Od 1995 roku tradycją Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego w Kutnie są coroczne obchody Święta Patrona Szkoły , na które zapraszani są przedstawiciele organu prowadzącego, emerytowani nauczyciele oraz społeczność lokalna. Nie inaczej było w tym roku. Uroczystość rozpoczęła się o godzinie 9.00 wprowadzeniem sztandaru szkoły i odśpiewaniem hymnu państwowego. Pani dyrektor Urszula Macioszczyk serdecznie powitała przybyłych gości: p. Artura Gierulę, członka Zarządu Powiatu w Kutnie, p. Jolantę Bujalską-Kowalczyk, przewodniczącą NSZZ "Solidarność", p. Bożenę Gajewską, prezes TPZK, p. Mariusza Kozarskiego, prezesa Zarządu Oddziału Międzygminnego ZNP w Kutnie oraz emerytowanych nauczycieli, obecne grono pedagogiczne, pracowników administracji i obsługi oraz uczniów. Pani dyrektor w swoim wystąpieniu podkreśliła doniosłość działań Antoniego Troczewskiego w naszym mieście, a następnie zwróciła uwagę na to, że od 1907 roku, czyli od chwili utworzenia pierwszej w Kutnie szkoły średniej o profilu zawodowym, pragnienia doktora są konsekwentnie realizowane. Przypomniała też o praktykach i stażach zawodowych dla naszych uczniów i absolwentów oraz o współpracy szkoły z lokalnymi przedsiębiorcami. Pani Dyrektor złożyła wszystkim życzenia z okazji Międzynarodowego Dnia Dziecka. Głos zabrali również przybyli na uroczystość goście. Niezwykle miłe słowa padły z ust pani Bożeny Gajewskiej, która przede wszystkim dziękowała za udział młodzieży "Troczewskiego" w wielu przedsięwzięciach organizowanych przez TPZK. Pani Jolanta Bujalska-Kowalczyk doceniła obecność uczniów naszej szkoły w czasie obsługi gastronomicznej uroczystości na terenie miasta. Pan Mariusz Kozarski, absolwent szkoły, dziękował emerytowanym nauczycielom za wkład włożony w Jego wychowanie, pan Artur Gierula natomiast określił "Troczewskiego" mianem "pysznej szkoły powiatu kutnowskiego". W dalszej części uroczystości nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu o życiu i działalności patrona szkoły - doktora Antoniego Troczewskiego oraz wręczenie nagród zwycięzcom - Aleksandrze Jóźwiak z kl. I TZ technik eksploatacji portów i terminali oraz Kacprowi Andrzejczakowi z kl. I TZ technik żywienia i usług gastronomicznych. Po oficjalnej części uroczystości zebrani goście obejrzeli program artystyczny, który przygotowali uczniowie klasy I TZ technik hotelarstwa pod kierunkiem p. Izabeli Kowalik, a następnie zostali zaproszeni do wspomnienia najważniejszych wydarzeń z życia szkoły dzięki wyświetlanej prezentacji multimedialnej. Uczniowie klas III, którzy w marcu bieżącego roku odbyli w Niemczech praktykę zawodową w ramach programu Erasmus+, dokonali podsumowania tych działań i przypomnieli miejsca, które zwiedzili oraz opowiedzieli o zdobytym doświadczeniu, prezentując pokaz zdjęć przygotowany przez jedną z opiekunek młodzieży w czasie miesięcznego pobytu w Lipsku - p. Marię Kadłubowską. Miłym akcentem kończącym tegoroczną uroczystość z okazji Święta Patrona Szkoły był poczęstunek na dziedzińcu szkoły, gdzie serwowano potrawy z grilla, sałatki warzywne i pyszną lemoniadę. Galeria
W dniu 29 maja 2017 r. uczniowie klasy I TZ – technik eksploatacji portów i terminali pod opieką nauczycieli: p. Danuty Maj, p. Kariny Karasińskiej-Pirowskiej i p. Aleksandry Szymczak wzięli udział w dwudniowej wycieczce samolotem z Warszawy do Gdańska. Grupa wystartowała z lotniska im. Fryderyka Chopina liniami Ryanair o godz. 8.10 i już o 9.05 gościła w Gdańsku. Na miejscu uczniowie zwiedzali lotnisko im. Lecha Wałęsy, Europejskie Centrum Solidarności oraz Teatr Szekspirowski. Wieczorem, po krótkim odpoczynku w hostelu, grupa spacerowała po Starym Mieście, podziwiając piękne zabytki. Drugi dzień rozpoczął się od zwiedzania nowoczesnego Muzeum II Wojny Światowej, a następnie statku-muzeum o nazwie Sołdek. Uczniowie weszli też na Wieżę Kościoła Mariackiego, aby podziwiać panoramę miasta. Pogoda dopisała, więc wycieczkowicze wyruszyli na plażę, gdzie można było odpocząć i zrelaksować się, słuchając szumu fal. Do Kutna uczniowie wrócili pociągiem późnym wieczorem, ale pełni wrażeń i bardzo zadowoleni z wycieczki. Galeria
Udział młodzieży w wydarzeniu "Mikser kulinarny" w Warszawie
W środę 31 maja 2017 r. uczniowie klasy I ZSZ kucharz pod opieką p. Sylwii Buczkowskiej uczestniczyli w Warszawie w wydarzeniu "Mikser kulinarny" prowadzonym przez Akademię Inspiracji Makro. Młodzież wzięła udział w edukacyjnym pokazie kulinarnym pod nazwą „Wszystko, co kucharz musi wiedzieć o tłuszczach” poprowadzonym przez Jerzego Walczyka, doradcę kulinarnego firmy Kruszwica, Szefa Kuchni stołecznej restauracji „Strefa” i prezesa Fundacji „Klubu Szefów Kuchni”. Reprezentacja Federacji Polskich Banków Żywności przybliżyła uczniom swoją działalność, opowiadając o tym, jak nie marnować jedzenia i sprytnie gotować. O kulinarnej ekonomii opowiadał też Jan Kuroń - szef kuchni, autor książek kulinarnych i ambasador Banków Żywności. Uczniowie wzięli udział w licznych quizach i konkursach. Młodzież wróciła zadowolona, pełna wrażeń i nowych doświadczeń. Galeria
Szkolny konkurs kulinarny dla uczniów kl. I ZSZ kucharz
25. 05. 2017 r. odbył się w naszej szkole konkurs, w którym wzięli udział uczniowie klasy I ZSZ kucharz - grupa p. Sylwii Buczkowskiej. Uczniowie w ciągu dwóch godzin musieli stworzyć potrawy, wykorzystując wiedzę zdobytą na lekcji technologii w ciągu całego roku szkolnego. Komisja, w skład której weszły: pani dyrektor Urszula Macioszczyk, pani kierownik Julita Ryś, pani Joanna Andrzejewska i pani Sylwia Buczkowska, miała olbrzymi problem z wyłonieniem zwycięzców, ponieważ poziom był bardzo wysoki i wyrównany. I miejsce zajęła Patrycja Ślebocka za łososia w cieście francuskim z serem pleśniowym, a na miejscu II znalazł się Damian Waśkiewicz, który przygotował pierś z kaczki z blanszowanymi warzywami i sosem wiśniowo winnym. Reszta grupy została wyróżniona.
Udział młodzieży w Grze Miejskiej "Śladami historii i zabytków Kutna"
W dniu 31 maja 2017 r. uczniowie klas I TZ – technik hotelarstwa i technik eksploatacji portów i terminali wzięli udział w III Edycji Gry Miejskiej „Śladami historii i zabytków Kutna” zorganizowanej przez Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Kutnowskiej. W tym roku gra miejska poświęcona została historii i zabytkom miasta Kutna. Rozpoczęła się w Dworku Modrzewiowym. Celem gry było poznanie zabytków i historii naszego miasta, przybliżenie młodzieży obiektów kultury materialnej znajdujących się w naszym mieście oraz zapisanie w ich pamięci miejsc związanych również z najnowszą historią. Zadaniem każdego Zespołu było: - rozwiązanie pierwszego zadania – wskazówki, po czym dotarcie do odpowiedniego miejsca w mieście, - rozpoznanie Strażnika strzegącego danego miejsca i uzyskanie od niego potwierdzenia na Karcie Gry oraz pobranie koperty z zadaniem dotyczącym danego miejsca, - poprawne rozwiązanie otrzymanego zadania w określonym czasie – max. 15 minut, za co Zespół otrzymał element układanki wyrazowej stanowiącej finałowe hasło gry, - pobranie od Strażnika (po poprawnym rozwiązaniu zadania dotyczącego danego miejsca lub po upływie 15 minut) koperty z kolejnym zadaniem stanowiącym następny etap Gry. Na zakończenie grupy prezentowały pełną układankę wyrazową stanowiącą finałowe hasło Gry. Opiekunem grupy była p. A. Szymczak. Galeria
W dniu 30 maja 2017 r. uczniowie III klasy TZ technik technologii żywności pod opieką p. Julity Ryś i p. Elżbiety Olejniczak zwiedzali Wytwórnię Płynów Infuzyjnych Frasenius w Kutnie. Uczniowie mieli możliwość zapoznania się z procesem produkcyjnym, pracą laboratorium chemicznego oraz szeroką gamą produktów. Zostali przeszkoleni w zakresie BHP oraz GMP wytwarzania produktów. Bardzo dokładnie zostali zapoznani z systemami pakowania produktów oraz kontrolą ich jakości.
Fresenius Kabi Polska jest częścią międzynarodowego koncernu Fresenius Kabi, światowego lidera w dziedzinie żywienia klinicznego i płynoterapii, który dostarcza ciężko chorym pacjentom najwyższej jakości produkty lecznicze.
Fresenius Kabi Polska posiada własny zakład produkcyjny. Produkowane w Kutnie płyny są dystrybuowane do polskich szpitali oraz eksportowane do wielu europejskich i pozaeuropejskich krajów.