niedziela, 19 listopada 2017
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja 2017
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2020132
Dzisiaj: 549
IP: 54.224.102.26

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Bardzo dobre wyniki uczniów na egzaminie potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie
Do egzaminów zawodowych przystąpili w czerwcu 2017 roku uczniowie klas III Technikum Zawodowego - kelner, technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik technologii żywności, a także uczniowie klasy III Zasadniczej Szkoły Zawodowej - kucharz. W TZ zdawalność wyniosła 92%, natomiast w ZSZ 94,1%. W poszczególnych kwalifikacjach zdający otrzymali następujące wyniki: T.02 w TZ - Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń - 83% T.06 w TZ - Sporządzanie potraw i napojów - 95,8% T.09 w TZ - Wykonywanie usług kelnerskich - 100% T.11 w TZ - Planowanie i realizacja usług w recepcji - 85,7% T.06 w ZSZ - Sporządzanie potraw i napojów - 94,1% Wyniki egzaminów świadczą o dobrej organizacji kształcenia zawodowego w naszej szkole. Wysoka zdawalność egzaminu jest dużym sukcesem zarówno uczniów, jak i nauczycieli. Dodać należy, że egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie jest egzaminem trudnym, a do jego pozytywnego zaliczenia wymagane jest 75%. Uczniowie technikum oprócz przedmiotów ogólnokształcących mają wiele przedmiotów zawodowych oraz praktyki, stąd też dobre przygotowanie się do egzaminów wymaga od nich znacznie większego nakładu pracy i czasu. Zdającym serdecznie gratulujemy!
autor: Karolina  2017-08-31        Skomentuj 0

Konkurs fotograficzny

Interesujesz się fotografią?

Poszukujesz ciekawych, magicznych miejsc?

Mamy dla Ciebie kreatywną propozycję na wakacje.

Zarząd Powiatu w Kutnie zaprasza do wzięcia udziału w konkursie fotograficznym 

„Pocztówka z Powiatu Kutnowskiego", którego jest organizatorem. 

 

Konkurs trwa w okresie od 6 LIPCA do 18 SIERPNIA, a jego celem jest stworzenie zbioru zdjęć z powiatu kutnowskiego, które pokażą atuty i piękno letniego krajobrazu naszego wspaniałego regionu oraz będą pełnić rolę swoistego portfolio powiatu.

W ramach konkursu należy wykonać zdjęcie tematyką nawiązujące do jednej z kategorii:

I. Krajobraz

II. Aktywne formy wypoczynku w powiecie kutnowskim (turystyka, rekreacja, sport)

III. Zabytki i ciekawe miejsca w powiecie kutnowskim

Każdy może przesłać jedno zdjęcie z danej kategorii, prezentujące piękno i urok powiatu kutnowskiego.

Zdjęcie wraz z formularzem należy przesłać na adres email: promocja@powiatkutno.eu wraz z oświadczeniem o udzieleniu licencji.

Udział w konkursie jest bezpłatny. Konkurs jest przeznaczony zarówno dla amatorów jak i profesjonalistów fotografii, którzy pragną doskonalić swoje umiejętności w dziedzinie krajobrazu oraz zdobywać nowe doświadczenia.

Uczestnikiem może być mieszkaniec powiatu kutnowskiego, który ukończył 16 rok życia.

Prace zwycięzców zostaną zaprezentowane na wystawie plenerowej na terenie Miasta Kutno oraz gmin powiatu kutnowskiego.

NA ZWYCIĘZCÓW CZEKAJĄ NAGRODY RZECZOWE !

 Serdecznie zachęcam Państwa do udziału w konkursie. Wierzę, że dzięki konkursowi, a przede wszystkim dzięki zdjęciom, jakie wykonają jego uczestnicy, odkryjemy nowe, ciekawe miejsca oraz magię i piękno powiatu kutnowskiego – mówi Starosta Kutnowski - Krzysztof Debich

Wszelkie szczegółowe informacje zawiera REGULAMIN KONKURSU – kliknij, aby pobrać.

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych do wzięcia udziału w konkursie.

Formularz zgłoszenia do udziału w konkursie 

Oświadczenie o udzieleniu licencji

autor: Bartek  2017-07-13        Skomentuj 0

Kolejne staże zagraniczne
Z przyjemnością informujemy, że otrzymaliśmy informację z Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji, że nasz wniosek: Europejski Staż Zawodowy Przepustką do Sukcesu na Rynku Pracy został zatwierdzony do realizacji.
Oznacza to, że młodzież naszej szkoły będzie jeździła na staże do Włoch. Dotyczy to także uczniów klas obecnie rekrutowanych.
autor: Bartek  2017-07-05        Skomentuj 0

Wykaz podręczników na rok szkolny 2017/2018
Technikum Zawodowe
Technik eksploatacji portów i terminali
Technik hotelarstwa
Technik żywienia i usług gastronomicznych

Branżowa Szkoła I Stopnia

Kucharz
autor: Mirek  2017-07-05        Skomentuj 21

Relacji z Portugalii ciąg dalszy...
"Po wielu dniach pracy mamy dwa dni wolne od zajęć; wraz ze znajomymi z Macedonii wypożyczyliśmy auto i rano ruszyliśmy na podbój wyspy. Sao Miguel to przepiękne miejsce - zewsząd otaczają nas niezwykle urokliwe krzaki hortensji w kolorach od błękitnego, indygo, turkusowego po granatowy, szafirowy a czasem fioletowy. Wygląda to niesamowicie. Sao Miguel to wyspa wulkaniczna z dużą różnicą terenów, dlatego jest tu wiele urzekających dolin i jezior schowanych pomiędzy górami. Sete Cidades (ang. twin's lakes) to jeziora połączone ze sobą, ale cechujące się odmienną florą i fauną. Efektem tego jest kolor wody doskonale widoczny przy słonecznej pogodzie - jedno jezioro jest zielone, drugie niebieskie. Choć pogoda nie była idealna, różnicę dało się łatwo zauważyć. Następny przystanek to Ferraria - wybrzeże oceaniczne leżące u stóp aktywnego nadal wulkanu. Dzięki temu woda w zatoczce jest cieplutka i miesza się tylko na chwilę z lodowatą wodą oceanu Atlantyckiego. Wybrzeże jest czarne, skaliste, utworzone z zastygającej lawy. Z Ferraira udaliśmy się na drugi koniec wyspy do Furnas - tutaj ziemia jest tak gorąca od ciągle aktywnego sejsmicznie wulkanu, że przyrządza się w niej specjalną potrawę, zakopując garnek w ziemi. W Furnas odpoczywaliśmy w basenach termalnych o temp 39 st. C. Dziś mamy drugi dzień wolny od pracy i planowałyśmy po prostu poleżeć na słońcu, ale pada deszcz, jest pochmurno i chyba dziś nic się nie zmieni. Ale cóż - nie można mieć wszystkiego:) M. Gasik"
Galeria
autor: Karolina  2017-06-29        Skomentuj 21

Kolejna relacja z Portugalii
"Dzień drugi i trzeci festiwalu kulinarnego to praca z parą Marlene Viera i Joao Sa, którą cechuje doskonała organizacja i spokój w pracy. Wszyscy wiedzą, co mają robić i nikt się nie śpieszy. Przygotowywaliśmy doskonały sos podawany z pałeczkami ryby w cieście oraz blanszowane krewetki z płatkami fuksji, ostrygi, a na deser parfait z czekoladą. W czasie kolejnych dwóch dni zdobywałyśmy doświadczenie z szefami Ana Goncalves i Zijuan Mens, którzy prowadzą restauracje w Lizbonie. Takiej dbałości o szczegóły, o wykończenie każdego talerza jeszcze nie spotkałam. Specjałem były homary i sos z krewetek oraz wiele chińskich dodatków, a także ryby w liściach kombu, na deser lody......pyszne:) Pozdrawiam mocno. M. Gasik"
autor: Karolina  2017-06-29        Skomentuj 0

Relacja z festiwalu kulinarnego na Wyspach Azorskich
"Po długiej podróży w nocy, kilka minut przed 24 dotarłyśmy do Ponta Delgada na wyspie Sao Miguel, czyli Wyspie Świętego Michała. Na lotnisku przywitano nas bardzo serdecznie. Szybko znalazłyśmy się w miejscu zakwaterowania, jednak nie miałyśmy wiele czasu na zregenerowanie się po podróży, gdyż następnego dnia o 9 rano odbyło się spotkanie informacyjne i zaraz rozpoczęłyśmy pracę. Razem z nami w festiwalu kulinarnym biorą udział: uczennica szkoły gastronomicznej z Włoch, dyrektor szkoły hotelarsko- turystycznej wraz z córką z Macedonii i dwie nauczycielki z Estonii. Założenie festiwalu jest takie, że codziennie jest serwowany obiad wraz z przystawkami, deserami i winem dla 80 osób. Serwis rozpoczyna się o godz. 20.00, kończy około 24.00. Praca odbywa się pod czujnym okiem światowej sławy szefów kuchni. W przygotowaniu obiadu bierze udział około 30 uczniów ze szkoły. Obiad przygotowywany jest przez dwa dni: pierwszego dnia rozpoczyna się obróbka surowców i wytworzenie maksymalnej ilości półproduktów, by następnego dnia praca była mniej uciążliwa i łatwiejsza w organizacji. Staramy się być pomocni i chętnie angażujemy się w przydzielone zadania. Pierwszego dnia mieliśmy okazję oglądania niesamowitego kunsztu pracy szefa Miguel Laffan z dwiema gwiazdkami Michelin. To wyjątkowe i niepowtarzalne doświadczanie. Przygotowywaliśmy m. in. tatara podawanego z grzybami shitake, ośmiornicę z grillowaną papryką, cebulą i szalotką, flądrę podawaną z risotto z pomarańczami oraz panna cotta. Drugi dzień to praca z Mariene Vieira i jej mężem Joao Sa, którzy prowadzą restaurację w Lizbonie. Szczegóły menu prześlemy w następnym mailu, a teraz uraczymy wszystkich namiastką zdjęć.
Pozdrawiamy." Monika Gasik, Julia Bojdoł
Galeria
autor: Karolina  2017-06-26        Skomentuj 0

Uroczystość zakończenia roku szkolnego 2016/2017
23 czerwca 2017 r. o godz. 8.30 rozpoczęła się uroczystość zakończenia roku szkolnego 2016/2017. W pierwszej części uroczystości świadectwa otrzymali absolwenci Zasadniczej Szkoły Zawodowej kucharz, którzy złożyli ślubowanie na sztandar szkoły. Serdeczne życzenia starszym kolegom złożył Bartosz Banasiak z klasy II ZSZ kucharz. Następnie pani dyrektor Urszula Macioszczyk wraz z wychowawcami wręczyła świadectwa z wyróżnieniem oraz nagrody książkowe tym uczniom, którzy uzyskali bardzo dobre wyniki w nauce i wzorowe zachowanie. Wyróżnieni zostali także uczniowie, którzy promowali naszą szkołę w środowisku lokalnym oraz budowali jej pozytywny wizerunek. Dyplomy dostali też uczniowie, którzy w ciągu roku szkolnego zaangażowani byli w pracę w Szkolnym Kole Caritas lub PCK, osiągnęli sukcesy w zawodach sportowych lub reprezentowali szkołę w poczcie sztandarowym lub konkursach przedmiotowych. Miłym akcentem było wręczenie certyfikatów Społecznej Akademii Nauk w Łodzi za udział w programie związanym z opracowaniem filmu poświęconego wielokulturowości i wielojęzyczności oraz podsumowanie Szkolnego Konkursu Językowego. Tegoroczne zakończenie roku szkolnego to także czas pożegnania z panią Marią Kadłubowską, która po wielu latach pracy przeszła na zasłużoną emeryturę. Pani profesor przyjęła od Samorządu Uczniowskiego podziękowania za zaangażowanie w pracę z młodzieżą, za życzliwość i serdeczność na co dzień. Przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego podziękowali Dyrekcji, Radzie Pedagogicznej oraz wszystkim pracownikom szkoły za trud kształcenia i wychowania. Uroczystość zakończenia roku szkolnego 2016/2017 zakończyły życzenia słonecznych, udanych i bezpiecznych wakacji oraz występ wokalny uczniów kl. I TZ technik hotelarstwa – Natalii Czerwińskiej i Michała Lewandowskiego.
Galeria
autor: Karolina  2017-06-23        Skomentuj 0

Działania SK LOP w II półroczu roku szkolnego 2016/2017
Przed budyniem naszej szkoły w całej okazałości podziwiać można efekty prac członków Szkolnego Koła LOP pod kierunkiem pani Katarzyny Goszczyńskiej. Już na przełomie lutego i marca podczas lekcji biologii uczniowie II TZ technik żywienia i usług gastronomicznych posadzili w doniczkach nasiona rożnych kwiatów, by wraz z nadejściem wiosny przenieść je do szkolnego ogrodu. Wszyscy uczniowie klas I oraz klasy II i III TZ technik żywienia i usług gastronomicznych przynosili sadzonki i nasiona, by upiększyć nasz szkolny ogród. W kwietniu świerki, dęby, krzewy forsycji i różnorodne rośliny kwiatowe ozdobiły teren wokół szkoły. W maju uczniowie klasy I ZSZ kucharz i I TZ technik hotelarstwa zajęli się tworzeniem herbarium. Dzisiaj rosną tu dość okazałe zioła, między innymi bazylia, mięta, majeranek, oregano, kolendra i inne. Nasza szkolna kuchnia na pewno wykorzysta je do przyrządzania smakowitych dań. W dniu 14 czerwca 2017 r. uczniowie klas pierwszych TZ technik hotelarstwa i technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z panią Katarzyną Goszczyńską uczestniczyli w warsztatach ekologicznych, które odbyły się na terenie Przedsiębiorstwa Oczyszczania Miasta Eko-Serwis w Kutnie. Tematyka warsztatów dotyczyła właściwej gospodarki odpadami. Zastanawialiśmy się, skąd się biorą odpady i jak możemy zredukować ich ilość. Dyskutowaliśmy również o technologii przetwarzania odpadów, odzyskiwaniu surowców z odpadów, pirolizie śmieci, biopaliwach, tworzywach biodegradowalnych i odpadach opakowaniowych. Zajęcia na terenie firmy Eko - Serwis Kutno prowadziła pani Julia Glapińska - dyrektor ds. promocji i komunikacji w firmie Tönsmeier. Za aktywny udział w dyskusji i kreatywne myślenie wszyscy uczestnicy warsztatów zostali nagrodzeni upominkami. Również w czerwcu uczniowie ze Szkolnego Koła LOP uczestniczyli w Szkolnym Konkursie Ekologicznym, który składał się z 40 pytań testowych. Uczniowie musieli wykazać się wiedzą na temat zachowań ekologicznych, umiejętnością rozpoznawania gatunków roślin i zwierząt chronionych, drzew rosnących w polskich lasach, wiedzą dotyczącą segregowania śmieci, postępowania z elektrośmieciami, przetwarzania surowców wtórnych. W konkursie zwyciężyła uczennica klasy III TZ technik żywienia i usług gastronomicznych - Magdalena Gralak. W ramach zajęć z wychowawcą uczniowie klasy III TZ technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w wykładzie na temat „Promieniowania w środowisku człowieka i jego działania na organizm”. Tematem wiodącym była profilaktyka czerniaka, jednego z najczęstszych nowotworów skóry. Opiekun SK LOP – pani Katarzyna Goszczyńska – dziękuje za owocną współpracę.
Galeria
autor: Karolina  2017-06-23        Skomentuj 1


 
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl