Kulinarna dogrywka przed finałem konkursu "Gotuj lokalnie"
2 listopada 2017 r. odbyła się dogrywka w celu wyłonienia zwycięskiej pary do finału konkursu "Gotuj lokalnie". W skład drużyn weszli: Wiktor Marciniak i Mateusz Stokfisz oraz Aleksandra Rzepińska i Artur Witczak (uczniowie klasy II ZSZ kucharz). Uczniowie mieli za zadanie wykonać danie główne z kurczaka zagrodowego, dyni i grzybów suszonych. Walka była niezwykle wyrównana i zacięta. Potrawy były przepyszne i wspaniale wyglądały. Panie: Joanna Andrzejewska, Monika Gasik i Emilia Durka zdecydowały jednak, że szkołę reprezentować będą Wiktor Marciniak i Mateusz Stokfisz. Zwycięzcom gratulujemy! Galeria
W dniu 2 listopada 2017 roku uczniowie klasy I TZ technik hotelarstwa pod opieką p. Beaty Michałkiewicz uczestniczyli w wycieczce do hotelu Rondo ** w Kutnie.
Młodzież poznała funkcjonowanie dwugwiazdkowego obiektu hotelarskiego, jego strukturę organizacyjną, a także polityką marketingową. Obejrzeli pokoje gościnne o zróżnicowanym standardzie, przystosowane do potrzeb oraz oczekiwań różnych gości, recepcję, hol główny i restaurację.
Dla młodzieży była to pierwsza okazja do zapoznania się z jedną z ofert bazy noclegowej naszego miasta. Wycieczka w dużym stopniu utrwaliła zdobytą dotychczas przez uczniów wiedzę teoretyczną, przygotowując ich do zawodu technika hotelarza.
26 października 2017 r. odbył się szkolny etap VI Regionalnego Konkursu Wiedzy o Hotelarstwie, za którego organizację odpowiedzialna była p. Beata Michałkiewicz.
W konkursie wzięli udział uczniowie klas: II i III TZ technik hotelarstwa. Test, z którym musieli się zmierzyć, zawierał 40 pytań jednokrotnego wyboru. Obejmował pytania z zakresu obsługi konsumenta, funkcjonowania i działalności hotelu, pracy służb parterowych oraz usług podstawowych i dodatkowych.
Największą wiedzą wykazały się: Paulina Garstka z kl. III oraz Paulina Konwerska
i Magdalena Buczyńska z klasy II TZ – technik hotelarstwa.
Uczennice będą reprezentowały naszą szkołę i walczyły o tytuł ,,Najlepszego ucznia mistrza hotelarstwa w regionie łódzkim 2018 roku ”.
Eliminacje regionalne odbędą się 1 marca 2018r. w Zespole Szkół Ekonomiczno – Turystyczno – Hotelarskich im. Władysława Grabskiego w Łodzi.
W dniu 3 listopada 2017 r. odbył się krótki apel porządkowy, w czasie którego pani Karina Karasińska-Pirowska - opiekun Samorządu Uczniowskiego - przedstawiła przewodniczącego - Konrada Deruckiego, zastępcę - Marcela Miązka i skarbnika - Weronikę Wolską. Konrad Derucki odczytał plan pracy Samorządu Uczniowskiego, a następnie wystąpili przedstawiciele kół i organizacji szkolnych z krótkimi informacjami na temat ich działalności. Na zakończenie apelu głos zabrała pani Dyrektor Urszula Macioszczyk, która przedstawiła uczniom kilka ważnych komunikatów porządkowych. Galeria
Udział młodzieży ze SK Caritas w kweście na rzecz ratowania starych pomników
Członkowie Szkolnego Koła Caritas tuż przed dniem Wszystkich Świętych dokonali ostatnich prac porządkowych na grobie patrona szkoły dr. Antoniego Troczewskiego oraz w imieniu całej społeczności szkolnej złożyli wiązankę kwiatów. 2 listopada natomiast grupa wolontariuszy wzięła udział w kweście na rzecz ratowania starych pomników na Cmentarzu Parafialnym w Kutnie. Organizatorem kwesty było Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Kutnowskiej. Zaangażowani uczniowie: Justyna Lepalczyk, Weronika Wolska z kl. III TZ hot.; Natalia Karbowska, Klaudia Janiak z kl. IV TZ hot.; Oliwia Pawlak, Natalia Kaleta, Wiktoria Świerczyńska z kl. II TZ żug. Opiekunem wolontariuszy była p. A. Tondyra- Plewa. Galeria
Warsztaty dla dzieci z SP Nr 1 - "Jedz smacznie i zdrowo- przygotowywanie surówek i sałatek"
W dniu 31.10.2017 r. naszą szkołę odwiedziły dzieci z klasy III B ze Szkoły Podstawowej Nr 1 w Kutnie. Celem tego spotkania było przekazanie najmłodszym pozytywnych aspektów wynikających ze spożywania warzyw.
Dzieci przygotowywały surówki z: marchewki i jabłka oraz sałaty pekińskiej, pomidora, ogórka i papryki, a także sałatkę z marchewki, pietruszki, selera, pora, groszku i kukurydzy, po czym z wielkim apetytem je skosztowały. Spróbowały też świeżo wyciśniętego soku z marchwi i jabłek. W nagrodę za zjedzenie przygotowanych przez siebie dodatków uczniowie dostali warzywne kwiatki.
Za przygotowanie warsztatów odpowiedzialne były panie: Mariola Dębowska, Anna Sujecka i Emilia Durka.
1 listopada to co roku święto, w czasie którego pamiętamy o wszystkich zmarłych. Odnosimy się do niego z należytym szacunkiem i powagą – świecimy znicze i w chwili zadumy wspominamy najbliższych. W szkole jednak oderwaliśmy się trochę od tej katolickiej tradycji i na wesoło zajęliśmy się duchami, strachami, potworami i wampirami.
W ramach poszerzania wiedzy kulturoznawczej o krajach anglojęzycznych uczniowie kl. I A TZ technik żywienia i usług gastronomicznych pod kierunkiem pani Danuty Maj przygotowali krótką prezentację na temat święta Halloween. Powiało grozą i strachem na skutek tańczących przed widzami wiedźm i duchów. Zabawa była przednia, a uczniowie otrzymali gromkie brawa.
Za drugą część spotkania odpowiedzialne były panie: Małgorzata Nowak- Kaczorkiewicz oraz Karina Karasińska-Pirowska wraz z Samorządem Szkolnym. Jego przedstawiciele przygotowali konkursy tematyczne związane z powszechnie obchodzonym w krajach anglojęzycznych świętem Halloween. Jury wyłoniło zwycięzcę w konkursie na najlepsze halloweenowe przebranie oraz dokonało oceny kunsztu wycinania dyni. Każdy z uczestników otrzymał halloweenową nagrodę.
W zabawie uczestniczyli uczniowie z Gimnazjum nr 1 w Kutnie wraz z nauczycielem. Dziękujemy za przyjęcie zaproszenia i świetną zabawę.