piątek, 22 czerwca 2018
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2222175
Dzisiaj: 193
IP: 54.162.224.176

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

77. rocznica Bitwy nad Bzurą

W dniu 17. września 2016r. delegacja naszej szkoły - poczet sztandarowy w składzie: Chojnacki Krystian i Nowacka Klaudia -ucz IV TZ technik żywienia i usług gastronomicznych, Kopczyk Kacper - ucz. I TZ technik żywienia i usług gastronomicznych, Beata Szadkowska - ucz. I TZ technik hotelarstwa reprezentowali naszą szkołę Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w miejskich uroczystych obchodach 77. rocznicy Bitwy nad Bzurą. Uczniowie uczestniczyli m.in. mszy świętej polowej i w apelu pamięci. Podczas tegorocznych obchodów nastąpiło odsłonięcie tablicy w hołdzie absolwentom Korpusów Kadetów II RP,bohaterom Bitwy pod Kutnem. Po uroczystościach zgodnie z tradycją organizatorzy zaprosili uczestników na żołnierski poczęstunek. Organizatorami tegorocznych obchodów byli: - Muzeum Regionalne w Kutnie, - I Liceum Ogólnokształcące PUL im. 37 Łęczyckiego Pułku Piechoty w Kutnie oraz Kutnowski Dom Kultury.

Opiekun: p. Leon Wieczorek

autor: Mirek  2016-09-19        Skomentuj 0

Wycieczka przedmiotowa
              W ramach zajęć obsługi gości uczniowie klasy I TZ - żug odwiedzili w miniony piątek pobliskie obiekty gastronomiczne. Celem wycieczki przedmiotowej było ich poznanie i obejrzenie z różnych perspektyw. Młodzież zwracała uwagę nie tylko na urozmaicone menu, ale również na aranżację wnętrz.     
Dzięki gościnności właścicieli i pracowników uczniowie pod opieką pani Emilii Durki odwiedzili: cukiernię Lukrowa Babeczka, restaurację Jana, restaurację Lawenda, cukiernię Wasiakowie, Croccantino Cafe oraz restaurację Dworek.     Na podstawie obserwacji tych kilku lokali uczniowie mieli możliwość przekonać się, co różni poszczególne typy obiektów gastronomicznych.    
W tak upalny dzień młodzież połączyła naukę z odpoczynkiem, który zapewniły zimne lody i sorbety. Taka forma zajęć na pewno wszystkim przypadła do gustu.
Galeria
więcej...
autor: Mirek  2016-09-17        Skomentuj 0

Z wizytą w Żychlinie
    W ramach współpracy między Zespołem Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego i Szkołą Podstawową Nr 1 w Żychlinie uczennice klasy III TZ - żug uczestniczyły w obsłudze gastronomicznej imprezy zorganizowanej z okazji zakończenia projektu, w który zaangażowana była zaprzyjaźniona z naszą szkołą.     Pod opieką pani Kariny Karasińskiej-Pirowskiej uczennice przygotowały wiejski stół oraz wykonywały zadania związane z obsługą gości. Wśród nich znaleźli się przedstawiciele 9 państw: Polski, Chorwacji, Włoch, Rumunii, Niemiec, Węgier, Ukrainy, Estonii i Finlandii. Dziewczęta musiały wykazać się nie tylko umiejętnościami, które nabyły na zajęciach z obsługi konsumenta, ale też znajomością języka, której niewątpliwie dowiodły, o czym świadczyły pozytywne komentarze gości.
autor: Mirek  2016-09-17        Skomentuj 0

Wykład w MiPBP w Kutnie
    14 września 2016 r. uczniowie kl. I TZ - żug i I TZ - terminale pod opieką p. Karoliny Charążki uczestniczyli w wykładzie prof. Michała Nawrockiego, który odbył się w Miejskiej i Powiatowej Bibliotece Publicznej w Kutnie. Był on poświęcony twórczości Stanisława Grochowiaka i inaugurował dziesiątą edycję Wrześniowych Haustów Poetyckich. Intencją akcji jest promocja polskich współczesnych poetów oraz edukacja młodego pokolenia w dziedzinie literatury pięknej. Pomysłodawczynią Haustów jest Grażyna Baranowska, pracownica kutnowskiej książnicy, poetka, animatorka kultury.   Profesor Michał Nawrocki zaprezentował młodzieży w dużym skrócie sylwetkę i twórczość Grochowiaka, który urodził się 24 stycznia 1934 r. w Lesznie. Znany jest jako dramatopisarz, publicysta i scenarzysta filmowy. Zadebiutował w 1951 roku wierszami Ave Maryja i Notuję Deszcz, publikując je w piśmie „W oczach młodych”. Pierwszy kompletny tom, Balladę rycerską, wydał w 1956 roku. Grochowiak zapisał się w polskiej powojennej poezji jako twórca, który poszukiwał nowych form ekspresji poetyckiej i przeciwstawił się tradycyjnej interpretacji „piękna”. Był klasyfikowany jako poeta reprezentujący nurt turpistyczny. Zmarł 2 września 1976 roku w Warszawie. Wykład profesora niewątpliwie przybliżył uczniom sylwetkę poety, który jest dzisiaj mało znany, a został uznany za najważniejszego przedstawiciela tzw. pokolenia „Współczesności” i jednego z czołowych twórców okresu „odwilży”.
 Galeria
autor: Mirek  2016-09-14        Skomentuj 0

Certyfikat
Otrzymaliśmy certyfikat potwierdzający udział w ogólnopolskim konkursie na plakat pt. "Stop dopalaczom", zorganizowanym przez Głównego Inspektora Sanitarnego.
autor: Bartek  2016-09-14        Skomentuj 0

Twoja krew moje życie
Pierwsza w nowym roku szkolnym akcja krwiodawstwa w Troczewskim.
Galeria
autor: Mirek  2016-09-12        Skomentuj 0

Święto Róży
    42. Święto Róży za nami. Dla naszej szkoły tegoroczne święto było wyjątkowe, ponieważ czynnie włączyliśmy się w jego organizację.
    Już w piątek wieczorem mieliśmy zaszczyt być obecni na uroczystości otwarcia 42. Święta Róży. Uczniowie klas IV wraz z opiekunem, panią Danutą Maj, byli odpowiedzialni za część gastronomiczną imprezy.
    Dzięki uprzejmości Agencji Rozwoju Regionu Kutnowskiego w piątek i sobotę promowaliśmy naszą szkołę na Jarmarku Różanym przy Placu Piłsudskiego, oferując nasze przetwory i wyroby cukiernicze.
    W sobotę i niedzielę natomiast zapewniliśmy najlepszą kawę w mieście w Kawiarence Doktora Troczewskiego, zlokalizowanej w Centrum Teatru, Muzyki i Tańca. Na słodki poczęstunek i strawę duchową (aranżacje florystyczne) zapraszał gości sam Doktor Antoni Troczewski.
    Święto Róży to co roku uroczystość przygotowana z ogromnym rozmachem, dlatego jesteśmy niezmiernie wdzięczni za możliwość zaprezentowania naszej szkoły na tej imprezie. Dziękujemy Kierownictwu Kutnowskiego Domu Kultury, Centrum Teatru, Muzyki i Tańca oraz Agencji Rozwoju Regionu Kutnowskiego za chęć współpracy, Nauczycielom za zaangażowanie, zaś Uczniom za poświęcony czas i pracę na rzecz promocji szkoły i miasta.

Galeria
autor: Mirek  2016-09-10        Skomentuj 0

Ważne komunikaty
KOMUNIKAT  DLA  ABSOLWENTÓW / UCZNIÓW
Sesja 4.: sierpień - październik 2016 r.
1. Część pisemna – 6 października 2016 r. godz. 10 00

2. Część praktyczna:
T.06 – 07 października 2016 r. godz. 1600
T.11 – 11 października 2016 r. godz. 900
T.10, T.12, T.15, T.16 – 11 października 2016 r. godz. 1300

Młodzież
Odbiór dyplomów potwierdzających kwalifikacje zawodowe – 25 listopada 2016 r.

KOMUNIKAT
1. w sprawie materiałów i przyborów pomocniczych, z których mogą korzystać zdający w części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie (nowy egzamin) w sesji sierpień – październik 2016

Każdy zdający w części pisemnej z wykorzystaniem arkuszy egzaminacyjnych i kart odpowiedzi powinien mieć dowód tożsamości, długopis (pióro) z czarnym tuszem (atramentem), przeznaczony do zaznaczania rozwiązań, oraz może mieć kalkulator prosty.

2. w sprawie materiałów i przyborów pomocniczych, z których mogą korzystać zdający w części praktycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie (nowy egzamin) w sesji sierpień – październik 2016

Każdy zdający powinien mieć dowód tożsamości, długopis (pióro) z czarnym tuszem (atramentem) oraz własne przybory, które są wymienione poniżej.

technik hotelarstwa – T.11 Planowanie i realizacja usług w recepcji: kalkulator prosty:
technik hotelarstwa – T.12 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie: kalkulator prosty,

kelner – T.10 Organizacja usług gastronomicznych:  kalkulator prosty, ołówek,  gumka, linijka, temperówka;
   
technik żywienia i usług gastronomicznych – T.06 Sporządzanie potraw i napojów: aktualna książeczka do celów sanitarno – epidemiologicznych, odzież ochronna, rękawice kuchenne, ściereczki do naczyń.
technik żywienia i usług gastronomicznych – T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych: kalkulator prosty, ołówek,  gumka, linijka, temperówka

technik technologii żywności – T. 16 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych: kalkulator prosty, ołówek,  gumka, linijka, temperówka

kucharz – T.06 Sporządzanie potraw i napojów: aktualna książeczka do celów sanitarno – epidemiologicznych, odzież ochronna, rękawice kuchenne, ściereczki do naczyń.
autor: Bartek  2016-09-08        Skomentuj 0

Giełda podręczników
UWAGA!
Giełda podręczników używanych odbędzie się 9 września 2016 r. w sali Ś, w czasie przerw międzylekcyjnych:
10.35 - 10.50
11.35 - 11.45
13.25 - 13.45
autor: Bartek  2016-09-07        Skomentuj 0


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl