niedziela, 18 listopada 2018
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2407967
Dzisiaj: 911
IP: 54.167.112.42

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Lotnisko bez tajemnic
W dniu 22 listopada 2016 r. uczniowie klasy I TZ terminale oraz I TZ żug pod opieką p. E. Olejniczak, p. A. Szymczak i p. M. Ziębińskiego uczestniczyli w wycieczce przedmiotowej do Łodzi. Program wycieczki obejmował przede wszystkim zwiedzanie Portu Lotniczego im. Władysława Reymonta. Uczniowie mieli możliwość: - przejść kontrolę bezpieczeństwa, - poznać zasady funkcjonowania lotniska, - zapoznać się z obsługą magazynu cargo, - odbyć przejażdżkę lotniskowym autobusem, - obejrzeć lądowanie i start samolotu, - poznać specyfikę pracy służb lotniskowych, m.in. Lotniskowej Straży Pożarnej, Służby Ochrony Lotniska, Straży Granicznej. Niezapomniane wrażenia zapewnił wykwalifikowany przewodnik, który opowiedział o pracy w porcie, zaprezentował ciekawostki niedostępne na co dzień dla pasażerów oraz zapewnił mnóstwo atrakcji. Zwieńczeniem wycieczki był seans filmowy 3D "Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć" w kinie Cinema City.
Galeria
autor: Karolina  2016-11-22        Skomentuj 0

Lekcja muzealna na temat kuchni kazachskiej
W ubiegłym tygodniu uczniowie klasy IV TZ żug uczestniczyli w lekcji muzealnej na temat kuchni kazachskiej. Prowadzący - Wasilij Dworecki opowiadał o potrawach i zwyczajach w Kazachstanie. Zaprezentował kazachską kuchnię jako mieszankę smaków wszystkich grup etnicznych, które mieszkają na obszarze tego ogromnego kraju. Znajdziemy tu więc zarówno barszcz i pierożki, gruzińskie chaczapuri (zapiekany placek z serem) czy japońskie sushi i kirgiski pilaw (inna nazwa – gotowany w bulionie ryż z dodatkiem baraniny i ostrych przypraw). Jednak najważniejszym daniem jest zdecydowanie beszbarmak, oznaczający dosłownie „pięć palców” – w tym wypadku sposób, w jaki powinno się spożywać to specyficzne danie (całą dłonią, bez użycia sztućców – nawet w restauracji!). Czym jest kazachsko-kirgiski przysmak? W wielkim skrócie - beszbarmak to gotowana baranina i/lub konina podawana ze specjalnym kwadratowym makaronem. Danie to zarezerwowane jest tylko na specjalne okazje, takie jak: święta, wesela czy urodziny. Trudno w Środkowej Azji o ciekawszy napój niż kumys czy szubat. Kumys to musujący alkohol przyrządzany z mleka klaczy, który stanowi niebywałą gratkę dla turystów spragnionych oryginalnych trunków. Szubat wytwarzany jest ze sfermentowanego mleka wielbłądzicy. Niekiedy oba te napoje przygotowuje się z mleka jaka, osła, owcy lub krowy. Tubylcy wierzą w lecznicze właściwości swoich produktów regionalnych. Kumys zawiera bowiem witaminy z grupy A, B1, B2, B12, D, E i C. Lekcja wzbudziła tak duże zainteresowanie, że z przyjemnością uczestniczyć będziemy w podobnych spotkaniach z kuchniami świata.
Galeria
autor: Karolina  2016-11-22        Skomentuj 0

Za nami kolejny kawowy piątek!
W związku z dużym zainteresowaniem wrześniową akcją "Dzień chłopca przy aromacie kawy", w miniony piątek pani Ewa Żydowo razem z uczennicami z klasy II TZ kelner zorganizowała akcję "Kawa na bis". Aromat kawy espresso, americano i latte już od rana unosił się w całej szkole. Nawet najwięksi smakosze kawy mogli więc znaleźć coś dla siebie. Jak zwykle największym powodzeniem cieszyło się espresso ze spienionym mlekiem z odrobiną karmelu. Mamy nadzieję, że to nie ostatnia tego typu akcja i nie ostatnia podróż w inspirujący świat kawy.
autor: Karolina  2016-11-21        Skomentuj 63

Paulina Puchalska stypendystką Prezesa Rady Ministrów
21 listopada 2016 r. na Wydziale Mechanicznym Politechniki Łódzkiej odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów dla najlepszych uczniów szkół ponadgimnazjalnych województwa łódzkiego. W gronie wyróżnionych znalazła się Paulina Puchalska - uczennica klasy III Technikum Zawodowego - technik hotelarstwa. W imieniu Pani Premier dyplomy wręczył wicewojewoda łódzki - Karol Młynarczyk. Stypendium Prezesa Rady Ministrów przyznawane jest corocznie dla młodzieży szczególnie uzdolnionej. Otrzymuje je uczeń, który uzyskał promocję z wyróżnieniem, zdobywając przy tym najwyższą w danej szkole średnią ocen lub wykazuje szczególne uzdolnienia w co najmniej jednej dziedzinie wiedzy. W programie uroczystości znalazł się wykład „La tomatina - matematyka w bitwie pomidorowej” oraz prezentacja Studenckiego Koła Naukowego Miłośników Motoryzacji - „Bijemy rekordy, czyli 835 km na jednym litrze paliwa" i samochód na energię słoneczną. Paulinie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Galeria
autor: Karolina  2016-11-21        Skomentuj 0

Otrzymaliśmy tytuł "Innowacyjna szkoła zawodowa na rynku pracy"!
3 listopada 2016 r. zakończył się trwający siedem miesięcy Ogólnopolski Konkurs pod nazwą "Innowacyjna szkoła zawodowa na rynku pracy", którego organizatorem było Studium Prawa Europejskiego. Celem konkursu było zwiększenie aktywności szkół w kierunku dostosowywania kształcenia zawodowego do wymogów zmieniającego się rynku pracy. Konkurs składał się z dwóch części. Pierwszy etap polegał na zgłoszeniu przez szkołę swojego przedstawiciela, który w okresie od 15 kwietnia do 15 czerwca 2016 r. miał ukończyć w formie e-learning Studium Prawa Europejskiego w Warszawie. Koordynatorem tych działań była pani Emilia Durka. Drugi etap polegał na realizacji określonych zadań:
1. Zorganizowanie w szkole spotkania lub cyklu spotkań z lokalnymi pracodawcami – Czego od nas oczekuje rynek pracy i jak sprostać tym wymaganiom?
2. Przeprowadzenie we wszystkich klasach sondażu na temat: ,Jakie predyspozycje i umiejętności zawodowe są szczególnie pożądane przez pracodawców, którego efektem będą wykonane plakaty i/lub prace publicystyczne.
3. Przeprowadzenie w szkole konkursu, podczas którego uczniowie będą mieli możliwość wykazać się swoimi umiejętnościami zawodowymi.
4. Spotkanie z doradcą zawodowym na temat kompetencji personalno-społecznych przydatnych w poszukiwaniu i utrzymaniu pracy.
5. Jakie możliwości zatrudnienia mam po skończeniu szkoły? – dokonanie rozeznania rynku pracy poprzez przeprowadzenie analizy ofert pracy w okolicznych Urzędach Pracy, w Internecie i ogłoszeń w lokalnej prasie.
6. Zorganizowanie wycieczki o tematyce zawodowej do okolicznych zakładów pracy.
7. Przeprowadzenie szkolnego konkursu, którego motywem przewodnim będzie: Moja wymarzona praca. Forma do wyboru: praca plastyczna, literacka lub publicystyczna.
8. Zorganizowanie w szkole Dnia Kształcenia Zawodowego z udziałem zaproszonych uczniów z okolicznych gimnazjów, podczas którego uczniowie szkoły zaprezentują swoje umiejętności zawodowe.
9. Zorganizowanie spotkania z rodzicami uczniów, podczas którego szkoła zaprezentuje podjęte działania w celu dostosowywania kształcenia zawodowego do wymogów rynku pracy.
Powyższe zadania realizowane były przez wyznaczonych nauczycieli, a ich zwieńczeniem było otrzymanie tytułu "Innowacyjna szkoła zawodowa na rynku pracy", z którego jesteśmy bardzo dumni.
autor: Karolina  2016-11-20        Skomentuj 0

Szkolenie dla uczniów Techników Hotelarskich i Gastronomicznych
16 listopada uczniowie klas: III TZ żug, III TZ kelner, III TZ hotel oraz IV TZ żug, IV TZ kelner, IV TZ hotel uczestniczyli w szkoleniu pod nazwą "Technologie utrzymania czystości w obiektach hotelowych i gastronomicznych".
Prowadzący, mgr inż. Adam Góra, w formie wykładu zapoznał słuchaczy z nowoczesnymi, profesjonalnymi technikami i technologiami utrzymania czystości.
Szkolenie obejmowało następujące zagadnienia:
1. Czynniki decydujące o jakości sprzątania - koło Sinnera.
2. Przepisy formalno-prawne dotyczące preparatów chemicznych.
3. Dokumentacje technologiczne i bezpieczeństwa w obiekcie hotelarskim i gastronomicznym.
4. Praca z koncentratami – systemy dozowania.
5. Procedury pracy.
6. Technologie utrzymania czystości w obszarach:
a) pokoju hotelowego,
b) toalet ogólnodostępnych,
c) ciągów komunikacyjnych i pomieszczeń ogólnodostępnych (sal konferencyjnych),
d) restauracyjnych - sal konsumpcyjnych,
e) kuchenno-gastronomicznych (eksploatacja zmywarek gastronomicznych).
7. Wymogi HACCP.
8. Bezpieczeństwo w procesach sprzątania.
9. Ekologia. Oprócz wykładu szkolenie obejmowało również pokazy i ćwiczenia.
Młodzież otrzymała imienne certyfikaty potwierdzające udział w warsztatach.
Organizatorem spotkania była pani Beata Michałkiewicz 
Galeria
autor: Karolina  2016-11-17        Skomentuj 0

35 - lecie muzeum
    9 listopada w Centrum Teatru, Muzyki i Tańca odbył się Jubileusz 35-lecia powstania Muzeum Regionalnego w Kutnie. O początkach placówki opowiedziała pierwsza dyrektor muzeum, Grażyna Rzymkowska. Dyrektor Grzegorz Skrzynecki omówił działalność instytucji w ostatnich latach. Wspomniał, m.in. o najważniejszych imprezach, projektach edukacyjnych i wystawach.  Duże zainteresowanie wzbudziła wizualizacja planowanej wystawy stałej.    
Częścią gastronomiczną zajęli się uczniowie i nauczyciele naszej szkoły. Przygotowali oprawę kulinarną oraz dekorację stołów. Serwowali gościom zimne i gorące przekąski, ciasta, tort i inne przysmaki. Gości obsługiwali uczniowie kl. IV TZ żug, kl. II TZ kelner i kl. II TZ hotel. Opiekę nad młodzieżą w czasie uroczystości pełniły panie M. Dębowska i M. Gasik.
Galeria
autor: Mirek  2016-11-14        Skomentuj 0

Udział pocztu w 98. Rocznicy Odzyskania Niepodległości
Dnia 11 listopada 2016r. delegacja naszej szkoły - poczet sztandarowy w składzie:  chorąży pocztu: Kamil Gutarowski i Mateusz Włodarczyk ucz. kl. I TZ technik żywienie i usług gastronomicznych, asysta pocztu: Beata Szadkowska i Kinga Dyjecińska ucz. kl.  I TZ –technik hotelarstwa oraz Karolina Rytczak ucz. kl. I TZ -terminale uczestniczyli  w miejskich uroczystościach Narodowego  Święta  Niepodległości. Uroczystość  rozpoczęła się o godzinnie 16:00 Mszą świętą w kościele pw. św. Wawrzyńca z udziałem Pododdziału Honorowego I Liceum Ogólnokształcącego PUL im. 37 Pułku Piechoty oraz Orkiestry PAK Kopalni Węgla Brunatnego z Konina,  pocztów sztandarowych i przybyłych gości. O gdz.17.00  delegacja szkoły  uczestniczyła w przemarszu uczestników Mszy świętej oraz Pododdziałów Historycznych I LO PUL, Grupy Rekonstrukcji Historycznej 14 Pułku Strzelców Syberyjskich z Przasnysza, Stowarzyszenia Historycznego Pułk 37 ulicą Królewską na miejsce  drugiej  części uroczystości   na Placu Marsz. Józefa Piłsudskiego. Uroczystość rozpoczęła się od podniesienie flagi państwowej  na maszt i odśpiewaniem hymnu państwowego przez przybyłych uczestników i licznie zgromadzonych na placu mieszkańców Kutna. Następnie  przywitał i wygłosił przemówienie do  zgromadzonych na placu mieszkańców prezydent miasta Kutna  Zbigniew Burzyński. Znany aktor  Wiktor Zborowski przeczytał wiersz patriotyczny. W dalszej części  uroczystości miał  miejsce  apel poległych oraz  złożenie  kwiatów przez  delegacje i przybyłych gości pod pomnikiem marszałka Józefa Piłsudskiego. Na koniec uroczystości  odbyła się defilada pododdziałów i pokaz sztucznych ogni. Podczas trwania uroczystości odbył się koncert Chóru Uczniów Kutnowskich Szkół i wspólne śpiewanie pieśni patriotycznych.
Opiekę nad delegacją sprawował pan Leon Wieczorek
autor: Mirek  2016-11-14        Skomentuj 39

Z wizytą w kuchni króla Augusta III
Uczniowie "Troczewskiego" w szkolnej kuchni czują się jak u siebie w domu, ale w kuchni króla Augusta III gościli pierwszy raz. Tak niepowtarzalną okazję zapewnili nam wczoraj organizatorzy warsztatów XVIII - wiecznej kuchni w ramach tegorocznej edycji "Spotkań z historią". Daria Wesołowska i Aleksandra Basińska z kl. II żug oraz Marcin Kacprzak i Łukasz Ciechomski z kl. II ZSZ kucharz świetnie poradzili sobie z taką nową koncepcją spotkań kulinarnych. Pod kierunkiem pani Joanny Andrzejewskiej przygotowali pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i miętą, opowiadając jednocześnie o właściwościach poszczególnych składników. Pokazali krok po kroku, wprost na oczach gości, jak wygląda cały proces przyrządzania dania. Jak zwykle świetnie w swojej roli prowadzącego odnalazł się Emil Kopański z kl. III żug, który rozmawiał z gośćmi, pytał o ulubione potrawy i umilał tym samy czas oczekiwania na degustację saskiego dania. Dla nas była to niepowtarzalna lekcja historii oraz kolejna lekcja technologii gastronomicznej. Bogatsi o nowe doświadczenia, jesteśmy gotowi na kolejne wyzwania.
Galeria
autor: Karolina  2016-11-11        Skomentuj 0


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl