wtorek, 30 maja 2017
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja 2017
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 1829085
Dzisiaj: 381
IP: 54.162.91.86

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Dzień Kobiet w Środowiskowym Domu Samopomocy w Kutnie
Uczniowie z  klasy I i IV TZ- technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunami panią Aleksandrą  Tondyrą – Plewą i panią Emilią Durką  po raz kolejny odwiedzili podopiecznych Środowiskowego Domu Samopomocy – tym razem z okazji Dnia Kobiet. 8 marca br. zaprezentowali montaż słowno - muzyczny zatytułowany „Być kobietą". Wszystkie panie otrzymały tulipany wykonane techniką origami przez uczniów klasy I TZ  technik żywienia i usług gastronomicznych. Nie zabrakło również słodkiej niespodzianki. Na koniec spotkania wszyscy bawili się przy karaoke. Mamy nadzieję na kontynuację miłej współpracy.
Galeria
autor: Mirek  2016-03-09        Skomentuj 0

Hotelarze promują swój zawód w Łodzi
7. marca uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego w Kutnie uczestniczyli w III edycji Dni Otwartych w andel's Hotel Łódź, organizowanych pod patronatem Łódzkiego Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Kształcenia Praktycznego.Celem targów było zaprezentowanie zawodów związanych z hotelarstwem, co umożliwia młodym ludziom dokonanie trafnego wyboru kierunku kształcenia. Młodzież Troczewskiego  promowała zawód hotelarza. Podczas targów spotkały się trzy grupy uczestników: przedstawiciele ponadgimnazjalnych szkół zawodowych, uczniowie szkół gimnazjalnych oraz pracownicy andel's Hotel Łódź. Targi z jednej strony ułatwiają absolwentom gimnazjów wybór przyszłego zawodu, a z drugiej strony są okazją dla uczniów, ich rodziców i nauczycieli do zapoznania się z ofertą szkół branży hotelarsko-gastronomicznej.  W czasie spotkania uczniowie Troczewskiego, na tle świątecznie zaaranżowanego stołu, promowali szkołę, prezentując kierunki kształcenia, częstując upieczonymi przez młodzież słodkościami. Dni Otwarte w andel's Hotel Łódź stały się też okazją do obejrzenia hotelu "od kuchni", z czego chętnie skorzystali uczniowie klas: II i IV Technikum Zawodowego - technik hotelarstwa oraz klasy I Technikum Zawodowego - technik żywienia i usług gastronomicznych. Reprezentanci poszczególnych działów udzielali informacji dotyczących ich codziennej pracy oraz przedstawili kompetencje zawodowe m.in. recepcjonisty, kucharza, koordynatora bankietów.
Za organizację wyjazdu i promocji szkoły odpowiedzialne były: p. Karina Karasińska-Pirowska, p. Beata Michałkiewicz oraz p. Aleksandra Szymczak.
Galeria
autor: Mirek  2016-03-09        Skomentuj 0

Wyróżnienie dla uczniów biorących udział w konkursie plastycznym
W dniu 7. marca 2016 r. uczniowie naszej szkoły pod opieką Pani Anny Sujeckiej uczestniczyli w III Powiatowej Konferencji Profilaktycznej "Nie dla dopalaczy". W czasie spotkania, które odbyło się w Starostwie Powiatowym w Kutnie, przedstawiciele naszej szkoły zostali wyróżnieni za udział w powiatowym konkursie plastycznym na projekt znaku graficznego LOGO oraz HASŁA promującego zdrowy styl życia wolny od uzależnień, w szczególności od narkotyków i dopalaczy.
Wśród wyróżnionych znaleźli się:
1. Łukasz Żakieta - uczeń klasy IV TZ - technik żywienia i usług gastronomicznych
2. Dominika Świerczyńska - uczennica klasy III TZ - technik żywienia i usług gastronomicznych
3. Kamil Podorski - uczeń klasy III TZ - technik żywienia i usług gastronomicznych
Galeria
autor: Mirek  2016-03-09        Skomentuj 0

Kolejny sukces uczniów Troczewskiego...

Angelika Dąbrowicz i Dominik Stańczyk z klasy III ZSZ kucharz odkrywali smaki Polskiej Wielkanocy podczas XVI Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych organizowanego przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.

Angelika zajęła II miejsce przygotowując pieczone rogaliki sezamowe nadziewane pikantnym farszem jajecznym, uzupełnionym świeżym szczypiorkiem i serem, podawane w towarzystwie sosu czosnkowego z odrobiną miodu z kutnowskich pasiek.

Gratulujemy!!!

autor: Mirek  2016-03-05        Skomentuj 0

XIV MIĘDZYSZKOLNY KONKURS Z ZAKRESU ŻYWIENIA CZŁOWIEKA ROZSTRZYGNIĘTY
 XIV MIĘDZYSZKOLNY  KONKURS Z ZAKRESU ŻYWIENIA CZŁOWIEKA ROZSTRZYGNIĘTY…
W Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie odbył się Międzyszkolny Konkurs Przedmiotowy z Zakresu Żywienia Człowieka na temat: Desery w Polsce i na świecie. To już XIV edycja konkursu, który od początku odbywa się dzięki firmie T.D.J. Ozdowski, która sponsoruje  nagrody oraz organizacje konkursu. Za  życzliwość i zrozumienie problemów szkolnictwa zawodowego panu Tadeuszowi Ozdowskiemu serdecznie dziękujemy. W konkursie wzięły udział dwuosobowe delegacje uczniów z 9 szkół z Poddębic, Łęczycy, Piątku, Łowicza, Sochaczewa. Zmagania konkursowe rozpoczęły się o godz. 9.45. Uczniowie rozwiązywali test składający się z 50 pytań, które do
tyczyły technologii, technik podania, asortymentu deserów typowych dla różnych kuchni świata. Drugim punktem programu były warsztaty kulinarne Na słodko- ale zdrowo. Uczniowie sporządzali różne desery bez zastosowania cukru. Wśród wykonywanych deserów znalazły się min. kuleczki daktylowe, chałwa, piernik  z marchewką, batoniki muesli.   Zajęcia prowadzone były przez uczniów  Zespołu Szkół Rolniczego  Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Bohaterów Walk nad Bzurą w Sochaczewie pod  kierunkiem p. Anety Bożewskiej i p. Joanny  Prokockiej. Wiele przyjemności sprawiła  degustacja wyrobów cukierniczych sponsora konkursu, firmy T.D.J. Ozdowscy sp.j. oraz potraw sporządzonych w czasie warsztatów. Ostatnim punktem miłego spotkania było  ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród, którego dokonały panie wicedyrektor Anna Rutkowska – Rubacha i Małgorzata Gładysiak. Najlepszymi w tegorocznej edycji konkursu okazali się:
I miejsce Klaudia Bajerska  z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie
II miejsce Michalina Darmach z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie.
III miejsce Burzyńska Monika z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Bohaterów Walk nad Bzurą 1939 roku w Sochaczewie Patrycja Jeżakowska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2  w Łęczycy Miłosz Wiśniewski z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im.  Władysława Stanisława Reymonta w Łowiczu.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy uczestnictwa oraz ciasteczko niespodziankę przygotowane przez uczniów naszej szkoły.Podziękowania kierujemy pod adresem nauczycieli, którzy przygotowywali uczniów do zmagań konkursowych. Pani dyrektor Annie Rutkowskiej-Rubasze dziękujemy za cenne wskazówki i pomoc w przygotowaniu konkursu. Organizacją konkursu zajęły się: p. Ewa Żydowo, p. Joanna Andrzejewska.
Galeria
autor: Mirek  2016-03-04        Skomentuj 0

Brawo!!! Monika kolejny raz na podium.
Eliminacje do Mistrzostw Świata Drinków Bezalkoholowych Mattoni Grand Drink  2016 – szczęśliwe dla uczennicy Troczewskiego.
Monika Wróblewska w konkursie na long drinka bezalkoholowego z zastosowaniem wody Mattoni zajęła  II miejsce. Tym razem należało zaprezentować drinka o wartości kalorycznej nie większej niż 65 kcal / 100 ml. Receptura musiała zawierać min.10 cl wody mineralnej. Słodkich substancji można było użyć w ilości max. 2 cl. Cały drink powinien mieć objętość nie większą niż 25cl. Do sporządzenia drinka Monika użyła syrop falernum, sok jabłkowo- gruszkowy, świeży sok z cytryny. Dopełnienie smaku stanowił świeży ogórek. Przygotowany drink przypadł do gustu sędziom degustacyjnym w obsadzie międzynarodowej. Prowadzący konkurs podkreślił sprawność Moniki przy sporządzaniu napoju. Szczególnie manipulacja szczypcami przy nakładaniu lodu. Zauważył też nawyki, zgodne ze szkołą ojca polskiego barmaństwa, pana Zdzisława Nowickiego. Podkreślił płynny i higieniczny sposób pracy z użyciem białych rękawiczek.Konkurs był zorganizowany pod auspicjami IBA.  Odbyły się warsztaty poświęcone technice przygotowania się  w jak najlepszy sposób do konkursów barmańskich na arenie międzynarodowej.  Nie zabrakło też ciekawego spotkania poświęconego 25 rocznicy powstania Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Monice gratulujemy, życząc dalszych sukcesów w zmaganiach konkursowych. Przygotowaniem Moniki do konkursu zajęła się p. Ewa Żydowo.

Galeria

autor: Adam  2016-03-03        Skomentuj 0

Zaproszenie

ZAINWESTUJ W SIEBIE…

masz możliwość zdobycia dodatkowych   kwalifikacji  BARMANA

Tego zawodu nie zdobędziesz w szkole. Korzystaj z usług instytucji uprawnionych do prowadzenia kursów opartych o program rekomendowany przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów. Certyfikat barmana uprawnia do pracy w UE i innych krajach należących do IBA

15- 17 kwietnia 2016r

ZAPRASZAMY

 

NA CERTYFIKOWANY KURS BARMAŃSKI

I  STOPNIA

 

Prowadzącym zajęcia będzie  Master Bartender pan Dariusz Kosiorek z Poznańskiej Akademii Barmanów, wykładowca Stowarzyszenia Polskich Barmanów.

 Zajęcie teoretyczne  poparte   prezentacjami multimedialnymi rozpoczynają się o godz. 9.00. Część praktyczna  polega na samodzielnym przygotowaniu drinków pod okiem prowadzącego w obecności koleżanek i kolegów. Zajęcia trwają do ok. 18.00. W części praktycznej wykorzystywane są oryginalne alkohole bez stosowania substytutów.

Uczestnicy kursu sporządzają short, long drinki oraz coblery. Młodzież dobiera szkło, wykonuje garni   stosownie do rodzaju drinka i składników znajdujących się w koktajlu.  

Kurs kończy się egzaminem zarówno teoretycznym jak i praktycznym. Każdy uczestnik, po zdanych egzaminach, otrzymuje certyfikat Barmana I Stopnia wydany przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów uzyskując w ten sposób kwalifikacje barmana w zakresie podstawowym.

Cena kursu 650 zł Ilość godzin 30 Zgłoszenia przyjmuje p. Ewa Żydowo
autor: Mirek  2016-02-26        Skomentuj 0

Zmiana Planu Lekcji
PLAN LEKCJI NA ROK SZKOLNY 2015/2016
ZMIANY PLANU
OBOWIĄZUJĄ OD 29-02-2016r
więcej...
autor: Adam  2016-02-23        Skomentuj 0

Walentynki
Walentynki
W czwartek w naszej szkole świętowaliśmy Walentynki. Było dużo atrakcji przygotowanych z myślą o młodzieży. Można było sobie zrobić  zdjęcie, zakupić słodkości, czyli galaretki w kształcie serca oraz ciasteczka, które rozpływały się w ustach. Wszystkim zakochanym życzymy dużo miłości.

Z ostatniej chwili, czyli my na Walentynkach w Kutnowskim Domu Kultury.

Galeria
autor: Mirek  2016-02-13        Skomentuj 0

Starsze wiadomości: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82


 
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl