czwartek, 6 sierpnia 2020
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
"Mobilni zawodowcy"
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 3206119
Dzisiaj: 55
IP: 3.226.245.48

Aktualnie :
zalogowanych: 0
gości: 5

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Konkurs „Kulinaria dietetyczne”
 W dniu 2 lutego 2020r. uczennice klasy IIIa Technikum Zawodowego – technik żywienia i usług gastronomicznych – Karolina Gołębiewska i Marika Dolatowska, pod opieką p. Joanny Andrzejewskiej i p. Marioli Dębowskiej, wzięły udział w konkursie „Kulinaria dietetyczne”. To II edycja zmagań organizowana przez kierunek Dietetyki Kolegium Medyczno-Przyrodniczo-Technicznego Państwowej Uczelni im. Stefana Batorego w Skierniewicach. Konkurs składał się z trzech etapów. W pierwszym młodzież rozwiązywała test sprawdzający wiedzę z zakresu żywienia człowieka. Drugi etap to sporządzanie potrawy zgodnie z podaną recepturą. W tym roku uczestnicy mieli za zadanie przygotować pierogi ze szpinakiem i ricottą. Jurorem w tej dziedzinie był Łukasz Kostrzewski – kucharz z restauracji Red Ed w Warszawie. Ostatnim etapem zmagań było rozwiązanie projektu związanego z planowaniem i oceną żywienia. W konkursie wzięło udział 8 szkół. Niewątpliwie atutem konkursu była możliwość rozwijania zainteresowań uczniów, możliwość dokonywania oceny własnych umiejętności zawodowych czy rozbudzanie kreatywności, pomysłowości. Udział w konkurencji z pewnością był okazją do integracji z innymi szkołami oraz wymianą doświadczeń.
autor: Mirek  2020-03-02        Skomentuj 28

Warsztaty „Wybieram Polskie EKO”
25 lutego 2020 r. w Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego w Kutnie odbyły się warsztaty realizowane w ramach projektu pt. „Wybieram Polskie EKO”. Jego celem było przede wszystkim promowanie polskich produktów ekologicznych. W warsztatach uczestniczyło dwadzieścioro uczniów z klas II i III Technikum Zawodowego technik żywienia i usług gastronomicznych. Pod czujnym okiem Carlosa Gonzálesa Tejera oraz Daniela Jakubca młodzież przygotowywała potrawy, wykorzystując polskie produkty ekologiczne. Koordynatorem warsztatów była Emilia Durka we współpracy ze Stowarzyszeniem „Polska Ekologia” reprezentowanym przez Stefana Bednarka.
autor: Karolina  2020-02-26        Skomentuj 0

Spotkanie z przedstawicielami Wyższej Szkoły Bankowej w Toruniu
 18 lutego 2020r. odbyło się spotkanie przedstawicieli z Wyższej Szkoły Bankowej w Toruniu. To szkoła, z którą współpracujemy już od wielu lat. Co roku odwiedzają nas studenci, którzy przeprowadzają warsztaty dla naszej młodzieży. W tym roku spotkanie odbyło się z uczniami klas trzecich i czwartych Technikum Zawodowego. Uczniowie mieli możliwość wyboru tematu spotkania, m.in.; „Wystąpienia publiczne – jak przeżyć od a do z”, „CV i rozmowa rekrutacyjna – jak się wyróżnić?”, „Netykieta – jak budować dobre relacje w Internecie?”, „Kreatywność – jak wzmocnić swój potencjał”. Studentki w bardzo ciekawy sposób przeprowadziły warsztaty, które niewątpliwie poszerzyły wiedzę i udoskonaliły umiejętności miękkie uczniów. Nasi goście nawiązali do metod ograniczających stres podczas wystąpień publicznych, zarówno w rozmowach w małych gronie odbiorców, jak i przed dużym audytorium, poruszyli temat właściwego budowania CV oraz pozytywnego kreowania swojego wizerunku w mediach społecznościowych. W trakcie spotkania studenci zapoznali naszą młodzież z ofertą edukacyjną Wyższej Szkoły Bankowej, opowiedzieli o szerokich możliwościach, jakie mają po studiach młodzi ludzie. Było to bardzo owocne spotkanie.
autor: Mirek  2020-02-23        Skomentuj 0

Sandra Łukaszewicz zwyciężczynią konkursu ortograficznego!
21 lutego 2020 r. w Zespole Szkół Nr 1 im. S. Staszica w Kutnie miał miejsce konkurs „O Pióro Starosty Kutnowskiego”. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie wyłonieni w czasie szkolnego etapu konkursu. Byli to: Sandra Łukaszewicz z kl. III TZ technik hotelarstwa oraz Dagmara Lewandowska i Bartosz Buczyński z kl. II TZ technik eksploatacji portów i terminali. Sandra okazała się najlepsza, z czego jesteśmy niezwykle dumni.
Gratulujemy!
autor: Karolina  2020-02-21        Skomentuj 0

OGŁOSZENIE - rekrutacja do projektu

autor: Mirek  2020-02-21        Skomentuj 12

Tłusty czwartek w naszej szkole
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”. Zwyczaj jedzenia słodkich pączków pojawił się w Polsce około XVII wieku, ale wtedy jeszcze wyglądały nieco inaczej niż obecnie. Miały w środku ukryty orzeszek, a ten, kto trafił na taki pączek, miał cieszyć się dostatkiem, szczęściem i powodzeniem. Tradycja do dziś nakazuje, aby w tłusty czwartek zjeść choć jednego pączka. Kto tego nie zrobi, temu do końca roku nie będzie się wiodło. W naszej szkole, jak zwykle, tłusty czwartek minął na słodko z pysznymi, lukrowanymi pączkami z konfiturą. Przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego częstowali nimi tych, którzy wykazali się wiedzą na temat tego święta oraz samych pączków. Te błyskawicznie znikały, co świadczy o tym, jak były pyszne!
autor: Karolina  2020-02-20        Skomentuj 0

„Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream 2020”
Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. Dr. Antoniego Toczewskiego w Kutnie po raz kolejny uczestniczy w projekcie edukacyjnym pt. „Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream 2020”. Jego celem jest rozwijanie pasji i zainteresowań kulinarnych uczniów. Zadaniem młodzieży jest przygotowanie dodatków, z którymi będą serwowane lody. W warsztatach uczestniczy 16 uczniów z klas II i III TZ technik żywienia i usług gastronomicznych. 19.02.2020 r. w ramach konkursu uczniowie przygotowywali desery lodowe. I miejsce zajęła Marika Dolatowska z klasy IIIa TZ technik żywienia i usług gastronomicznych, na miejscu II znalazła się Marcelina Dzięgielewska z klasy II TZ technik żywienia i usług gastronomicznych, natomiast na najniższym stopniu podium stanęły ex aequo Patrycja Jędrzejczak z klasy IIIb TZ technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Julia Pakulska z klasy IIIa TZ technik żywienia i usług gastronomicznych. Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. Ponadto uczniowie „Troczewskiego” wspólnie przygotowali kreatywny deser lodowy pt. „Zjawiskowe lody Schöllera podane z musem buraczano-wytrawnym i sosem jarmużowym w towarzystwie lodowo-zielonego kłębka otulonego tasiemką pietruszkową”. Receptura wraz ze zdjęciem została wysłana do organizatorów i nasza szkoła jako jedyna spośród 44 biorących udział w rywalizacji została doceniona przez jury. Nagrodą jest wycieczka na Targi EXPO Sweet do Warszawy 26 lutego 2020 r., na którą młodzież uda się z koordynatorem projektu - panią Emilią Durką. Należy nadmienić, że koszty związane z wyjazdem pokrywa producent lodów Schöller. Przed nami kolejne wyzwanie. Może nas odwiedzić ambasador lodów – Kurt Schöller! Warunkiem jego wizyty jest jednak nakręcenie filmiku promującego te przepyszne lody. Liczymy na Waszą kreatywność!
 
autor: Karolina  2020-02-20        Skomentuj 0

Uroczystość wręczenia dyplomów stypendystom Prezesa Rady Ministrów
18 lutego 2020 r. w auli Uniwersytetu Łódzkiego odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów stypendystom Prezesa Rady Ministrów i Ministra Edukacji Narodowej w roku szkolnym 2019/2020. Wśród wyróżnionych znalazł się uczeń klasy IV Technikum Zawodowego - technik żywienia i usług gastronomicznych - Kacper Andrzejczak. Stypendia wręczali: I wicewojewoda łódzki Karol Młynarczyk i łódzki kurator oświaty Grzegorz Wierzchowski. "Otrzymanie takiego stypendium to bardzo duże wyróżnienie. Jesteście elitą wśród uczniów w województwie łódzkim, a także przyszłością naszego narodu" - powiedział Karol Młynarczyk. Były też podziękowania, gratulacje, ale przede wszystkim życzenia sukcesów w dalszym życiu zawodowym i prywatnym. Podkreślano dużą rolę rodziców, nauczycieli i dyrektorów szkół w procesie edukacyjnym młodzieży. Zdaniem Grzegorza Wierzchowskiego talent jest podstawą, ale najważniejsza jest praca i zaangażowanie. Kacprowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów na egzaminie maturalnym i przy wyborze drogi życiowej.
autor: Karolina  2020-02-20        Skomentuj 0

Obchody rocznicy wybuchu powstania styczniowego 1863 r.
W dniach 27 stycznia-18 lutego 2020 roku społeczność uczniowska wraz z całą Radą Pedagogiczną uczciła rocznicę wybuchu największego polskiego zrywu niepodlegościowego jakim było powstanie styczniowe 1863 roku.
W ramach obchodów młodzież klasy I TZ technik hotelarstwa przygotowała pod kierunkiem Pana Rafała Taglewskiego przy współpracy Pana Mirosława Ziębińskiego i Pani Doroty Rajko  prezentację multimedialną prezentowaną 30 stycznia  br. uczniom naszej szkoły w trakcie przerw. 
Pani Justyna Kołecka wraz z grupą młodzieży przygotowała gazetkę okolicznościową przed biblioteką szkolną oraz umożliwiła odbycie żywej lekcji historii literatury polskiej, której przewodnim wątkiem była insurekcja styczniowa 1863 roku.
W ramach zajęć z historii i historii i społeczeństwa Pan Grzegorz Wojtasiak prezentował poprzez debatę historyczną i prezentację multimedialną wieloaspektowy wymiar wydarzeń lat 1863-64 co spotkało się z dużym zainteresowaniem wśród uczniów.
W ramach godziny z wychowawcą uczniowie odbyli i będą dalej to realizować wycieczki w miejsca związane z powstaniem styczniowym na terenie Kutna.
Cenną inicjatywą Starostwa Powiatowego w Kutnie okazał się konkurs wiedzy historycznej o Powstaniu Styczniowym w dniu 11 lutego 2020 roku, w którym uczniowie naszej szkoły w składzie Erwin Duczyński, Klaudiusz Słobodzian i  Bartek Dryński pod opieką Pana Rafała Taglewskiego reprezentowali społeczność Troczewskiego mogąc zaprezentować swoje umiejętności i wiadomości, wykazując się znajomością historii regionu kutnowskiego.

autor: Mirek  2020-02-19        Skomentuj 0


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 

Jednostka Organizacyjna Powiatu Kutnowskiego



aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2020 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl