czwartek, 27 lipca 2017
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja 2017
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 1891796
Dzisiaj: 614
IP: 54.145.101.33

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Kurs barmański
W dniach 23-25 stycznia 2015 roku w naszej  szkole odbył się  kurs  barmana Level A.
Prowadzącym zajęcia był Master Bartender pan Dariusz Kosiorek z Poznańskiej Akademii Barmanów, wykładowca Stowarzyszenia Polskich Barmanów.  Zajęcie teoretyczne rozpoczynały się codziennie o 9.00  i trwały do 13.00 – 14.00. Poparte były  prezentacjami multimedialnymi. Część praktyczna odbywała   się po krótkiej przerwie technicznej i polegała na samodzielnym przygotowaniu drinków pod okiem prowadzącego w obecności koleżanek  i kolegów. Zajęcia trwały do 18.00.  W części praktycznej wykorzystywane były oryginalne alkohole bez stosowania substytutów. Wszelkie materiały szkoleniowe i produkty niezbędne do przeprowadzenia kursu zapewnił  organizator. Kurs kończył się egzaminem zarówno teoretycznym jak i praktycznym. Każdy uczestnik  otrzymał certyfikat wydany przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów uzyskując w ten tytuł barmana w stopniu podstawowym (Level A). Certyfikat wydany przez SPB jest uznawany w krajach Unii Europejskiej,
Prezentujemy uczniów naszej szkoły -  młodych barmanów:
kl. III TZ technik hotelarstwa
1. Czarnota Mateusz
2. Wasielewska Paulina
kl. III TZ kelner
1. Paradowska Justyna
Kl. IV TZ- technik hotelarstwa
1. Rytczak Ewa
2. Woźniak Sylwia
Kl. IV TZ- technik organizacji usług gastronomicznych
1. Osmałek Natalia
Kl. II TZ- technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych
1. Michalski Michał
Kl. II ZSZ kucharz
1. Witkowski Arkadiusz
2. Żurawicz Paweł
Kl. II TZ technik hotelarstwa
1. Kucharska Klaudia
Gratulujemy!!!
Życzymy satysfakcji i  dalszych sukcesów w pracy za barem.

Galeria
autor: Mirek  2015-01-25        Skomentuj 0

9 miejsce w Polsce
MegaBaza edukacyjna Perspektywy opublikowała ranking techników 2014. Przedstawiono także ranking egzaminów zawodowych.
W rankingu wg zawodów Technikum Zawodowe nr 2 w ZSZ Nr 2 w Kutnie kształcące w zawodzie kelner znalazło się na 9 miejscu w Polsce.

http://www.perspektywy.pl/Klon2014/index.php?option=com_content&view=article&id=1390&Itemid=267


autor: Adam  2015-01-23        Skomentuj 0

MŁODZI BARIŚCI
17- 18 stycznia 2015 roku odbył się w szkole KURS BARISTY prowadzony przez Mistrza Latte Art 2014, panią Agnieszkę Rojewską. Kurs obejmował 20 godzin szkolenia: 4 godziny - zajęcia teoretyczne- podstawowe wiadomości na temat kawy. 16 godzin - zajęcia praktyczne. Przygotowanie espresso i napojów na jego bazie.  Latte Art – sztuka malowania na kawie. Rozpoznawanie arabiki, robusty nie będzie teraz sprawiało kursantom problemu. Degustacja naparu kawy umożliwi im rozpoznanie pochodzenia kawy. Jak otrzymać dobre espresso- nie jest już dla uczniów tajemnicą. Sztuka spieniania mleka, której większość się obawiała, także została opanowana. Najwięcej atrakcji stanowiło latte art. Kolejka do ekspresu, żeby podjąć próbę wykonania serca czy rozetki, świadczy o tym najlepiej. Na zajęciach panowała miła atmosfera, sprzyjająca zacieśnieniu więzi koleżeńskich.W kursie uczestniczyli i zdali egzamin teoretyczny i praktyczny z wynikiem pozytywnym następujący uczniowie:
Czarnota Mateusz
Kucharska Klaudia
Tyrańska Magdalena
Pacholczyk Dawid
Wiśniewska Paulina
Marczak Natalia
Tarczyński Marcin
Bartosik Bartosz
Gratulujemy sukcesów. Zdobyliście nowe kwalifikacje, popularne na rynku pracy. Życzymy wytrwałości w ćwiczeniu poznanych wzorków na kawie i poszukiwaniu własnych rozwiązań. Organizacją szkolenia zajęła się p. Ewa Żydowo
Galeria
autor: Mirek  2015-01-18        Skomentuj 0

Programy unijne w Troczewskim
W dniach 22.11 – 18.12. 2014 r.  odbyły się kolejne  zajęcia kursu piekarniczo – cukierniczego w ramach projektu  „Kształcenie zawodowe kluczem do sukcesu”. Tematyka zajęć dotyczyła charakterystyki, techniki wykonania i wyrobu ciast kruchych, francuskich, drożdżowych oraz metod produkcji pieczywa pszennego i żytniego. Uczestnicy projektu, oprócz wiadomości teoretycznych, zgłębiali tajniki produkcji i doskonalili swoje umiejętności w zakresie:
  •    ciast kruchych – przygotowując: Tartę na kruchym czekoladowym blacie z karmelizowanymi gruszkami,  Szarlotkę
  • ciast półfrancuskich - przygotowując: Ciastka półfrancuskie śmietanowe, Rożki półfrancuskie serowe
  • pieczywa mieszanego wieloziarnistego
  • ciast drożdżowych- przygotowując: Ciasto drożdżowe z kruszonką,  Makowiec
  • ciast biszkoptowych - przygotowując Tort czekoladowy z wiśniami i bakaliami,  Roladę z kandyzowanymi morelami.
  • nowoczesnych technologii, trendów oraz systemów zapewnienia jakości w produkcji piekarniczo- cukierniczej.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z naszych zmagań i pracy podczas produkcji wymienionych wyrobów!
Uczestnicy kursu wraz z nauczycielem prowadzącym.
Galeria
autor: Mirek  2015-01-05        Skomentuj 0

Świąteczny nastrÓj
18. grudnia 2014 roku, tuż przed zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia, odbyła się uroczystość szkolna dla wszystkich uczniów. Rozpoczęła się ona widowiskiem bożonarodzeniowym w wykonaniu klasy II TZ- technik hotelarstwa, pod opieką wychowawczyni Pani Karoliny Charążki. Scenografie przygotowali uczniowie klasy I TZ- technik hotelarstwa oraz uczniowie Sekcji dekoratorsko - plastycznej pod opieką Pani Małgorzaty Ledzion. Następnie zabrał głos przewodniczący SU Kasjan Czaja, który przekazał całej społeczności szkolnej świąteczne życzenia. Na koniec Pani Dyrektor Urszula Macioszczyk podziękowała szkolnym artystom za wzruszający występ i wprowadzenie w świąteczny nastrój. Pani Dyrektor przypomniała uczniom o zasadach bezpieczeństwa podczas zimowych ferii świątecznych oraz skierowała do wszystkich serdeczne życzenia z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia.
GALERIA
autor: SD  2014-12-19        Skomentuj 3

Warsztaty barmańskie
15 grudnia 2014 roku odbyły się warsztaty barmańskie. Stanowiły one nagrodę dla szkoły, związku z uczestnictwem reprezentantki szkoły w konkursie Monin Cup Junior Poland 2014. W finale konkursu ogólnopolskiego uczestniczyła Monika Wróblewska, uczennica klasy III TZ – technik hotelarstwa. Ambasador Firmy Monin Pan Mateusz Maciejewski  przeprowadził ciekawe warsztaty szkoleniowe.  Zajęcia te były poświęcone możliwościom wykorzystania syropów i puree owocowych do produkcji koktajli. Zobaczyliśmy różne techniki wykonania moktajli, proste sposoby garnirowania. Młodzieży tego typu zajęcia przypadły do gustu. Uczestnikami szkolenia byli uczniowie klasy III TZ kelner i II TZ – technik żywienia i usług gastronomicznych.
Sponsorem warsztatów była firma Monin.
Galeria
autor: Mirek  2014-12-15        Skomentuj 14

PomÓż Dzieciom Przetrwać Zimę

W dniach od 01. 12. 2014 r. do 08. 12. 2014 r. odbyła się zbiórka darów dla Ogólnopolskiej Akcji Chartytatywnej Pomóż Dzieciom Przetrwać Zimę. W wyniku akcji zebrano następnujące dary :

  • odzież - 21,488 kg
  • obuwie - 1,0 kg
  • zabawki - 8,606 kg
  • książki - 1.2 kg
  • środki czystości i higieny osobistej - 0,13 kg
  • słodycze - 6,39 kg
  • żywność długoterminowa - 27,885 kg

RAZEM : 66,99

Serdecznie dziękujemy wszystkim ofiarodawcom, a od Szkolnego Koła "Caritas" serdeczne Bóg zapłać !

GALERIA

autor: Adam  2014-12-12        Skomentuj 0

Szkolenie - krwiodawstwo
W dniu 10.12.2014rw szkolnej sali gimnastycznej, odbyło się szkolenie dotyczące krwiodawstwa. Prelekcje poprowadziła p. mgr Joanna Szymczak z Regionalnego Centrum Krwiodawstwa w Łodzi.

Na spotkanie zostali zaproszeni głównie uczniowie klas trzecich oraz z jednej klasy drugiej i jednej czwartej

Prelegentka w sposób zwięzły i zrozumiały przekazała podstawowe informacje na temat  roli i grupy krwi przez przygotowanie się i sposobu zachowania przed i po akcji krwiodawstwa.

Pani Szymczak udzieliła odpowiedzi na zadawane przez uczniów pytania, a następnie zakończyła Szkolenie quizem, będącym podsumowaniem prelekcji.

Każda z osób która udzieliła poprawnej odpowiedzi otrzymała upominek. Spotkanie przebiegło w miłej atmosferze i mamy nadzieję że zwiększy  ono frekwencje przy najbliższej akcji krwiodawstwa
Opiekun SK PCK A. Mularczyk
GALERIA
autor: Adam  2014-12-11        Skomentuj 0

Kurs barmański I i II stopnia
 W dniach od 21 listopada do 7 grudnia odbył się kurs barmański I i II stopnia realizowany w ramach projektu „Kształcenie zawodowe kluczem  do sukcesu” współfinansowany  z funduszy U.E. Kurs prowadzony był przez Pana Dariusza Kosiorka – właściciela Poznańskiej Akademii Barmanów. W kursie udział wzięli uczniowi klas III TZ:

Gabriela Głowacka
Amanda Ziętek
Patrycja Ulężałka
Natalia Dębowska
Michał Szyller
Grzegorz Kozarski
Mateusz Cywka

Podczas kursu młodzież poznawała pochodzenie różnych alkoholi oraz etykę pracy barmana. Kursanci podczas zajęć samodzielnie wykonywali moktajle oraz poznali sposoby ich dekoracji. Wszyscy uczestnicy kursu są zadowoleni z jego przebiegu oraz atmosfery panującej na zajęciach. Każdy zdał egzamin końcowy !
GALERIA
autor: Adam  2014-12-11        Skomentuj 0

Starsze wiadomości: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86


 
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl