piątek, 22 czerwca 2018
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2222174
Dzisiaj: 192
IP: 54.162.224.176

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

VI Regionalny Konkurs Wiedzy o Hotelarstwie
1 marca 2018 r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Turystyczno-Hotelarskich w Łodzi odbył się drugi etap VI Regionalnego Konkursu Wiedzy o Hotelarstwie, w którym biorą udział uczniowie zdobywający kwalifikacje w zawodzie technik hotelarstwa z regionu województwa łódzkiego. Celem konkursu jest rozwijanie pasji zawodowych poprzez kształtowanie umiejętności niezbędnych do pracy w hotelu. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy III TZ: Paulina Garstka, Wiktoria Kolasa i Emilia Szlozer Zestaw zadaniowy miał charakter testowy, składał się z 50 pytań dotyczących głównie obsługi konsumenta, funkcjonowania i działalności hotelu w zakresie recepcji, pracy służb parterowych oraz usług podstawowych i dodatkowych. Następnie 5 najlepszych uczniów wykonywało 2 zadania praktyczne: jedno z zakresu obsługi konsumenta; drugie z zakresu usług podstawowych i dodatkowych odnośnie obsługi gościa hotelowego. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy, a 3 uczestników z najwyższą ilością punktów – nagrody rzeczowe. Uczennicom reprezentującym naszą szkołę serdecznie gratulujemy. Mimo iż nie zakwalifikowały się do kolejnego etapu, udział w konkursie był dla nich dużym wyróżnieniem. Reprezentowały bowiem szkołę, ponieważ zwyciężyły w szkolnym etapie konkursu.
Opiekunem młodzieży była p. Aleksandra Szymczak
Galeria
autor: Karolina  2018-03-03        Skomentuj 56

"Troczewski" w Hotelu Andel's w Łodzi
26.02.2018 r. w Hotelu Andel’s w Łodzi odbyły się Targi Edukacyjne Województwa Łódzkiego. Ich celem było zapoznanie uczniów szkół gimnazjalnych z ofertami edukacyjnymi szkół kształcących w kierunkach hotelarskich, turystycznych i gastronomicznych. Podczas spotkania młodzież miała możliwość obejrzenia czterogwiazdkowego, luksusowego hotelu Andel’s, mieszczącego się w budynku dawnej przędzalni Izraela Poznańskiego. Reprezentanci poszczególnych działów hotelu udzielali informacji dotyczących ich codziennej pracy. Przedstawiali kompetencje zawodowe recepcjonisty, kucharza, koordynatora bankietów i innych. Można było także podziwiać kulinarne popisy szefa kuchni Nasza szkoła zaprosiła gimnazjalistów powiatu kutnowskiego do wspólnego uczestnictwa w tym wydarzeniu. Uczniowie Gimnazjum nr 1 im. A. Mickiewicza w Kutnie oraz Gimnazjum im. ks. S. Konarskiego w Strzelcach wspólnie z naszą młodzieżą mieli możliwość zapoznać się z bogatą ofertą edukacyjną szkół hotelarsko-gastronomicznych, w tym także naszej szkoły. Najodważniejsi wzięli udział w licznych konkursach: kulinarnym, barmańskim i HSK, a spotkanie zakończono poczęstunkiem sponsorowanym przez hotel.
autor: Karolina  2018-02-28        Skomentuj 13

Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream
15 uczniów naszej szkoły wzięło udział w projekcie edukacyjnym ,,Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream’’. Głównym celem warsztatów jest rozwijanie pasji i zainteresowań uczniów w zakresie komponowania deserów lodowych na bazie Scholler Ice Cream. Przygotowane przez uczniów desery wyglądały fantastycznie i jeszcze lepiej smakowały. Komisja w składzie: p. dyr. Urszula Macioszczyk, kierownik szkolenia praktycznego p. Julita Ryś oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych: p. Ewa Żydowo, p. Joanna Andrzejewska i p. Emilia Durka wytypowała 3 najbardziej kreatywne desery lodowe: - Marcin Kacprzak z kl. III ZSZ kucharz - Adrianna Pęgowska z kl. II ZSZ kucharz - Monika Domżał z kl. III TZ żug Zwycięzcy szkolnego etapu konkursu mają szansę zakwalifikować się do Ogólnopolskiego Konkursu Master Challenge by Schöller, który odbędzie się w Expo Mazury w Ostródzie w dniu 17 kwietnia 2018 roku.
autor: Karolina  2018-02-28        Skomentuj 16

Udział młodzieży w wycieczce do Warszawy - POLIN i Niewidzialna Wystawa
23 lutego 2018 r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w wycieczce do stolicy. Pierwszym punktem programu był zwiedzanie muzeum Polin. Nie jest to zwykłe muzeum, a raczej nowoczesna instytucja kultury, ukazująca 1000 lat dziejów polskich Żydów. Jest też miejscem spotkań i dialogu tych wszystkich, którzy pragną lepiej poznać przeszłość i współczesną kulturę żydowską, którzy z polsko-żydowskiej historii chcą wyciągnąć wnioski na przyszłoś i którzy chcą zmierzyć się ze stereotypami oraz stawić czoła współczesnym zagrożeniom, takim jak ksenofobia i nacjonalistyczne uprzedzenia. Służąc ideom otwartości, tolerancji i prawdy, Muzeum Polin przyczynia się do wzajemnego zrozumienia i szacunku wśród Polaków i Żydów. Wystawa składa się z ośmiu galerii, które opowiadają o kulturze i dziedzictwie polskich Żydów. Przedstawiono w nich kolejne etapy ich historii: od legend o przybyciu na te ziemie, przez pierwsze ich osadnictwo, rozwój kultury, różnorodności społecznej, religijnej i politycznej, burzliwe wydarzenia sprzed wieków i czas Zagłady, aż do współczesności. Po lekcji historii młodzież wzięła również udział w lekcji otwartości i zrozumienia, „oglądając” Niewidzialną Wystawę. Jej celem jest to, aby każdy zrozumiał, że osoba niewidoma jest taka sama jak każda inna. Różni się tylko sposobem odkrywania świata. Wystawa składa się z dwóch części – widzialnej i niewidzialnej. Pierwsza część przypomina tradycyjną wystawę. Pokazuje przedmioty codziennego użytku, z których korzystają niewidomi i słabo widzący. Jest to jednak jedynie wstęp przed tym, co jest kluczowym elementem wystawy – świat ciemności. Druga część wystawy przenosi nas w taki świat, w jakim przebywają niewidomi. Podróż po ich świecie zaczyna się w tak zwanej strefie zero, gdzie panuje ciemność absolutna. W tym pomieszczeniu nie ma nic. Służy temu, aby się oswoić z nowym środowiskiem. Następnie młodzież odwiedzała pomieszczenia, które są odwzorowaniem scen z realnego życia. Te dwa różne miejsca, które były punktami programu wycieczki, bardzo zmieniły postrzeganie współczesnego świata przez młodzież. Było to możliwe dzięki p. Joannie Andrzejewskiej i p. Danucie Maj, które były inicjatorkami wyjazdu.
autor: Karolina  2018-02-25        Skomentuj 12

III miejsce Klaudii Barylskiej w konkursie recytatorskim w ramach V Festiwalu Frankofonii
24 lutego 2018 r. w Centrum Teatru Muzyki i Tańca w Kutnie miała miejsce uroczystość wręczenia nagród laureatom konkursów: plastycznego, wokalnego i recytatorskiego w ramach V Festiwalu Frankofonii. Naszą szkołę reprezentowała Klaudia Barylska - uczennica kl. II TZ technik eksploatacji portów i terminali, recytując bajkę "Człowiek, zwierciadła i potok" Jeana de La Fontaine'a. W swojej kategorii wiekowej Klaudia zajęła III miejsce i odebrała nagrodę z rąk Starosty Kutnowskiego Krzysztofa Debicha i Zastępcy Prezydenta Jacka Boczkai. Gratulujemy!
autor: Karolina  2018-02-25        Skomentuj 10

Obsługa gości w czasie francuskiej kolacji w Hotelu Rondo
W ramach obchodów Dni Kultury Francuskiej w dniu 23 lutego 2018 r. młodzież naszej szkoły obsługiwała gości podczas uroczystej kolacji w HOTELU RONDO. W miłej atmosferze i przy dźwiękach muzyki uczniowie klas II i IV TZ – technik hotelarstwa oraz III ZSZ kucharz pod kierunkiem p. Joanny Andrzejewskiej i p. Marioli Dębowskiej podawali wykwintne potrawy francuskiego menu. Była to aromatyczna sałatka z orzechami, kozim serem i plastrem ananasa, zupa rybna, konfitowane udo z kaczki w towarzystwie gruszki, mini marchewki i bez z ziemniaków, a na deser zaserwowano flambirowane naleśniki z sosem pomarańczowym oraz sorbetem miętowym. Młodzież miała zaszczyt obsługiwać gości, podając dania serwisem synchronicznym, co podnosiło atrakcyjność obsługi. Koordynatorem działań w ramach Frankofonii była p. Julita Ryś. 
Galeria
autor: Karolina  2018-02-24        Skomentuj 33

Deserowe wariacje Ib żug
Galeria
autor: Mirek  2018-02-22        Skomentuj 13

Warsztaty z mistrzem kulinarnym Marcinem Budynkiem
22 lutego 2018 roku w mury naszej szkoły zawitał znany mistrz kulinarny - Marcin Budynek. Młodzież wzięła udział w programie informacyjno – szkoleniowym z zakresu jakości mięsa drobiowego, którego pomysłodawcą był Związek ,,Polskie Mięso”. Głównym celem projektu było przeprowadzenie instruktażu z zakresu obróbki technologicznej mięsa drobiowego w formie prelekcji merytorycznej oraz formie praktycznej (nowoczesne metody obróbki drobiu, marynowanie drobiu, kompozycje smakowe i aranżacja potraw) dla klas o profilu gastronomicznym. Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych przez młodzież potraw. Nad całym przedsięwzięciem czuwała Emilia Durka oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych: Sylwia Buczkowska, Karina Karasińska-Pirowska, Anna Sujecka, Ewa Żydowo i Leon Wieczorek. Przygotowanie potraw obserwowali zarówno nasi uczniowie, jak i zaproszeni gimnazjaliści z Gimnazjum Nr 1 oraz Gimnazjum Nr 2. Spotkanie było również okazją do prezentacji kierunków kształcenia w naszej szkole, której dokonały: Monika Gasik, Beata Michałkiewicz, Elżbieta Olejniczak i Aleksandra Szymczak. Warsztaty przeprowadzone przez Marcina Budynka były dla naszych uczniów szansą na zdobycie nowego doświadczenia oraz możliwością spotkania z mistrzem kulinarnym. Uświadomiły również młodzieży, iż ich zawód jest doceniany przez innych i potrzebny na rynku pracy.
autor: Karolina  2018-02-22        Skomentuj 12

Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream
Piętnastu uczniów naszej szkoły weźmie udział w projekcie edukacyjnym „Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream”. Głównym celem warsztatów jest rozwijanie pasji i zainteresowań uczniów w zakresie komponowania deserów lodowych na bazie „Scholler Ice Cream”. Najbardziej kreatywni uczniowie będą mieli szansę wziąć udział w Ogólnopolskim Konkursie Master Challenge by Schöller, który odbędzie się w Expo Mazury w Ostródzie w dniu 17 kwietnia 2018 roku i podjąć walkę o 3 000 zł oraz warsztaty w Akademii Kurta Schellera. Warsztaty odbędą się już 26 lutego 2018 r. Nad ich przebiegiem czuwać będzie nauczyciel przedmiotów zawodowych Emilia Durka.
autor: Karolina  2018-02-19        Skomentuj 56


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl