sobota, 23 września 2017
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja 2017
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 1959859
Dzisiaj: 837
IP: 54.224.202.184

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Nauczyciele przedmiotów zawodowych na szkoleniu w Państwowym Instytucie Spraw Międzynarodowych w Warszawie
W dniach 8-9 kwietnia 2017r. nauczyciele przedmiotów zawodowych uczestniczyli w szkoleniu “Protokół dyplomatyczny i savoir-vivre w praktyce”. Zajęcia odbywały się w siedzibie Państwowego Instytutu Spraw Międzynarodowych w Warszawie, a prowadzone było przez panią Bogumiłę Więcław. Jest to ekspert ds. ceremoniału i protokołu dyplomatycznego MSZ. Pracowała przez wiele lat w polskich przedstawicielstwach dyplomatycznych w Finlandii, USA i Australii, brała udział w wizytach najwyższego szczebla oraz towarzyszyła współmałżonkom głów państw, szefów rządu i ministrów spraw zagranicznych. Na szkoleniu nauczyciele zdobyli wiedzę z zakresu etykiety i dobrych obyczajów, nawiązywania kontaktów czy savoir-vivre'u na co dzień. Poruszane były także ważne problemy dotyczące precedencji, czyli ustalania pierwszeństwa podczas przyjęć czy oficjalnych wizyt. Tematem przewodnim kursu był jednak savoir-vivre międzynarodowy. Pani Bogumiła Więcław przekazywała wiedzę z zakresu różnic kulturowych, mowy ciała, która w każdym kraju ma inne odniesienie czy znaczenia ubioru. Informacje te były urozmaicane różnymi przykładami z pracy zawodowej prowadzącego, co czyniło zajęcia niezwykle atrakcyjnymi i ciekawymi. Spotkanie zakończyło się przyjęciem pokazowym w restauracji Tamka, gdzie kelnerzy zgodnie ze sztuką kelnerską i zasadami protokołu obsłużyli uczestników. Serwowane było czterodaniowe menu. Podczas konsumpcji prowadzący wyjaśniał zasady nakrywania do stołu, sposób właściwego obchodzenia się ze sztućcami czy spożywania dań kłopotliwych. Szkolenie było bardzo intensywne, ale niezwykle ciekawe. Wzbogaciło wiedzę nauczycieli z zakresu protokołu dyplomatycznego. Będą mogli oni wykorzystać zdobyte informacje na zajęciach z młodzieżą.
Galeria
autor: Karolina  2017-04-10        Skomentuj 0

