niedziela, 19 listopada 2017
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja 2017
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2020150
Dzisiaj: 567
IP: 54.224.102.26

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Wycieczka do Pułtuska
W dniu 22 października 2014 r. odbyła się wycieczka do Pułtuska, w której, uczestniczyli uczniowie klas: II TZ - kelner, II TZ - żug, II ZSZ - kucharz. Kuchnia i kultura jedzenia stanowią ważny element naszej kultury. Pod kierunkiem zamkowego Mistrza Kelnerstwa uczniowie odbyli warsztaty, jak należy zachować się przy stole, jak spożywać posiłki, korzystać z zastawy stołowej. Następnie, przy specjalnie przygotowanym obiedzie, uczestnicy wycieczki mieli możliwość wykorzystania zdobytych umiejętności w praktyce. Podczas warsztatów uczniowie poznali historię kultury stołu, historię polskiej kuchni, rodzaje zastawy stołowej, zasady kulturalnego siadania do stołu, jedzenia posiłków, picia napojów, odczytywania kodu ułożenia sztućców. Opanowanie tych zasad pod okiem specjalisty, pozwoli swobodnie rozkoszować się przyjemnościami stołu i urokiem towarzystwa zgromadzonego przy nim. Szczególna atmosfera zamkowego wnętrza sprawiła, że nauka zamieniła się w przyjemność.
Galeria
autor: Mirek  2014-10-28        Skomentuj 0

5 x dziennie warzywa i owoce
W Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie odbyła się akcja prozdrowotna pod hasłem "5 x dziennie warzywa i owoce". W czasie trwania akcji propagującej zdrowe odżywianie, młodzież przekonywała swoje koleżanki i kolegów do zdrowego trybu życia. Uczniowie przygotowali nie tylko surówki i soki, których można było spróbować, ale również dużo informacji na temat warzyw i owoców. Podczas takich akcji uczniowie uświadamiają sobie, jak ważne są owoce i warzywa w codziennej diecie. Dostarczają wiele witamin i składników mineralnych oraz cennego w walce z otyłością błonnika pokarmowego. Są smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Warzywa, z których sporządzono surówki i soki, pochodziły z domowych, ekologicznych upraw nauczycieli i uczniów. Akcję przeprowadziła kl. III TZ - technik żywienia i usług gastronomicznych pod kierunkiem p. Moniki Ziębińskiej.

Galeria
autor: Mirek  2014-10-23        Skomentuj 0

Czerwone rÓże wokÓł Troczewskiego
Po gruntowym remoncie budynku naszej szkoły ZSZ Nr 2 w Kutnie, przyszedł czas na prace porządkowe w szkolnym ogrodzie. 21 października uczniowie klasy III Technikum Zawodowego technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z wychowawcą Panią Moniką Ziębińską, specjalnie udali się do Dworku Modrzewiowego po odbiór 120 różanych krzewów. Przypominamy, że krzewy róż to nagroda, którą zdobyliśmy w czerwcu 2014 r, biorąc udział w miejskiej konkurencji - grze ulicznej pt. "Kutno - miasto róż", w ramach programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich, zatytułowanego "Kutno miasto róż - chcę tu być!". Uczniowie klasy III Technikum Zawodowego technik żywienia i usług gastronomicznych - członkowie Szkolnego Koła Ligi Ochrony Przyrody, wraz z opiekunem Panią Katarzyną Goszczyńską posadzili krzewy czerwonych róż przed budynkiem szkoły. Już nie możemy się doczekać kiedy zakwitną wzdłuż głównej alejki.
GALERIA
autor: SD  2014-10-23        Skomentuj 0

SPOTKANIE Z DZIENNIKARZAMI
W dniu 20.10.2014r. uczniowie klasy II TZ - kelner, pod opieką Pana Rafała Taglewskiego oraz kl. II TZ - żug, pod opieką Pani Doroty Wojculewicz brali udział w spotkaniu z dziennikarzem, Panem Krzysztofem Ziemcem, dziennikarzem TVP. Spotkanie odbyło się w Miejskiej i Powiatowej Bibliotece Publicznej w Kutnie. Dodatkową niespodzianką była obecność Pana Macieja Kieszkowskiego, dziennikarza radiowej trÓjki, ktÓry pochodzi z Kutna. Obaj Panowie pracowali w przeszłości w warszawskiej rozgłośni radiowej, stąd wspaniałe wrażenia i doświadczenia, ktÓrymi się z nami dzielili.
autor: SD  2014-10-23        Skomentuj 0

Ciąg dalszy ,,Tornado ”
Tornado to  jeden z wielu programów profilaktycznych realizowany w naszej szkole. Dotyczy on zachowań ryzykownych i  zapobieganiu chorobom przenoszonym drogą płciową. W bieżącym roku szkolnym  uczniowie klas: III TZ  hotelarstwa (29.09) i (06.10 ) II TZ żug, uczestniczyli w warsztatach przeprowadzanych  przez panią Danutę Kucińską ze Stowarzyszenia Edukacji i Wychowania w Łodzi,  w czasie których zdobywali wiedzę na ten jakże istotny temat.
autor: Adam  2014-10-23        Skomentuj 0

Wycieczka do Poznania
 21. października grupa młodzieży z naszej szkoły, między innymi uczniowie kl. III TZ - technik żywienia i usług gastronomicznych, kl. III TZ - technik hotelarstwa, III TZ - technik technologii żywności, kl. III TZ - kelner i II ZSZ - kucharz pod opieką p. Moniki Ziębińskiej, p. Małgorzaty Kajszczarek-Szychowskiej i p. Mirosława Ziębińskiego, w pierwszej kolejności zwiedzali Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, gdzie zostali zapoznani z ofertą edukacyjną WSHiG przez kadrę naukową Uczelni, a pracownicy Działu Współpracy z Zagranicą przedstawili propozycje praktyk zawodowych w całej Europie. Instruktorzy WSHiG przeprowadzili pokazy gastronomiczne, pokazy sztuki kelnerskiej i barmańskiej. Tam również zaserwowano nam posiłek w uczelnianej restauracji Beverly Hills. Następnym celem naszej wycieczki było zwiedzanie browaru "LECH", gdzie poznaliśmy tajniki warzenia piwa od "serca browaru", czyli warzelni, przez centrum multimedialne i wielką linię do produkcji piwa.
Galeria
autor: Mirek  2014-10-21        Skomentuj 0

DZIEń EDUKACJI NARODOWEJ
14.10.2014r. obchodziliśmy Dzień Edukacji Narodowej. Najpierw nasza młodzież spotkała się z wychowawcami, nauczycielami i pracownikami szkoły na uroczystej akademii. Rozpoczęła się ona wystąpieniem Pani Dyrektor Urszuli Macioszczyk, która powitała kolejno: młodzież, rodziców, emerytowanych nauczycieli, naszych drogich wychowawców i nauczycieli oraz pracowników szkoły. Następnie Pani Dyrektor dokonała podsumowania rywalizacji w nauce i frekwencji o Puchar Dyrektora Szkoły za rok 2013/2014. I zaszczytne miejsce otrzymali uczniowie kl. IV TZ - technik hotelarstwa (wychowawca - Pani Beata Michałkiewicz). Potem uczniowie klas pierwszych przystąpili do ślubowania. Tegoroczny program artystyczny przygotowali uczniowie kl. III TZ - technik hotelarstwa pod opieką wychowawcy, Pana Mirosława Ziębińskiego. Nad oprawą plastyczną czuwała Pani Małgorzata Ledzion. Występ został przyjęty z wielkim aplauzem. Na koniec Pani Dyrektor zaprosiła przybyłych na uroczystość gości na słodki poczęstunek, który przygotowali uczniowie pod opieką nauczycieli przedmiotów zawodowych.

Galeria
autor: SD  2014-10-15        Skomentuj 0

Tradycja rÓżana w Kutnie
8 października 2014 r. odbyło się spotkanie z prezesem Towarzystwa Przyjaciół Ziemi Kutnowskiej p. Bożeną Gajewską. Temat spotkania: "Tradycja różana w Kutnie". Młodzież klas III TZ - technik  żywienia i usług gastronomicznych, II TZ -  kelner i IV TZ - technik technologii  żywności wysłuchała informacji na temat zadań i celów działania TPZK, historii hodowli róż na terenie Kutna oraz pielęgnacji hodowli tej pięknej rośliny. Zaprezentowane też zostały odmiany róż wyhodowane przez p. Wituszyńskiego - znanego kutnowskiego ogrodnika.
autor: Mirek  2014-10-11        Skomentuj 0

,,POMÓŻ I TY”
,,POMÓŻ I TY”

Jak co roku Szkolne Koło PCK proponuje zakup cegiełek, z których dochód przeznaczony jest na rzecz fundacji pomagającej osobom niewidomym i niepełnosprawnym. W tym roku celem akcji jest pomoc 17 letniemu Kamilowi Dominiak, który od urodzenia choruje na Mózgowe Porażenie Dziecięce. Chłopiec potrzebuje sprzętu edukacyjnego działającego za pomocą ruchu gałek ocznych. Od naszej ofiarności i dobra zależy jego edukacja, dlatego zwracamy się z prośbą o zakup cegiełek. Koszt jednej sztuki – 2zł.

Opiekun SK PCK
Agnieszka Mularczyk  
autor: Adam  2014-10-08        Skomentuj 0


 
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl