środa, 24 maja 2017
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja 2017
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 1823444
Dzisiaj: 847
IP: 54.196.58.81

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

XXI Ogólnopolski Konkurs Wiedzy Biblijnej
W dniu 14 marca w naszej szkole odbył się szkolny etap XXI Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy Biblijnej organizowanego przez Katolickie Stowarzyszenie „Civitas Christiana”. Do etapu szkolnego przystąpiło 10 uczniów, prezentując wiedzę z ksiąg biblijnych: Księgi Daniela i Apokalipsy św. Jana. Laureatami zostali: Aleksandra Jóźwiak z kl. I TZ terminale (I miejsce), Mateusz Ciszewski z kl. II TZ żug (II miejsce) i Paulina Zwierzchowska z kl. IV TZ hotel (III miejsce). Organizator etapu szkolnego konkursu – p. Aleksandra Tondyra-Plewa – gratuluje zwycięzcom wyników.
autor: Karolina  2017-03-16        Skomentuj 0

TROCZEWSKI UCZY BEZ GRANIC
W dniu 14 marca 2017r. w naszej szkole odbyły się warsztaty językowe z Richardem Mullaney’em, charyzmatycznym Irlandczykiem, w ramach europejskiego programu edukacyjnego NAUKA BEZ GRANIC. Organizatorem warsztatów były p. Małgorzata Nowak- Kaczorkiewicz i Izabela Kowalik. Tematyka warsztatów dotyczyła tradycji irlandzkich: „Traditional Ireland” i „Ceili Dancing”. Richie zabrał nas w podróż do zamierzchłych czasów, poznaliśmy historię Św. Patryka i irlandzkie tradycje kulinarne. Prowadzący uczył nas podstaw języka gaelickiego. Następnie Richard sprawdził naszą wiedzę w formie quizu. Punktem kulminacyjnym była nauka tańców, które mogliśmy zobaczyć w filmie „Braveheart” i „Titanic”. Prowadzący warsztaty bardzo szybko nawiązał z nami kontakt, a bariera językowa nie stanowiła żadnego problemu. W podziękowaniu za wspaniałą atmosferę zaprezentowaliśmy pokaz tańca belgijskiego, który bardzo się spodobał. Mamy nadzieję, że to nie ostatnia wizyta Richarda Mullaney’a w naszej szkole. Feicfidh mé níos déanaí thú, co znaczy: do zobaczenia.
Galeria
autor: Karolina  2017-03-14        Skomentuj 0

Hotelarze na "Open School Day" w Łodzi
W dniu 13 marca 2017 r. uczniowie klasy kl. I TZ technik hotelarstwa pod opieką p. B. Michałkiewicz, p. K. Karasińskiej-Pirowskiej i p. A. Szymczak wzięli udział w IV edycji "Open School Day"- targów promujących zawód hotelarza w Andel's by Vienna House w Łodzi. Wydarzenie to umożliwiło prezentację oferty szkół branży hotelarsko-gastronomicznej oraz zwiedzenie hotelu "od kuchni". Reprezentanci poszczególnych działów udzielali informacji dotyczących ich codziennej pracy, kompetencji zawodowych recepcjonisty, kucharza, koordynatora bankietów i innych. Dni otwarte w Hotelu Anndel's by Vienna House Łódź organizowane były pod patronatem Łódzkiego Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Kształcenia Praktycznego. Podczas tego spotkania organizowane były konkursy dla uczestników z zakresu housekeepingu, historii hotelu oraz rozmaite konkursy kulinarne. W jednym z nich - na najlepszą potrawę z makaronu i kurczaka - wzięła udział uczennica kl. I TZ technik hotelarstwa - Beata Szadkowska i zajęła I miejsce, otrzymując nagrodę rzeczową w postaci materiałów kulinarnych.
Galeria
autor: Karolina  2017-03-14        Skomentuj 0

Nasi praktykanci w Niemczech
Zachęcamy do przeczytania relacji z wycieczki do Drezna naszych uczniów przebywających na praktykach w Niemczech w ramach projektu Erasmus+
autor: Bartek  2017-03-13        Skomentuj 0

Wycieczka przedmiotowa do młyna
Uczniowie klasy I ZSZ - kucharz z nauczycielem p. Sylwią Buczkowską, w ramach zajęć z technologii gastronomicznej, uczestniczyli w wycieczce przedmiotowej do Młyna JUJKA A.S. Właściciel oprowadził młodzież po obiekcie i zaprezentował proces produkcji mąki. Uczniowie mieli lekcję praktyczną podsumowującą wiedzę z mąki i zbóż. 
Galeria
autor: Mirek  2017-03-09        Skomentuj 0

Wystawa w Muzeum Regionalnym "Ptaki wokół nas"
W ramach lekcji biologii 1 marca 2017 roku uczniowie kl. IV TZ żug pod opieką p. Katarzyny Goszczyńskiej i p. Moniki Żuber uczestniczyli w warsztatach na temat Ptaki wokół nas w Muzeum Regionalnym w Kutnie. Podczas spotkania młodzież poznała gatunki ptaków charakterystycznych dla środowiska wodnego, leśnego, skalnego, zurbanizowanego oraz otwartych przestrzeni. Oprócz ptaków pospolitych, takich jak: wróbel, kos, skowronek, uczniowie mieli możliwość obejrzeć rzadkie okazy ptaków objętych ścisłą ochroną, takich jak np. kopczyk. Zachęceni pozytywnym odbiorem wystawy, młodsi uczniowie – z kl. I TZ terminale/żug – dzień później również obejrzeli ekspozycję w Muzeum Regionalnym, gdzie udali się z wychowawcą klasy – p. Elżbietą Olejniczak.
Galeria
autor: Karolina  2017-03-09        Skomentuj 0

Konkurs Wiedzy Geograficzno-Turystycznej
Konrad Derucki, uczeń klasy I TZ technik eksploatacji portów i terminali, uczestniczył w XVIII Konkursie Wiedzy Geograficzno – Turystycznej o Regionie Łódzkim Województwo w sercu Polski. Koło Naukowe Geografów Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego ,,Włóczykije” w dniu 2 III 2017r. przygotowało pytania dotyczące zagadnień z geografii, historii, kultury oraz aktualnych wydarzeń w województwie łódzkim. Skala trudności i szczegółowość treści budziła podziw, cieszy zatem bardzo dobra, 28 lokata Konrada. W turnieju brało udział 90 uczniów ze szkół ponadgimnazjalnych z terenu całego województwa łódzkiego. Opiekun i nauczyciel geografii - p. Beata Michałkiewicz już dzisiaj zaprasza wszystkich chętnych zainteresowanych geografią regionalną do startu w kolejnej edycji.
Galeria
autor: Karolina  2017-03-09        Skomentuj 0

III miejsce, nagroda publiczności i wyróżnienie na konkursie w Krakowie!
W dniach od 3 do 5 marca 2017 r. odbył się w Krakowie XVIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Tematem przewodnim było hasło „PODRÓŻ PRZEZ SMAKI”. Konkurs ten odbywa się w trzech kategoriach – kucharz, kelner i barman. Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych to najbardziej prestiżowa impreza gastronomiczna dla uczniów organizowana od 1999 roku. Uczestniczy w niej młodzież z różnych regionów Polski oraz drużyny zagraniczne z zaprzyjaźnionych szkół. Udział w konkursie pomaga młodym ludziom w zdobywaniu cennego doświadczenia oraz w rozwoju kariery. Oferuje również możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów, odkrywa i promuje talenty. Ideą konkursu jest propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych. Uczniowie mają możliwość dokonywania oceny własnych umiejętności zawodowych, rozwijania zawodowych zainteresowań, rozbudzania pomysłowości i inicjatywy, wyrabiania poczucia estetyki i piękna. Konkurs przyczynia się także do integracji szkół o tym samym profilu kształcenia. Nasi uczniowie już po raz drugi wzięli udział w tej rywalizacji w części gastronomicznej – szkołę reprezentowali Marcin Kacprzak i Łukasz Ciechomski z kl. II ZSZ kucharz, których do konkursu przygotowała p. Emilia Durka. W kategorii kelner natomiast uczennice Michalina Darmach i Natalia Turczak z kl. IV TZ kelner startowały po raz pierwszy. Przygotowywały się do konkursu pod kierunkiem p.Marioli Dębowskiej. W kategorii kucharz uczniowie mieli za zadanie przygotowanie dwóch potraw: obowiązkową z surowca przygotowanego przez organizatora konkursu, która podlegała ocenie jury technicznego oraz zakąskę zimną zaprojektowaną przez siebie, związaną z tematem konkursu. Ocenie podlegały m.in. kompozycja, kreatywność oraz smak i aromat potrawy. Łukasz Ciechomski przygotowywał "Terrinę z indyka w szynce szwarcwaldzkiej podaną z grillowanym chavroux, garnirowaną flambirowaną "różą" i karmelową rukolą w sąsiedztwie zielonego, zakrapianego brandy, sosu". Natomiast Marcin Kacprzak wykonał potrawę pod nazwą „Podróż meksykańską łajbą wypełnioną wspomnieniami orientalnych smaków i francuskich posmaków napędzaną siłą wiatru w żagiel z cykorii wsparty na chrupiącym boczku”. W kategorii kelner uczniowie mieli za zadanie przygotować stół, zaproponować menu, wykazać się wiedzą z zakresu obsługi konsumenta oraz umiejętnościami z zasad nakrywania stołu i obsługi gościa. Ocenie podlegała organizacja pracy podczas wykonywania nakrycia, m.in. sylwetka zawodowa, aranżacja stołu, prawidłowe jego nakrycie oraz nowatorstwo. W ramach konkursu dwuosobowa ekipa kelnerów zobowiązana była do uzasadnienia wyboru potraw i napojów oraz sposobu ich podania. Nasze uczennice wraz z nauczycielem p. Mariolą Dębowską przygotowały stół pod nazwą „Fanaberie zakręconej limonki”. W przygotowanym menu zaproponowały 4 potrawy z czterech różnych kontynentów, które charakteryzowały się odmiennością smaków, kolorów i zapachów. Miało to także odzwierciedlenie w kolorystyce dekoracji stołu. Kolor zielony był synonimem smaku kwaśnego (limonka) oraz pikantnego (zielona papryczka jalapeno). Natomiast drugi kolor dominujący w aranżacji - czarny - symbolizował smak gorzki i słodki zarazem – czarną gorzką czekoladę, która pojawiła się w marokańskim deserze. Uczennice stanęły na podium i zajęły III miejsce oraz zdobyły nagrody. Wielkim sukcesem okazało się zwycięstwo naszej kelnerskiej drużyny w kategorii „Najpiękniejszy stół”, bowiem zdobyliśmy Nagrodę Publiczności. W kategorii kucharz natomiast uczniowie z kl. II ZSZ zdobyli wyróżnienie oraz odebrali nagrody rzeczowe, więc miniony weekend okazał się dla naszych uczniów, ich opiekunów oraz naszej szkoły niezwykle udany. Warto zakończyć refleksją, że poziom konkursu jest z roku na rok coraz wyższy, ale to jeszcze bardziej motywuje nas to do pracy.
Galeria
autor: Karolina  2017-03-06        Skomentuj 0

Erasmus+
Uczniowie klas trzecich technikum - uczestnicy programu Erasmus+ wyjechali już na praktykę zawodową do Niemiec.
Życzymy powodzenia!
autor: Bartek  2017-03-05        Skomentuj 0

Starsze wiadomości: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82


 
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl