poniedziałek, 21 maja 2018
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2192352
Dzisiaj: 468
IP: 54.159.94.253

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

    11 października 2016 roku studenci Uniwersytetu Trzeciego Wieku świętowali w Kutnowskim Domu Kultury inaugurację kolejnego roku akademickiego. Zadaniem uczniów naszej szkoły była obsługa gastronomiczna tej ważnej uroczystości. Młodzież pod opieką nauczycieli przedmiotów zawodowych wykazała się precyzyjnym przygotowaniem stołów i perfekcyjną obsługą zaproszonych na uroczystość 400 osób. Uczniowie z dużym zaangażowaniem wykonywali swoje „zawodowe obowiązki”, a swoją postawą przyczynili się do radosnego przebiegu uroczystości.
Galeria
autor: Mirek  2016-10-13        Skomentuj 30

Z wizytą na targach WorldHotel w Warszawie
12 października 2016 r. uczniowie klas I i II TZ - żug oraz I i II TZ - technik hotelarstwa pod opieką p. Sylwii Buczkowskiej, p. Kariny Karasińskiej-Pirowskiej i p. Aleksandry Szymczak  odwiedzili Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel w Warszawie. W czasie tego prestiżowego spotkania prezentowane są produkty i usługi oraz najnowsze rozwiązania dla obiektów noclegowych o różnym standardzie. W programie targów znalazło się wiele szkoleń, warsztatów, konferencji i innych spotkań, dzięki którym można nie tylko zdobyć cenną wiedzę, ale też poszerzyć swoje kwalifikacje zawodowe. Targi WorldHotel były okazją do zaprezentowania bogatego programu imprez towarzyszących. Warto wśród nich wymienić Mistrzostwa Cukiernicze Best Pastry Chef pod patronatem Tomasza Dekera, Mistrzostwa Kulinarne, których tematem przewodnim był produkt regionalny, czy Kulinarne Mistrzostwa Polski, na które zapraszał sam Robert Sowa. Uczestników konkursów oceniało profesjonalne jury złożone z autorytetów kulinarnych, takich jak Andrzej Polan czy Grzegorz Łapanowski oraz gwiazd – lubianych aktorów, muzyków i dziennikarzy. Wśród nich byli obecni Zygmunt Chajzer, Tomasz Iwan i Agustin Egurrola.
Udział w targach był dla młodzieży świetną okazją do przyjrzenia się z bliska pracy hotelarzy, kucharzy i cukierników. Niewątpliwie rozbudził też zainteresowanie zawodem i uzmysłowił potrzebę ciągłego poznawania nowości i aktualnych rozwiązań w branży hotelarskiej.
Galeria
autor: Mirek  2016-10-12        Skomentuj 0

Konkurs wiedzy o Witoldzie Zglenickim
W dniu 12 października 2016 roku w Kutnowskim Domu Kultury odbył się finał konkursu „Poznaj życie i działalność Witolda Zglenickiego – geologa, nafciarza, filantropa urodzonego na Ziemi Kutnowskiej” zorganizowanego przez TPZK.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z klasy I TZ – technik eksploatacji portów i terminali:
Konrad Derucki i Bartosz Selder oraz Marika Podorska i Paulina Puchalska z klasy III TZ – technik hotelarstwa, którzy zostali przygotowani do konkursu przez panią Aleksandrę Szymczak w ramach pracy Szkolnego Koła Hotelarsko-Turystycznego. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi w dniu 17 października 2016 roku.
W ramach nagrody za udział w finale konkursu wszyscy jego uczestnicy w drugiej połowie października zwiedzą Petrochemię Płocką, przed którą stoi pomnik Witolda Zglenickiego.
autor: Mirek  2016-10-12        Skomentuj 0

Otrzęsiny pierwszoklasistów
    12 października uczniowie klas pierwszych wzięli udział w otrzęsinach, by stać się pełnoprawnymi członkami społeczności uczniowskiej Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego.    Impreza miała formę zabawy połączonej z rywalizacją młodzieży z klas I i ich wychowawców o palmę pierwszeństwa. Zabawę przygotowali zwycięzcy ubiegłorocznych otrzęsin - uczniowie z klasy II Zasadniczej Szkoły Zawodowej - kucharz pod opieką wychowawczyni - pani Joanny Zielińskiej.     Program otrzęsin został utrzymany w konwencji konkursu, a pierwszoklasiści mieli do pokonania kilka konkurencji. Jedno z zadań polegało na rozpoznawaniu przypraw po ich smaku. Niby nic trudnego, ale towarzyszyło temu dużo śmiechu.    W kolejnych zadaniach pierwszoklasiści musieli wykazać się  refleksem, szybkością i sprytem przy konkurencjach takich jak: ubijanie piany z białek na sztywno na czas, zawiązanie jak najdłuższego sznura ze sznurowadeł, czy udział w quizie na temat naszej szkoły i nauczycieli.    Rozstrzygnięto również konkursy, które zostały ogłoszone kilka dni wcześniej: na najlepsze przebranie Shreka, Kopciuszka i Zorro oraz nasycenie wylosowanym kolorem strojów uczniów poszczególnym klas.        
Po zakończeniu wszystkich konkurencji i po podliczeniu punktacji przez jury w składzie:
  • pani dyrektor Małgorzata Gładysiak,
  • pan Grzegorz Wojtasiak - opiekun Samorządu Uczniowskiego,
  • Emil Kopański - wiceprzewodniczący Samorządu Uczniowskiego,
  • Marcin Kacprzak - przedstawiciel klasy II ZSZ - kucharz
ogłoszono werdykt i przedstawiono końcową klasyfikację.    Bezkonkurencyjna okazała się klasa I Technikum Zawodowego - technik hotelarstwa, która oprócz satysfakcji w ramach nagrody przygotuje otrzęsiny w następnym roku. Liczymy na podobną dawkę śmiechu, zabawy i dobrej muzyki.
Galeria
autor: Mirek  2016-10-11        Skomentuj 0

Naleśnikowe wariacje…
W dniu 6 października uczniowie klasy I ZSZ kucharz uczestniczyli w klasowym konkursie pod hasłem „Naleśnikowe wariacje”. Młodzież miała przygotować naleśniki według własnego pomysłu. Dania oceniały panie: Julita Ryś, Sylwia Buczkowska i Joanna Andrzejewska.
I miejsce zajęli: Dawid Berdecki, Krzysztof Góral, Kacper Kiszel, Patrycja Ślebocka , Natalia Wiśniewska
II miejsce zajęli: Izabela Błęcka, Sebastian Dubrownik, Aleksandra Lewandowska,  Edyta Tomczak,Tomasz Trzaskowski
III miejsce zajęli: Wiktoria Grzelak, Karolina Janczak, Adrianna Pęgowska , Artur Witczak.
Jurorów zachwyciła pomysłowość uczniów oraz przepięknie wykonane dekoracje. To na pewno nie ostatni tego typu konkurs, tym bardziej, że zaangażowanie uczestników było bardzo duże, a emocje towarzyszyły wszystkim do samego końca.
Galeria
autor: Mirek  2016-10-09        Skomentuj 0

"Jazzowe klimaty"
W dniu 4 października młodzież naszej szkoły wysłuchała koncertu w wykonaniu Duetu Saksofonowego. W spotkaniu uczestniczyli uczniowie klas: I TZ żug, I TZ hotel, I  ZSZ kucharz, II TZ żug, II TZ kelner/hotel, III żug oraz III ZSZ kucharz.
W „jazzowe klimaty” wprowadzili nas muzycy Łódzkiego Biura Koncertowego „Wirtuoz”, którzy przedstawili krótką historię jazzu. W czasie koncertu muzycy zaprezentowali znakomite standardy muzyki jazzowej. Artyści zaprosili młodzież do quizu, który polegał na rozpoznawaniu tytułów granych melodii.
Występ muzyków był nie tylko formą rozrywki, ale przede wszystkim elementem muzycznej edukacji młodzieży.
Galeria
autor: Mirek  2016-10-06        Skomentuj 0

Wycieczka przedmiotowa
W ramach zajęć z obsługi konsumenta część uczniów klasy I TZ€“ hotel w dn.29-09-2016r. odwiedziła pobliskie obiekty restauracyjne. Celem wycieczki przedmiotowej było poznanie zakładów gastronomicznych otwartych. Dzięki gościnności właścicieli i pracowników uczniowie pod opieką pani Joanny Andrzejewskiej odwiedzili: restaurację Dworek, Jana, Lawendą, cukiernię Wasiakowie oraz Cafe Zamenhofa. Uczniom takie zajęcia w terenie bardzo się podobały.
Galeria
autor: Mirek  2016-10-05        Skomentuj 0

Przy aromacie kawy w Troczewskim

   Przy aromacie kawy w „Troczewskim”
           Młodzież z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego połączyła  obchody Międzynarodowego Dnia Kawy (29 września) z Dniem Chłopca (30 września), organizując wspólną akcję pod hasłem „Dzień Chłopca przy aromacie kawy”. W „kawiarence doktora Troczewskiego” serwowano espresso, americano i latte. Za wykonanie kawy i realizację zamówień odpowiedzialne były uczennice z klasy II TZ kelner. Największym zainteresowaniem cieszyło się espresso ze spienionym mlekiem z dodatkiem odrobiny „słodyczy”. Do kawy polecano tartaletki z kremem budyniowym wykonane przez uczniów z kl. II TZ technik żywienia i usług gastronomicznych. Chłopcom, z reguły amatorom słodkości, pomysł bardzo się spodobał. Zainteresowani mogli poznać sprzęt i technikę sporządzania kawy, porównać gatunki kawy w stanie zielonym i po prażeniu oraz sprawdzić jakość tego samego gatunku z różnych krajów.           
Honorowy patronat nad akcją szkolną objęła Mistrzyni Polski Baristów w kategorii Latte Art Agnieszka Rojewska - prowadząca co roku  w Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 w Kutnie kurs baristyczny.

Galeria

autor: Mirek  2016-10-04        Skomentuj 0

Erasmus+
autor: Mirek  2016-10-03        Skomentuj 0


 
Projekt UE


zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl