poniedziałek, 6 kwietnia 2020
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
"Mobilni zawodowcy"
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 3021003
Dzisiaj: 294
IP: 3.235.29.190

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Warsztaty kulinarne dla uczniów i naczycieli

Warsztaty kulinarne dla uczniów i naczycieli

29 listopada 2019 r. wykwalifikowany kucharz Daniel Jakubiec przeprowadził w naszej szkole warsztaty kulinarne dla młodzieży. Uczennice kl. III A TZ żug razem z zaproszonym gościem przygotowały potrawy z kurczakiem, puree z dyni hokkaido i espumę serową. Kucharz opowiedział o różnych metodach kulinarnych, m.in. o metodzie sous vide.

Oprócz uczniów „Troczewskiego” w warsztatach uczestniczyli uczniowie ze Szkoły Podstawowej Nr 4 i Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego Nr 2. Na zakończenie warsztatów młodzież miała przyjemność degustować przygotowane potrawy. Spotkanie z Danielem Jakubcem było dla wszystkich cenną lekcją. Z doświadczenia gościa skorzystali również nauczyciele przedmiotów zawodowych. Pod jego okiem mieli okazję przygotować wiele potraw: cappucino z borowikami z chipsem z boczku, polędwiczki sous vide w pistacjach, puree z dyni hokkaido z bryndzą i chili, pesto z buraka, sos porto, ziemię jadalną z czarnych oliwek, oliwę ziołową, marynowanego buraka i chipsy z pietruszki.

W trakcie przygotowywania tych pyszności kucharz opowiadał o metodach napowietrzania poprzez syfon ISI, gotowania w niskich temperaturach sous vide, konfitowania i marynowania metodą infuzji. Udział tak wielu nauczycieli w warsztatach kulinarnych świadczy o nieustającej chęci zdobywania wiedzy i nowego doświadczenia.

autor: Mirek  2019-12-03        Skomentuj 0

Podsumowanie projektu EUROPEJSKI STAŻ ZAWODOWY PRZEPUSTKĄ DO SUKCESU NA RYNKU PRACY
W dniu dzisiejszym, uczniowie z klasy III TZ - technik hotelarstwa - Natalia Rędzikowska i z kl. II TZ - technik eksploatacji portów i terminali - Eryk Frydrysiak, przygotowali prezentację z pobytu na praktykach zagranicznych w Bolonii. Podczas prezentacji rozdawane były ulotki promujące praktyki zagraniczne.
 
autor: Mirek  2019-12-03        Skomentuj 0

„Warto wiedzieć więcej o ubezpieczeniach społecznych”
02. grudnia 2019 r. uczniowie klas: II Technikum Zawodowego – technik eksploatacji portów i terminali oraz IV - technik hotelarstwa wzięli udział w szkolnym etapie OGÓLNOPOLSKIEJ OLIMPIADY WIEDZY O UBEZPIECZENIACH SPOŁECZNYCH DLA UCZNIÓW SZKÓŁ ŚREDNICH , przebiegającej pod hasłem: „Warto wiedzieć więcej o ubezpieczeniach społecznych”. Jej celem jest upowszechnianie i pogłębianie wiedzy o ubezpieczeniach społecznych wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych i ponadpodstawowych. Organizatorem konkursu jest Zakład Ubezpieczeń Społecznych z siedzibą w Warszawie, a honorowy patronat objęli Minister Edukacji Narodowej oraz Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Projekt realizowany w naszej szkole od listopada do grudnia, związany jest m.in. z przeprowadzeniem cyklu zajęć, w czasie których uczniowie zdobyli podstawowe informacje o historii ubezpieczeń, zasadach funkcjonowania systemu ubezpieczeń społecznych, o prawach i obowiązkach ubezpieczonego i ubezpieczyciela, o skutkach braku ubezpieczeń oraz o obowiązkach ubezpieczeniowych związanych z rejestracją firmy. Uczestnicy olimpiady rozwiązywali test jednokrotnego wyboru, składający się z 20 zadań. Najwięcej punktów zdobyła Anna Kubiak z klasy II Technikum Zawodowego – technik eksploatacji portów i terminali. Opiekunem merytorycznym kokursu jest p. Elżbieta Golis.
autor: Mirek  2019-12-02        Skomentuj 0

Andrzejki w „Troczewskim”
Andrzejki są wspaniałą okazją do dobrej okazji, a jednocześnie świadectwem szacunku dla tradycji i obrzędów ludowych. Wróżby pobudzają wyobraźnię, pozwalają oderwać się od rzeczywistości i przenieść w świat marzeń i fantazji. Ten niezwykły czas miał miejsce 29 listopada dzięki przedstawicielom Samorządu Uczniowskiego, którzy wraz z opiekunem - p. Kariną Karasińską-Pirowską zaprosili wszystkich uczniów do wspólnej zabawy. Wszyscy mogli skosztować pysznych ciastek z wróżbą, za upieczenie których podziękowania należą się pani Monice Ziębińskiej.
autor: Mirek  2019-11-30        Skomentuj 0

„Szkoła żon” Moliera
„Szkoła żon” Moliera połączona z warsztatami na małej scenie Teatru Powszechnego w Łodzi
29.11.2019 r. grupa uczniów z naszej szkoły (kl. I TZ4 hot., kl. I TZ term., kl. I TZ żug/żywn.) pod opieką wychowawczyń, pani Anny Sujeckiej, pani Małgorzaty Ledzion, nauczycielki matematyki, pani Barbary Rosiak-Indrzejczyk oraz nauczycielki języka polskiego, pani Doroty Wojculewicz, wybrała się do Teatru Powszechnego w Łodzi na spektakl „Szkoła żon” Moliera według reżyserii Janusza Wiśniewskiego. Wielu z nas zachwyciła wyrazista mimika aktorów, inni zwrócili uwagę na niezwykły sposób mówienia wierszem, przy jednoczesnym zachowaniu rytmu oraz wyczuwalnej przerzutni. Wspaniałym dopełnieniem była muzyka Jerzego Satanowskiego eskalująca napięcie. Po zakończonym spektaklu wzięliśmy udział w warsztatach teatralnych i tutaj – uwaga! Nie tylko zaskoczyliśmy nasze opiekunki, ale również świetnie bawiliśmy się odgrywając sceny teatralne, podczas których przez chwilę czuliśmy się aktorami...
autor: Mirek  2019-11-30        Skomentuj 0

Gość w naszej szkole
Już jutro w naszej szkole będziemy gościć szefa kuchni Daniela Jakubca. Czekamy z niecierpliwością na pyszności przygotowane przez kucharza przy współpracy z naszymi uczniami.

autor: Mirek  2019-11-28        Skomentuj 0

Odpowiedzialność karna nieletnich za popełnione czyny
Udział młodzieży w spotkaniach z przedstawicielem KPP w Kutnie nt. „Odpowiedzialność karna nieletnich za popełnione czyny. Dopalacze i narkotyki”.
15 i 26 listopada 2019 roku odbyły się spotkania uczniów wszystkich klas I z przedstawicielem Komendy Powiatowej Policji w Kutnie – Zespołu ds. Nieletnich i Patologii. W pierwszej części spotkania pani sierż. sztab. Daria Fraszczyk opowiedziała o czynach zabronionych przez nieletnich oraz o grożących im konsekwencjach. W drugiej części natomiast młodzież obejrzała film, w którym o konsekwencjach zażywania dopalaczy i narkotyków opowiadali lekarz toksykolog i policjant z sekcji do walki z przestępczością narkotykową.
autor: Mirek  2019-11-27        Skomentuj 0

Krew ratuje życie
autor: Mirek  2019-11-26        Skomentuj 0

Kuchnia staropolska w wykonaniu młodych
22.11.2019 r. pani Emilia Durka uczestniczyła po raz trzeci jako członek jury w XI edycji znanego Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2019 - Polskie Skarby Kulinarne”, odbywającego się w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie. Pani Emilia Durka zasiadała w komisji degustacyjnej z wybitnymi szefami kuchni, m.in.: Andrzejem Brykiem, Grzegorzem Goleniem, Gieno Mientkiewiczem, Maciejem Bartoniem, Cezarym Powała, Grzegorzem Górnikiem. Było to dla niej duże wyróżnienie i możliwość zdobycia jeszcze większego doświadczenia w gastronomii.
 
autor: Mirek  2019-11-25        Skomentuj 0


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 

Jednostka Organizacyjna Powiatu Kutnowskiego



aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2020 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl