sobota, 17 listopada 2018
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2406392
Dzisiaj: 963
IP: 54.147.142.16

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Wycieczka młodzieży do Poznania
12 kwietnia 2018 roku uczniowie naszej szkoły odwiedzili Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, który sprawuje patronat nad naszą szkołą. Młodzież wzięła udział w wykładach: Dziekan Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu dr hab. Bożeny Danyluk „Czy warto jeść mięso?” oraz prodziekan ds. studiów dr hab. Doroty Walkowiak-Tomczak pt. „Barwniki naturalne”. Uczniowie mieli również okazję uczestniczyć w zajęciach warsztatowych, w czasie których oceniali smak, zapach, konsystencję i ogólne wrażenie jaj przepiórczych, bażancich, kaczych i gęsich. Musieli udzielić odpowiedzi na pytania ankietowe na temat stylu życia i odżywiania młodzieży. Spotkanie zakończyło się prezentacją poświęconą drożdżom, po której uczniowie poznali sprzęt wykorzystywany przy hodowli drożdży oraz oglądali je pod mikroskopami. Młodzież odwiedziła także Instytut Żywienia Człowieka i Dietetyki, w którym prezentowano sprzęt do badania gęstości kości. Wycieczka pozwoliła uczniom wcielić się na kilka godzin w rolę studentów i może ukierunkuje ich przyszłe wybory. Nad sprawnym przebiegiem spotkania na uczelni czuwał dr inż. Tomasz Szablewski, pełniący funkcję koordynatora z ramienia uniwersytetu. Opiekę nad młodzieżą podczas wycieczki dydaktycznej sprawowały panie: Elżbieta Olejniczak i Joanna Andrzejewska.
autor: Karolina  2018-04-13        Skomentuj 0

Wyróżnienie na IV Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym SMAK GOŚCINNOŚCI 2018
W dniach 11 – 13 kwietnia 2018 r. uczniowie II ZSZ kucharz – Patrycja Ślebocka i Damian Waśkiewicz reprezentowali naszą szkołę w IV Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym, który odbył się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Małopolskiej Szkole Gościnności w Myślenicach. Celem tego konkursu było m.in. promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów Małopolski, pogłębianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych, rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów, dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych oraz rozbudzanie pomysłowości, inicjatywy i kreatywności, wyrabianie poczucia estetyki i piękna. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu była fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca. Małopolska jest regionem, w którym wciąż dużą wagę przywiązuje się do tradycji. To tutaj nadal żywe są zwyczaje ludowe, zachowały się stare odmiany roślin i rasy zwierząt, a żywność wytwarzana jest tradycyjnymi metodami. W Dolinie Dunajca panują doskonałe warunki naturalne do uprawy Pięknego Jasia: plantacje położone są dość nisko, dzięki temu pola osłonięte są od wiatru, na który roślina jest bardzo wrażliwa. Na bazie fasoli rozwija się również bogata i oryginalna kuchnia, z fasoli robi się naprawdę wszystko: od kiełbasy po wyskokowe napoje. Nie dziwi więc fakt, że w 2011 r. fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca została wyróżniona oznaczeniem Chronionej Nazwy Pochodzenia. Uczniowie biorący udział w konkursie musieli przejść kolejne etapy eliminacji, aby znaleźć się w finale. Zadaniem zespołu było przygotowanie zakąski i dania głównego, którego składnikiem głównym była fasola Piękny Jaś. Młodzież została przygotowana do konkursu pod czujnym okiem pani Emilii Durki. Damian Waśkiewicz przygotował duszoną kaczkę z energetycznym puree z fasoli Piękny Jaś otoczoną aksamitnym sosem truskawkowo-żurawinowym, a Patrycja Ślebocka sporządziła smażonego dorsza, którego podała w towarzystwie sosu musztardowego otoczonego bogactwem fasoli uprawianej w Dolinie Dunajca. Jury oceniało kreatywność zespołu, recepturę, dobór składników, przebieg pracy oraz sposób podania. Nasi uczniowie zdobyli wyróżnienie i otrzymali statuetkę, dyplomy i nagrody. Potrawy te zostały szczególnie docenione i dostrzeżone, gdyż zdobyły dodatkową nagrodę „Dla innowacji kulinarnej”, którą ufundował Sejmik Województwa Małopolskiego. Jest to dla nas ogromna radość i wyróżnienie. Konkurs „Smak Gościnności” to impreza, w której nasza szkoła miała okazję uczestniczyć po raz pierwszy. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem szkoły goszczącej i panującej tam atmosfery. Nie przez przypadek nosi ona nazwę Małopolskiej Szkoły Gościnności. Sam konkurs był okazją do integracji szkół o tym samym profilu kształcenia, umacniania współpracy z placówkami szkolenia praktycznego oraz firmami i szkołami związanymi z gastronomią. Konkurs był uświetniony licznymi atrakcjami, m.in. wykładem pani Renaty Kostogrys z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, dotyczącym problemu otyłości i promocji zdrowego stylu życia, a także pokazem kulinarnym przygotowanym przez restaurację Albertina. Gościem honorowym był pan Robert Makłowicz, który wygłosił wykład na temat smaków potraw w różnych regionach Polski. Udział w tym konkursie był kolejnym doświadczeniem zawodowym zarówno dla młodzieży, jak i opiekunów, poszerzył wiedzę z zakresu gastronomii oraz pozwolił poznać, w atmosferze koleżeństwa i zdrowej rywalizacji, nowe techniki przygotowywania potraw. Młodzież do konkursu przygotowała pani Emilia Durka, a opiekę podczas wyjazdu nad uczniami sprawowały p. Emilia Durka i p. Mariola Dębowska.
autor: Karolina  2018-04-13        Skomentuj 0

„Budź się z motywacją, zasypiaj z satysfakcją” - warsztaty motywacyjne w Kutnowskim Domu Kultury
Jak pozbyć się tego, czego w sobie nie lubimy? Co zrobić, by odnaleźć w sobie pewność siebie? Jak wyznaczać sobie kolejne cele i dążyć do ich realizacji? Na te i wiele innych pytań odpowiedź uzyskali uczniowie klas czwartych, którzy wzięli udział w warsztatach motywacyjnych prowadzonych przez dr Monikę Mularską-Kucharek - terapeutkę, doktora socjologii i trenera umiejętności psychospołecznych. Prowadząca spotkanie powiedziała m.in.: „ Łatwiej nam myśleć o sobie negatywnie niż pozytywnie. Każdy z nas ma w sobie tzw. krytyka wewnętrznego, który zabija naszą motywację, który jest w nas i często podkopuje nasze możliwości. Ja bardzo często spotykam się z osobami, które próbują uporać się z tym krytykiem wewnętrznym i sama kiedyś pokonałam taką drogę. Przez lata pracy nad sobą na pewno mam go pod kontrolą, do czego też państwa zachęcam. Do podjęcia działań, by nas nie ograniczał” Drugą część warsztatów poprowadził Michał Wiśniewski - wokalista i lider zespołu Ich Troje, który szybko nawiązał doskonały kontakt z młodzieżą. Uczestnicy spotkania bardzo chętnie brali udział w warsztatach, co świadczy o tym, że tego typu tematyka jest niezmiernie ważna i bliska młodzieży. W odczuciu młodzieży warsztaty były ciekawe i przemawiające do każdego.
autor: Karolina  2018-04-13        Skomentuj 0

Spotkanie profilaktyczne
W dniu 11.04.2018 r. młodzież naszej szkoły wzięła udział w spotkaniu profilaktycznym z prokuratorem, panem Jarosławem Szczepańskim. Tematyka dotyczyła odpowiedzialności karnej.
autor: Bartek  2018-04-11        Skomentuj 0

78. Rocznica Zbrodni Katyńskiej
W dniu 8 kwietnia  2018 r. delegacja naszej szkoły - poczet sztandarowy w składzie: chorąży pocztu: Andrzejczak Kacper ucz. kl. II TZ technik żywienia i usług gastronomicznych,  asysta pocztu: Kucharska Wiktoria– IA TZ technik żywienia i usług gastronomicznych,  Miązek Marcel– IB TZ technik żywienia i usług gastronomicznych  uczestniczyła  w uroczystych  obchodach  78. rocznicy zbrodni katyńskiej. Uroczystości   rozpoczęły się o godzinie 10:00 mszą święta w Sanktuarium Matki Bożej w Głogowcu. Po mszy zebrani goście, orkiestra  i poczty sztandarowe udali się na cmentarz parafialny pod pomnik katyński. Pod pomnikiem Katyńskim przemówienie wygłosił zastępca prezydenta-Zbigniew Wdowiak. Delegacje uczestniczące w uroczystościach  złożyły  kwiaty. Na koniec nastąpiło  odegranie "Marszu Sybiraków" i „Roty”. Organizatorami uroczystości byli: Prezydent Miasta Kutna,  Kutnowska Rada Pamięci Narodowej, NSZZ "Solidarność" podregion Kutno, Sanktuarium Maryjne w Głogowcu.
Opiekun p. Leon Wieczorek
autor: Mirek  2018-04-09        Skomentuj 0

Udział młodzieży w Niebieskim Marszu
6 kwietnia 2018 r. grupa wolontariuszy ze Szkolnego Klubu Wolontariatu i Szkolnego Koła Caritas wraz z opiekunem - p. A. Tondyrą-Plewą wzięła udział w Niebieskim Marszu, który przeszedł ulicą Królewską na Plac Piłsudskiego. Organizatorem akcji była Grupa Wsparcia "Wiatrak", do której należą rodzice dzieci dotkniętych autyzmem. Kwiecień jest miesiącem wiedzy na temat autyzmu. Spotkanie na ulicach Kutna miało przybliżyć problemy rodziców i dzieci autystycznych oraz promować postawy zrozumienia i akceptacji dla osób zmagających się z tego typu zaburzeniami.
Galeria
autor: Karolina  2018-04-07        Skomentuj 5

Wyniki Ogólnopolskiego Konkursu Polonistycznego „Fraszka"
Otrzymaliśmy wyniki Ogólnopolskiego Konkursu Polonistycznego „Fraszka”, który przeprowadzony został w szkole 23 listopada 2017 r., a zorganizowany był już po raz dziewiąty przez Stowarzyszenie Upowszechniania Wiedzy i Kultury Regionalnej „Pokolenie”. Paulina Konwerska z kl. II TZ technik hotelarstwa otrzymała dyplom za bardzo dobry wynik w konkursie, natomiast pozostałe uczestniczki: Beata Szadkowska z kl. II TZ technik hotelarswa oraz Kaja Górska i Wiktoria Kucharska z kl. I A TZ żug otrzymały dyplomy uznania. Uczennice rozwiązywały test konkursowy składający się z pytań z zakresu znajomości literatury, nauki o literaturze i nauki o języku oraz zwięzłej części opisowej.
autor: Karolina  2018-04-05        Skomentuj 0

Wycieczka do Chełma n/Nerem i Konina
28 marca 2018 r. odbyła się wycieczka do Konina i Chełmna n/Nerem. Uczestniczyli w niej uczniowie klas: I a i I b TZ technik żywienia i usług gastronomicznych oraz klasy II ZSZ kucharz. Organizatorami wycieczki były panie: Joanna Andrzejewska, Monika Gasik i Mariola Dębowska. Pierwszym punktem wycieczki było zwiedzanie czterogwiazdkowego hotelu „Pałacyk” w Koninie, który ma znakomitą lokalizację, gdyż położony jest w samym centrum miasta. Powstał w latach dwudziestych ubiegłego wieku. Pełnił wówczas rolę domu mieszkalnego. W czasach II wojny światowej budynek uległ dużym zniszczeniom. Dopiero w latach siedemdziesiątych został przebudowany: zlikwidowano oranżerię, pomieszczenia gospodarcze, a postawiono nowe pawilony oraz bibliotekę. Od lipca 1971 r. willa ta pełniła funkcję Urzędu Stanu Cywilnego. Po wielu zmianach obecnie budynek jest zaadaptowany jako hotel „Pałacyk”. Miejsce to jest urządzone bardzo gustownie, a zarazem nowocześnie. Mimo upływu lat stanowi nieodłączny element kultury Konina. Pracownice hotelu z wielkim zaangażowaniem pokazały nam pokoje hotelowe, kawiarnię, restaurację. Opowiedziały też historię tego zabytkowego miejsca. Drugim punktem naszej wycieczki była wizyta w obozie zagłady w Chełmnie n/Nerem. Niemiecki obóz zagłady Kulmhof był ośrodkiem masowej, natychmiastowej zagłady Żydów w Kraju Warty. Został uruchomiony w grudniu 1941r. Funkcjonował w dwóch okresach. Pierwszy okres – od 8 grudnia 1941 r. (pierwszy transport) do 11 kwietnia 1943 r., kiedy komando opuściło teren obozu wysadzając krematoria. Eksterminacji dokonywano w samochodach – mobilnych komorach gazowych, przy użyciu gazu spalinowego. Ciała wywożono do Lasu Rzuchowskiego, gdzie grzebano zwłoki w zbiorowych mogiłach. W pierwszej kolejności mordowano Żydów z okolicznych gett: Koła, Kłodawy, Izbicy Kujawskiej. Następnie zaczęto przywozić Romów z okolicy Łodzi oraz Żydów z Niemiec, Czech i Austrii. Latem 1942 r., wskutek rozkładania się ciał w masowych grobach i zagrożenia epidemiologicznego, wstrzymano transporty. Rozpoczęto wydobywanie zwłok z grobów i palenie ich w krematoriach. W marcu 1943 r. zapadła decyzja o likwidacji obozu. Drugi okres trwał od wiosny - lata 1944 r. do 18 stycznia 1945 r. Na terenie Lasu Rzuchowskiego budowano baraki i przystosowywano teren do eksterminacji ofiar. W okresie od 23 czerwca do 14 lipca 1944 r. przybyło z Łodzi 10 transportów Żydów. Zamordowano wówczas 7 196 mieszkańców getta łódzkiego. Po tym czasie eksterminację przerwano. Pozostała część załogi Sonderkommando oraz ok. 47 wieźniów żydowskich, których przetrzymywano w spichlerzu. W nocy z 17 na 18 stycznia 1945 r. w czasie ewakuacji SS-mani dokonali ostatniej egzekucji. Ze spichlerza wyprowadzano więźniów piątkami i mordowano ich strzałami w tył głowy. Zdesperowani więźniowie podnieśli bunt i zabili dwóch oprawców. Wtedy spichlerz wraz z więźniami Niemcy podpalili. Śledztwo przeprowadzone po wojnie wykazało, że zamordowano wówczas ok.350 tys. osób. Młodzież wzięła także dział w lekcji muzealnej dotyczącej bohaterów II wojny światowej oraz obejrzała wystawę Muzeum Byłego Niemieckiego Obozu Zagłady Kulmhof. Przewodnik oprowadził nas także po Lesie Rzuchowskim, gdzie mieliśmy okazję zobaczyć Pole Pieców Krematoryjnych i Ścianę Pamięci. Zapaliliśmy symboliczny znicz przy pomniku Stanisława i Karoliny Kaszyńskich – bohaterów ratujących Żydów podczas wojny. To była bardzo pouczająca lekcja historii.
autor: Karolina  2018-03-30        Skomentuj 30

Klasy IV TZ na spotkaniu z przedstawicielami OLRP z PUP w Kutnie
26 marca 2018r. gościliśmy w naszej szkole przedstawicieli Obserwatorium Lokalnego Rynku Pracy w Powiatowym Urzędzie Pracy w Kutnie – panią Agnieszkę Milczarek i panią Ilonę Melkę. Uczestnikami tego spotkania były wszystkie klasy IV Technikum Zawodowego. Wśród wielu zadań OLRP realizuje również te, które dotyczą przekazywania i upowszechniania informacji o lokalnym rynku pracy. Pani Agnieszka Milczarek przedstawiła uczniom wyniki przeprowadzonych badań lokalnego rynku pracy. Umożliwiają one zapoznanie się z tendencjami dotyczącymi zapotrzebowania na zatrudnienie w określonych zawodach i specjalnościach panujących na terenie Kutna i okolic. Nabyte informacje na pewno pomogą młodzieży w określeniu swojej przyszłej ścieżki zawodowej i wyborze ewentualnego dalszego kierunku kształcenia. Koordynatorem spotkania była p. Mariola Dębowska.
autor: Karolina  2018-03-30        Skomentuj 18


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl