piątek, 26 lutego 2021
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
"Mobilni zawodowcy"
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 3535059
Dzisiaj: 738
IP: 3.237.178.91

Aktualnie :
zalogowanych: 0
gości: 7

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

XVI Międzyszkolny Konkurs Przedmiotowy z Zakresu Żywienia Człowieka
Do historii przeszedł organizowany przez Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego XVI Międzyszkolny Konkurs Przedmiotowy z Zakresu Żywienia Człowieka. 9 marca 2018 roku osiem dwuosobowych zespołów przystąpiło do wykonania prac konkursowych. Uczniowie mieli za zadanie wykonać dekoracje tortu masą cukrową. Temat przewodni tegorocznej edycji brzmiał: Baje, bajki, bajeczki…. Prace wykonywane były w dwóch kategoriach: Dobranocki oraz Walt Disney przedstawia. W tym roku w zmaganiach konkursowych wzięły udział następujące szkoły: 1.Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu. 2. Centrum Kształcenia Praktycznego w Łęczycy. 3. Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Bohaterów Walk nad Bzurą 1939 roku w Sochaczewie. 4. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łowiczu. 5. Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego w Kutnie. Poziom konkursu był wyrównany. Jury konkursu wyłoniło (nie bez trudu) zespoły, które wykonały najładniejsze dekoracje na tortach: I miejsce – Kacper Wojtera, Dawid Piotrowski – CKP Łęczyca, II miejsce - Kujawa Katarzyna, Anna Kujawa – CKP Łęczyca, III miejsce – Karolina Adamska, Angelika Kakareko ze szkoły w Sochaczewie. Sponsor konkursu p. Tadeusz Ozdowski - firma T.D.J. Ozdowscy sp.j. w Kutnie ufundował nagrody. Zwycięska ekipa oraz jej opiekun otrzymali voucher na trzydniowe szkolenie Masa plastyczna - styl angielski prowadzone przez p. Igę Sarzyńską. Zespoły, które zajęły II i III miejsce na podium otrzymały atrakcyjne nagrody książkowe. Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy za udział w konkursie. Atrakcją dla wszystkich uczestników konkursu był pokaz cukierniczy prowadzony przez p. Katarzynę Szewczyk "Torty malowane"…. Gotowe prace wyglądały jak malarskie arcydzieła. Kolorowy lukier zastępował najlepsze farby do wykonania ozdób oraz pejzaży na tortach. Te techniki zainspirowały niejednego uczestnika konkursu. Organizacją konkursu zajęły się p. Karina Karasińska – Pirowska i p. Ewa Żydowo.
autor: Karolina  2018-03-10        Skomentuj 72

Szkolne Koło Caritas w Domu Pomocy Społecznej z okazji Dnia Kobiet
Z okazji Dnia Kobiet Szkolne Koło Caritas zorganizowało spotkanie w świetlicy Domu Pomocy Społecznej, który prowadzony jest przez zgromadzenie Sióstr Albertynek w Kutnie. Program muzyczny przygotowały uczennice kl. II ZSZ: Patrycja Ślebocka, Julia Dudzik , Adrianna Pęgowska i Natalia Wiśniewska oraz uczennica kl. II TZ hotelarstwa Beata Szadkowska. Panie otrzymały laurki w kształcie kwiatka oraz cukierki. Wspólne śpiewy znanych i lubianych piosenek z pewnością umiliły paniom popołudniowy czas.
autor: Karolina  2018-03-08        Skomentuj 68

Dzień Kobiet w "Troczewskim"
Z okazji Dnia Kobiet Samorząd Uczniowski wraz z opiekunem - p. Kariną Karasińską-Pirowską przygotował dla wszystkich dziewcząt szkoły słodkie upominki, a dla kobiet należących do Grona Pedagogicznego - wiosenne kwiaty. Życzeniom: zdrowia, spełnienia marzeń, sukcesów w życiu osobistym i zawodowym oraz radości nie było końca.
autor: Karolina  2018-03-08        Skomentuj 63

„Kobieta jest bezbronna tylko wtedy, gdy schną jej paznokcie“ - Marylin Monroe
8 marca 2018 r. w ramach Dnia Kobiet dla dziewcząt naszej szkoły zorganizowano zajęcia samoobrony z elementami sztuki walki KRAV MAGA. Zajęcia poprowadzili kutnowscy instruktorzy z klubu fitness sieci My Gym - p. Jakub Majewski i p. Patryk Kołodziejczak. W zajęciach wzięły udział dziewczęta z następujących klas: I i II TZ – technik eksploatacji portów i terminali, I a, I b i II TZ – technik żywienia i usług gastronomicznych, II i III ZSZ kucharz oraz II TZ – technik hotelarstwa. W dzisiejszych czasach warto wiedzieć, jak unikać konfrontacji z napastnikiem oraz znać podstawowe techniki samoobrony. Czym jest Krav Maga? Krav Maga w języku hebrajskim oznacza „walkę wręcz” i jest nowoczesnym i praktycznym systemem samoobrony. Charakteryzuje ją prostota, łatwość przyswajania i wysoka skuteczność potwierdzona przez ekspertów sztuk walki, oficerów wojska i policji, a przede wszystkim uczestników szkoleń na całym świecie. Techniki Krav Maga oparte są na naturalnych odruchach obronnych, które doskonalone są w czasie treningu, tak, aby w sytuacji realnego zagrożenia napadnięty nie dał się zranić i zadziałał najwcześniej jak to możliwe. Studenci uczą się nie tylko reagować szybko, ale prawidłowo oceniać zagrożenie, bronić się adekwatnie do ataku, kontrolować swoje emocje i przede wszystkim unikać konfliktów. (http://www.kravmaga-system.pl/kravmaga.html) Mamy nadzieję, że dzięki takim zajęciom młode Kobiety z naszej szkoły zyskały większą pewność siebie, a przede wszystkim świadomość istniejących zagrożeń i sposobów skutecznego radzenia sobie z nimi. Całe przedsięwzięcie zostało zorganizowane przez p. Joannę Zielińską, p. Izabelę Kowalik oraz p. Karinę Karasińską - Pirowską.
autor: Karolina  2018-03-08        Skomentuj 9

Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych
W dniach 2-4 marca 2018 r. uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w konkursie kulinarnym i kelnerskim w Krakowie w ramach Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. Jest to najbardziej prestiżowa impreza gastronomiczna dla uczniów organizowana od 1999 roku przez tę krakowską szkołę. Uczestniczą w niej uczniowie z różnych regionów Polski oraz drużyny zagraniczne z zaprzyjaźnionych szkół. Udział w konkursie pomaga młodym ludziom w zdobywaniu cennego doświadczenia oraz w rozwoju kariery. Oferuje również możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów, odkrywa i promuje talenty. Ideą konkursu jest propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych. Uczniowie mają możliwość dokonywania oceny własnych umiejętności zawodowych, rozwijania zawodowych zainteresowań, rozbudzania pomysłowości i inicjatywy, wyrabiania poczucia estetyki i piękna. Konkurs przyczynia się także do integracji szkół o tym samym profilu kształcenia. Konkurs ten odbywa się w trzech kategoriach – kucharz, kelner i barman. W tym roku po raz drugi naszą szkołę w części gastronomicznej reprezentowali uczniowie klasy III ZSZ kucharz – Marcin Kacprzak i Łukasz Ciechomski, których przygotowała p. Emilia Durka. Natomiast w kategorii kelner, po raz pierwszy, wzięły udział uczennice klasy III TZ kelner - Weronika Oczkowska i Kasandra Karpiak, które przygotowywała p. Mariola Dębowska. Temat przewodni tegorocznego konkursu brzmiał: „Na królewskim stole”. Każdy uczestnik konkursu kulinarnego miał za zadanie wykonać w czasie 180 minut dwie potrawy: zakąskę zimną zaprojektowaną przez siebie oraz danie przygotowane z obowiązkowym użyciem: polędwiczki wieprzowej, kaszy i warzywa z grupy kapustnych. Nasi uczniowie wykonali dania główne: królewską polędwiczkę wieprzową zamkniętą w pieczonej i soczystej cebuli, podaną z energetycznie doprawioną kapustą czerwoną i kaszą gryczaną oraz niebiańskim sosem orzechowo - śmietanowym oraz polędwicę wieprzową duszoną w sosie czosnkowo-kurkowym, podaną z gotowaną białą kapustą i kaszą perłową. Jako zakąski wydali: kruchą babeczkę wypełnioną mięsem z królika, podaną w towarzystwie sosu czosnkowo-winnego oraz królewskiego łososia faszerowanego serem kozim, podanego w towarzystwie sosu limonowo – pomidorowego. W kategorii kelner natomiast uczniowie mieli za zadanie przygotować stół, zaproponować menu oraz wykazać się wiedzą z zakresu obsługi konsumenta, a także umiejętnościami z zasad nakrywania stołu i obsługi gościa. Ocenie podlegała organizacja pracy podczas wykonywania nakrycia, m.in. sylwetka zawodowa, aranżacja stołu, prawidłowe nakrycia stołu, nowatorstwo. W ramach konkursu dwuosobowa ekipa kelnerów zobowiązana była do uzasadnienia wyboru potraw i napojów oraz sposobu ich podania. Nasze uczennice wraz z nauczycielem – p. M. Dębowską przygotowały stół pod nazwą „Impresje Królowej Elżbiety”. Przygotowane menu opierało się na ulubionych potrawach monarchini. Były to: plastry wędzonego łososia w towarzystwie świeżego szpinaku posypane aromatycznymi truflami oraz aksamitna zupa z zielonego groszku z nutą świeżej mięty. Na danie główne zaproponowano marynowane w ziołach plastry jagnięciny podawane w towarzystwie grillowanej cukinii oraz bukietu warzyw. Na deser podano ulubiony przysmak królowej: puszyste ciasto biszkoptowe przekładane musem z gorzkiej czekolady i aromatycznymi wiśniami. Uczestnicy konkursu kulinarnego otrzymali dyplomy uznania, natomiast Kasandra Karpiak i Weronika Oczkowska otrzymały wyróżnienie.
autor: Karolina  2018-03-04        Skomentuj 24

VI Regionalny Konkurs Wiedzy o Hotelarstwie
1 marca 2018 r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Turystyczno-Hotelarskich w Łodzi odbył się drugi etap VI Regionalnego Konkursu Wiedzy o Hotelarstwie, w którym biorą udział uczniowie zdobywający kwalifikacje w zawodzie technik hotelarstwa z regionu województwa łódzkiego. Celem konkursu jest rozwijanie pasji zawodowych poprzez kształtowanie umiejętności niezbędnych do pracy w hotelu. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy III TZ: Paulina Garstka, Wiktoria Kolasa i Emilia Szlozer Zestaw zadaniowy miał charakter testowy, składał się z 50 pytań dotyczących głównie obsługi konsumenta, funkcjonowania i działalności hotelu w zakresie recepcji, pracy służb parterowych oraz usług podstawowych i dodatkowych. Następnie 5 najlepszych uczniów wykonywało 2 zadania praktyczne: jedno z zakresu obsługi konsumenta; drugie z zakresu usług podstawowych i dodatkowych odnośnie obsługi gościa hotelowego. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy, a 3 uczestników z najwyższą ilością punktów – nagrody rzeczowe. Uczennicom reprezentującym naszą szkołę serdecznie gratulujemy. Mimo iż nie zakwalifikowały się do kolejnego etapu, udział w konkursie był dla nich dużym wyróżnieniem. Reprezentowały bowiem szkołę, ponieważ zwyciężyły w szkolnym etapie konkursu.
Opiekunem młodzieży była p. Aleksandra Szymczak
Galeria
autor: Karolina  2018-03-03        Skomentuj 66

"Troczewski" w Hotelu Andel's w Łodzi
26.02.2018 r. w Hotelu Andel’s w Łodzi odbyły się Targi Edukacyjne Województwa Łódzkiego. Ich celem było zapoznanie uczniów szkół gimnazjalnych z ofertami edukacyjnymi szkół kształcących w kierunkach hotelarskich, turystycznych i gastronomicznych. Podczas spotkania młodzież miała możliwość obejrzenia czterogwiazdkowego, luksusowego hotelu Andel’s, mieszczącego się w budynku dawnej przędzalni Izraela Poznańskiego. Reprezentanci poszczególnych działów hotelu udzielali informacji dotyczących ich codziennej pracy. Przedstawiali kompetencje zawodowe recepcjonisty, kucharza, koordynatora bankietów i innych. Można było także podziwiać kulinarne popisy szefa kuchni Nasza szkoła zaprosiła gimnazjalistów powiatu kutnowskiego do wspólnego uczestnictwa w tym wydarzeniu. Uczniowie Gimnazjum nr 1 im. A. Mickiewicza w Kutnie oraz Gimnazjum im. ks. S. Konarskiego w Strzelcach wspólnie z naszą młodzieżą mieli możliwość zapoznać się z bogatą ofertą edukacyjną szkół hotelarsko-gastronomicznych, w tym także naszej szkoły. Najodważniejsi wzięli udział w licznych konkursach: kulinarnym, barmańskim i HSK, a spotkanie zakończono poczęstunkiem sponsorowanym przez hotel.
autor: Karolina  2018-02-28        Skomentuj 22

Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream
15 uczniów naszej szkoły wzięło udział w projekcie edukacyjnym ,,Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream’’. Głównym celem warsztatów jest rozwijanie pasji i zainteresowań uczniów w zakresie komponowania deserów lodowych na bazie Scholler Ice Cream. Przygotowane przez uczniów desery wyglądały fantastycznie i jeszcze lepiej smakowały. Komisja w składzie: p. dyr. Urszula Macioszczyk, kierownik szkolenia praktycznego p. Julita Ryś oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych: p. Ewa Żydowo, p. Joanna Andrzejewska i p. Emilia Durka wytypowała 3 najbardziej kreatywne desery lodowe: - Marcin Kacprzak z kl. III ZSZ kucharz - Adrianna Pęgowska z kl. II ZSZ kucharz - Monika Domżał z kl. III TZ żug Zwycięzcy szkolnego etapu konkursu mają szansę zakwalifikować się do Ogólnopolskiego Konkursu Master Challenge by Schöller, który odbędzie się w Expo Mazury w Ostródzie w dniu 17 kwietnia 2018 roku.
autor: Karolina  2018-02-28        Skomentuj 25

Udział młodzieży w wycieczce do Warszawy - POLIN i Niewidzialna Wystawa
23 lutego 2018 r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w wycieczce do stolicy. Pierwszym punktem programu był zwiedzanie muzeum Polin. Nie jest to zwykłe muzeum, a raczej nowoczesna instytucja kultury, ukazująca 1000 lat dziejów polskich Żydów. Jest też miejscem spotkań i dialogu tych wszystkich, którzy pragną lepiej poznać przeszłość i współczesną kulturę żydowską, którzy z polsko-żydowskiej historii chcą wyciągnąć wnioski na przyszłoś i którzy chcą zmierzyć się ze stereotypami oraz stawić czoła współczesnym zagrożeniom, takim jak ksenofobia i nacjonalistyczne uprzedzenia. Służąc ideom otwartości, tolerancji i prawdy, Muzeum Polin przyczynia się do wzajemnego zrozumienia i szacunku wśród Polaków i Żydów. Wystawa składa się z ośmiu galerii, które opowiadają o kulturze i dziedzictwie polskich Żydów. Przedstawiono w nich kolejne etapy ich historii: od legend o przybyciu na te ziemie, przez pierwsze ich osadnictwo, rozwój kultury, różnorodności społecznej, religijnej i politycznej, burzliwe wydarzenia sprzed wieków i czas Zagłady, aż do współczesności. Po lekcji historii młodzież wzięła również udział w lekcji otwartości i zrozumienia, „oglądając” Niewidzialną Wystawę. Jej celem jest to, aby każdy zrozumiał, że osoba niewidoma jest taka sama jak każda inna. Różni się tylko sposobem odkrywania świata. Wystawa składa się z dwóch części – widzialnej i niewidzialnej. Pierwsza część przypomina tradycyjną wystawę. Pokazuje przedmioty codziennego użytku, z których korzystają niewidomi i słabo widzący. Jest to jednak jedynie wstęp przed tym, co jest kluczowym elementem wystawy – świat ciemności. Druga część wystawy przenosi nas w taki świat, w jakim przebywają niewidomi. Podróż po ich świecie zaczyna się w tak zwanej strefie zero, gdzie panuje ciemność absolutna. W tym pomieszczeniu nie ma nic. Służy temu, aby się oswoić z nowym środowiskiem. Następnie młodzież odwiedzała pomieszczenia, które są odwzorowaniem scen z realnego życia. Te dwa różne miejsca, które były punktami programu wycieczki, bardzo zmieniły postrzeganie współczesnego świata przez młodzież. Było to możliwe dzięki p. Joannie Andrzejewskiej i p. Danucie Maj, które były inicjatorkami wyjazdu.
autor: Karolina  2018-02-25        Skomentuj 21


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 

Jednostka Organizacyjna Powiatu Kutnowskiego



aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2020 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl