sobota, 21 października 2017
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja 2017
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 1990993
Dzisiaj: 1246
IP: 54.166.245.10

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Narodowe Święto Niepodległości
W przeddzień Narodowego Święta Niepodległości, 10 listopada, społeczność naszej szkoły zgromadziła się na uroczystym apelu. Upamiętnienie wydarzeń 1918 roku polegało na recytacji wierszy patriotycznych, które były dowodem na to, że marzenia pokoleń Polaków stały się rzeczywistością. Po 123 latach niewoli, rozbiorów i obcego panowania odrodziło się państwo polskie. Na ulicach wszystkich miast panowała euforia z powodu rodzącej się niepodległości. Program przygotowany przez uczniów kl. II TZ hotel, I TZ terminale i I TZ hotel pod opieką pana Włodzimierza Błaszczyka doskonale wpisywał się w ten radosny nastrój. Piękno naszej Ojczyzny opiewały w pieśniach żołnierskich i powstańczych Daria Szałańska z kl. IV TZ hotel i Natalia Czerwińska z kl. I TZ hotel. Patriotyczny charakter uroczystości podkreślały: sztandar szkoły, odśpiewanie Mazurką Dąbrowskiego, białe i czerwone znicze ułożone na kształt flagi oraz biało-czerwone opaski na lewych przedramionach recytatorów. Uczniowie podkreślali dumę z faktu, że są Polakami, ale jednocześnie zapewniali, że są świadomi tego, że wolność nie jest dana raz na zawsze. Wierność tradycji oraz pamięć o historii swojego narodu to elementy, które powinny wyróżniać współczesnego Polaka. My dziś tę pamięć przywołaliśmy... Galeria
autor: Mirek  2016-11-10        Skomentuj 0

Spotkanie z komendantem Straży Miejskiej
Dnia  9.11.2016 roku rodzice uczniów klas pierwszych, podczas zebrań klasowych, uczestniczyli w spotkaniu z komendantem kutnowskiej Straży Miejskiej, panem Ryszardem Wilanowskim.
Tematem prelekcji były zagrożenia płynące z używania dopalaczy i napojów energetyzujących.
autor: Bartek  2016-11-10        Skomentuj 0

Eliminacje do II Ogólnopolskiej "Olimpiady Kawy"
7 listopada odbył się szkolny etap konkursu na najlepszego baristę. Celem eliminacji było wyłonienie reprezentanta do II Ogólnopolskiej "Olimpiady Kawy" dla Szkół Gastronomicznych. Kolejne zmagania będą miały miejsce 9 grudnia w Warszawie. W szkolnym konkursie uczestniczyli: Kasandra Karpiak z kl. II TZ kelner, Julia Bojdoł z kl. II TZ technik hotelarstwa oraz uczniowie kl. II żug - Małgorzata Pałczyńska, Weronika Nowak, Monika Domżał, Patryk Górecki i Mateusz Ciszewski. Największymi umiejętnościami wykazała się Julia Bojdoł i to ona będzie reprezentować naszą szkołę w etapie ogólnopolskim w Warszawie. Gratulujemy i życzymy powodzenia.
autor: Karolina  2016-11-07        Skomentuj 0

Szkolny etap Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej
24 października odbył się szkolny etap IX Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej, za którego organizację odpowiedzialne były panie: Beata Michalkiewicz i Aleksandra Szymczak. W konkursie wzięło udział 44 uczniów z klas hotelarskich. Test, z którym musieli się zmierzyć, zawierał 40 pytań jednokrotnego wyboru. Obejmował zagadnienia z organizacji pracy w hotelarstwie, marketingu usług hotelarskich, obsługi konsumenta oraz wiedzy ogólnej o świecie hoteli. Największą wiedzą wykazały się dwie uczennice: Paulina Garstka z kl. II TZ technik hotelarstwa i Klaudia Kucharska z kl. IV TZ technik hotelarstwa. Przed dziewczętami przygotowanie do etapu okręgowego, który odbędzie się 10 stycznia 2017 roku w Warszawie. Gratulujemy i życzymy powodzenia.
autor: Karolina  2016-11-07        Skomentuj 0

Warsztaty "Kolorowa kanapka"
W dniu 3 listopada młodzież z klasy II Zasadniczej Szkoły Zawodowej kucharz pod opieką pani Emilii Durki przygotowała warsztaty pod hasłem "Kolorowa kanapka". Zajęcia zorganizowano dla dzieci z klasy II b ze Szkoły Podstawowej nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Kutnie. Mali kucharze uczyli się o zdrowych nawykach żywieniowych, o tym, jak ważne jest jedzenie śniadania, o pięciu porcjach warzyw i owoców, które należy spożyć w ciągu dnia, o bezpieczeństwie i higienie w czasie pracy w kuchni, a wreszcie o tym, że nawet najzwyklejsza kanapka może być apetycznym dziełem sztuki i możemy do niej dodać absolutnie wszystkie warzywa w fantazyjnym kształcie. Nauczyciel zwrócił uwagę na konieczność mycia i obierania warzyw, czyli ich obróbkę wstępną. Następnie dzieci robiły zdrowe i apetyczne kanapki - wycinały różnego rodzaju kształty zwierząt. Nie ma nic milszego niż pracować w grupie rozentuzjazmowanych małych ludzi i jednocześnie nie ma nic trudniejszego niż pracować z dziećmi, które mają zwyczaj głośno i natychmiastowo wydawać na głos pomyślane w danej chwili poglądy. Nie pierwszy raz pracowaliśmy z dziećmi, więc wiemy, że liczą się dla nich kreatywność, estetyka, ale przede wszystkim dobra zabawa. Dzieci nie tylko bardzo entuzjastycznie podeszły do samodzielnego przygotowywania jedzenia, ale również z apetytem zjadały swoje dzieła. Galeria
autor: Karolina  2016-11-03        Skomentuj 25

XIV kwesta Cmentarzu Parafialnym w Kutnie
W ramach współpracy z Towarzystwem Przyjaciół Ziemi Kutnowskiej uczniowie klasy III TZ żug uczestniczyli w XIV kweście na ratowanie starych, zabytkowych grobów na Cmentarzu Parafialnym w Kutnie. Celem akcji jest zabezpieczenie starych, zabytkowych nagrobków przed dalszym niszczeniem, naprawienie powstałych szkód w możliwie największym stopniu oraz przywrócenie pierwotnej estetyki przy poszanowaniu dla autentycznej oraz dawnej techniki wykonania. Przedstawiciele Społecznego Komitetu Opieki nad Starymi Grobami podjęli decyzję o konieczności wykonania prac konserwatorskich przy obejściu grobowym Marii i Maksymiliana Lück. Nagrobek powstał około 1911 roku. Także stan techniczny Kaplicy Oyrzanowskich zaczyna budzić niepokój, a jest ona najokazalszym z zachowanych na kutnowskim cmentarzu obiektów. Warto przypomnieć, że datki zebrane podczas kwesty z 2012 roku zostały przekazane na renowację nagrobka dr. Antoniego Troczewskiego.
autor: Karolina  2016-11-03        Skomentuj 0

Projekt unijny w "Troczewskim"
Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie przy współpracy ZDZ w Płocku od stycznia 2017 roku przez dwa lata będzie realizować projekt "Kształcenie zawodowe uczniów ZSZ Nr 2 w Kutnie"współfinansowany przez Unię Europejską. Głównym celem projektu jest podwyższenie poziomu jakości kształcenia i zdobycie umiejętności zawodowych uczniów oraz doposażenie bazy dydaktycznej. Oferta skierowana jest do stu uczniów klas II i III Technikum Zawodowego oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Należy wspomnieć, że jest to pierwszy projekt, w którym weźmie udział młodzież kształcąca się w Zasadniczej Szkole Zawodowej - kucharz. W ramach projektu uczniowie będą realizować następujące zadania: - odbycie płatnych staży u pracodawców z terenu województwa łódzkiego, - udział w zajęciach dodatkowych z zakresu: animator czasu wolnego, nabywanie uzdolnień zawodowych w branży turystycznej, - doradztwo zawodowe, - udział w szkoleniach i kursach: barmańskim, kelnerskim, florystycznym, baristy i obsługi kas fiskalnych. Nauczyciele przedmiotów zawodowych zaangażowani w realizację projektu będą uczestniczyć w różnych formach doskonalenia, m.in. odbędą szkolenie w zakresie protokołu dyplomatycznego w Instytucie Spraw Międzynarodowych w Warszawie. Ze środków unijnych doposażona zostanie pracownia hotelarska, pracownia obsługi oraz pracownia przygotowania i ekspedycji śniadań. Projekt opiewa na łączną kwotę 823 525 zł.
autor: Karolina  2016-10-31        Skomentuj 0

Hamlet z wizytą u Troczewskiego
W ramach poszerzania wiedzy kulturoznawczej o krajach anglojęzycznych uczniowie kl. I TZ hotel pod kierunkiem p. Danuty Maj przygotowali skróconą anglojęzyczną wersję najsłynniejszego dramatu Williama Szekspira. Tytułowy bohater - Hamlet, książę Danii, zagościł w naszej szkole wraz z towarzyszącą mu piękną Ofelią, Laertesem oraz duchem i dwiema wiedźmami. Nie mogło zabraknąć pytania: "To be, or not to be?". Powiało grozą za sprawą tańczących wiedźm i ducha. Mimo, że trup ścielił się gęsto, zabawa była przednia, a uczniowie otrzymali gromkie brawa. Drugą częścią naszego spotkania dyrygowała pani Małgorzata Nowak- Kaczorkiewicz. Uczniowie kl. I TZ żug/terminale przygotowali konkursy tematyczne związane z powszechnie obchodzonym w krajach anglojęzycznych świętem Halloween. Wyłoniliśmy najlepiej przebraną śmierć i "zabłąkanego Smerfa" oraz oceniliśmy kunszt wycinania dyni. Każdy z uczestników otrzymał halloweenową nagrodę: jabłko w karmelu lub mandarynkę z żelusiowym robalem. Na zakończenie wszyscy mieli okazję spróbować zdrowego, witaminowego smoothie z pomarańczy i dyni. W spotkaniu uczestniczyli uczniowie z Gimnazjum nr 1 im. Adama Mickiewicza w Kutnie wraz z nauczycielem. Dziękujemy za przyjęcie zaproszenia i świetną zabawę. Pragniemy także podziękować pani Karinie Karasińskiej-Pirowskiej za ogromny wkład wniesiony w dekorację halloweenowej sceny.
Galeria
autor: Karolina  2016-10-28        Skomentuj 0

Uczennice II TZ żug na III Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Literacka Kuchnia
27 października w Zespole Gastronomiczno-Hotelarskim w Gdańsku odbył się III Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia. Wzięli w nim udział uczniowie z 22 szkół z całego kraju. Jego celem jest nie tylko zachęcenie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, ale również do szukania inspiracji kulinarnych w literaturze. Należało bowiem przygotować potrawę, której opis lub sposób przyrządzenia zaczerpnięto z książek. Inspiracją dla uczennic z klasy II TZ żug, Darii Wesołowskiej i Aleksandry Basińskiej, które uczestniczyły w tym konkursie, były fragmenty "Pana Tadeusza" Adama Mickiewicza. Dziewczęta pod opieką p. Emilii Durki przygotowały zakąskę pod tajemniczą nazwą: Bogactwo jarzyn i mięsiwa o smaku dopełnionym miodem i piwem, wypływające z kruchych skał wulkanu, otoczone lawą ze śliwki z kutnowskiej krainy w towarzystwie chrzanowej poświaty. Deser zimny natomiast stanowił Śmietankowy kożuszek otulony musem truskawkowym, otoczony pianką z kawy, podany na tacy w towarzystwie ciasteczka, garnirowany karmelowym bursztynem. Na etapie przygotowania uczennic do konkursu ważną rolę odegrała p. Ewa Żydowo, która udzielała cennych wskazówek, za co należą się podziękowania. Słowa wdzięczności kierujemy również w stronę kierownictwa hotelu Rondo, który udzielił finansowego wsparcia i tym samym umożliwił wyjazd dziewcząt. Świadomi tego, że konkursy odgrywają kluczową rolę w sztuce kulinarnej, ponieważ są gwarantem stałego podnoszenia poziomu wiedzy i umiejętności, jesteśmy dumni, że dziewczęta wykazały się talentem, cierpliwością, opanowaniem pod presją czasu i artystycznym wyczuciem. Zdobyte doświadczenie niewątpliwie zaowocuje w kolejnych konkursach.
Galeria
autor: Karolina  2016-10-28        Skomentuj 0

Starsze wiadomości: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90


 
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl