czwartek, 27 lipca 2017
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja 2017
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 1891800
Dzisiaj: 618
IP: 54.145.101.33

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Udział młodzieży w wydarzeniu "Mikser kulinarny" w Warszawie
W środę 31 maja 2017 r. uczniowie klasy I ZSZ kucharz pod opieką p. Sylwii Buczkowskiej uczestniczyli w Warszawie w wydarzeniu "Mikser kulinarny" prowadzonym przez Akademię Inspiracji Makro. Młodzież wzięła udział w edukacyjnym pokazie kulinarnym pod nazwą „Wszystko, co kucharz musi wiedzieć o tłuszczach” poprowadzonym przez Jerzego Walczyka, doradcę kulinarnego firmy Kruszwica, Szefa Kuchni stołecznej restauracji „Strefa” i prezesa Fundacji „Klubu Szefów Kuchni”. Reprezentacja Federacji Polskich Banków Żywności przybliżyła uczniom swoją działalność, opowiadając o tym, jak nie marnować jedzenia i sprytnie gotować. O kulinarnej ekonomii opowiadał też Jan Kuroń - szef kuchni, autor książek kulinarnych i ambasador Banków Żywności. Uczniowie wzięli udział w licznych quizach i konkursach. Młodzież wróciła zadowolona, pełna wrażeń i nowych doświadczeń.
Galeria
autor: Karolina  2017-06-01        Skomentuj 0

Szkolny konkurs kulinarny dla uczniów kl. I ZSZ kucharz
25. 05. 2017 r. odbył się w naszej szkole konkurs, w którym wzięli udział uczniowie klasy I ZSZ kucharz - grupa p. Sylwii Buczkowskiej. Uczniowie w ciągu dwóch godzin musieli stworzyć potrawy, wykorzystując wiedzę zdobytą na lekcji technologii w ciągu całego roku szkolnego. Komisja, w skład której weszły: pani dyrektor Urszula Macioszczyk, pani kierownik Julita Ryś, pani Joanna Andrzejewska i pani Sylwia Buczkowska, miała olbrzymi problem z wyłonieniem zwycięzców, ponieważ poziom był bardzo wysoki i wyrównany. I miejsce zajęła Patrycja Ślebocka za łososia w cieście francuskim z serem pleśniowym, a na miejscu II znalazł się Damian Waśkiewicz, który przygotował pierś z kaczki z blanszowanymi warzywami i sosem wiśniowo winnym. Reszta grupy została wyróżniona.
autor: Karolina  2017-06-01        Skomentuj 0

Udział młodzieży w Grze Miejskiej "Śladami historii i zabytków Kutna"
W dniu 31 maja 2017 r. uczniowie klas I TZ – technik hotelarstwa i technik eksploatacji portów i terminali wzięli udział w III Edycji Gry Miejskiej „Śladami historii i zabytków Kutna” zorganizowanej przez Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Kutnowskiej. W tym roku gra miejska poświęcona została historii i zabytkom miasta Kutna. Rozpoczęła się w Dworku Modrzewiowym. Celem gry było poznanie zabytków i historii naszego miasta, przybliżenie młodzieży obiektów kultury materialnej znajdujących się w naszym mieście oraz zapisanie w ich pamięci miejsc związanych również z najnowszą historią. Zadaniem każdego Zespołu było: - rozwiązanie pierwszego zadania – wskazówki, po czym dotarcie do odpowiedniego miejsca w mieście, - rozpoznanie Strażnika strzegącego danego miejsca i uzyskanie od niego potwierdzenia na Karcie Gry oraz pobranie koperty z zadaniem dotyczącym danego miejsca, - poprawne rozwiązanie otrzymanego zadania w określonym czasie – max. 15 minut, za co Zespół otrzymał element układanki wyrazowej stanowiącej finałowe hasło gry, - pobranie od Strażnika (po poprawnym rozwiązaniu zadania dotyczącego danego miejsca lub po upływie 15 minut) koperty z kolejnym zadaniem stanowiącym następny etap Gry. Na zakończenie grupy prezentowały pełną układankę wyrazową stanowiącą finałowe hasło Gry. Opiekunem grupy była p. A. Szymczak.
Galeria
autor: Karolina  2017-06-01        Skomentuj 0

Młodzież z wizytą w firmie Frasenius
W dniu 30 maja 2017 r. uczniowie III klasy TZ technik technologii żywności pod opieką p. Julity Ryś i p. Elżbiety Olejniczak zwiedzali Wytwórnię Płynów Infuzyjnych Frasenius w Kutnie. Uczniowie mieli możliwość zapoznania się z procesem produkcyjnym, pracą laboratorium chemicznego oraz szeroką gamą produktów. Zostali przeszkoleni w zakresie BHP oraz GMP wytwarzania produktów. Bardzo dokładnie zostali zapoznani z systemami pakowania produktów oraz kontrolą ich jakości. Fresenius Kabi Polska jest częścią międzynarodowego koncernu Fresenius Kabi, światowego lidera w dziedzinie żywienia klinicznego i płynoterapii, który dostarcza ciężko chorym pacjentom najwyższej jakości produkty lecznicze. Fresenius Kabi Polska posiada własny zakład produkcyjny. Produkowane w Kutnie płyny są dystrybuowane do polskich szpitali oraz eksportowane do wielu europejskich i pozaeuropejskich krajów.
autor: Karolina  2017-06-01        Skomentuj 0

Nasze praktyki zagraniczne
autor: Mirek  2017-06-01        Skomentuj 0

"Kultura bezpieczeństwa"
Udział szkoły w programie edukacyjnym "Kultura bezpieczeństwa".Zajęcia dotyczące przepisów prawa pracy oraz bezpieczeństwa i higieny pracy będące elementem programu edukacyjnego "Kultura bezpieczeństwa" przeprowadzili nauczyciele: p. Grzegorz Wojtasiak, p. Leon Wieczorek i p. Mirosław Ziębiński.
Galeria
autor: Mirek  2017-05-31        Skomentuj 0

I TZ technik hotelarstwa uczestnikiem warsztatów pt. „Niska emisja – ECO sprawa !"
25 maja uczniowie klasy I TZ technik hotelarstwa pod opieką Katarzyny Goszczyńskiej uczestniczyli w warsztatach związanych z tematyką niskiej emisji zanieczyszczeń i smogu w ramach bloku tematycznego „Czysty Powiat”. Spotkanie odbyło się w siedzibie ECO Kutno przy ul. Metalowej. Zajęcia warsztatowe odbyły się w nieczynnej obecnie sali kotłów w firmie ECO Kutno, a prowadzącym spotkanie był Prezes Zarządu - Paweł Łuczak. Ćwiczenie warsztatowe poprzedziła prezentacja multimedialna oraz dyskusja młodzieży nad sposobami walki ze smogiem. Paweł Łuczak przedstawił poziom zanieczyszczeń powietrza w Kutnie i w Polsce, a także skutki zdrowotne i środowiskowe. Ponadto omówiony został poziom zanieczyszczeń pyłowych, a konkretnie pokazano pył PM1O* zamknięty w słoju. Praca w grupach polegała na stworzeniu tablicy różnych pomysłów z rozwiązaniami powodującymi niską emisję zanieczyszczeń. Za aktywny udział w dyskusji i kreatywne myślenie wszyscy uczestnicy warsztatów zostali nagrodzeni upominkami. Spotkanie zakończyła krótka wycieczka, podczas której młodzież miała okazję zobaczyć nowoczesną Ciepłownię Miejską ECO przy ul. Oporowskiej.
Galeria
autor: Karolina  2017-05-30        Skomentuj 0

Wycieczka do Grupowej Oczyszczalni Ścieków w Kutnie.
24 maja uczniowie klasy II TZ technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką Katarzyny Goszczyńskiej i Małgorzaty Nowak-Kaczorkiewicz uczestniczyli w warsztatach ekologicznych, które odbyły się na terenie Grupowej Oczyszczalni Ścieków w Kutnie. Program warsztatów przewidywał zwiedzanie terenu oczyszczalni pod fachowym okiem biotechnologa, a następnie zajęcia w laboratorium, podczas których uczniowie badali zanieczyszczenie wody i obserwowali pod mikroskopem bakterie żyjące w wodzie. Uczniowie poznali szczegółowo proces oczyszczania ścieków - od momentu ich dostarczenia do całkowitego oczyszczenia.
Galeria
autor: Karolina  2017-05-30        Skomentuj 0

Warsztaty ornitologiczne z Jarosławem Makowskim
16 maja uczniowie klasy II TZ technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach ornitologicznych pt. "Gatunki ptaków występujące w powiecie kutnowskim". Zajęcia prowadził Jarosław Makowski - znany kutnowski przyrodnik, nauczyciel biologii i niesamowity fotograf przyrody. Uczniowie z zainteresowaniem obejrzeli prezentację multimedialną „Przyroda regionu kutnowskiego” przygotowaną przez prowadzącego warsztaty, wysłuchali wykładu na temat ptaków i odpowiadali na pytania dotyczące gatunków spotykanych w naszym powiecie. Wcześniej uczniowie uczestniczyli w warsztatach w Muzeum Regionalnym w Kutnie, gdzie z bliska mogli przyjrzeć się różnym ptakom żyjącym w naszym kraju.
Galeria
autor: Karolina  2017-05-30        Skomentuj 0

Starsze wiadomości: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86


 
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl