sobota, 20 stycznia 2018
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja 2017
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2080690
Dzisiaj: 855
IP: 54.234.190.237

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Hotelarze na "Open School Day" w Łodzi
W dniu 13 marca 2017 r. uczniowie klasy kl. I TZ technik hotelarstwa pod opieką p. B. Michałkiewicz, p. K. Karasińskiej-Pirowskiej i p. A. Szymczak wzięli udział w IV edycji "Open School Day"- targów promujących zawód hotelarza w Andel's by Vienna House w Łodzi. Wydarzenie to umożliwiło prezentację oferty szkół branży hotelarsko-gastronomicznej oraz zwiedzenie hotelu "od kuchni". Reprezentanci poszczególnych działów udzielali informacji dotyczących ich codziennej pracy, kompetencji zawodowych recepcjonisty, kucharza, koordynatora bankietów i innych. Dni otwarte w Hotelu Anndel's by Vienna House Łódź organizowane były pod patronatem Łódzkiego Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Kształcenia Praktycznego. Podczas tego spotkania organizowane były konkursy dla uczestników z zakresu housekeepingu, historii hotelu oraz rozmaite konkursy kulinarne. W jednym z nich - na najlepszą potrawę z makaronu i kurczaka - wzięła udział uczennica kl. I TZ technik hotelarstwa - Beata Szadkowska i zajęła I miejsce, otrzymując nagrodę rzeczową w postaci materiałów kulinarnych.
Galeria
autor: Karolina  2017-03-14        Skomentuj 0

Nasi praktykanci w Niemczech
Zachęcamy do przeczytania relacji z wycieczki do Drezna naszych uczniów przebywających na praktykach w Niemczech w ramach projektu Erasmus+
autor: Bartek  2017-03-13        Skomentuj 0

Wycieczka przedmiotowa do młyna
Uczniowie klasy I ZSZ - kucharz z nauczycielem p. Sylwią Buczkowską, w ramach zajęć z technologii gastronomicznej, uczestniczyli w wycieczce przedmiotowej do Młyna JUJKA A.S. Właściciel oprowadził młodzież po obiekcie i zaprezentował proces produkcji mąki. Uczniowie mieli lekcję praktyczną podsumowującą wiedzę z mąki i zbóż. 
Galeria
autor: Mirek  2017-03-09        Skomentuj 0

Wystawa w Muzeum Regionalnym "Ptaki wokół nas"
W ramach lekcji biologii 1 marca 2017 roku uczniowie kl. IV TZ żug pod opieką p. Katarzyny Goszczyńskiej i p. Moniki Żuber uczestniczyli w warsztatach na temat Ptaki wokół nas w Muzeum Regionalnym w Kutnie. Podczas spotkania młodzież poznała gatunki ptaków charakterystycznych dla środowiska wodnego, leśnego, skalnego, zurbanizowanego oraz otwartych przestrzeni. Oprócz ptaków pospolitych, takich jak: wróbel, kos, skowronek, uczniowie mieli możliwość obejrzeć rzadkie okazy ptaków objętych ścisłą ochroną, takich jak np. kopczyk. Zachęceni pozytywnym odbiorem wystawy, młodsi uczniowie – z kl. I TZ terminale/żug – dzień później również obejrzeli ekspozycję w Muzeum Regionalnym, gdzie udali się z wychowawcą klasy – p. Elżbietą Olejniczak.
Galeria
autor: Karolina  2017-03-09        Skomentuj 0

Konkurs Wiedzy Geograficzno-Turystycznej
Konrad Derucki, uczeń klasy I TZ technik eksploatacji portów i terminali, uczestniczył w XVIII Konkursie Wiedzy Geograficzno – Turystycznej o Regionie Łódzkim Województwo w sercu Polski. Koło Naukowe Geografów Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego ,,Włóczykije” w dniu 2 III 2017r. przygotowało pytania dotyczące zagadnień z geografii, historii, kultury oraz aktualnych wydarzeń w województwie łódzkim. Skala trudności i szczegółowość treści budziła podziw, cieszy zatem bardzo dobra, 28 lokata Konrada. W turnieju brało udział 90 uczniów ze szkół ponadgimnazjalnych z terenu całego województwa łódzkiego. Opiekun i nauczyciel geografii - p. Beata Michałkiewicz już dzisiaj zaprasza wszystkich chętnych zainteresowanych geografią regionalną do startu w kolejnej edycji.
Galeria
autor: Karolina  2017-03-09        Skomentuj 0

III miejsce, nagroda publiczności i wyróżnienie na konkursie w Krakowie!
W dniach od 3 do 5 marca 2017 r. odbył się w Krakowie XVIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Tematem przewodnim było hasło „PODRÓŻ PRZEZ SMAKI”. Konkurs ten odbywa się w trzech kategoriach – kucharz, kelner i barman. Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych to najbardziej prestiżowa impreza gastronomiczna dla uczniów organizowana od 1999 roku. Uczestniczy w niej młodzież z różnych regionów Polski oraz drużyny zagraniczne z zaprzyjaźnionych szkół. Udział w konkursie pomaga młodym ludziom w zdobywaniu cennego doświadczenia oraz w rozwoju kariery. Oferuje również możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów, odkrywa i promuje talenty. Ideą konkursu jest propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych. Uczniowie mają możliwość dokonywania oceny własnych umiejętności zawodowych, rozwijania zawodowych zainteresowań, rozbudzania pomysłowości i inicjatywy, wyrabiania poczucia estetyki i piękna. Konkurs przyczynia się także do integracji szkół o tym samym profilu kształcenia. Nasi uczniowie już po raz drugi wzięli udział w tej rywalizacji w części gastronomicznej – szkołę reprezentowali Marcin Kacprzak i Łukasz Ciechomski z kl. II ZSZ kucharz, których do konkursu przygotowała p. Emilia Durka. W kategorii kelner natomiast uczennice Michalina Darmach i Natalia Turczak z kl. IV TZ kelner startowały po raz pierwszy. Przygotowywały się do konkursu pod kierunkiem p.Marioli Dębowskiej. W kategorii kucharz uczniowie mieli za zadanie przygotowanie dwóch potraw: obowiązkową z surowca przygotowanego przez organizatora konkursu, która podlegała ocenie jury technicznego oraz zakąskę zimną zaprojektowaną przez siebie, związaną z tematem konkursu. Ocenie podlegały m.in. kompozycja, kreatywność oraz smak i aromat potrawy. Łukasz Ciechomski przygotowywał "Terrinę z indyka w szynce szwarcwaldzkiej podaną z grillowanym chavroux, garnirowaną flambirowaną "różą" i karmelową rukolą w sąsiedztwie zielonego, zakrapianego brandy, sosu". Natomiast Marcin Kacprzak wykonał potrawę pod nazwą „Podróż meksykańską łajbą wypełnioną wspomnieniami orientalnych smaków i francuskich posmaków napędzaną siłą wiatru w żagiel z cykorii wsparty na chrupiącym boczku”. W kategorii kelner uczniowie mieli za zadanie przygotować stół, zaproponować menu, wykazać się wiedzą z zakresu obsługi konsumenta oraz umiejętnościami z zasad nakrywania stołu i obsługi gościa. Ocenie podlegała organizacja pracy podczas wykonywania nakrycia, m.in. sylwetka zawodowa, aranżacja stołu, prawidłowe jego nakrycie oraz nowatorstwo. W ramach konkursu dwuosobowa ekipa kelnerów zobowiązana była do uzasadnienia wyboru potraw i napojów oraz sposobu ich podania. Nasze uczennice wraz z nauczycielem p. Mariolą Dębowską przygotowały stół pod nazwą „Fanaberie zakręconej limonki”. W przygotowanym menu zaproponowały 4 potrawy z czterech różnych kontynentów, które charakteryzowały się odmiennością smaków, kolorów i zapachów. Miało to także odzwierciedlenie w kolorystyce dekoracji stołu. Kolor zielony był synonimem smaku kwaśnego (limonka) oraz pikantnego (zielona papryczka jalapeno). Natomiast drugi kolor dominujący w aranżacji - czarny - symbolizował smak gorzki i słodki zarazem – czarną gorzką czekoladę, która pojawiła się w marokańskim deserze. Uczennice stanęły na podium i zajęły III miejsce oraz zdobyły nagrody. Wielkim sukcesem okazało się zwycięstwo naszej kelnerskiej drużyny w kategorii „Najpiękniejszy stół”, bowiem zdobyliśmy Nagrodę Publiczności. W kategorii kucharz natomiast uczniowie z kl. II ZSZ zdobyli wyróżnienie oraz odebrali nagrody rzeczowe, więc miniony weekend okazał się dla naszych uczniów, ich opiekunów oraz naszej szkoły niezwykle udany. Warto zakończyć refleksją, że poziom konkursu jest z roku na rok coraz wyższy, ale to jeszcze bardziej motywuje nas to do pracy.
Galeria
autor: Karolina  2017-03-06        Skomentuj 0

Erasmus+
Uczniowie klas trzecich technikum - uczestnicy programu Erasmus+ wyjechali już na praktykę zawodową do Niemiec.
Życzymy powodzenia!
autor: Bartek  2017-03-05        Skomentuj 0

XV MIĘDZYSZKOLNY KONKURS PRZEDMIOTOWY Z ZAKRESU ŻYWIENIA CZŁOWIEKA ROZSTRZYGNIĘTY!
3 marca 2017 r. odbył się w naszej szkole Międzyszkolny Konkurs Przedmiotowy z Zakresu Żywienia Człowieka na temat: Ciasta, ciastka, ciasteczka w Polsce i na świecie. To już XV edycja konkursu, który od początku odbywa się dzięki firmie T.D.J. Ozdowski, która sponsoruje nagrody oraz wspiera organizację konkursu. W konkursie wzięły udział dwuosobowe delegacje uczniów ze szkół Łęczycy, Łowicza, Sochaczewa i Kutna. Test składał się z 50 pytań dotyczących zagadnień z technologii gastronomicznej oraz obsługi gościa, przede wszystkim z zakresu sporządzania i serwowania ciast, ciasteczek i tortów. Po teście pisemnym uczniowie i nauczyciele przygotowujący młodzież do konkursu wzięli udział w warsztatach cukierniczych poświęconych dekoracji tortów z użyciem masy cukrowej. Zajęcia przeprowadzili uczniowie Zespołu Szkół RCKU im. Bohaterów Walk nad Bzurą w Sochaczewie pod kierunkiem nauczycielek: Anety Bożewskiej i Joanny Prokockiej. Uczestnicy konkursu wykonali masę cukrową, barwili ją różnymi sposobami, formowali i układali dekoracyjne kompozycje. Efektem wspólnej pracy uczniów były dwa torty o tematyce wielkanocnej oraz dwa w stylu romantyczno-kwiatowym. Sponsor konkursu - pan Tadeusz Ozdowski – firma T.D.J. Ozdowscy sp.j. w Kutnie przygotował dla uczestników słodką niespodziankę: ciasta i ogromy sernik również pięknie przyozdobiony. Ostatnim punktem miłego spotkania było ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród, którego dokonała pani dyrektor Urszula Macioszczyk i sponsor konkursu - pan Tadeusz Ozdowski. Zdobywczynią pierwszego miejsca okazała się Anna Walędziak (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2, Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu). Drugie miejsce zajął reprezentant z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łowiczu - Maciej Grocholewicz. Trzecie miejsce natomiast zdobyła Agata Żabczyńska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Łęczycy. Nagrody książkowe dla najlepszej trójki ufundował pan Tadeusz Ozdowski, któremu serdecznie dziękujemy za życzliwość i zrozumienie problemów szkolnictwa zawodowego. Podziękowania kierujemy również pod adresem nauczycieli, którzy przygotowywali uczniów do zmagań konkursowych. Na zakończenie konkursu wszyscy wysłuchali prezentacji pana Takehiko Okazaki - przedstawiciela firmy Choya, który przedstawił nam zwyczaje i kulturę japońską oraz ofertę firmy, a w szczególności aromatyczną nalewkę Umeshu z owoców Ume. Organizacją Konkursu zajęły się p. Ewa Żydowo i p. Joanna Andrzejewska.Galeria
autor: Mirek  2017-03-03        Skomentuj 0

Obsługa gastronomiczna francuskiej kolacji w Restauracji Rondo
Na zakończenie obchodów IV edycji Dni Frankofonii uczniowie naszej szkoły zaprezentowali swój kunszt kelnerski podczas obsługi gastronomicznej francuskiej kolacji w Restauracji Hotelu Rondo. Trzeba przyznać, że prezentowali się znakomicie, co jest niewątpliwie zasługą p. Joanny Andrzejewskiej i p. Marioli Dębowskiej, pod opieką których młodzież przygotowywała się do imprezy.
Galeria
autor: Karolina  2017-02-26        Skomentuj 0


 
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl