wtorek, 26 marca 2019
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2557255
Dzisiaj: 760
IP: 52.201.27.211

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Uwaga!
Proszę sprawdzić plan - zmiana sal lekcyjnych od 25. lutego 2019 r.
autor: Mirek  2019-02-12        Skomentuj 0

Kurs Rezydenta Turystycznego
Dwudniowy kurs Rezydenta Turystycznego to efekt pracy stypendystów w ramach projektu UE "Zawodowcy w łódzkiem – stypendia dla najzdolniejszych”, którego szkolnym koordynatorem jest Beata Michałkiewicz. Rezydent turystyczny to zajęcie dla osób szukających sezonowej lub całorocznej pracy w turystyce, ciekawych świata ale przede wszystkim posiadających predyspozycje do pracy z dużymi zespołami ludzi. Uczniowie podczas intensywnych zajęć warsztatowych mieli możliwość zdobycia bogatej wiedzy i umiejętności praktycznych, poznali sposoby i techniki sprzedaży wycieczek fakultatywnych, zapoznali się z serwisem lotniskowym a także symulowali trudne sytuacje i zdarzenia losowe. Duże zainteresowanie u kursantów wzbudził dress code rezydenta. Szkolenie przeprowadził p. Radosław Szafranowicz - Małozięć, międzynarodowy trener przewodnictwa turystycznego Światowej i Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Przewodników Turystycznych.
autor: Mirek  2019-02-10        Skomentuj 0

Apel porządkowy podsumowujący I półrocze roku szkolnego 2018/2019
8 lutego 2019 roku odbył się apel podsumowujący I półrocze roku szkolnego 2018/2019. Nagrodzono uczniów z najwyższą frekwencją, rozdano nagrody za udział w licznych konkursach oraz uhonorowano najlepszych sportowców. Samorząd Uczniowski oraz przedstawiciele poszczególnych sekcji podsumowali swoje działania z ostatnich miesięcy. Pan Bartosz Kisielewski zaapelował o rozsądek i zachowanie bezpieczeństwa w ciągu ferii, a pani dyrektor Małgorzata Gładysiak życzyła wszystkim dużo odpoczynku. Galeria
autor: Mirek  2019-02-08        Skomentuj 0

Wielki sukces młodej barmanki z ,,Troczewskiego"
4 lutego 2019 r. odbyła się polska edycja międzynarodowego konkursu Calvados Nouvelle International Trophies. Jak co roku „Stara Zajezdnia by DeSilva” na krakowskim Kazimierzu stała się areną zmagań profesjonalnych barmanów oraz uczniów szkół gastronomiczno-hotelarskich z całej Polski. Tematem tegorocznej edycji jest „Pokój”. Uczniowie mieli 12 minut na wykonanie dekoracji do 4 porcji short drinków własnej kompozycji na bazie wylosowanej marki Calvadosu. Ocenie podlegały również umiejętności techniczne sztuki barmańskiej. Jury degustacyjne oceniało smak, aromat, wygląd zewnętrzny. Dodatkowo uczniowie zmierzyli się w blind teście syropów Monin. Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 w Kutnie reprezentowała Sandra Frontczak z klasy II TZ terminale. Sandra przygotowała drink o nazwie „Hidden Hope” złożony z Calvadosu Papidoux, soku z limonki, likieru pigwowego, syropu o smaku kardamonu i soku jabłkowo-miętowego. Punkty za wszystkie aktywności zostały dodane i „Hidden Hope" stało się prawdą. Emocje były ogromne, polały się łzy ... szczęścia. Sandra zwyciężyła, a to oznacza, że reprezentować będzie Polskę w kategorii student-barman w finale konkursu, który odbędzie się w marcu we Francji. Gratulujemy! Uczennicę do konkursu przygotowała p. Ewa Żydowo. Serdeczne podziękowania należą się p. Dariuszowi Kosiorkowi z Poznańskiej Akademii Barmanów za merytoryczne wsparcie w trakcie przygotowań do zmagań konkursowych.
autor: Karolina  2019-02-05        Skomentuj 0

Obsługa kolacji w hotelu Rondo z okazji Dni Frankofonii
Okres pomiędzy 28 stycznia a 2 lutego to Dni Frankofonii, w czasie których głośno w Kutnie rozbrzmiewał język francuski. W tym czasie odbywały się konkursy dla szkół, wyświetlane były filmy francuskie w KDK oraz odbył się koncert "Miłość w Paryżu" w CTMiT. Zakończeniem Dni Frankofonii było uroczyste przyjęcie "Diner en blanc", czyli francuska kolacja w restauracji hotelu Rondo. Nasza młodzież pod opieką p. Joanny Andrzejewskiej i p. Marioli Dębowskiej miała zaszczyt obsługiwać zaproszonych gości. Uczniowie z klasy III Technikum Zawodowego – technik hotelarstwa przy rytmach francuskiej muzyki serwowali potrawy kuchni francuskiej. Tym razem była to sałatka z rukoli z kozim serem, prowansalski krem z białych warzyw, aromatyczny indyk z minikluseczkami i piklowaną marchewką. To wspaniałe menu zwieńczył deser w postaci kremowego parfait z białej czekolady. Jak zwykle panowała miła atmosfera, a uczniowie mieli okazję praktycznego wykorzystania swoich umiejętności kelnerskich zdobytych podczas zajęć w szkole.
autor: Mirek  2019-02-03        Skomentuj 0

Hotelarstwo w praktyce
Hotelarstwo w praktyce
hotel Double Tree by Hilton w Łodzi
i Stacji Nowa Gdynia
W dniu 30 stycznia 2019 r. uczniowie klasy II TZ technik hotelarstwa i IV TZ ŻUG odbyli wycieczkę do hotelu Double Tree  by Hilton w Łodzi. Młodzież poznała historię czterogwiazdkowego obiektu, zdobyła wiadomości o jego funkcjonowaniu i organizacji pracy na poszczególnych stanowiskach. Uczniom zaprezentowano standardowe i ekskluzywne pokoje typu Deluxe King oraz Apartament Prezydencki, salę balową, strefę SPA, restaurację Four Colors i salę konferencyjną. Największe zainteresowanie wzbudziły pomieszczenia wytwórni filmowej, w których odbywają się prestiżowe łódzkie eventy.  Następnym punktem wyjazdu był hotel Stacja Nowa Gdynia. Historię kompleksu, ideę jego powstania oraz funkcjonowanie w dynamicznie zmieniającej się branży przybliżył uczniom dyrektor obiektu. Opowiedział, również o ścieżce swojej kariery zawodowej, którą rozpoczął jako recepcjonista po technikum hotelarskim. Następnie przyszli hotelarze zobaczyli kilka jednostek mieszkalnych, restaurację oraz kompleks rekreacyjny.Młodzież wróciła z wycieczki wzbogacona o wiedzę i cenne doświadczenia niezbędne  w obsłudze gości w hotelu. 
Opiekunami podczas wyjazdu były: p. Beata Michałkiewicz i p. Małgorzata Nowak -Kaczorkiewicz
autor: Mirek  2019-02-01        Skomentuj 0

Zgromadzenie Sióstr Albertynek
29 stycznia 2019 roku grupa uczniów należących do SK Caritas odwiedziła mieszkanki Domu Pomocy Społecznej prowadzonego przez Zgromadzenie Sióstr Albertynek. Wolontariusze przedstawili program świąteczno-noworoczny. Najważniejszym punktem przedstawienia, podobnie jak w ubiegłych latach, było wspólne śpiewanie kolęd. Na zakończenie spotkania panie zostały poczęstowane cukierkami. Młodzież odwiedziła też chore osoby w ich pokojach. Opiekunem wolontariuszy była p. Aleksandra Tondyra-Plewa.
autor: Mirek  2019-01-31        Skomentuj 0

Udział nauczycieli w szkoleniu "Nowoczesne rozwiązania techniczne w przetwórstwie płodów rolnych"
W dniach 21 – 25 stycznia 2019 r. pięciu nauczycieli naszej szkoły (Joanna Andrzejewska, Sylwia Buczkowska, Mariola Dębowska, Karina Karasińska-Pirowska i Monika Ziębińska) wzięło udział w szkoleniu "Nowoczesne rozwiązania techniczne w przetwórstwie płodów rolnych", połączonym z wyjazdem studyjnym na Targi Grüne Woche w Berlinie. Projekt ten zorganizowało Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie. Pierwszym ważnym punktem była wizyta w Lubuskim Ośrodku Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku. Ośrodek ten powstał, by służyć przedsiębiorstwom w celu opracowywania nowych technologii, modyfikacji i doskonaleniu jakości wytwarzanych produktów, jak i poszukiwaniu nowych i innowacyjnych rozwiązań branżowych. Działa on przy Uniwersytecie Zielonogórskim i jest to pierwszy tego typu ośrodek w województwie lubuskim, unikatowy nawet na skalę kraju. Główne obszary działalności skupiają się wokół prac dla sektora rolno-spożywczego, a w szczególności dla przetwórstwa spożywczego, ogrodnictwa i szkółkarstwa. Profesjonalne wyposażenie obiektów umożliwia prowadzenie wielu innowacyjnych badań. Nauczyciele wzięli udział w prezentacji dotyczącej obszarów działalności tego ośrodka oraz zasad prawidłowej diety i znaczenia składników odżywczych dla organizmu. Następnie uczestnicy szkolenia zostali podzieleni na trzy grupy, z których każda wzięła udział w warsztatach cukierniczych, piekarskich i masarniczych. Mieliśmy także możliwość zwiedzenia instytutu. Zobaczyliśmy m.in. laboratoria: mikrobiologiczne, analityczne, chromatograficzne, czy spektrometryczne oraz linie technologiczne, w których przeprowadza się badania nad produktami mleczarskimi, piwem, winem, produktami piekarniczo-cukierniczymi i wieloma innymi. Kolejnym punktem szkolenia był wyjazd studyjny do Berlina na Międzynarodowe Targi Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa „Grüne Woche”. Są to największe światowe targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa, promujące zwłaszcza specjalności regionalne, artykuły ekologiczne oraz luksusowe. W ofercie znajdowała się bogata, międzynarodowa oferta artykułów spożywczych i używek; artykuły delikatesowe, świeże produkty: pieczywo, mięso i wędliny, ryby i owoce morza. Część wystawy poświęcona była sprzętowi kuchennemu, wyposażeniu kuchni i akcesoriom technicznym dla gospodarstw domowych. W ofercie targów można było także zapoznać się z nowoczesnymi usługami świadczonymi przez rolników (np. wypoczynek i zakupy na wsi) oraz informacje na temat energii odnawialnych. Dodatkową atrakcją tego szkolenia było zwiedzanie Zakładu Przetwórstwa Spożywczego oraz wizyta w Reichstagu. Reichstag to siedziba niemieckiego parlamentu, jeden z symboli Berlina. Posiada burzliwą historię, nierozerwalnie związaną z historią Niemiec. Jego mury były przez dwa stulecia niemym świadkami zmieniających się ustrojów państwa. Szklana kopuła Reichstagu należy do najbardziej rozpoznawalnych konstrukcji Berlina. Ważąca 1200 ton szklano-stalowa kopuła stanowi sklepienie dla sali parlamentu. Goście poruszający się po spiralnej rampie mogą obserwować równocześnie otoczenie gmachu, jak i debatujących poniżej członków Bundestagu. Ma to bardzo symboliczny wymiar - obywatele bowiem mogą dosłownie patrzeć na ręce posłom, na których wcześniej oddawali głosy w wyborach.
autor: Karolina  2019-01-30        Skomentuj 0

„Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream”
W ramach II edycji projektu edukacyjnego w dniu 23.01.2019 r. odbyły się w naszej szkole „Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream”. Ich organizatorem jest producent lodów Nestle Schöller przy pomocy Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. Głównym celem warsztatów jest rozwijanie pasji i zainteresowań uczniów w zakresie komponowania deserów lodowych na bazie ,,Scholler Ice Cream’’. Uczestnicy (15 uczniów) samodzielnie przygotowywali dodatki użyte do zaproponowanych deserów lodowych. W tegorocznej edycji warsztatów organizatorzy promowali deser lodowy o smaku syropu klonowego z karmelizowanymi orzechami ,,Maple valnut”. W trakcie zajęć wybrano trzy najbardziej kreatywne desery lodowe i przyznano jedno wyróżnienie. I miejsce zajęła Patrycja Jędrzejczak z kl. II B TZ żug. Na II miejscu znalazła się Karolina Gołębiewska z kl. II A TZ żug. III miejsce zdobyła natomiast Natalia Kaleta z kl. III TZ żug. Wyróżnienie należało się Sandrze Janc z kl. II B TZ żug. Zwycięzcy rywalizacji będą doskonalić swoje desery lodowe pod kierunkiem p. Emilii Durki, a ich receptury zostaną wysłane do organizatorów konkursu i będą miały szanse zdobyć nagrodę w wysokości 1 tys. złotych. Równocześnie organizatorzy zaproponowali jeszcze jeden konkurs - oczekują na recepturę i zdjęcie deseru przygotowanego przez grupę 15 uczniów. Nagrodą będzie udział w Targach Expo Sweet w Warszawie lub Sweet Targach w Katowicach. Z niecierpliwością będziemy oczekiwać na wyniki rywalizacji.
autor: Karolina  2019-01-24        Skomentuj 0


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl