OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"
Statystyki
Licznik: 3605455 Dzisiaj: 1050 IP: 3.230.173.249
Aktualnie : zalogowanych: 0 gości: 6
od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI
Warsztaty z zakresu doradztwa zawodowego w łódzkiej Manufakturze
10 grudnia 2018 r. uczniowie klas: II a, II b TZ technik żywienia i usług gastronomicznych oraz klas IV TZ kelner, IV TZ hotel i III ZSZ kucharz uczestniczyli w wycieczce do Łodzi zorganizowanej przez p. Mariolę Dębowską i p. Monikę Gasik. Młodzież wzięła udział w warsztatach z zakresu doradztwa zawodowego. Odbyły się one w Cinema City Manufaktura w ramach programu Edukacyjne rozmaitości”. Zajęcia przeprowadzili nauczyciele z Łódzkiego Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Kształcenia Praktycznego. Młodzież dowiedziała się, jakie rzeczy są najistotniejsze przed podjęciem wymarzonej pracy, co oznaczają kompetencje, kwalifikacje, jaki wpływ mają nasze predyspozycje, pasje i zainteresowania. Uczniowie wypełniali ankietę, dzięki której dowiedzieli się jaki typ temperamentu reprezentują.
To z kolei pomoże im w szukaniu takiej pracy, która pozwoli na rozwój osobisty, zrealizowanie własnych zamierzeń i planów, rozwinie uzdolnienia, przyniesie osobiste zadowolenie i uznanie innych. Decyzji takiej nie możemy podejmować pochopnie, gdyż pociąga ona za sobą wiele poważnych konsekwencji. Zawód wybrany nietrafnie prowadzi do zniechęcenia i niezadowolenia, a praca w nim staje się udręką. Myślę, że warsztaty te przyczyniły się do poszerzenia wiedzy o samym sobie oraz skłoniło uczniów do dalszej samorealizacji.
VI Ogólnopolski Konkurs Barmański MONIN CUP JUNIOR 2018
6 grudnia 2018 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Nr 2 w Warszawie odbyła się 6. Jubileuszowa Gala Finałowa Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN CUP JUNIOR 2018. Do finału zakwalifikowało się 28 uczniów z całej Polski. Naszą szkołę reprezentowała Sandra Frontczak z klasy II TZ – technik eksploatacji portów i terminali.
Konkurs składał się z 2 etapów. Jednym z elementów konkursu był tzw. blind test, czyli poznawanie smaków wybranych dziesięciu produktów MONIN. Konkurencja ta była nagradzana dodatkowymi punktami. Następnie w ciągu 7 minut reprezentanci szkół mieli przygotowywać 4 identyczne koktajle bezalkoholowe własnej kompozycji (long drinki) według wcześniej opracowanej i zatwierdzonej receptury w oparciu o syropy Monin. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu były smaki danego regionu.
Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwali barmani ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów (SPB) oraz z Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów (MSBiS). Sędziowie oceniali młodych barmanów pod względem technicznym, a jury degustacyjne jawnie w stylu włoskim oceniało koktajle pod względem smaku, zapachu i wyglądu. W składzie jury degustacyjnego zasiadali przedstawiciele firmy Monin, SPB oraz sponsorzy nagród.
W klasyfikacji ogólnej Sandra zajęła 6. miejsce. Otrzymała najwyższą punktację konkursu za technikę pracy. Gratulujemy sukcesu.
Konkurs Barmański MONIN CUP JUNIOR to konkurs dla Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich. Ma on na celu kształcenie młodych adeptów sztuki barmańskiej i miksologii oraz kreowanie nowych, ciekawych napojów mieszanych bezalkoholowych wśród młodzieży. Ponadto młodzi barmani mają okazję porozmawiać o praktykach lub stażach w znanych firmach branżowych.
W dniu dzisiejszym w naszej szkole odbył się konkurs na największą liczbę mikołajkowych czapek w danej klasie oraz najciekawiej przystrojoną klasę lekcyjną. Zwycięzcami zostali uczniowie z klasy I TZ żug/żywn, której wychowawcą jest p. Barbara Rosiak-Indrzejczyk. W nagrodę młodzież otrzymała bon do pizzerii o wartości 90 zł. Torba słodyczy za II miejsce powędrowała natomiast do uczniów klasy II A TZ żug i wychowawcy p. Marioli Dębowskiej. Dodatkową atrakcją Mikołajek był kiermasz ozdób świątecznych zorganizowany przez Szkolne Koło Caritas.
"Świąteczne inspiracje" - to hasło warsztatów przeprowadzonych przez młodzież kl. III TZ- technik żywienia i usług gastronomicznych dla uczniów Szkoły Podstawowej Nr 4 im. Mikołaja Kopernika w Kutnie. Celem warsztatów było przybliżenie tradycji Świąt Bożego Narodzenia. Wszyscy uczestnicy warsztatów doskonale radzili sobie z dekoracją pierników. Uczniowie zwiedzili pracownie przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, które wywarły na nich duże wrażenie. Opiekunami uczniów Szkoły Podstawowej Nr 4 były: pani Dyrektor Alicja Chmielecka i pani Kierownik Świetlicy Jolanta Bujalska-Kowalczyk.
Organizatorem warsztatów była pani Monika Ziębińska
W dniu 5 grudnia uczniowie klasy II TZ technik hotelarstwa, I i III TZ technik eksploatacji portów i terminali uczestniczyli w wycieczce do Kopalni Soli w Kłodawie wraz z opiekunami: p. Beatą Michałkiewicz i p. Sylwią Buczkowską. Kopalnia ta jest największą czynną kopalnią głębinową soli w Polsce. Aktualnie eksploatuje poziomy wydobywcze 750 metrów pod powierzchnią ziemi. Młodzież wysłuchała prelekcji na temat historii powstawania złóż kłodawskich oraz zastosowania soli. Zjazd windą na poziom 600 m pod powierzchnię ziemi z prędkością 6m/s pozostawił niesamowite wrażenia. Uczniowie przeszli wyrobiskami korytarzowymi do podziemnej kaplicy św. Kingi, opiekunki górników solnych, a także zobaczyli maszyny używane w podziemnym górnictwie solnym. Następnym punktem wycieczki było Muzeum byłego niemieckiego Obozu Zagłady Kulmhof w Chełmnie nad Nerem.
Szkolny Konkurs dla uczniów klas o profilu żywieniowym
Moc pełnego ziarna w piernikowej odsłonie to hasło konkursu dla uczniów klas TZ – technik żywienia i usług gastronomicznych i ZSZ – kucharz, który odbył się w dniu 4 grudnia. Do rywalizacji konkursowej przystąpili uczniowie: Anna Rzymkowska, Katarzyna Kotlińska, Beata Moszczyńska z klasy I TZ żug/żywność; Patrycja Jędrzejczak, Aleksandra Stawiak, Adam Podlewski z klasy IIb TZ żug; Patrycja Deka, Angelika Wojtera i Kacper Andrzejczak z klasy III TZ żug; Patrycja Ślebodzka, Natalia Wiśniewska, Izabela Błęcka i Dawid Berdecki z klasy III ZSZ kucharz. Celem konkursu było połączenie tradycji z nowoczesnymi trendami żywieniowymi, czyli przygotowanie pierniczków w okresie zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia o wysokich walorach odżywczych z wykorzystaniem mąki pełnoziarnistej. Wszyscy uczestnicy doskonale radzili sobie z wykonaniem i dekoracją pierniczków. Komisja Konkursowa w składzie p. Julita Ryś, p. Monika Gasik, p. Elżbieta Olejniczak przyznała miejsce I drużynie z klasy III TZ żug za przygotowanie najładniejszych i najsmaczniejszych pierniczków świątecznych.
Organizatorkami konkursu były p. Monika Gasik i p. Elżbieta Olejniczak.
Wycieczka na lotnisko im. Władysława Reymonta w Łodzi
Uczniowie klasy I TZ – technik eksploatacji portów i terminali wraz z opiekunami: p. S. Buczkowską, p. A. Szymczak i p. M. Ziębińskim wzięli udział w wycieczce przedmiotowej na lotnisko im. Władysława Reymonta w Łodzi. Program wycieczki pod opieką przewodnika obejmował zapoznanie z zsadami funkcjonowania lotniska, specyfikę prac służb lotniskowych, takich jak Straż Pożarna i Lotniskowa Służba Ochrony, organizację pracy sortowni bagażu, przejażdżkę lotniskowym autobusem oraz obejrzenie lądowania samolotu. Młodzież wróciła bardzo zadowolona oraz przekonana o słuszności wyboru kierunku kształcenia.Kolejny punkt wycieczki stanowił park trampolin oraz kręgle. Był to czas reklasu oraz integracji klasowej.
Andrzejki są wspaniałą okazją do dobrej okazji, a jednocześnie świadectwem szacunku dla tradycji i obrzędów ludowych. Wróżby pobudzają wyobraźnię, pozwalają oderwać się od rzeczywistości i przenieść w świat marzeń i fantazji. Ten niezwykły czas miał miejsce 30 listopada dzięki przedstawicielom Samorządu Uczniowskiego, którzy wraz z opiekunem - p. Kariną Karasińską-Pirowską zaprosili wszystkich uczniów i nauczycieli do wspólnej zabawy. Każdy mógł skosztować pysznych ciastek z wróżbą, które upiekli uczniowie pod opieką p. Moniki Ziębińskiej. Mamy nadzieję, że wszystkie życzenia się wkrótce spełnią.