wtorek, 30 maja 2017
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja 2017
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 1829073
Dzisiaj: 369
IP: 54.162.91.86

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Turniej Maszyn Wodnych
7 kwietnia 2017 r. w Zespole Szkół Zawodowych Nr 1 w Skierniewicach odbyły się Eliminacje Regionalne „VI Ogólnopolskiego Turnieju Maszyn Wodnych”. Naszą szkołę reprezentowali: Bartosz Selder i Kacper Janusz z I TZ - terminale, którzy skonstruowali turbinę wodną i wzięli udział w konkurencji "MOC". Na 33 drużyny nasi uczniowie zajęli 14 - miejsce.
Już teraz wiedzą, po takim Turnieju, jak udoskonalić swoją maszynę, aby zaprezentować się ponownie w przyszłym roku.
Opiekę nad projektem nadzorował p. Mirosław Ziębiński.
Gratulujemy!
Galeria
autor: Mirek  2017-04-07        Skomentuj 0

Uwaga Konkurs!

Serdecznie zapraszamy uczniów klas II i III gimnazjów  z terenu powiatu kutnowskiego do udziału w konkursie kulinarnym pt. „Jaja w różnych odsłonach”. Termin nadsyłania zgłoszeń  do 12 kwietnia 2017r.

Regulamin i szczegóły konkursu w załączniku.

Regulamin

autor: Mirek  2017-04-06        Skomentuj 3

XIV Spotkania Edukacyjne
W dniach 6-7 kwietnia 2017r. dyrekcja, nauczyciele i młodzież naszej szkoły uczestniczyli w XIV Spotkaniach Edukacyjnych organizowanych przez Starostwo Powiatowe w Kutnowskim Domu Kultury. Młodzież gimnazjalna mogła uzyskać szczegółowe informacje o kierunkach kształcenia w naszej szkole, rozmawiać z nauczycielami i uczniami, degustować smaczne ciastka oraz obejrzeć prezentację multimedialną o szkole. Podziękowania należą się wszystkim nauczycielom i uczniom, którzy zaangażowali się w przygotowanie stoiska i promocję szkoły. Mamy nadzieję, że z uczniami trzecich klas gimnazjów spotkamy się ponownie w czasie Drzwi Otwartych, które odbędą się w naszej szkole 22 kwietnia 2017r.Galeria
autor: Karolina  2017-04-06        Skomentuj 3

ZSZ Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego w elitarnym gronie Europejskiego Stowarzyszenia Szkół Hotelarsko-Turystycznych
Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im dr. A. Troczewskiego w Kutnie, jako 16 w Polsce, dołączył do elitarnego grona Europejskiego Stowarzyszenia Szkół Hotelarsko -Turystycznych. Stowarzyszenie Szkół Hotelarsko – Turystycznych (AEHT) jest międzynarodową organizacją pozarządową posiadającą status konsultanta przy Radzie Europy. Głównym celem tego stowarzyszenia jest promowanie europejskiego spojrzenia na świat poprzez zapewnienie środków komunikacji pomiędzy europejskimi szkołami hotelarsko – turystycznymi, upowszechnienie informacji o wychowaniu w duchu gościnności w innych krajach, zachęcenie do wymiany uczniów i nauczycieli, ustanawianie bliższych kontaktów pomiędzy szkołami a przedsiębiorstwami, korzystanie ze wspólnych metod nauczania, materiałów, wiedzy i umiejętności. AEHT swoją działalnością obejmuje wszystkie szczeble systemu edukacyjnego, tj. nie tylko dyrekcje szkół, ale też grono pedagogiczne i uczniów. Dla zaspokojenia potrzeb w/w uczestników organizuje się różnorodne spotkania, warsztaty szkoleniowe i konkursy zawodowe. Organem kierowniczym jest Komitet Wykonawczy (‘’Comite Directeur”), w skład którego wchodzi jeden przedstawiciel z każdego kraju członkowskiego. Członkowie wybierają Przewodniczącego - aktualnie jest nim Pni Ana Paula Pais z Portugalii oraz wiceprzewodniczących (jednym z nich jest Pani Bogusława Pieńkowska z Zespołu Szkół Hotelarsko – Turystycznych w Warszawie). Wyznacza się również Sekretarza Generalnego oraz Skarbnika. Przewodniczący, Wiceprzewodniczący, Sekretarz Generalny i Skarbnik tworzą prezydium (‘’Bureau’’). Role członków Komitetu Zarządzającego oraz Komitetu Wykonawczego określają Statut oraz Regulamin Stowarzyszenia. Wszyscy członkowie mają wgląd w protokoły z posiedzeń Komitetu Wykonawczego. Stowarzyszenie zostało utworzone w 1988r. z inicjatywy p.Jean-Paul Bernard i Martin Bruder, Dyrektora i zastępcy Dyrektora Szkoły Hotelarsko – Turystycznej w Strasburgu we Francji. W 1988 roku w chwili zakładania Stowarzyszenia AEHT skupiało 24 szkoły z 16 krajów europejskich. W ciągu minionych lat liczba członków znacznie zwiększyła się i obecnie wynosi około 330 szkół reprezentujących ponad 30 krajów. Kraje, z których szkoły są zrzeszone w AEHT: Albania, Austria, Belgia, Bułgaria, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Islandia, Luxemburg, Macedonia, Monako, Niemcy, Norwegia, Węgry, Włochy, Polska, Portugalia, Rumunia, San Marino, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Turcja, Wielka Brytania. Stowarzyszenie współpracuje z jedną z największych sieci hotelowych w Europie grupą ACCOR. Siedziba AEHT mieści się w Luksemburgu. Jesteśmy bardzo dumni z faktu, że nasza szkoła jest członkiem Europejskiego Stowarzyszenia Szkół Hotelarsko-Turystycznych.
autor: Karolina  2017-04-06        Skomentuj 3

Konkurs fotograficzny















autor: Mirek  2017-04-05        Skomentuj 3

Spotkanie z prokuratorem
5 kwietnia 2017 r. uczniowie klas trzecich technikum i zasadniczej szkoły zawodowej uczestniczyli w spotkaniu profilaktycznym z prokuratorem, panem Jarosławem Szczepańskim. Tematyką była odpowiedzialność karna.
autor: Bartek  2017-04-05        Skomentuj 3

Nasi uczniowie gotowali z Jakubem Kuroniem
W ramach projektu "Żyjesz dla siebie i innych - zadbaj o zdrowie" w dniach 29-31 marca 2017 r. uczniowie naszej szkoły (kl. II TZ kelner, I i III ZSZ kucharz) pod opieką nauczycieli (p. M. Dębowska, p. J. Andrzejewska, p. A. Sujecka) wzięli udział w warsztatach zorganizowanych w sali bankietowej "Elida" w Kutnie. Gościem specjalnym imprezy był znany kucharz - Jakub Kuroń. Pierwszego dnia młodzież przygotowała potrawę dedykowaną seniorom - tortillę z kurczakiem, kurczaka w sosie brzoskwiniowo-musztardowym i potrawkę z kurczaka z warzywami i ryżem. Drugiego dnia omawiano dietę dla przedszkolaków i uczniowie robili sałatki owocowe. Ostatni dzień warsztatów natomiast dotyczył diety dla sportowców, więc przygotowano pyszne koktajle. Młodzież naszej szkoły nie tylko mogła wykazać się praktycznymi umiejętnościami, ale również uczestniczyła w ciekawych wykładach dietetyka. W rywalizacji z innymi szkołami nasi uczniowie zajęli 2. miejsce, dostali medal i nagrody rzeczowe.
Galeria
autor: Karolina  2017-04-03        Skomentuj 3

Turniej Piłki Siatkowej Drużyn Mieszanych
30 marca w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie odbył się drugi turniej piłki siatkowej drużyn mieszanych (2 + 1). W turnieju wzięło udział pięć szkół, cztery gimnazja oraz gospodarz zawodów, który brał występował poza konkursem. Pierwsze miejsce bez porażki zajęło gimnazjum w ŁAGUSZEWIE powiat łowicki. Drugie miejsce dla gimnazjum nr 2 w Kutnie, trzecie dla gimnazjum nr 1 w Kutnie a czwarte dla gimnazjum w Strzelcach. Najlepszą zawodniczką wybrana została Sylwia Kazimierczak z gimnazjum w Łaguszewie a najlepszym zawodnikiem Albert Gomuła z gimnazjum nr 1 w Kutnie.
Galeria
autor: Mirek  2017-03-30        Skomentuj 3

Uczennice "Troczewskiego" powalczą o tytuł Kulinarnego Talentu 2017
Daria Wesołowska z klasy II TZ technik żywienia i usług gastronomicznych oraz absolwentka Zasadniczej Szkoły Zawodowej kucharz - Angelika Dąbrowicz (obecnie pracująca jako młody kucharz w hotelu i restauracji Nord w Szczecinie) przygotowują się pod okiem nauczyciela przedmiotów zawodowych - Emilii Durki do finału konkursu Kulinarny Talent 2017, którego organizatorem jest znany kucharz - Robert Sowa. 6 kwietnia 2017 r. w Centrum Targowo-Kongresowym w Warszawie dziewczęta zmierzą się z dziesięcioma przedstawicielami z innych szkół. Dla uczennic "Troczewskiego" jest to wielkie wyróżnienie, ale również możliwość sprawdzenia swoich kulinarnych umiejętności pod względem przygotowania dania oraz oryginalnego smaku. Finał Kulinarnego Talentu 2017 polega na wykorzystaniu przez uczniów obowiązkowych produktów, m. in. fileta ze skreia (norweski dorsz zimowy), przyprawy marki Prymat, jednego produktu Oerlemans (szparagi zielone całe, brukselka, groszek strączkowy Pea Pods, malina cała), 20% śmietanki kulinarnej Debic Culinaire Orginal oraz jednego z produktów marki Stella (rękaw do pieczenia, folia aluminiowa, papier do pieczenia). Oprócz produktów obowiązkowych dziewczęta mogą użyć innych, dobranych przez siebie produktów.
Uczestniczki konkursu przygotują potrawy pod tajemniczymi nazwami:
1. Delikatny, śnieżnobiały przybysz z wód Morza Barentsa, smażony w chroniącym go papierze Stella, który przypłynął do norweskich Lofotów, by zachować ciągłość gatunku, podany z sosem malinowo-pomarańczowym z wyraźnym powiewem imbiru, energetycznie uzupełniony puree z topinamburu z dodatkiem śmietanki kulinarnej i przypraw Prymatu. 2. Gość norweskich wybrzeży, smażony w osłonce z papieru Stella, podany z aksamitnym sosem śmietanowym, zakwaszanym sokiem z cytryny, doprawiony mieszanką ziół Prymatu w towarzystwie groszkowego puree z batatów. Życzymy powodzenia!
Galeria
autor: Karolina  2017-03-30        Skomentuj 3

Starsze wiadomości: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82


 
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl