piątek, 20 lipca 2018
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2255878
Dzisiaj: 832
IP: 54.81.102.236

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Warsztaty z mistrzem kulinarnym Marcinem Budynkiem
22 lutego 2018 roku w mury naszej szkoły zawitał znany mistrz kulinarny - Marcin Budynek. Młodzież wzięła udział w programie informacyjno – szkoleniowym z zakresu jakości mięsa drobiowego, którego pomysłodawcą był Związek ,,Polskie Mięso”. Głównym celem projektu było przeprowadzenie instruktażu z zakresu obróbki technologicznej mięsa drobiowego w formie prelekcji merytorycznej oraz formie praktycznej (nowoczesne metody obróbki drobiu, marynowanie drobiu, kompozycje smakowe i aranżacja potraw) dla klas o profilu gastronomicznym. Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych przez młodzież potraw. Nad całym przedsięwzięciem czuwała Emilia Durka oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych: Sylwia Buczkowska, Karina Karasińska-Pirowska, Anna Sujecka, Ewa Żydowo i Leon Wieczorek. Przygotowanie potraw obserwowali zarówno nasi uczniowie, jak i zaproszeni gimnazjaliści z Gimnazjum Nr 1 oraz Gimnazjum Nr 2. Spotkanie było również okazją do prezentacji kierunków kształcenia w naszej szkole, której dokonały: Monika Gasik, Beata Michałkiewicz, Elżbieta Olejniczak i Aleksandra Szymczak. Warsztaty przeprowadzone przez Marcina Budynka były dla naszych uczniów szansą na zdobycie nowego doświadczenia oraz możliwością spotkania z mistrzem kulinarnym. Uświadomiły również młodzieży, iż ich zawód jest doceniany przez innych i potrzebny na rynku pracy.
autor: Karolina  2018-02-22        Skomentuj 12

Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream
Piętnastu uczniów naszej szkoły weźmie udział w projekcie edukacyjnym „Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream”. Głównym celem warsztatów jest rozwijanie pasji i zainteresowań uczniów w zakresie komponowania deserów lodowych na bazie „Scholler Ice Cream”. Najbardziej kreatywni uczniowie będą mieli szansę wziąć udział w Ogólnopolskim Konkursie Master Challenge by Schöller, który odbędzie się w Expo Mazury w Ostródzie w dniu 17 kwietnia 2018 roku i podjąć walkę o 3 000 zł oraz warsztaty w Akademii Kurta Schellera. Warsztaty odbędą się już 26 lutego 2018 r. Nad ich przebiegiem czuwać będzie nauczyciel przedmiotów zawodowych Emilia Durka.
autor: Karolina  2018-02-19        Skomentuj 70

Koncert muzyki celtyckiej
Prawdziwą ucztą muzyczną dla uczniów naszej szkoły są koncerty Łódzkiego Biura Koncertowego „Wirtuoz”. Tym razem gościliśmy muzyków tworzących Celtic Trio - Agnieszkę Kowalską, Pawła Szymiczka i Jacka Woźnicę. Koncert muzyki celtyckiej rozpoczął się utworem „Amazing Grace”. Artyści zaprezentowali rys historyczny muzyki celtyckiej oraz opisali typowy szkocki strój. W czasie koncertu muzycy zaprezentowali znakomite melodie irlandzkie, szkockie, bretońskie i hiszpańskie. Artyści zaprosili również młodzież do quizu z nagrodami. Interesujący sposób prezentacji, stworzenie niektórym uczniom możliwości występu na scenie i poruszanie się w rytmie wygrywanych melodii są dla młodych ludzi niezwykle cennym walorem edukacyjnym, doznaniem estetycznym, a przede wszystkim bezpośrednim kontaktem ze sztuką w warunkach szkolnych.
autor: Karolina  2018-02-19        Skomentuj 0

Spotkanie profilaktyczne
W dniu 16.02.2018 młodzież z klas pierwszych spotkała się z Komendantem Straży Miejskiej, panem Ryszardem Wilanowskim. Tematyka dotyczyła szkodliwości zażywania dopalaczy i napojów energetyzujących.
autor: Bartek  2018-02-16        Skomentuj 0

Warsztaty kulinarne z Marcinem Budynkiem już wkrótce
22 lutego 2018 roku w mury naszej szkoły zawita znany mistrz kulinarny - Marcin Budynek, wielololetni szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie, juror wielu konkursów kulinarnych, założyciel oraz wiceprezes Klubu Szefów Kuchni. Jego specjalnością jest kuchnia polska w nowatorskim wydaniu, inspiracje zaś czerpie z bogactwa natury, dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne. Młodzież „Troczewskiego” weźmie udział w programie informacyjno – szkoleniowym z zakresu jakości mięsa drobiowego, którego pomysłodawcą był Związek ,,Polskie Mięso”. Głównym celem projektu jest przeprowadzenie instruktażu z zakresu obróbki technologicznej mięsa drobiowego w formie prelekcji merytorycznej oraz formie praktycznej (nowoczesne metody obróbki drobiu, marynowanie drobiu, kompozycje smakowe i aranżacja potraw) dla klas o profilu gastronomicznym. Warsztaty zakończą się degustacją przygotowanych przez młodzież potraw. Nad całym przedsięwzięciem czuwać będzie Emilia Durka oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych.
autor: Karolina  2018-02-15        Skomentuj 0

Walentynki w "Troczewskim"
„Dzień radosny zaświtał w złotej zorzy iskierce, przyjmij więc w podarunku walentynkowe serce.” W dniu 14 lutego 2018 r. cała społeczność szkolna wzięła udział w spotkaniu walentynkowym. Klasa II Technikum Zawodowego – technik hotelarstwa, pod kierunkiem p. Izabeli Kowalik, przygotowała przedstawienie – współczesną wersję historii miłosnej Romea i Julii Williama Shakespeara na podstawie scenariusza „Miłość niejedno ma imię”. Jak zwykle mogliśmy liczyć na uczniów klasy IV Technikum Zawodowego – technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy czuwali nad oprawą techniczną, czyli Doriana Pietruszkę i Bartłomieja Smakowskiego. Ponadto, wszyscy nauczyciele otrzymali drobne upominki – piernikowe serduszka – niespodziankę przygotował Samorząd Uczniowski wraz z opiekunami: p. Kariną Karasińską- Pirowską i p. Małgorzatą Nowak- Kaczorkiewicz. Następnie przyszedł czas na konkursy: - dopasowanie miłości do tytułów utworów; - narysowanie kartki walentynkowej na czas; - taniec w parach z balonem. W szczególności ostatnia konkurencja przypadła nam do gustu, śmiechu było co niemiara… Rozstrzygnięty został także konkurs na najpiękniejszą kartkę walentynkową – zwycięzcą został Kamil Rosiak – uczeń klasy IV Technikum Zawodowego – technik hotelarstwa. Do udziału w konkursach zachęciły uczniów atrakcyjne nagrody: talony na jednorazowe zwolnienie z niezapowiedzianej kartkówki lub odpowiedzi do wykorzystania w II półroczu roku szkolnego 2017/2018.
autor: Karolina  2018-02-14        Skomentuj 0

Wielki Test Historyczny KUTNO-LUDZIE, HISTORIA, ZABYTKI rozstrzygnięty!
13 lutego 2018 r. w Urzędzie Miasta Kutno nastąpiło uroczyste wręczenie nagród zwycięzcom Wielkiego Testu Historycznego KUTNO-LUDZIE, HISTORIA, ZABYTKI zorganizowanego przez Muzeum Regionalne w Kutnie pod patronatem Prezydenta Miasta Kutno. II miejsce w tym konkursie zajęła uczennica klasy II TZ technik hotelarstwa Paulina Konwerska, natomiast tuż za podium znalazł się uczeń klasy II TZ technik żywienia i usług gastronomicznych Kacper Andrzejczak. Nagrodzeni uczniowie otrzymali dyplomy i karty podarunkowe. Za przygotowanie młodzieży odpowiedzialny był pan Grzegorz Wojtasiak.
Gratulujemy!
autor: Karolina  2018-02-13        Skomentuj 0

Konkurs
autor: Mirek  2018-02-02        Skomentuj 0

Warsztaty kulinarne
    W dniu 29 stycznia 2018r. w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne dla dzieci z Młodzieżowego Domu Kultury.  Dzieci w wieku 8 – 12 lat uczestniczyły w zajęciach z pieczenia ciasteczek. Podzielone były na 4 grupy. Każda ekipa miała swojego opiekuna – uczennice z klasy Ia TZ – technik żywienia i usług gastronomicznych oraz swój przepis na wypieki. Pierwsza  drużyna piekła ciasteczka owsiane z pysznym dodatkiem zdrowych bakalii, druga – przygotowała muffinki śmietankowo-kakaowe, trzecia – ciasteczka kruche a ostatnia czwarta – ciasteczka marchewkowe. Dzieciaki z wielkim zapałem i zaangażowaniem wykonywały zadania. Przy okazji było dużo śmiechu i radości. Wszystkie ciasteczka  udały się znakomicie. Pod koniec warsztatów zrobiliśmy głosowanie na najsmaczniejszy wypiek. Bezkonkurencyjne okazały się ciasteczka owsiane.
Warsztaty poprowadziła p. Mariola Dębowska.   
Tego samego dnia równolegle dzieci uczestniczyły także w zajęciach z carvingu, czyli tworzenia dekoracji z warzyw i owoców. Wykonywały bałwanka z jaj, pingwinka z oliwek, kwiaty z pora czy delfinka z banana.  Dekoracje robiły z wielką precyzją i zaangażowaniem.
Zajęcia te poprowadziła p. Joanna Andrzejewska.
Mamy nadzieję, że to był miły początek ferii dla dzieci z MDK Kutno!!!
autor: Mirek  2018-02-02        Skomentuj 31


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl