poniedziałek, 21 maja 2018
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2192352
Dzisiaj: 468
IP: 54.159.94.253

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Julia Bojdoł z kl. II TZ technik hotelarstwa reprezentantką szkoły na festiwalu kulinarnym w Portugalii!
Młodzież „Troczewskiego” nieustannie się rozwija i poszerza swoje horyzonty. Tym razem horyzont ten sięgnie aż po Azory – wyspy należące do Portugalii. Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie jako jedna z niewielu szkół w Europie i jedyna w Polsce została zakwalifikowana do udziału w prestiżowym festiwalu kulinarnym 10 FEST AZORES’17 w dniach 22 czerwca – 1 lipca. Celem festiwalu jest zapoznanie uczniów i nauczycieli z najnowocześniejszymi trendami kulinarnymi, przy wykorzystaniu produktów lokalnych: ryby, mięso, nabiał, owoce i warzywa. Uczestnicy warsztatów będą pracować pod okiem najlepszych szefów kuchni, sommelierów i producentów win z Ameryki Północnej i Europy, a szczególnie Portugalii. Zadaniem uczniów będzie przygotowanie dziesięciu obiadów dla 80 osób przez dziesięć dni pod okiem innego szefa kuchni. Naszą szkołę reprezentować będzie Julia Bojdoł z kl. II TZ technik hotelarstwa razem z nauczycielem przedmiotów zawodowych - Moniką Gasik. Życzymy im wysokich lotów, wspaniałej atmosfery na festiwalu, dużo doświadczeń i portugalskiego słońca. Jednocześnie pragniemy podziękować naszym sponsorom za pomoc finansową w realizacji takiego przedsięwzięcia.
autor: Karolina  2017-06-08        Skomentuj 11

Konkurs kulinarny "Gotuj z Hortexem"
W dniu 6 czerwca 2017 r. odbył się w naszej szkole konkurs kulinarny "Gotuj z Hortexem". W konkursie uczestniczyli uczniowie klasy I Zasadniczej Szkoły Zawodowej - kucharz. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu: - zupy kremu z zielonego groszku, - dania z ryżem i mięsem drobiowym, - truskawkowego tiramisu. W czasie konkursu uczniowie byli oceniani za: stanowisko pracy, bhp, technikę wykonania, wygląd i kompozycję. Jury dokonało również oceny organoleptycznej gotowych potraw. Czas na wykonanie zadania wynosił 120 minut. Nagrody sponsorowała firma "HORTEX". W skład komisji oceniającej weszli: pani dyrektor Urszula Macioszczyk, pan Przemysław Ślega - przedstawiciel firmy "HORTEX", pani Julita Ryś - kierownik szkolenia praktycznego oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych: pani Anna Sujecka i pani Joanna Andrzejewska. Stanowiska konkursowe przygotowała pani Emilia Durka, której należą się podziękowania. Zwyciężyły uczennice: Julia Dudzik, Aleksandra Lewandowska, Edyta Tomczak. Serdecznie gratulujemy!
Galeria
autor: Karolina  2017-06-06        Skomentuj 0

Rekrutacja KROK PO KROKU
autor: Mirek  2017-06-02        Skomentuj 0

Zapraszamy
autor: Mirek  2017-06-02        Skomentuj 43

Podziękowanie
autor: Mirek  2017-06-02        Skomentuj 0

Święto Patrona Szkoły
Od 1995 roku tradycją Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego w Kutnie są coroczne obchody Święta Patrona Szkoły , na które zapraszani są przedstawiciele organu prowadzącego, emerytowani nauczyciele oraz społeczność lokalna. Nie inaczej było w tym roku. Uroczystość rozpoczęła się o godzinie 9.00 wprowadzeniem sztandaru szkoły i odśpiewaniem hymnu państwowego. Pani dyrektor Urszula Macioszczyk serdecznie powitała przybyłych gości: p. Artura Gierulę, członka Zarządu Powiatu w Kutnie, p. Jolantę Bujalską-Kowalczyk, przewodniczącą NSZZ "Solidarność", p. Bożenę Gajewską, prezes TPZK, p. Mariusza Kozarskiego, prezesa Zarządu Oddziału Międzygminnego ZNP w Kutnie oraz emerytowanych nauczycieli, obecne grono pedagogiczne, pracowników administracji i obsługi oraz uczniów. Pani dyrektor w swoim wystąpieniu podkreśliła doniosłość działań Antoniego Troczewskiego w naszym mieście, a następnie zwróciła uwagę na to, że od 1907 roku, czyli od chwili utworzenia pierwszej w Kutnie szkoły średniej o profilu zawodowym, pragnienia doktora są konsekwentnie realizowane. Przypomniała też o praktykach i stażach zawodowych dla naszych uczniów i absolwentów oraz o współpracy szkoły z lokalnymi przedsiębiorcami. Pani Dyrektor złożyła wszystkim życzenia z okazji Międzynarodowego Dnia Dziecka. Głos zabrali również przybyli na uroczystość goście. Niezwykle miłe słowa padły z ust pani Bożeny Gajewskiej, która przede wszystkim dziękowała za udział młodzieży "Troczewskiego" w wielu przedsięwzięciach organizowanych przez TPZK. Pani Jolanta Bujalska-Kowalczyk doceniła obecność uczniów naszej szkoły w czasie obsługi gastronomicznej uroczystości na terenie miasta. Pan Mariusz Kozarski, absolwent szkoły, dziękował emerytowanym nauczycielom za wkład włożony w Jego wychowanie, pan Artur Gierula natomiast określił "Troczewskiego" mianem "pysznej szkoły powiatu kutnowskiego". W dalszej części uroczystości nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu o życiu i działalności patrona szkoły - doktora Antoniego Troczewskiego oraz wręczenie nagród zwycięzcom - Aleksandrze Jóźwiak z kl. I TZ technik eksploatacji portów i terminali oraz Kacprowi Andrzejczakowi z kl. I TZ technik żywienia i usług gastronomicznych. Po oficjalnej części uroczystości zebrani goście obejrzeli program artystyczny, który przygotowali uczniowie klasy I TZ technik hotelarstwa pod kierunkiem p. Izabeli Kowalik, a następnie zostali zaproszeni do wspomnienia najważniejszych wydarzeń z życia szkoły dzięki wyświetlanej prezentacji multimedialnej. Uczniowie klas III, którzy w marcu bieżącego roku odbyli w Niemczech praktykę zawodową w ramach programu Erasmus+, dokonali podsumowania tych działań i przypomnieli miejsca, które zwiedzili oraz opowiedzieli o zdobytym doświadczeniu, prezentując pokaz zdjęć przygotowany przez jedną z opiekunek młodzieży w czasie miesięcznego pobytu w Lipsku - p. Marię Kadłubowską. Miłym akcentem kończącym tegoroczną uroczystość z okazji Święta Patrona Szkoły był poczęstunek na dziedzińcu szkoły, gdzie serwowano potrawy z grilla, sałatki warzywne i pyszną lemoniadę.
Galeria
autor: Karolina  2017-06-01        Skomentuj 0

Samolotem do Gdańska
W dniu 29 maja 2017 r. uczniowie klasy I TZ – technik eksploatacji portów i terminali pod opieką nauczycieli: p. Danuty Maj, p. Kariny Karasińskiej-Pirowskiej i p. Aleksandry Szymczak wzięli udział w dwudniowej wycieczce samolotem z Warszawy do Gdańska. Grupa wystartowała z lotniska im. Fryderyka Chopina liniami Ryanair o godz. 8.10 i już o 9.05 gościła w Gdańsku. Na miejscu uczniowie zwiedzali lotnisko im. Lecha Wałęsy, Europejskie Centrum Solidarności oraz Teatr Szekspirowski. Wieczorem, po krótkim odpoczynku w hostelu, grupa spacerowała po Starym Mieście, podziwiając piękne zabytki. Drugi dzień rozpoczął się od zwiedzania nowoczesnego Muzeum II Wojny Światowej, a następnie statku-muzeum o nazwie Sołdek. Uczniowie weszli też na Wieżę Kościoła Mariackiego, aby podziwiać panoramę miasta. Pogoda dopisała, więc wycieczkowicze wyruszyli na plażę, gdzie można było odpocząć i zrelaksować się, słuchając szumu fal. Do Kutna uczniowie wrócili pociągiem późnym wieczorem, ale pełni wrażeń i bardzo zadowoleni z wycieczki.
Galeria
autor: Karolina  2017-06-01        Skomentuj 0

Udział młodzieży w wydarzeniu "Mikser kulinarny" w Warszawie
W środę 31 maja 2017 r. uczniowie klasy I ZSZ kucharz pod opieką p. Sylwii Buczkowskiej uczestniczyli w Warszawie w wydarzeniu "Mikser kulinarny" prowadzonym przez Akademię Inspiracji Makro. Młodzież wzięła udział w edukacyjnym pokazie kulinarnym pod nazwą „Wszystko, co kucharz musi wiedzieć o tłuszczach” poprowadzonym przez Jerzego Walczyka, doradcę kulinarnego firmy Kruszwica, Szefa Kuchni stołecznej restauracji „Strefa” i prezesa Fundacji „Klubu Szefów Kuchni”. Reprezentacja Federacji Polskich Banków Żywności przybliżyła uczniom swoją działalność, opowiadając o tym, jak nie marnować jedzenia i sprytnie gotować. O kulinarnej ekonomii opowiadał też Jan Kuroń - szef kuchni, autor książek kulinarnych i ambasador Banków Żywności. Uczniowie wzięli udział w licznych quizach i konkursach. Młodzież wróciła zadowolona, pełna wrażeń i nowych doświadczeń.
Galeria
autor: Karolina  2017-06-01        Skomentuj 0

Szkolny konkurs kulinarny dla uczniów kl. I ZSZ kucharz
25. 05. 2017 r. odbył się w naszej szkole konkurs, w którym wzięli udział uczniowie klasy I ZSZ kucharz - grupa p. Sylwii Buczkowskiej. Uczniowie w ciągu dwóch godzin musieli stworzyć potrawy, wykorzystując wiedzę zdobytą na lekcji technologii w ciągu całego roku szkolnego. Komisja, w skład której weszły: pani dyrektor Urszula Macioszczyk, pani kierownik Julita Ryś, pani Joanna Andrzejewska i pani Sylwia Buczkowska, miała olbrzymi problem z wyłonieniem zwycięzców, ponieważ poziom był bardzo wysoki i wyrównany. I miejsce zajęła Patrycja Ślebocka za łososia w cieście francuskim z serem pleśniowym, a na miejscu II znalazł się Damian Waśkiewicz, który przygotował pierś z kaczki z blanszowanymi warzywami i sosem wiśniowo winnym. Reszta grupy została wyróżniona.
autor: Karolina  2017-06-01        Skomentuj 0


 
Projekt UE


zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl