70.175
Aktualnie : zalogowanych: 0 gości: 4
od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI
Brawo!!! Monika kolejny raz na podium.
Eliminacje do Mistrzostw Świata Drinków Bezalkoholowych Mattoni Grand Drink 2016 – szczęśliwe dla uczennicy Troczewskiego.
Monika Wróblewska w konkursie na long drinka bezalkoholowego z zastosowaniem wody Mattoni zajęła II miejsce. Tym razem należało zaprezentować drinka o wartości kalorycznej nie większej niż 65 kcal / 100 ml. Receptura musiała zawierać min.10 cl wody mineralnej. Słodkich substancji można było użyć w ilości max. 2 cl. Cały drink powinien mieć objętość nie większą niż 25cl. Do sporządzenia drinka Monika użyła syrop falernum, sok jabłkowo- gruszkowy, świeży sok z cytryny. Dopełnienie smaku stanowił świeży ogórek. Przygotowany drink przypadł do gustu sędziom degustacyjnym w obsadzie międzynarodowej. Prowadzący konkurs podkreślił sprawność Moniki przy sporządzaniu napoju. Szczególnie manipulacja szczypcami przy nakładaniu lodu. Zauważył też nawyki, zgodne ze szkołą ojca polskiego barmaństwa, pana Zdzisława Nowickiego. Podkreślił płynny i higieniczny sposób pracy z użyciem białych rękawiczek.Konkurs był zorganizowany pod auspicjami IBA. Odbyły się warsztaty poświęcone technice przygotowania się w jak najlepszy sposób do konkursów barmańskich na arenie międzynarodowej. Nie zabrakło też ciekawego spotkania poświęconego 25 rocznicy powstania Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Monice gratulujemy, życząc dalszych sukcesów w zmaganiach konkursowych. Przygotowaniem Moniki do konkursu zajęła się p. Ewa Żydowo.
…masz możliwość zdobycia dodatkowych kwalifikacjiBARMANA
Tego zawodu nie zdobędziesz w szkole. Korzystaj z usług instytucji uprawnionych do prowadzenia kursów opartych o program rekomendowany przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów. Certyfikat barmana uprawnia do pracy w UE i innych krajach należących do IBA
15- 17 kwietnia 2016r
ZAPRASZAMY
NA CERTYFIKOWANY KURS BARMAŃSKI
ISTOPNIA
Prowadzącym zajęcia będzieMaster Bartender pan Dariusz Kosiorek z Poznańskiej Akademii Barmanów, wykładowca Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
Zajęcie teoretycznepoparte prezentacjami multimedialnymi rozpoczynają się o godz. 9.00. Część praktyczna polega na samodzielnym przygotowaniu drinków pod okiem prowadzącego w obecności koleżanek i kolegów. Zajęcia trwają do ok. 18.00. W części praktycznej wykorzystywane są oryginalne alkohole bez stosowania substytutów.
Uczestnicy kursu sporządzają short, long drinki oraz coblery. Młodzież dobiera szkło, wykonuje garnistosownie do rodzaju drinka i składników znajdujących się w koktajlu.
Kurs kończy się egzaminem zarówno teoretycznym jak i praktycznym. Każdy uczestnik, po zdanych egzaminach,otrzymuje certyfikat Barmana I Stopnia wydany przez Stowarzyszenie Polskich Barmanówuzyskując w ten sposób kwalifikacje barmana w zakresie podstawowym.
Cena kursu 650 zł Ilość godzin 30 Zgłoszenia przyjmuje p. Ewa Żydowo
Walentynki W czwartek w naszej szkole świętowaliśmy Walentynki. Było dużo atrakcji przygotowanych z myślą o młodzieży. Można było sobie zrobić zdjęcie, zakupić słodkości, czyli galaretki w kształcie serca oraz ciasteczka, które rozpływały się w ustach. Wszystkim zakochanym życzymy dużo miłości.
Z ostatniej chwili, czyli my na Walentynkach w Kutnowskim Domu Kultury.
W dniu 9 lutego 2016r. uczniowie ZSZ Nr 2 w Kutnie, pod opieką p.Joanny Andrzejewskiej i p.Marioli Dębowskiej, wzięli udział w wycieczce do Włocławka. Uczestnicy mieli okazję zwiedzić trzy hotele : “Pałac Bursztynowy”, hotel “Młyn” oraz hotel “Aleksander”. Wszystkie te miejsca okazały się niezwykle urokliwe, z niepowtarzalną atmosferą. Menadżerowie oprowadzali młodzież po najważniejszych miejscach – salach konferencyjnych, salach balowych, restauracji, pokojach oraz strefach wellnes – spa. Uczniowie mieli okazję poznać ciekawą historię tych hoteli. Wszędzie spotykaliśmy się z wysokim profesjonalizmem oraz niezwykle sympatycznym przyjęciem ze strony przedstawicieli tych obiektów. Tak miła atmosfera oraz ciekawe informacje pozyskane podczas tych wizyt są potwierdzeniem słynnego powiedzenia, że podróże kształcą.
Uczniowie należący do Szkolnego Koła Caritas przygotowali program artystyczny z okazji Dnia Chorego oraz Walentynek. W dniu 11 lutego odbyło się przedstawienie dedykowane osobom przebywającym w Domu Pomocy Społecznej prowadzonym przez Zgromadzenie Sióstr Albertynek w Kutnie.
Wystąpili następujący uczniowie z klasy I TZ żywienia i usług gastronomicznych:
Monika Domżał
Monika Staszewska
Sylwia Ładzikowska
Natalia Kuśmider
Patryk Górecki
Mateusz Ciszewski
Oprawę muzyczną przygotowały: Daria Szałańska z klasy III TZ technik hotelarstwa oraz Estera Jelonek z klasy II TZ technik hotelarstwa. Przedstawicielka Domu Pomocy Społecznej serdecznie podziękowała wszystkim artystom za przybycie i występ. Na zakończenie Panie otrzymały ,,Walentynkowe serca” . Galeria
Dnia 10.02.2016 r. w Przedszkolu Jarzębinka w Kutnie odbyło się uroczyste wręczenie nagród w konkursie ligi ochrony przyrody ,,Ptaki Doliny Środkowej Wisły”. Nasz uczeń z klasy IV Technikum Zawodowego technik żywienia i usług gastronomicznych Łukasz Żakieta zajął I miejsce w etapie regionalnym. Prace Łukasza można podziwiać na kalendarzu wydanym przez Ligę Ochrony Przyrody i Urząd Miasta w Płocku. Pani Katarzyna Goszczyńska odebrała wyrazy uznania i podziękowania za szczególną role w edukacji przyrodniczo – leśnej, a w szczególności za przygotowanie uczniów do udziału w Etapie Regionalnym.
Już po raz trzeci w Kutnie, w dniach 1-5 lutego 2016, odbył się Festiwal Frankofonii, czyli święto języka francuskiego i wszystkich osób, które się nim posługują. Poza konkursami dla młodzieży, odbył się koncert francuskiej piosenkarki i aktorki Iris Munos „Jacques Brel -niezapomniane piosenki”. W ramach cyklu Francuskie kino z humorem” można było obejrzeć w KDK film „Za jakie grzechy dobry Boże” . 5 lutego o godz.18.00, w restauracji hotelu Rondo, podczas eleganckiej kolacji uświetnionej koncertem muzyki francuskiej, uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego wyserwowali gościom francuskie menu stosując obsługę synchroniczną. Nasi uczniowie z pewnością uświetnili wieczór profesjonalną pracą, zachowaniem reguł bon – ton w czasie serwisu dań. Powagi dodał odpowiedni ubiór, wzbogacony o białe kapelusze na głowach dziewcząt. Uczniom kl. III i IV TZ –technik żywienia i usług gastronomicznych, biorącym udział w obsłudze serdecznie dziękuję. Na szczególną uwagę zasługuje chęć podjęcia działań zmierzających do uzyskania sukcesu. Opiekę nad młodzieżą sprawowała p. Ewa Żydowo. Galeria