OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"
Statystyki
Licznik: 3605361 Dzisiaj: 956 IP: 3.230.173.249
Aktualnie : zalogowanych: 0 gości: 5
od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI
Eliminacje do Kulinarnego Talentu 2017
Eliminacje do Kulinarnego Talentu 2017
Wczoraj w naszej szkole mieliśmy przyjemność gościć Mistrza Kulinarnego Roberta Sowę. Oprócz warsztatów, w których brali udział wybrani uczniowie "Troczewskiego", miały również miejsce eliminacje do Kulinarnego Talentu 2017. W eliminacjach tych brało udział pięcioro uczniów, którzy przygotowywali następujące potrawy z kaczki: - DARIA WESOŁOWSKA Kacze udo faszerowane wątróbką z dodatkiem marchwi i żurawiny, podawane na lustrze sosu pomarańczowo - żurawinowego w towarzystwie topinamburowych róż rodem z Kutna. - NATALIA KUŚMIDER Piramida z pieczonego fileta kaczego wypełnionego pomarańczą i jabłkiem podana w otoczce chipsów garnirowanych kolorowym pieprzem oczywiście firmy Prymat z dodatkiem aksamitnego musu z jabłek z kutnowskich sadów. - MAGDALENA TADEUSIAK Zrolowany filet z kaczki nadziewany wątróbką i aromatyczna gruszką podany z kaszą bulgur skropioną sosem na bazie miodu spod kutnowskich pasiek, urozmaicone sałata z topinamburu w roli głównej. - DOMINIK STAŃCZYK Pieczony filet podany na plastrach karmelizowanej pomarańczy w towarzystwie musu z wątróbki w roli głównej, wzbogaconego smakami czerwonego wina, miodu, niezastąpionych przypraw Prymat w sąsiedztwie topinamburowego puree. - MARTYNA PODORSKA Pieczone udo wypełnione jabłkami, wątróbką, pomarańczą z niewielkim dodatkiem kaszy jęczmiennej podawane z gotowanym topinamburem oraz koperkiem z kutnowskiej ziemi. Eliminacje te wygrała Daria Wesołowska z klasy I technikum zawodowego - technik żywienia i usług gastronomicznych. Daria będzie miała przyjemność gotować na targach Eurogastro w Warszawie. Uczniów przygotowywała pani Emilia Durka. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. Galeria
"Żyj zdrowo" - pod takim hasłem w miniony piątek w Przedszkolu Miejskim Nr 5 "Stokrotka" odbył się piknik rodzinny z okazji Dnia Mamy i Taty. "Krasnale", "Muchomorki", "Biedronki" i "Słoneczka" wystąpiły przed zaproszonymi na tę uroczystość rodzicami, recytując przygotowane wierszyki. Rodzice otrzymali też od swoich pociech laurki z serdecznymi życzeniami. Zgodnie z hasłem, który przyświecał temu piknikowi, po części artystycznej odbyły się zajęcia sportowe dla dzieci i ich rodziców. Przedszkolakom bardzo podobały się gry na świeżym powietrzu, tym bardziej, że pogoda nie zawiodła. W ramach promocji zdrowego stylu życia uczniowie i nauczyciele "Troczewskiego" przygotowali poczęstunek: świeże soki z truskawek i jabłek, jeżyki owocowe i warzywne, ciastka marchewkowe, trufle z daktyli i pomarańczy. Stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem zarówno wśród dzieci, jak i ich rodziców, którzy pytali fachowców o podstawowe zasady zdrowego żywienia. Galeria
W miniony poniedziałek 23 maja, uczniowie klasy III T.Z. kelner wraz z wychowawczynią p. Sylwią Buczkowską odbyli podróż do Gdańska. Celem wyjazdu był udział w warsztatach w Pomorskiej Akademii Kulinarnej. Tematem warsztatów było filetowanie ryb słodkowodnych oraz krojenie warzyw. Uczennice wraz z szefem kuchni i zarazem prezesem Związku Kucharzy Pomorza Krzysztofem Szulborskim doskonaliły technikę krojenia warzyw. Pod kierunkiem szefa Andrzeja Ławniczaka filetowały ryby słodkowodne: karasie i pstrągi. Kolejnym punktem wycieczki było zwiedzanie malowniczej starówki "serca miasta” oraz spacer ulicą Długi Targ i podziwiania malowniczej architektury Gdańska. Wróciliśmy późnym wieczorem młodzież była bardzo zadowolona ze zdobycia nowych umiejętności i pełni wrażeń. Galeria
MATEUSZ CISZEWSKI WŚRÓD NAJBARDZIEJ PRZEDSIĘBIORCZYCH UCZNIÓW W POWIECIE KUTNOWSKIM
W dniach od 29 lutego do 20 maja 2016 r. uczniowie klas pierwszych szkół ponadgimnazjalnych powiatu kutnowskiego uczestniczyli w projekcie realizowanym przez Agencję Rozwoju Regionu Kutnowskiego przy współpracy z Narodowym Bankiem Polskim pod nazwą „I turniej przedsiębiorczości młodzieży powiatu kutnowskiego – Twój biznes przyszłością regionu”. Ideą turnieju było pobudzenie postaw przedsiębiorczych młodzieży, poszerzenie wiedzy z zakresu sporządzania biznesplanów oraz pozyskiwania środków zewnętrznych na rozpoczęcie i prowadzenie własnej działalności gospodarczej.Projekt realizowany był w kilku etapach:- etap I to konkurs wiedzy z zakresu ekonomii i przedsiębiorczości, który wyłonił 300 uczniów zakwalifikowanych do II etapu , w konkursie wzięło udział 10 uczniów z naszej szkoły, - etap II to ponowny test wiedzy , do III etapu przeszło 40 uczniów, w tym uczeń naszej szkoły Mateusz Ciszewski z klasy I TZ technik żywienia i usług gastronomicznych, - etap III to sporządzenie biznesplanu własnego przedsięwzięcia. Mateusz napisał biznesplan firmy zajmującą się całoroczną pielęgnacją terenów zielonych. Jego praca została oceniona bardzo pozytywnie , zakwalifikowała się do ścisłego finału i ostatecznie zajęła bardzo wysokie 8 miejsce. Turniejowi towarzyszyły liczne dodatkowe atrakcje : wykład psychologa biznesu na temat psychologicznych podstaw prowadzenia działalności gospodarczej, spotkania z przedstawicielami biznesu z terenu Kutna, szkolenia z zakresu pisania biznesplanu i pozyskiwania środków finansowych , gry rozwijające umiejętność logicznego myślenia. Uroczystą galę, na której wręczono nagrody zwycięzcom uświetnili swoją obecnością Krzysztof Debich Starosta Kutnowski, Zbigniew Burzyński Prezydent Miasta Kutna, Sławomir Kabza przedstawiciel Narodowego Banku Polskiego, dyrektorzy oraz nauczyciele przedsiębiorczości szkół, których uczniowie zakwalifikowali się do ścisłego finału. Galeria
20 maja 2016 roku Państwowa Szkoła Muzyczna I i II stopnia im. K. Kurpińskiego w Kutnie obchodziła jubileusz 70-lecia. Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego przygotowali stół bankietowy oraz wyporcjowali tort wykonany przez Zakład piekarniczo - cukierniczy T.D.J Ozdowscy. Galeria
Kawa musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł, słodka jak miłość
"Kawa musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł, słodka jak miłość".
Charles-Maurice de Talleyrand
Równie wielką miłośniczką kawy, jak zacytowany francuski polityk, jest mistrzyni Polski Latte Art z Poznania, dla której parzenie kawy jest po prostu pasją. To właśnie dzięki pani Agnieszce Rojewskiej uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego w Kutnie poznali między innymi historię kawy, różne jej gatunki oraz proces produkcji, a wszystko to za sprawą kursu baristy, zorganizowanego przez panią Ewę Żydowo przy współpracy z Poznańską Akademią Barmanów. Szkolenie trwało 2 dni i obejmowało zarówno zajęcia teoretyczne, służące również poznaniu zasad produkcji idealnego espresso i cappuccino oraz zasad pracy baristy, jak i zajęcia praktyczne - te szczególnie zainteresowały młodzież uczestniczącą w szkoleniu. Okazało się, że parzenie kawy to sztuka, w której każdy element odgrywa niezwykle znaczącą rolę i decyduje o ostatecznym smaku. Należy właściwie dobrać grubość mielenia ziaren kawy, zaparzyć idealne espresso przy użyciu profesjonalnego sprzętu, idealnie spienić mleko, a potem... narysować na nim, co podpowie wyobraźnia. Młodzieży szczególnie przypadły do gustu serduszka, pojawiające się na powierzchni kawy. Później można było delektować się napojem nie tylko samemu, ale i obdarować filiżanką kawy innych. Chciałoby się być w ich gronie.
Konkurs kulinarny "Gotuj z Hortexem" Dnia 19.05.2016 r. odbył się w Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie szkolny konkurs kulinarny "Gotuj z Hortexem". W konkursie uczestniczyli uczniowie klasy II i III Zasadniczej Szkoły Zawodowej - kucharz. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu: - zupy krem z zielonego groszku - chińskiego dania z ryżem - truskawkowego tiramisu W czasie konkursu uczniowie byli oceniani za:- stanowisko pracy - bhp- technikę wykonania - wygląd i kompozycję- ocenę organoleptyczną gotowych potraw. Czas na wykonanie zadania wynosił 120 minut.Surowce i nagrody sponsorowała firma "HORTEX". W skład komisji oceniającej wchodzili: - p. Przemysław Ślega - przedstawiciel firmy "HORTEX" - p. Julita Ryś - kierownik szkolenia praktycznego - p. Leon Wieczorek - nauczyciel przedmiotów zawodowych. Konkurs przygotowany przez nauczycieli przedmiotów zawodowych p. Emilię Durkę i p. Annę Sujecką.I miejsce Julia El - Fadil, Anna Rospara, Kacper ChochulskiII miejsce Agata Mielczarek, Marta Tomczak, Klaudia ZwierzchowskaIII miejsce Dominik Stańczyk, Sandra Kamińska, Angelika Dąbrowicz GALERIA
W ramach uczestnictwa naszej szkoły w ogólnopolskim konkursie „Szkoła wolna od dopalaczy” w dniu 17 maja br. odbyło się spotkanie rodziców uczniów klasy II i III TZ technik żywienia i usług gastronomicznych z doktorem Wojciechem Ziółkowskim. Tematem prelekcji były zagrożenia wynikające z zażywania dopalaczy. Doktor W. Ziółkowski w rozmowie z uczestnikami spotkania wskazał na wiele ważnych kwestii: • sygnały, które mogą wskazywać na używanie dopalaczy, • dlaczego dopalacze nie są obojętne dla organizmu, • objawy po zażyciu dopalaczy, • zagrożenie dla zdrowia i życia, • czy dopalacze uzależniają, • jak rodzice mogą zapobiec, aby ich dziecko nie eksperymentowało z dopalaczami, • gdzie szukać pomocy, jeśli zauważą niepokojące objawy. W spotkaniu uczestniczyła pani wicedyrektor Małgorzata Gładysiak – organizator spotkania oraz wychowawcy klas II i III TZ żug. – p. Katarzyna Goszczyńska i pani Monika Żuber. Rodzice uczniów otrzymali ulotki informacyjne. Doktor Wojciech Ziółkowski spotka się również z uczniami naszej szkoły w dniu 25 maja 2016 r., aby rozmawiać na temat niebezpieczeństw związanych ze stosowaniem substancji psychoaktywnych. Galeria