Konkurs "Kulinarny Talent 2017"
6 kwietnia 2017r., podczas 21. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2017 – najważniejszych i największych targów branży HoReCa, odbyła się 9. edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent”. Zgodnie z regulaminem konkursu, każdy z uczestników musiał wykorzystać do przygotowania dania kilka obowiązkowych składników i produktów. Są to: filet ze skreia ze skórą, przyprawy firmy Prymat, produkty użytku domowego marki Stella, mrożone warzywa lub owoce Oerlemans oraz 20% śmietankę kulinarną Debic Culinaire Original 1L. W konkursie wzięło udział 12 uczniów wybranych z całej Polski. Naszą szkołę reprezentowała uczennica kl. II żug - Daria Wesołowska i absolwentka ZSZ kucharz - Angelika Dąbrowicz. Niestety, dziewczęta nie zajęły czołowych miejsc, ale prawidłowo wykonały swoje potrawy i zostały ocenione bardzo dobrze, z czego dumna jest pani Emilia Durka, która przygotowała Darię i Angelikę do konkursu. W nagrodę otrzymały one strój kucharski, gadżety od sponsorów, a na pamiątkę talerz z napisanymi podziękowaniami za udział w konkursie. Imprezę prowadził dziennikarz, prezenter i autor programów telewizyjnych Krzysztof Ibisz oraz gospodarz konkursu – Robert Sowa. Zwycięzcę konkursu „Kulinarny Talent 2017” wybierały dwa składy jurorskie – jury profesjonalne składające się ze znanych autorytetów kulinarnych oraz jury gwiazd, w którym zasiedli znani i lubiani aktorzy, muzycy, dziennikarze. Oceniane były m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę klienci restauracji. W jury profesjonalnym zasiadali: - Jerzy Pasikowski – przewodniczący jury, organizator strony merytorycznej i przewodniczący jury większości konkursów kulinarnych w Polsce, korporacyjny doradca kulinarny NESTLÉ; - Wiesław Bober - szef kuchni Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, w której działają dwie restauracje: Przędzalnia oraz pierwsza w Pabianicach autorska restauracja - Wzorcownia by Wiesław Bober; - Tomasz Purol - szef kuchni w Blow Up Hall 5050 Hotel, zwycięzca konkursu "Kulinarny Puchar Polski" oraz V edycji programu Top Chef, autor książki "Warzywniak - Zapomniane smaki", juror w konkursach kulinarnych, trener i promotor polskiej kuchni i polskich produktów, członek Klubu Szefów Kuchni; - Patryk Dziamski - szef kuchni w Dziamski Concept Rest, audytor i doradca kulinarny, trener i juror konkursów kulinarnych, współtwórca Transatlantyk Festival, uczestnik znanego programu kulinarnego TOP CHEF Polska, członek Klub Szefów Kuchni. W jury degustacyjnym zasiadali : - Olga Bończyk – aktorka teatralna i filmowa; - Katarzyna Cichopek - polska aktorka, tancerka, prezenterka telewizyjna; - Agnieszka Kołodziejska – prezenterka i dziennikarka Radia ZET; - Andrzej Sołtysik - polski dziennikarz radiowy i telewizyjny, filmoznawca, prezenter telewizji TVN; - Marek Sierocki – dziennikarz i publicysta muzyczny, autor książek; - Marcin Żewłakow – były piłkarz, reprezentant Polski, komentator meczów piłkarskich; - Tomasz Dedek – polski aktor teatralny i filmowy. Nadzór nad jury technicznym i degustacyjnym sprawował Robert Wojnarowski – szef kuchni N31 restaurant & bar by Robert Sowa.
autor: Karolina  2017-04-09        Skomentuj 0

Wycieczka do Warszawy
W dniu 6 kwietnia 2017r. uczniowie klas I, II, III ZSZ kucharz oraz I, II TZ żug wzięli udział w wycieczce do Warszawy. W programie wyjazdu znalazło się zwiedzanie Stadionu Narodowego, podziwianie stolicy z Tarasu Widokowego Pałacu Kultury i Nauki oraz zwiedzanie Hotelu MCC Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim.
Opiekę nad młodzieżą sprawowały: Joanna Andrzejewska, Mariola Dębowska, Anna Sujecka.
Galeria
autor: Karolina  2017-04-08        Skomentuj 0

Turniej Maszyn Wodnych
7 kwietnia 2017 r. w Zespole Szkół Zawodowych Nr 1 w Skierniewicach odbyły się Eliminacje Regionalne „VI Ogólnopolskiego Turnieju Maszyn Wodnych”. Naszą szkołę reprezentowali: Bartosz Selder i Kacper Janusz z I TZ - terminale, którzy skonstruowali turbinę wodną i wzięli udział w konkurencji "MOC". Na 33 drużyny nasi uczniowie zajęli 14 - miejsce.
Już teraz wiedzą, po takim Turnieju, jak udoskonalić swoją maszynę, aby zaprezentować się ponownie w przyszłym roku.
Opiekę nad projektem nadzorował p. Mirosław Ziębiński.
Gratulujemy!
Galeria
autor: Mirek  2017-04-07        Skomentuj 0

Uwaga Konkurs!

Serdecznie zapraszamy uczniów klas II i III gimnazjów  z terenu powiatu kutnowskiego do udziału w konkursie kulinarnym pt. „Jaja w różnych odsłonach”. Termin nadsyłania zgłoszeń  do 12 kwietnia 2017r.

Regulamin i szczegóły konkursu w załączniku.

Regulamin

autor: Mirek  2017-04-06        Skomentuj 0

XIV Spotkania Edukacyjne
W dniach 6-7 kwietnia 2017r. dyrekcja, nauczyciele i młodzież naszej szkoły uczestniczyli w XIV Spotkaniach Edukacyjnych organizowanych przez Starostwo Powiatowe w Kutnowskim Domu Kultury. Młodzież gimnazjalna mogła uzyskać szczegółowe informacje o kierunkach kształcenia w naszej szkole, rozmawiać z nauczycielami i uczniami, degustować smaczne ciastka oraz obejrzeć prezentację multimedialną o szkole. Podziękowania należą się wszystkim nauczycielom i uczniom, którzy zaangażowali się w przygotowanie stoiska i promocję szkoły. Mamy nadzieję, że z uczniami trzecich klas gimnazjów spotkamy się ponownie w czasie Drzwi Otwartych, które odbędą się w naszej szkole 22 kwietnia 2017r.Galeria
autor: Karolina  2017-04-06        Skomentuj 0

ZSZ Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego w elitarnym gronie Europejskiego Stowarzyszenia Szkół Hotelarsko-Turystycznych
Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im dr. A. Troczewskiego w Kutnie, jako 16 w Polsce, dołączył do elitarnego grona Europejskiego Stowarzyszenia Szkół Hotelarsko -Turystycznych. Stowarzyszenie Szkół Hotelarsko – Turystycznych (AEHT) jest międzynarodową organizacją pozarządową posiadającą status konsultanta przy Radzie Europy. Głównym celem tego stowarzyszenia jest promowanie europejskiego spojrzenia na świat poprzez zapewnienie środków komunikacji pomiędzy europejskimi szkołami hotelarsko – turystycznymi, upowszechnienie informacji o wychowaniu w duchu gościnności w innych krajach, zachęcenie do wymiany uczniów i nauczycieli, ustanawianie bliższych kontaktów pomiędzy szkołami a przedsiębiorstwami, korzystanie ze wspólnych metod nauczania, materiałów, wiedzy i umiejętności. AEHT swoją działalnością obejmuje wszystkie szczeble systemu edukacyjnego, tj. nie tylko dyrekcje szkół, ale też grono pedagogiczne i uczniów. Dla zaspokojenia potrzeb w/w uczestników organizuje się różnorodne spotkania, warsztaty szkoleniowe i konkursy zawodowe. Organem kierowniczym jest Komitet Wykonawczy (‘’Comite Directeur”), w skład którego wchodzi jeden przedstawiciel z każdego kraju członkowskiego. Członkowie wybierają Przewodniczącego - aktualnie jest nim Pni Ana Paula Pais z Portugalii oraz wiceprzewodniczących (jednym z nich jest Pani Bogusława Pieńkowska z Zespołu Szkół Hotelarsko – Turystycznych w Warszawie). Wyznacza się również Sekretarza Generalnego oraz Skarbnika. Przewodniczący, Wiceprzewodniczący, Sekretarz Generalny i Skarbnik tworzą prezydium (‘’Bureau’’). Role członków Komitetu Zarządzającego oraz Komitetu Wykonawczego określają Statut oraz Regulamin Stowarzyszenia. Wszyscy członkowie mają wgląd w protokoły z posiedzeń Komitetu Wykonawczego. Stowarzyszenie zostało utworzone w 1988r. z inicjatywy p.Jean-Paul Bernard i Martin Bruder, Dyrektora i zastępcy Dyrektora Szkoły Hotelarsko – Turystycznej w Strasburgu we Francji. W 1988 roku w chwili zakładania Stowarzyszenia AEHT skupiało 24 szkoły z 16 krajów europejskich. W ciągu minionych lat liczba członków znacznie zwiększyła się i obecnie wynosi około 330 szkół reprezentujących ponad 30 krajów. Kraje, z których szkoły są zrzeszone w AEHT: Albania, Austria, Belgia, Bułgaria, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Islandia, Luxemburg, Macedonia, Monako, Niemcy, Norwegia, Węgry, Włochy, Polska, Portugalia, Rumunia, San Marino, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Turcja, Wielka Brytania. Stowarzyszenie współpracuje z jedną z największych sieci hotelowych w Europie grupą ACCOR. Siedziba AEHT mieści się w Luksemburgu. Jesteśmy bardzo dumni z faktu, że nasza szkoła jest członkiem Europejskiego Stowarzyszenia Szkół Hotelarsko-Turystycznych.
autor: Karolina  2017-04-06        Skomentuj 0

Konkurs fotograficzny















autor: Mirek  2017-04-05        Skomentuj 0

Spotkanie z prokuratorem
5 kwietnia 2017 r. uczniowie klas trzecich technikum i zasadniczej szkoły zawodowej uczestniczyli w spotkaniu profilaktycznym z prokuratorem, panem Jarosławem Szczepańskim. Tematyką była odpowiedzialność karna.
autor: Bartek  2017-04-05        Skomentuj 0


 
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl