niedziela, 18 listopada 2018
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2407946
Dzisiaj: 890
IP: 54.167.112.42

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Szkolny Klub Wolontariatu
Szkolny Klub Wolontariatu pod kierunkiem p. Aleksandry Tondyry-Plewy i p. Marka Kamińskiego otrzymał podziękowanie za bezinteresowną działalność.W dniu 9. grudnia 2015 r. w Lokalnym Centrum Wolontariatu w Kutnie miały miejsce obchody Międzynarodowego Dnia Wolontariatu.  W uroczystości uczestniczył p. Marek Kamiński wraz z uczennicą Barbarą Fuz z kl. III - TZ - technik żywienia i usług gastronomicznych - przewodniczącą Szkolnego Koła Caritas i Szkolnego Klubu Wolontariatu.
autor: Mirek  2015-12-09        Skomentuj 0

Pomóż dzieciom przetrwać zimę
W dniu 9. grudnia 2015 r. zakończyliśmy akcję "Pomóż dzieciom przetrwać zimę", za której przeprowadzenie odpowiedzialni byli: opiekun SU p. Mirosław Ziębiński, opiekunowie Wolontariatu: p. Aleksandra Tondyra-Plewa i p. Marek Kamiński.W szkole udało nam się zebrać 65 kg darów, tj. odzieży, zabawek, słodyczy oraz artykułów spożywczych. Zebrane dary przekazaliśmy przedstawicielowi Kutnowskiego Komitetu Obrony Bezrobotnych. Wolontariusze włączyli się również do zbiórki żywności w markecie "Biedronka" w dniach 5-6 grudnia.Zaangażowani uczniowie:
- Monika Domżał kl. I TZ - technik żywienia i usług gastronomicznych
- Monika Staszewska kl. I TZ - technik żywienia i usług gastronomicznych
- Kinga Wybrańska kl. I TZ - technik żywienia i usług gastronomicznych
- Mateusz Budniak kl. I TZ - technik żywienia i usług gastronomicznych
- Sylwia Ładzikowska kl. I TZ - technik żywienia i usług gastronomicznych
- Martyna Szymaniak kl. I TZ - technik żywienia i usług gastronomicznych
- Aleksandra Adamiak kl. I TZ - technik hotelarstwa
- Patrycja Szara kl. I TZ - technik hotelarstwa
- Natalia Kuśmider kl. I TZ - technik żywienia i usług gastronomicznych
- Martyna Karbowy kl. I TZ - technik żywienia i usług gastronomicznych
- Klaudia Bentryn kl. III TZ - technik hotelarstwa
- Estera Ziółkowska kl. III TZ - technik hotelarstwa
- Weronika Wolska kl. I TZ - technik hotelarstwa
- Patrycja Palpuchowska kl. I TZ - kelner
- Paulina Sakowska kl. I ZSZ - kucharz
- Monika Martofel kl. I ZSZ - kucharz
Opiekun: p. Aleksandra Tondyra-Plewa
Galeria
autor: Mirek  2015-12-09        Skomentuj 0

Świąteczne spotkanie z gimnazjalistami z Ostrów

W dniu 9 grudnia 2015 r. w naszej szkole gościła 40 – osobowa grupa uczniów klas trzecich z Gimnazjum w Ostrowach. Gimnazjaliści wraz z opiekunami uczestniczyli w  zajęciach zorganizowanych przez p. Elżbietę Michalak oraz uczennice klasy I TZ technik żywienia i usług gastronomicznych – Karolinę Surowiec, Sylwię Ładzikowską i Matyldę Szymaniak dla uczczenia Roku Jana Długosza. Młodzież miała możliwość poszerzyć wiedzę historyczną, obejrzeć wystawę poświęconą czasom J. Długosza oraz uczestniczyć w quizie tematycznym nagrodzonym słodyczami.

Ważnym punktem przedświątecznego spotkania były warsztaty technologiczne prowadzone przez p. Sylwię Buczkowską  i uczniów klasy III TZ kelner oraz klasy III ZSZ kucharz. Gimnazjaliści uczyli się, jak udekorować świąteczne wypieki, z zaangażowaniem i przyjemnością ozdabiali kolorowym lukrem kruche ciasteczka (upieczone przez starszych kolegów z klasy III TZ kelner). Zajęciom warsztatowym towarzyszyła degustacja przygotowanych słodkości.  Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz nakrycia stołu wigilijnego przygotowany przez Joannę Andrzejewską i grupę uczniów klasy IV TZ technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy kilka dni wcześniej uczestniczyli w XIV Ogólnopolskim Pokazie Regionalnych Stołów Wigilijnych Gwiazdka 2015” w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Uczestnicy pokazu: K. Kamorska, A. Ziętek, M. Woźniak, M. Zamerski podzielili się z uczniami gimnazjum wrażeniami na temat zmagań konkursowych, zwłaszcza dotyczących sporządzania regionalnych potraw wigilijnych i aranżacji wnętrza. Grudniowe spotkanie z gimnazjalistami  w ramach Roku Otwartej Szkoły przebiegło w miłej atmosferze, wśród świątecznych dekoracji. Młodsi koledzy mieli możliwość poznania kierunków kształcenia w naszej szkole, zwiedzenia pracowni szkolnych, uzyskania informacji o kursach, praktykach zawodowych, projektach, w których uczestniczy szkoła od naszych uczniów: G. Kozarskiego, M. Cywki, Klaudii Kamorskiej, Patrycji Dębskiej, Darii Szałańskiej, M. Melson, M. Gos, A. Szałkowskiej.

Podziękowania dla nauczycieli i uczniów za pracę i zaangażowanie w przygotowaniu spotkania.  

Galeria

autor: Mirek  2015-12-09        Skomentuj 0

Gwiazdka 2015
W dniach 3-6 grudnia 2015 r. uczniowie kl. IV TZ - technik żywienia i usług gastronomicznych: Klaudia Kamorska, Magdalena Woźniak, Marcin Zamerski, Amanda Ziętek i Łukasz Żakieta, pod opieką p. Joanny Andrzejewskiej i p. Moniki Ziębińskiej, wzięli udział w XIV Ogólnopolskim Pokazie Regionalnych Stołów Wigilijnych „Gwiazdka 2015” w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Uczniowie w ramach konkursu przygotowali dekorację stołu wigilijnego oraz sporządzali regionalne potrawy wigilijne. Młodzież nabyła nowych umiejętności zawodowych, poznała potrawy wigilijne różnych regionów Polski oraz świata, między innymi: ukraińskie i białoruskie. Wszyscy uczestnicy zostali uhonorowani certyfikatami uczestnictwa oraz upominkami, które były wręczane podczas Wieczoru Galowego. Organizatorzy podczas trwania konkursu zapewnili uczestnikom liczne atrakcje m.in. wycieczkę po zabytkach Poznania, pokaz barmański baristyczny oraz kucharski. Wszyscy  uczestnicy mieli okazję poznać materialne i duchowe tradycje świąt w danym regionie. Konkursowi towarzyszyła wspaniała atmosfera, która sprzyjała duchowemu przeżywaniu nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Wróciliśmy pełni wrażeń i nowych doświadczeń.
 Galeria
autor: Mirek  2015-12-07        Skomentuj 0

MONIN CUP JUNIOR 2015
MONIN CUP JUNIOR to konkurs dla młodych barmanów, którzy  rywalizowali ze sobą w tworzeniu najlepszych receptur koktajli przygotowanych w oparciu o produkty MONIN.Reprezentantem naszej szkoły była uczennica z klasy IV Technikum Hotelarskiego, Monika Wróblewska. Rywalizowała z 27 uczniami z całej Polski. Konkurs miał rangę międzynarodową.Zmagania konkursowe składały się z dwóch części.  W pierwszej części zawodnicy wykonywali blind test w którym na podstawie smaku i zapachu mieli odgadnąć 6 różnych syropów marki MONIN oraz przygotowali stworzone przez siebie 4 porcje long drinków bezalkoholowych wybraną przez siebie metodą w ciągu 7 minut. Gala finałowa trzeciej już edycji odbyła  się 3 grudnia 2015 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie.Technika wykonania koktajlu oceniana była przez sędziów zgodnie ze standardami International Bartenders’ Association. Za notę degustacyjną odpowiadała specjalna komisja, która oceniała wygląd, zapach i smak kompozycji. Ocena przeprowadzana była w sposób jawny w stylu włoskim. Przy stole sędziowskim zasiedli reprezentanci McCafe, Costa Coffee, AmRest, MSBiS, SPB, MONIN oraz Hamilton Beach .Monika godnie reprezentowała szkołę. Występ pod kątem technicznym był na bardzo wysokim poziomie. Słabiej wypadła konkurencja w blind teście. Wydarzenie to miało na celu kształcenie młodych adeptów sztuki barmańskiej i miksologii oraz kreowanie nowych, ciekawych rozwiązań w kategorii napojów mieszanych bezalkoholowych wśród młodzieży. W tym roku Ambasada Francji objęła konkurs Honorowym Patronatem co podniosło rangę wydarzenia.
Monice gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Galeria
autor: Mirek  2015-12-05        Skomentuj 0

Warsztaty w Środowiskowym Domu Samopomocy
W ramach współpracy ze Środowiskowym Domem Samopomocy w Kutnie grupa uczniów kl. I Technikum Zawodowego - technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycieli pani Emilii Durki i Aleksandry Tondyry-Plewy odwiedziła podopiecznych ośrodka. Młodzież wręczyła słodkie upominki wykonane przez kolegów i koleżanki z klasy III ZSZ - kucharz. Mikołajkowe słodkości sprawiły uczestnikom spotkania wiele radości. Pani Emilia Durka w imieniu Dyrekcji ZSZ Nr 2 w Kutnie przekazała Dyrektorowi Środowiskowego Domu Samopomocy w Kutnie Pani Ewie Głodek życzenia.
Galeria
autor: Mirek  2015-12-04        Skomentuj 0

XI edycja Olimpiady Przedsiębiorczości
W dniu 3. grudnia 2015 r. uczniowie z klasy II TZ technik hotelarstwa wzięli udział w szkolnym etapie  XI edycji Olimpiady Przedsiębiorczości organizowanej przez Fundację Promocji i Akredytacji Kierunków Ekonomicznych oraz pięć  największych polskich uczelni ekonomicznych - Szkołę Główną Handlową w Warszawie oraz Uniwersytety Ekonomiczne w Katowicach, Krakowie, Poznaniu i we Wrocławiu. Do  bieżącej edycji Olimpiady, która przebiega pod hasłem „Nowe przewagi konkurencyjne – technologia, informacja, społeczność"  zgłosiło się ponad 17,5 tys. uczniów z 1051 szkół z całej Polski. Wyniki będą znane 11. stycznia 2016 r.
Galeria
autor: Mirek  2015-12-03        Skomentuj 0

Bezpieczeństwo w Internecie
Bezpieczeństwo w Internecie
W dniu 2. grudnia 2015 r. uczniowie klasy I Technikum Zawodowego technik żywienia i usług gastronomicznych, klas IV Technikum Zawodowego kelner, technik technologii żywności i technik hotelarstwa uczestniczyli w warsztatach o charakterze edukacyjno – prewencyjnym z zakresu bezpieczeństwa w Internecie. Zajęcia prowadziły przedstawicielki  Wyższej Szkoły Bankowej w Toruniu p. Monika Martenka i p. Justyna Splitt. Spotkanie miało na celu promowanie działań na rzecz bezpieczeństwa w Internecie, m.in. na portalach społecznościowych. Prowadzące zajęcia uświadomiły młodzieży zagrożenia i skutki wynikające z niewłaściwego korzystania z Internetu. Wskazały, jak uniknąć  źródeł  i przejawów przemocy w Sieci, jak kształtować umiejętność radzenia sobie w przypadku nękania w Internecie. Młodzież miała możliwość poznania psychologicznych mechanizmów rządzących wirtualnym światem i kształtowania umiejętności uchronienia się przed uzależnieniem od Internetu.
Galeria
autor: Mirek  2015-12-02        Skomentuj 0

Pomóż dzieciom przetrwać zimę
Na terenie naszej szkoły przeprowadzamy akcję "Pomóż dzieciom przetrwać zimę".
Prosimy o przekazywanie darów do dnia 8 grudnia 2015:
- żywności długoterminowej,
- słodyczy,
- artykułów papierniczych i szkolnych,
- ubrań dziecięcych,
- zabawek i książeczek dla dzieci.
Za przeprowadzenie akcji odpowiedzialny jest opiekun Samorządu Uczniowskiego p. prof. Mirosław Ziębiński oraz opiekunowie wolontariatu: p.prof. Aleksandra Tondyra-Plewa i p. prof. Marek Kamiński.
Prosimy o zainteresowanie się akcją!
autor: Mirek  2015-11-30        Skomentuj 15


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl