poniedziałek, 21 maja 2018
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2192352
Dzisiaj: 468
IP: 54.159.94.253

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

„Kobieta jest bezbronna tylko wtedy, gdy schną jej paznokcie“ - Marylin Monroe
8 marca 2018 r. w ramach Dnia Kobiet dla dziewcząt naszej szkoły zorganizowano zajęcia samoobrony z elementami sztuki walki KRAV MAGA. Zajęcia poprowadzili kutnowscy instruktorzy z klubu fitness sieci My Gym - p. Jakub Majewski i p. Patryk Kołodziejczak. W zajęciach wzięły udział dziewczęta z następujących klas: I i II TZ – technik eksploatacji portów i terminali, I a, I b i II TZ – technik żywienia i usług gastronomicznych, II i III ZSZ kucharz oraz II TZ – technik hotelarstwa. W dzisiejszych czasach warto wiedzieć, jak unikać konfrontacji z napastnikiem oraz znać podstawowe techniki samoobrony. Czym jest Krav Maga? Krav Maga w języku hebrajskim oznacza „walkę wręcz” i jest nowoczesnym i praktycznym systemem samoobrony. Charakteryzuje ją prostota, łatwość przyswajania i wysoka skuteczność potwierdzona przez ekspertów sztuk walki, oficerów wojska i policji, a przede wszystkim uczestników szkoleń na całym świecie. Techniki Krav Maga oparte są na naturalnych odruchach obronnych, które doskonalone są w czasie treningu, tak, aby w sytuacji realnego zagrożenia napadnięty nie dał się zranić i zadziałał najwcześniej jak to możliwe. Studenci uczą się nie tylko reagować szybko, ale prawidłowo oceniać zagrożenie, bronić się adekwatnie do ataku, kontrolować swoje emocje i przede wszystkim unikać konfliktów. (http://www.kravmaga-system.pl/kravmaga.html) Mamy nadzieję, że dzięki takim zajęciom młode Kobiety z naszej szkoły zyskały większą pewność siebie, a przede wszystkim świadomość istniejących zagrożeń i sposobów skutecznego radzenia sobie z nimi. Całe przedsięwzięcie zostało zorganizowane przez p. Joannę Zielińską, p. Izabelę Kowalik oraz p. Karinę Karasińską - Pirowską.
autor: Karolina  2018-03-08        Skomentuj 3

Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych
W dniach 2-4 marca 2018 r. uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w konkursie kulinarnym i kelnerskim w Krakowie w ramach Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. Jest to najbardziej prestiżowa impreza gastronomiczna dla uczniów organizowana od 1999 roku przez tę krakowską szkołę. Uczestniczą w niej uczniowie z różnych regionów Polski oraz drużyny zagraniczne z zaprzyjaźnionych szkół. Udział w konkursie pomaga młodym ludziom w zdobywaniu cennego doświadczenia oraz w rozwoju kariery. Oferuje również możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów, odkrywa i promuje talenty. Ideą konkursu jest propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych. Uczniowie mają możliwość dokonywania oceny własnych umiejętności zawodowych, rozwijania zawodowych zainteresowań, rozbudzania pomysłowości i inicjatywy, wyrabiania poczucia estetyki i piękna. Konkurs przyczynia się także do integracji szkół o tym samym profilu kształcenia. Konkurs ten odbywa się w trzech kategoriach – kucharz, kelner i barman. W tym roku po raz drugi naszą szkołę w części gastronomicznej reprezentowali uczniowie klasy III ZSZ kucharz – Marcin Kacprzak i Łukasz Ciechomski, których przygotowała p. Emilia Durka. Natomiast w kategorii kelner, po raz pierwszy, wzięły udział uczennice klasy III TZ kelner - Weronika Oczkowska i Kasandra Karpiak, które przygotowywała p. Mariola Dębowska. Temat przewodni tegorocznego konkursu brzmiał: „Na królewskim stole”. Każdy uczestnik konkursu kulinarnego miał za zadanie wykonać w czasie 180 minut dwie potrawy: zakąskę zimną zaprojektowaną przez siebie oraz danie przygotowane z obowiązkowym użyciem: polędwiczki wieprzowej, kaszy i warzywa z grupy kapustnych. Nasi uczniowie wykonali dania główne: królewską polędwiczkę wieprzową zamkniętą w pieczonej i soczystej cebuli, podaną z energetycznie doprawioną kapustą czerwoną i kaszą gryczaną oraz niebiańskim sosem orzechowo - śmietanowym oraz polędwicę wieprzową duszoną w sosie czosnkowo-kurkowym, podaną z gotowaną białą kapustą i kaszą perłową. Jako zakąski wydali: kruchą babeczkę wypełnioną mięsem z królika, podaną w towarzystwie sosu czosnkowo-winnego oraz królewskiego łososia faszerowanego serem kozim, podanego w towarzystwie sosu limonowo – pomidorowego. W kategorii kelner natomiast uczniowie mieli za zadanie przygotować stół, zaproponować menu oraz wykazać się wiedzą z zakresu obsługi konsumenta, a także umiejętnościami z zasad nakrywania stołu i obsługi gościa. Ocenie podlegała organizacja pracy podczas wykonywania nakrycia, m.in. sylwetka zawodowa, aranżacja stołu, prawidłowe nakrycia stołu, nowatorstwo. W ramach konkursu dwuosobowa ekipa kelnerów zobowiązana była do uzasadnienia wyboru potraw i napojów oraz sposobu ich podania. Nasze uczennice wraz z nauczycielem – p. M. Dębowską przygotowały stół pod nazwą „Impresje Królowej Elżbiety”. Przygotowane menu opierało się na ulubionych potrawach monarchini. Były to: plastry wędzonego łososia w towarzystwie świeżego szpinaku posypane aromatycznymi truflami oraz aksamitna zupa z zielonego groszku z nutą świeżej mięty. Na danie główne zaproponowano marynowane w ziołach plastry jagnięciny podawane w towarzystwie grillowanej cukinii oraz bukietu warzyw. Na deser podano ulubiony przysmak królowej: puszyste ciasto biszkoptowe przekładane musem z gorzkiej czekolady i aromatycznymi wiśniami. Uczestnicy konkursu kulinarnego otrzymali dyplomy uznania, natomiast Kasandra Karpiak i Weronika Oczkowska otrzymały wyróżnienie.
autor: Karolina  2018-03-04        Skomentuj 6

VI Regionalny Konkurs Wiedzy o Hotelarstwie
1 marca 2018 r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Turystyczno-Hotelarskich w Łodzi odbył się drugi etap VI Regionalnego Konkursu Wiedzy o Hotelarstwie, w którym biorą udział uczniowie zdobywający kwalifikacje w zawodzie technik hotelarstwa z regionu województwa łódzkiego. Celem konkursu jest rozwijanie pasji zawodowych poprzez kształtowanie umiejętności niezbędnych do pracy w hotelu. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy III TZ: Paulina Garstka, Wiktoria Kolasa i Emilia Szlozer Zestaw zadaniowy miał charakter testowy, składał się z 50 pytań dotyczących głównie obsługi konsumenta, funkcjonowania i działalności hotelu w zakresie recepcji, pracy służb parterowych oraz usług podstawowych i dodatkowych. Następnie 5 najlepszych uczniów wykonywało 2 zadania praktyczne: jedno z zakresu obsługi konsumenta; drugie z zakresu usług podstawowych i dodatkowych odnośnie obsługi gościa hotelowego. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy, a 3 uczestników z najwyższą ilością punktów – nagrody rzeczowe. Uczennicom reprezentującym naszą szkołę serdecznie gratulujemy. Mimo iż nie zakwalifikowały się do kolejnego etapu, udział w konkursie był dla nich dużym wyróżnieniem. Reprezentowały bowiem szkołę, ponieważ zwyciężyły w szkolnym etapie konkursu.
Opiekunem młodzieży była p. Aleksandra Szymczak
Galeria
autor: Karolina  2018-03-03        Skomentuj 29

"Troczewski" w Hotelu Andel's w Łodzi
26.02.2018 r. w Hotelu Andel’s w Łodzi odbyły się Targi Edukacyjne Województwa Łódzkiego. Ich celem było zapoznanie uczniów szkół gimnazjalnych z ofertami edukacyjnymi szkół kształcących w kierunkach hotelarskich, turystycznych i gastronomicznych. Podczas spotkania młodzież miała możliwość obejrzenia czterogwiazdkowego, luksusowego hotelu Andel’s, mieszczącego się w budynku dawnej przędzalni Izraela Poznańskiego. Reprezentanci poszczególnych działów hotelu udzielali informacji dotyczących ich codziennej pracy. Przedstawiali kompetencje zawodowe recepcjonisty, kucharza, koordynatora bankietów i innych. Można było także podziwiać kulinarne popisy szefa kuchni Nasza szkoła zaprosiła gimnazjalistów powiatu kutnowskiego do wspólnego uczestnictwa w tym wydarzeniu. Uczniowie Gimnazjum nr 1 im. A. Mickiewicza w Kutnie oraz Gimnazjum im. ks. S. Konarskiego w Strzelcach wspólnie z naszą młodzieżą mieli możliwość zapoznać się z bogatą ofertą edukacyjną szkół hotelarsko-gastronomicznych, w tym także naszej szkoły. Najodważniejsi wzięli udział w licznych konkursach: kulinarnym, barmańskim i HSK, a spotkanie zakończono poczęstunkiem sponsorowanym przez hotel.
autor: Karolina  2018-02-28        Skomentuj 5

Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream
15 uczniów naszej szkoły wzięło udział w projekcie edukacyjnym ,,Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream’’. Głównym celem warsztatów jest rozwijanie pasji i zainteresowań uczniów w zakresie komponowania deserów lodowych na bazie Scholler Ice Cream. Przygotowane przez uczniów desery wyglądały fantastycznie i jeszcze lepiej smakowały. Komisja w składzie: p. dyr. Urszula Macioszczyk, kierownik szkolenia praktycznego p. Julita Ryś oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych: p. Ewa Żydowo, p. Joanna Andrzejewska i p. Emilia Durka wytypowała 3 najbardziej kreatywne desery lodowe: - Marcin Kacprzak z kl. III ZSZ kucharz - Adrianna Pęgowska z kl. II ZSZ kucharz - Monika Domżał z kl. III TZ żug Zwycięzcy szkolnego etapu konkursu mają szansę zakwalifikować się do Ogólnopolskiego Konkursu Master Challenge by Schöller, który odbędzie się w Expo Mazury w Ostródzie w dniu 17 kwietnia 2018 roku.
autor: Karolina  2018-02-28        Skomentuj 7

Udział młodzieży w wycieczce do Warszawy - POLIN i Niewidzialna Wystawa
23 lutego 2018 r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w wycieczce do stolicy. Pierwszym punktem programu był zwiedzanie muzeum Polin. Nie jest to zwykłe muzeum, a raczej nowoczesna instytucja kultury, ukazująca 1000 lat dziejów polskich Żydów. Jest też miejscem spotkań i dialogu tych wszystkich, którzy pragną lepiej poznać przeszłość i współczesną kulturę żydowską, którzy z polsko-żydowskiej historii chcą wyciągnąć wnioski na przyszłoś i którzy chcą zmierzyć się ze stereotypami oraz stawić czoła współczesnym zagrożeniom, takim jak ksenofobia i nacjonalistyczne uprzedzenia. Służąc ideom otwartości, tolerancji i prawdy, Muzeum Polin przyczynia się do wzajemnego zrozumienia i szacunku wśród Polaków i Żydów. Wystawa składa się z ośmiu galerii, które opowiadają o kulturze i dziedzictwie polskich Żydów. Przedstawiono w nich kolejne etapy ich historii: od legend o przybyciu na te ziemie, przez pierwsze ich osadnictwo, rozwój kultury, różnorodności społecznej, religijnej i politycznej, burzliwe wydarzenia sprzed wieków i czas Zagłady, aż do współczesności. Po lekcji historii młodzież wzięła również udział w lekcji otwartości i zrozumienia, „oglądając” Niewidzialną Wystawę. Jej celem jest to, aby każdy zrozumiał, że osoba niewidoma jest taka sama jak każda inna. Różni się tylko sposobem odkrywania świata. Wystawa składa się z dwóch części – widzialnej i niewidzialnej. Pierwsza część przypomina tradycyjną wystawę. Pokazuje przedmioty codziennego użytku, z których korzystają niewidomi i słabo widzący. Jest to jednak jedynie wstęp przed tym, co jest kluczowym elementem wystawy – świat ciemności. Druga część wystawy przenosi nas w taki świat, w jakim przebywają niewidomi. Podróż po ich świecie zaczyna się w tak zwanej strefie zero, gdzie panuje ciemność absolutna. W tym pomieszczeniu nie ma nic. Służy temu, aby się oswoić z nowym środowiskiem. Następnie młodzież odwiedzała pomieszczenia, które są odwzorowaniem scen z realnego życia. Te dwa różne miejsca, które były punktami programu wycieczki, bardzo zmieniły postrzeganie współczesnego świata przez młodzież. Było to możliwe dzięki p. Joannie Andrzejewskiej i p. Danucie Maj, które były inicjatorkami wyjazdu.
autor: Karolina  2018-02-25        Skomentuj 6

III miejsce Klaudii Barylskiej w konkursie recytatorskim w ramach V Festiwalu Frankofonii
24 lutego 2018 r. w Centrum Teatru Muzyki i Tańca w Kutnie miała miejsce uroczystość wręczenia nagród laureatom konkursów: plastycznego, wokalnego i recytatorskiego w ramach V Festiwalu Frankofonii. Naszą szkołę reprezentowała Klaudia Barylska - uczennica kl. II TZ technik eksploatacji portów i terminali, recytując bajkę "Człowiek, zwierciadła i potok" Jeana de La Fontaine'a. W swojej kategorii wiekowej Klaudia zajęła III miejsce i odebrała nagrodę z rąk Starosty Kutnowskiego Krzysztofa Debicha i Zastępcy Prezydenta Jacka Boczkai. Gratulujemy!
autor: Karolina  2018-02-25        Skomentuj 4

Obsługa gości w czasie francuskiej kolacji w Hotelu Rondo
W ramach obchodów Dni Kultury Francuskiej w dniu 23 lutego 2018 r. młodzież naszej szkoły obsługiwała gości podczas uroczystej kolacji w HOTELU RONDO. W miłej atmosferze i przy dźwiękach muzyki uczniowie klas II i IV TZ – technik hotelarstwa oraz III ZSZ kucharz pod kierunkiem p. Joanny Andrzejewskiej i p. Marioli Dębowskiej podawali wykwintne potrawy francuskiego menu. Była to aromatyczna sałatka z orzechami, kozim serem i plastrem ananasa, zupa rybna, konfitowane udo z kaczki w towarzystwie gruszki, mini marchewki i bez z ziemniaków, a na deser zaserwowano flambirowane naleśniki z sosem pomarańczowym oraz sorbetem miętowym. Młodzież miała zaszczyt obsługiwać gości, podając dania serwisem synchronicznym, co podnosiło atrakcyjność obsługi. Koordynatorem działań w ramach Frankofonii była p. Julita Ryś. 
Galeria
autor: Karolina  2018-02-24        Skomentuj 30

Deserowe wariacje Ib żug
Galeria
autor: Mirek  2018-02-22        Skomentuj 7


 
Projekt UE


zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl