sobota, 17 listopada 2018
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2406395
Dzisiaj: 966
IP: 54.147.142.16

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Warsztaty z Marcinem Budynkiem pod hasłem ,,Wybieram WIEPRZOWINĘ”.
17 maja 2017 roku w mury naszej szkoły zawitał znany mistrz kulinarny - Marcin Budynek, wielololetni szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie, juror wielu konkursów kulinarnych, założyciel oraz wiceprezes Klubu Szefów Kuchni. Jego specjalnością jest kuchnia polska w nowatorskim wydaniu, inspiracje zaś czerpie z bogactwa natury, dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne. Młodzież „Troczewskiego” wzięła udział w programie informacyjno – szkoleniowym z zakresu jakości mięsa wieprzowego, którego pomysłodawcą był Związek ,,Polskie Mięso”. Głównym celem projektu było przeprowadzenie instruktażu z zakresu obróbki technologicznej mięsa wieprzowego w formie prelekcji merytorycznej oraz formie praktycznej (nowoczesne metody obróbki wieprzowiny, marynowanie wieprzowiny, kompozycje smakowe i aranżacja potraw) dla klas o profilu gastronomicznym. Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych przez młodzież potraw. Nad całym przedsięwzięciem czuwała Emilia Durka oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych: Anna Sujecka, Mariola Dębowska, Joanna Andrzejewska, Karina Karasińska-Pirowska i Leon Wieczorek. Przygotowanie potraw obserwowali zarówno nasi uczniowie, jak i zaproszeni gimnazjaliści z Gimnazjum Nr 1, Gimnazjum Nr 2 oraz Gimnazjum w Strzelcach. Spotkanie było również okazją do prezentacji kierunków kształcenia w naszej szkole, której dokonały Joanna Andrzejewska i Elżbieta Olejniczak. Warsztaty przeprowadzone przez Marcina Budynka były dla naszych uczniów szansą na zdobycie nowego doświadczenia oraz możliwością poznania mistrza kulinarnego, który uświadomił im, iż ich zawód jest potrzebny i doceniany przez innych.
Galeria
autor: Karolina  2017-05-18        Skomentuj 0

Uczniowie „Troczewskiego „ w II TURNIEJU PRZEDSIĘBIORCZOŚCI MŁODZIEŻY POWIATU KUTNOWSKIEGO „EKONOM@NIAK”
Uczniowie klas pierwszych technik eksploatacji portów i terminali oraz technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczą w projekcie Agencji Rozwoju Regionu Kutnowskiego pt. „II TURNIEJ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI MŁODZIEŻY POWIATU KUTNOWSKIEGO –EKONOMA@NIAK”. Ideą turnieju jest kształtowanie postaw przedsiębiorczych młodych ludzi, przekazanie im wiedzy z zakresu sporządzania biznesplanów oraz pozyskiwania środków zewnętrznych na rozpoczęcie i prowadzenie własnej działalności gospodarczej. Turniej organizowany jest w okresie od 13.04.2017 r. do 16.06.2017 r. przez Agencję Rozwoju Regionu Kutnowskiego S.A. przy współpracy z Narodowym Bankiem Polskim w ramach programu edukacji ekonomicznej. Patronat Honorowy nad turniejem objęli: Starosta Kutnowski i Prezydent Miasta Kutno. Partnerem projektu jest Firma G3 Poland. Patronami medialnymi są: Media ARRK sp. z o.o., IMEDIA s.c. W I etapie turnieju uczniowie rozwiązywali test składający się z 58 pytań. Najwyższe wyniki osiągnęli Konrad Derucki, Julia Rogacka i Karolina Rytczak z klasy I technik eksploatacji portów i terminali. Mamy nadzieję, że uczniowie powtórzą sukces Mateusza Ciszewskiego, który w ubiegłym roku zajął w ścisłym finale turnieju wysokie 8. miejsce.
autor: Karolina  2017-05-17        Skomentuj 0

DZIEŃ OTWARTY
autor: Mirek  2017-05-16        Skomentuj 24

Targi Edukacyjne w Topoli Królewskiej
W dniu 5 maja 2017 r. prezentowaliśmy kierunki kształcenia na Targach Edukacyjnych w Topoli Królewskiej.
autor: Mirek  2017-05-05        Skomentuj 62

Konstytucja 3 Maja
Dnia 3 maja  2017 r. delegacja naszej szkoły - poczet sztandarowy w składzie:  chorąży pocztu: Włodarczyk Mateusz i Andrzejczak Kacper ucz. kl. I TZ technik żywienie i usług gastronomicznych,  asysta pocztu: Buczyńska Magdalena i Kinga Dyjecińska ucz. kl. I TZ –technik hotelarstwa oraz Karolina Rytczak  ucz. kl. I TZ – technik eksploatacji portów i terminali uczestniczyła  w uroczystościach patriotycznych z okazji   226. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Organizatorami uroczystości byli: Prezydent Miasta Kutna, Związek Harcerstwa Polskiego Hufiec Kutno, Kutnowska Rada Pamięci Narodowej.
Opiekę nad delegacją sprawował pan Leon Wieczorek
autor: Mirek  2017-05-05        Skomentuj 3

Matura 2017

Wszystkim maturzystom życzymy „połamania piór”

autor: Mirek  2017-05-04        Skomentuj 20

III Kutnowski Piknik Naukowy
III Kutnowski Piknik Naukowy już za nami. W tym roku tematem przewodnim był "Kosmos dla małych i dużych". Nasza szkoła zorganizowała kącik, w którym dzieci mogły kolorować kosmiczną rakietę oraz kolorowanki. Dla dorosłych zaś przygotowaliśmy deser "Mleczna droga" na bazie jogurtu naturalnego oraz koktajl "Deszcz meteorów" z jarmużu, który w tym roku jest hitem kulinarnym. Można było również obejrzeć różne "zwierzęta" wykonane z ręczników, recepcję hotelową i prezentację multimedialną. Możemy się pochwalić, iż zajęliśmy drugie miejsce na najlepsze stoisko. Do zobaczenia za rok. Galeria
autor: Mirek  2017-04-29        Skomentuj 0

Uroczystość zakończenia nauki przez klasy maturalne - "Wędrówką życie jest człowieka..."
W dniu 28 kwietnia 2017 r. odbyła się w naszej szkole uroczystość zakończenia nauki przez klasy maturalne. Rozpoczęła się ona wystąpieniem przedstawicieli Samorządu Uczniowskiego: Katarzyny Drabik i Emila Kopańskiego, którzy powitali: dyrekcję, grono pedagogiczne, absolwentów i rodziców. Po wprowadzeniu sztandaru szkoły i odśpiewaniu hymnu państwowego głos zabrała pani dyrektor Urszula Macioszczyk, która podsumowała minione 4 lata oraz razem z wychowawcami klas maturalnych - Sylwią Buczkowską, Karoliną Charążką i Moniką Żuber - wręczyła uczniom świadectwa, nagrody i dyplomy, a rodzicom listy gratulacyjne. Zgodnie z tradycją grono pedagogiczne i społeczność uczniowska naszej szkoły przyznali absolwentom klas maturalnych Antośki w dowód uznania za określone osiągnięcia. Antośka w dwóch kategoriach: Najlepszy uczeń i Czytelnictwo otrzymał Konrad Błaszczyk z kl. IV TZ hotel. Antosiek w kategorii Najwyższa frekwencja został przyznany Annie Wojtczak z kl. IV TZ żug za stuprocentową frekwencję w ciągu wszystkich lat nauki w technikum. Antosiek w kategorii Najlepszy sportowiec bezapelacyjnie należał się Martynie Podorskiej z kl. IV TZ żug, zaś w kategorii Mistrz w zawodzie został przyznany uczennicom z kl. IV TZ kelner - Natalii Turczak i Michalinie Darmach. Antośka za działalność charytatywną zdobyła Barbara Fuz z kl. IV TZ żug, pełniąca przez ostatnie trzy lata funkcję przewodniczącej Szkolnego Koła Caritas, zaś Antośki w kategorii Promocja Szkoły w środowisku lokalnym powędrowały do uczniów z kl. IV TZ żug i IV TZ kelner, którzy brali udział w obsłudze wielu imprez gastronomicznych: Barbary Fuz, Emila Turka, Dominiki Świerczyńskiej, Sebastiana Antczaka, Magdaleny Tadeusiak, Marcina Uriasza, Angeliki Sobczak, Martyny Podorskiej, Agaty Bechcińskiej, Weroniki Bednarek, Mariki Melson, Natalii Turczak i Michaliny Darmach. W dalszej części uroczystości absolwenci złożyli ślubowanie, a po nim uczniowie klasy III TZ hotel i III TZ kelner, pod opieką pani Elżbiety Golis, przygotowali program artystyczny, którego mottem były słowa Edwarda Stachury: "Wędrówką życie jest człowieka".
Galeria
autor: Karolina  2017-04-28        Skomentuj 0

Konkurs kulinarny "Ocalić od zapomnienia-z receptur prababci, babci, mamy..."
W ramach obchodów 150-lecia powstania Powiatu Kutnowskiego 27 kwietnia 2017 r. odbył się w naszej szkole konkurs kulinarny pod hasłem „Ocalić od zapomnienia – z receptur prababci, babci, mamy…”. Z tej okazji w progi szkoły licznie przybyli zaproszeni goście, a wśród nich Starosta Kutnowski – pan Krzysztof Debich i pan Artur Gierula – Członek Zarządu Powiatu Kutnowskiego, którzy wspólnie z panią dyrektor Urszulą Macioszczyk dokonali oficjalnego otwarcia imprezy. Do rywalizacji konkursowej przystąpili mieszkańcy gmin naszego powiatu: Bedlno, Krośniewice, Krzyżanów, Ostrowy i Kutno oraz przedstawiciele szkół: Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego Nr 2 w Kutnie - 3 uczestników, Gimnazjum im. Jana Pawła II w Bedlnie - 9 uczestników, Zespołu Szkół im. Władysława Reymonta w Gołębiewku – 1 uczestnik. W jury degustacyjnym dla osób dorosłych zasiedli: • p. Małgorzata Budnicka – przedstawiciel Agencji Rozwoju Regionu Kutnowskiego, • p. Ewa Kowalik – Dyrektor Gimnazjum im. Jana Pawła II w Bedlnie, • p. Marcin Wróblewski – absolwent szkoły, restaurator w Łodzi, natomiast w jury dla uczniów gimnazjów znaleźli się: • p. Jolanta Zagajewska – Instruktor Gminnego Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji w Krośniewicach, • p. Renata Korycka – Dyrektor Zakładu Doskonalenia Zawodowego oddział w Kutnie, • p. Artur Gierula – Członek Zarządu Powiatu Kutnowskiego. Celem konkursu było przypomnienie smaków dzieciństwa oraz oddanie specyficznego charakteru kuchni naszych prababć, babć i mam. Wśród potraw kuchni regionu kutnowskiego przygotowanych przez wszystkich uczestników były: zupy, dania mięsne i warzywne, desery i ciasta, a w nich całe bogactwo smaków, aromatów, barw. Wszystkie kusiły swoją atrakcyjną dekoracją lub niepowtarzalnością i wyjątkowym doborem surowców.
Galeria
więcej...
autor: Mirek  2017-04-28        Skomentuj 0


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl