OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"
Statystyki
Licznik: 3541223 Dzisiaj: 473 IP: 54.236.58.220
Aktualnie : zalogowanych: 0 gości: 4
od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI
III miejsce, nagroda publiczności i wyróżnienie na konkursie w Krakowie!
W dniach od 3 do 5 marca 2017 r. odbył się w Krakowie XVIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Tematem przewodnim było hasło „PODRÓŻ PRZEZ SMAKI”. Konkurs ten odbywa się w trzech kategoriach – kucharz, kelner i barman. Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych to najbardziej prestiżowa impreza gastronomiczna dla uczniów organizowana od 1999 roku. Uczestniczy w niej młodzież z różnych regionów Polski oraz drużyny zagraniczne z zaprzyjaźnionych szkół. Udział w konkursie pomaga młodym ludziom w zdobywaniu cennego doświadczenia oraz w rozwoju kariery. Oferuje również możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów, odkrywa i promuje talenty. Ideą konkursu jest propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych. Uczniowie mają możliwość dokonywania oceny własnych umiejętności zawodowych, rozwijania zawodowych zainteresowań, rozbudzania pomysłowości i inicjatywy, wyrabiania poczucia estetyki i piękna. Konkurs przyczynia się także do integracji szkół o tym samym profilu kształcenia. Nasi uczniowie już po raz drugi wzięli udział w tej rywalizacji w części gastronomicznej – szkołę reprezentowali Marcin Kacprzak i Łukasz Ciechomski z kl. II ZSZ kucharz, których do konkursu przygotowała p. Emilia Durka. W kategorii kelner natomiast uczennice Michalina Darmach i Natalia Turczak z kl. IV TZ kelner startowały po raz pierwszy. Przygotowywały się do konkursu pod kierunkiem p.Marioli Dębowskiej. W kategorii kucharz uczniowie mieli za zadanie przygotowanie dwóch potraw: obowiązkową z surowca przygotowanego przez organizatora konkursu, która podlegała ocenie jury technicznego oraz zakąskę zimną zaprojektowaną przez siebie, związaną z tematem konkursu. Ocenie podlegały m.in. kompozycja, kreatywność oraz smak i aromat potrawy. Łukasz Ciechomski przygotowywał "Terrinę z indyka w szynce szwarcwaldzkiej podaną z grillowanym chavroux, garnirowaną flambirowaną "różą" i karmelową rukolą w sąsiedztwie zielonego, zakrapianego brandy, sosu". Natomiast Marcin Kacprzak wykonał potrawę pod nazwą „Podróż meksykańską łajbą wypełnioną wspomnieniami orientalnych smaków i francuskich posmaków napędzaną siłą wiatru w żagiel z cykorii wsparty na chrupiącym boczku”. W kategorii kelner uczniowie mieli za zadanie przygotować stół, zaproponować menu, wykazać się wiedzą z zakresu obsługi konsumenta oraz umiejętnościami z zasad nakrywania stołu i obsługi gościa. Ocenie podlegała organizacja pracy podczas wykonywania nakrycia, m.in. sylwetka zawodowa, aranżacja stołu, prawidłowe jego nakrycie oraz nowatorstwo. W ramach konkursu dwuosobowa ekipa kelnerów zobowiązana była do uzasadnienia wyboru potraw i napojów oraz sposobu ich podania. Nasze uczennice wraz z nauczycielem p. Mariolą Dębowską przygotowały stół pod nazwą „Fanaberie zakręconej limonki”. W przygotowanym menu zaproponowały 4 potrawy z czterech różnych kontynentów, które charakteryzowały się odmiennością smaków, kolorów i zapachów. Miało to także odzwierciedlenie w kolorystyce dekoracji stołu. Kolor zielony był synonimem smaku kwaśnego (limonka) oraz pikantnego (zielona papryczka jalapeno). Natomiast drugi kolor dominujący w aranżacji - czarny - symbolizował smak gorzki i słodki zarazem – czarną gorzką czekoladę, która pojawiła się w marokańskim deserze. Uczennice stanęły na podium i zajęły III miejsce oraz zdobyły nagrody. Wielkim sukcesem okazało się zwycięstwo naszej kelnerskiej drużyny w kategorii „Najpiękniejszy stół”, bowiem zdobyliśmy Nagrodę Publiczności. W kategorii kucharz natomiast uczniowie z kl. II ZSZ zdobyli wyróżnienie oraz odebrali nagrody rzeczowe, więc miniony weekend okazał się dla naszych uczniów, ich opiekunów oraz naszej szkoły niezwykle udany. Warto zakończyć refleksją, że poziom konkursu jest z roku na rok coraz wyższy, ale to jeszcze bardziej motywuje nas to do pracy. Galeria
XV MIĘDZYSZKOLNY KONKURS PRZEDMIOTOWY Z ZAKRESU ŻYWIENIA CZŁOWIEKA ROZSTRZYGNIĘTY!
3 marca 2017 r. odbył się w naszej szkole Międzyszkolny Konkurs Przedmiotowy z Zakresu Żywienia Człowieka na temat: Ciasta, ciastka, ciasteczka w Polsce i na świecie. To już XV edycja konkursu, który od początku odbywa się dzięki firmie T.D.J. Ozdowski, która sponsoruje nagrody oraz wspiera organizację konkursu. W konkursie wzięły udział dwuosobowe delegacje uczniów ze szkół Łęczycy, Łowicza, Sochaczewa i Kutna. Test składał się z 50 pytań dotyczących zagadnień z technologii gastronomicznej oraz obsługi gościa, przede wszystkim z zakresu sporządzania i serwowania ciast, ciasteczek i tortów. Po teście pisemnym uczniowie i nauczyciele przygotowujący młodzież do konkursu wzięli udział w warsztatach cukierniczych poświęconych dekoracji tortów z użyciem masy cukrowej. Zajęcia przeprowadzili uczniowie Zespołu Szkół RCKU im. Bohaterów Walk nad Bzurą w Sochaczewie pod kierunkiem nauczycielek: Anety Bożewskiej i Joanny Prokockiej. Uczestnicy konkursu wykonali masę cukrową, barwili ją różnymi sposobami, formowali i układali dekoracyjne kompozycje. Efektem wspólnej pracy uczniów były dwa torty o tematyce wielkanocnej oraz dwa w stylu romantyczno-kwiatowym. Sponsor konkursu - pan Tadeusz Ozdowski – firma T.D.J. Ozdowscy sp.j. w Kutnie przygotował dla uczestników słodką niespodziankę: ciasta i ogromy sernik również pięknie przyozdobiony. Ostatnim punktem miłego spotkania było ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród, którego dokonała pani dyrektor Urszula Macioszczyk i sponsor konkursu - pan Tadeusz Ozdowski. Zdobywczynią pierwszego miejsca okazała się Anna Walędziak (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2, Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu). Drugie miejsce zajął reprezentant z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łowiczu - Maciej Grocholewicz. Trzecie miejsce natomiast zdobyła Agata Żabczyńska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Łęczycy. Nagrody książkowe dla najlepszej trójki ufundował pan Tadeusz Ozdowski, któremu serdecznie dziękujemy za życzliwość i zrozumienie problemów szkolnictwa zawodowego. Podziękowania kierujemy również pod adresem nauczycieli, którzy przygotowywali uczniów do zmagań konkursowych. Na zakończenie konkursu wszyscy wysłuchali prezentacji pana Takehiko Okazaki - przedstawiciela firmy Choya, który przedstawił nam zwyczaje i kulturę japońską oraz ofertę firmy, a w szczególności aromatyczną nalewkę Umeshu z owoców Ume. Organizacją Konkursu zajęły się p. Ewa Żydowo i p. Joanna Andrzejewska.Galeria
Obsługa gastronomiczna francuskiej kolacji w Restauracji Rondo
Na zakończenie obchodów IV edycji Dni Frankofonii uczniowie naszej szkoły zaprezentowali swój kunszt kelnerski podczas obsługi gastronomicznej francuskiej kolacji w Restauracji Hotelu Rondo. Trzeba przyznać, że prezentowali się znakomicie, co jest niewątpliwie zasługą p. Joanny Andrzejewskiej i p. Marioli Dębowskiej, pod opieką których młodzież przygotowywała się do imprezy. Galeria
W ramach obchodzonych w Kutnie w dniach 20-24 lutego 2017 r. Dni Frankofonii, dziewczęta z klasy I TZ terminale częstowały mieszkańców miasta ciasteczkami francuskimi przy dźwiękach muzyki Edith Piaf. Cieszymy się, że słodkości przypadły do gustu degustującym i że w ten sposób mogliśmy zaznaczyć swoją obecność w trakcie IV edycji tego święta języka francuskiego. Galeria
Krągłe, puszyste, rumiane... Zgodnie z tradycją Tłustego Czwartku w ramach pracowni gastronomicznej młodzież piecze pączki. Lada moment zapach tych słodkości będzie się unosił na szkolnych korytarzach. Tymczasem w pokoju nauczycielskim lukrowane pączki już uśmiechają się z tac - żal nie skosztować. Fundatorem słodkiej niespodzianki jest Zakład Cukierniczo-Piekarniczy T.D.J. Ozdowscy. Galeria
21 lutego 2017 r. uczniowie klas: II, III, IV TZ hotel oraz III TZ żug wraz z opiekunami: p. M. Nowak-Kaczorkiewicz i p. K. Charążką obejrzeli adaptację teatralną "Lalki" Bolesława Prusa w reżyserii Bogdana Kokotka w Teatrze Muzycznym w Łodzi. Spektakl wzbudził zainteresowanie młodzieży choćby ze względu na rodzące się pytanie, w jaki sposób dokonano adaptacji? Wszak znawcy literatury polskiej na wieść, że któryś teatr odważył się wystawić to obszerne arcydzieło na deskach scenicznych, z obawą czekają na przedstawienie. Tymczasem okazało się, że wszelkie wątpliwości były niepotrzebne, bowiem twórcy adaptacji nieustannie przenosili widza z mieszczańsko-arystokratycznego salonu np. na dworzec kolejowy (z którego nawet odjeżdżał pociąg!), ze sklepu Rzeckiego do paryskiego laboratorium (gdzie gościł Wokulski), czy z ogrodów prezesowej Zasławskiej na warszawską ulicę. A wszystko to z wielką dbałością o klasyczny kostium i stylowe wnętrza. Uczniowie przyznali, że inscenizacja "Lalki" w wykonaniu aktorów Teatru Scena Polska z Czeskiego Cieszyna to świetna adaptacja, która, co prawda, szczególnie mocno akcentuje wątek niespełnionej miłości Wokulskiego oraz podziały klasowe społeczeństwa, ale jednocześnie udowadnia, że jest to dzieło ponadczasowe. Galeria
Nowoczesne laboratorium językowe, które pozwala na maksymalne wykorzystanie czasu lekcyjnego zostało wyposażone w sprzęt audiowizualny. Zaletą pracowni jest przede wszystkim fakt, że uczniowie mogą powtarzać materiał w wybranej przez siebie kolejności, będąc pod nadzorem nauczyciela, który rozplanowuje ćwiczenia w parach lub grupach. Następną pozytywną cechą jest poprawny trening wymowy w języku obcym. Dzięki nagrywaniu wypowiedzi ucznia oraz odtwarzaniu nauczyciel może poprawiać błędy w wymowie języka obcego. Ta pracownia daje szerokie możliwości w pracy nauczycieli językowców oraz uczniów, którzy uczą się języka angielskiego, niemieckiego oraz rosyjskiego w naszej szkole. Liczymy na to, że zajęcia prowadzone w tak nowoczesny i ciekawy sposób będą miały pozytywny wpływ na poprawę poziomu umiejętności językowych uczniów. Autor: Monika Żuber Galeria
Przy dźwiękach piosenki Celine Dion z kultowego i romantycznego filmu "Titanic" młodzież klasy I TZ technik hotelarstwa powitała nauczycieli, zaproszonych gości z Gimnazjum Nr 1 im. Adama Mickiewicza w Kutnie oraz uczniów szkoły na obchodach Dnia Zakochanych. Z tej okazji uczniowie wspomnianej klasy pod kierunkiem p. Danuty Maj i p. Izabeli Kowalik przygotowali skróconą anglojęzyczną wersję słynnego dramatu Williama Szekspira "Romeo i Julia", za wystawienie której otrzymali gromkie brawa. Drugą częścią spotkania dyrygowała p. Małgorzata Nowak-Kaczorkiewicz. Uczniowie przygotowali konkursy filmowe i taneczne. Zwycięzcy potyczek otrzymali balony w kształcie serduszek, a wszyscy zgromadzeni zostali poczęstowani słodyczami. Spotkanie zakończył pokaz tańca belgijskiego w wykonaniu uczniów klas I TZ terminale, I TZ żug i I TZ hotel, który przygotowany został pod okiem p. Joanny Zielińskiej. Jak na szkołę z tradycjami gastronomicznymi przystało nie mogło się obejść bez walentynkowych słodkości - były to ciasteczkowe serca zapakowane tak, by mogły stanowić mały prezent dla ukochanej osoby i które można było nabyć za naprawdę symboliczną kwotę. W ramach współpracy podjętej przez szkołę w ubiegłym roku z Kutnowskim Domem Kultury kontynuacja Walentynek miała miejsce w kutnowskim kinie. Nasi uczniowie obecni byli na sali kinowej przed seansami filmowymi, na które wybrali się zakochani. Młodzież przygotowała ciasteczka walentynkowe dla każdego uczestnika seansu i serdecznie zapraszała do skosztowania tych słodkości. P. Karina Karasińska-Pirowska przedstawiła natomiast propozycję walentynkowego stolika utrzymanego w czarnej tonacji z elementami ognistej czerwieni, co korespondowało ze scenografią w wyświetlanym filmie "Ciemniejsza strona Greya". Dziękujemy kierownictwu Kutnowskiego Domu Kultury za współpracę oraz wszystkim, którzy zaangażowali się w przedsięwzięcie. Galeria