sobota, 23 września 2017
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja 2017
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 1959859
Dzisiaj: 837
IP: 54.224.202.184

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Eliminacje do II Ogólnopolskiej "Olimpiady Kawy"
7 listopada odbył się szkolny etap konkursu na najlepszego baristę. Celem eliminacji było wyłonienie reprezentanta do II Ogólnopolskiej "Olimpiady Kawy" dla Szkół Gastronomicznych. Kolejne zmagania będą miały miejsce 9 grudnia w Warszawie. W szkolnym konkursie uczestniczyli: Kasandra Karpiak z kl. II TZ kelner, Julia Bojdoł z kl. II TZ technik hotelarstwa oraz uczniowie kl. II żug - Małgorzata Pałczyńska, Weronika Nowak, Monika Domżał, Patryk Górecki i Mateusz Ciszewski. Największymi umiejętnościami wykazała się Julia Bojdoł i to ona będzie reprezentować naszą szkołę w etapie ogólnopolskim w Warszawie. Gratulujemy i życzymy powodzenia.
autor: Karolina  2016-11-07        Skomentuj 0

Szkolny etap Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej
24 października odbył się szkolny etap IX Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej, za którego organizację odpowiedzialne były panie: Beata Michalkiewicz i Aleksandra Szymczak. W konkursie wzięło udział 44 uczniów z klas hotelarskich. Test, z którym musieli się zmierzyć, zawierał 40 pytań jednokrotnego wyboru. Obejmował zagadnienia z organizacji pracy w hotelarstwie, marketingu usług hotelarskich, obsługi konsumenta oraz wiedzy ogólnej o świecie hoteli. Największą wiedzą wykazały się dwie uczennice: Paulina Garstka z kl. II TZ technik hotelarstwa i Klaudia Kucharska z kl. IV TZ technik hotelarstwa. Przed dziewczętami przygotowanie do etapu okręgowego, który odbędzie się 10 stycznia 2017 roku w Warszawie. Gratulujemy i życzymy powodzenia.
autor: Karolina  2016-11-07        Skomentuj 0

Warsztaty "Kolorowa kanapka"
W dniu 3 listopada młodzież z klasy II Zasadniczej Szkoły Zawodowej kucharz pod opieką pani Emilii Durki przygotowała warsztaty pod hasłem "Kolorowa kanapka". Zajęcia zorganizowano dla dzieci z klasy II b ze Szkoły Podstawowej nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Kutnie. Mali kucharze uczyli się o zdrowych nawykach żywieniowych, o tym, jak ważne jest jedzenie śniadania, o pięciu porcjach warzyw i owoców, które należy spożyć w ciągu dnia, o bezpieczeństwie i higienie w czasie pracy w kuchni, a wreszcie o tym, że nawet najzwyklejsza kanapka może być apetycznym dziełem sztuki i możemy do niej dodać absolutnie wszystkie warzywa w fantazyjnym kształcie. Nauczyciel zwrócił uwagę na konieczność mycia i obierania warzyw, czyli ich obróbkę wstępną. Następnie dzieci robiły zdrowe i apetyczne kanapki - wycinały różnego rodzaju kształty zwierząt. Nie ma nic milszego niż pracować w grupie rozentuzjazmowanych małych ludzi i jednocześnie nie ma nic trudniejszego niż pracować z dziećmi, które mają zwyczaj głośno i natychmiastowo wydawać na głos pomyślane w danej chwili poglądy. Nie pierwszy raz pracowaliśmy z dziećmi, więc wiemy, że liczą się dla nich kreatywność, estetyka, ale przede wszystkim dobra zabawa. Dzieci nie tylko bardzo entuzjastycznie podeszły do samodzielnego przygotowywania jedzenia, ale również z apetytem zjadały swoje dzieła. Galeria
autor: Karolina  2016-11-03        Skomentuj 4

XIV kwesta Cmentarzu Parafialnym w Kutnie
W ramach współpracy z Towarzystwem Przyjaciół Ziemi Kutnowskiej uczniowie klasy III TZ żug uczestniczyli w XIV kweście na ratowanie starych, zabytkowych grobów na Cmentarzu Parafialnym w Kutnie. Celem akcji jest zabezpieczenie starych, zabytkowych nagrobków przed dalszym niszczeniem, naprawienie powstałych szkód w możliwie największym stopniu oraz przywrócenie pierwotnej estetyki przy poszanowaniu dla autentycznej oraz dawnej techniki wykonania. Przedstawiciele Społecznego Komitetu Opieki nad Starymi Grobami podjęli decyzję o konieczności wykonania prac konserwatorskich przy obejściu grobowym Marii i Maksymiliana Lück. Nagrobek powstał około 1911 roku. Także stan techniczny Kaplicy Oyrzanowskich zaczyna budzić niepokój, a jest ona najokazalszym z zachowanych na kutnowskim cmentarzu obiektów. Warto przypomnieć, że datki zebrane podczas kwesty z 2012 roku zostały przekazane na renowację nagrobka dr. Antoniego Troczewskiego.
autor: Karolina  2016-11-03        Skomentuj 0

Projekt unijny w "Troczewskim"
Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie przy współpracy ZDZ w Płocku od stycznia 2017 roku przez dwa lata będzie realizować projekt "Kształcenie zawodowe uczniów ZSZ Nr 2 w Kutnie"współfinansowany przez Unię Europejską. Głównym celem projektu jest podwyższenie poziomu jakości kształcenia i zdobycie umiejętności zawodowych uczniów oraz doposażenie bazy dydaktycznej. Oferta skierowana jest do stu uczniów klas II i III Technikum Zawodowego oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Należy wspomnieć, że jest to pierwszy projekt, w którym weźmie udział młodzież kształcąca się w Zasadniczej Szkole Zawodowej - kucharz. W ramach projektu uczniowie będą realizować następujące zadania: - odbycie płatnych staży u pracodawców z terenu województwa łódzkiego, - udział w zajęciach dodatkowych z zakresu: animator czasu wolnego, nabywanie uzdolnień zawodowych w branży turystycznej, - doradztwo zawodowe, - udział w szkoleniach i kursach: barmańskim, kelnerskim, florystycznym, baristy i obsługi kas fiskalnych. Nauczyciele przedmiotów zawodowych zaangażowani w realizację projektu będą uczestniczyć w różnych formach doskonalenia, m.in. odbędą szkolenie w zakresie protokołu dyplomatycznego w Instytucie Spraw Międzynarodowych w Warszawie. Ze środków unijnych doposażona zostanie pracownia hotelarska, pracownia obsługi oraz pracownia przygotowania i ekspedycji śniadań. Projekt opiewa na łączną kwotę 823 525 zł.
autor: Karolina  2016-10-31        Skomentuj 0

Hamlet z wizytą u Troczewskiego
W ramach poszerzania wiedzy kulturoznawczej o krajach anglojęzycznych uczniowie kl. I TZ hotel pod kierunkiem p. Danuty Maj przygotowali skróconą anglojęzyczną wersję najsłynniejszego dramatu Williama Szekspira. Tytułowy bohater - Hamlet, książę Danii, zagościł w naszej szkole wraz z towarzyszącą mu piękną Ofelią, Laertesem oraz duchem i dwiema wiedźmami. Nie mogło zabraknąć pytania: "To be, or not to be?". Powiało grozą za sprawą tańczących wiedźm i ducha. Mimo, że trup ścielił się gęsto, zabawa była przednia, a uczniowie otrzymali gromkie brawa. Drugą częścią naszego spotkania dyrygowała pani Małgorzata Nowak- Kaczorkiewicz. Uczniowie kl. I TZ żug/terminale przygotowali konkursy tematyczne związane z powszechnie obchodzonym w krajach anglojęzycznych świętem Halloween. Wyłoniliśmy najlepiej przebraną śmierć i "zabłąkanego Smerfa" oraz oceniliśmy kunszt wycinania dyni. Każdy z uczestników otrzymał halloweenową nagrodę: jabłko w karmelu lub mandarynkę z żelusiowym robalem. Na zakończenie wszyscy mieli okazję spróbować zdrowego, witaminowego smoothie z pomarańczy i dyni. W spotkaniu uczestniczyli uczniowie z Gimnazjum nr 1 im. Adama Mickiewicza w Kutnie wraz z nauczycielem. Dziękujemy za przyjęcie zaproszenia i świetną zabawę. Pragniemy także podziękować pani Karinie Karasińskiej-Pirowskiej za ogromny wkład wniesiony w dekorację halloweenowej sceny.
Galeria
autor: Karolina  2016-10-28        Skomentuj 0

Uczennice II TZ żug na III Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Literacka Kuchnia
27 października w Zespole Gastronomiczno-Hotelarskim w Gdańsku odbył się III Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia. Wzięli w nim udział uczniowie z 22 szkół z całego kraju. Jego celem jest nie tylko zachęcenie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, ale również do szukania inspiracji kulinarnych w literaturze. Należało bowiem przygotować potrawę, której opis lub sposób przyrządzenia zaczerpnięto z książek. Inspiracją dla uczennic z klasy II TZ żug, Darii Wesołowskiej i Aleksandry Basińskiej, które uczestniczyły w tym konkursie, były fragmenty "Pana Tadeusza" Adama Mickiewicza. Dziewczęta pod opieką p. Emilii Durki przygotowały zakąskę pod tajemniczą nazwą: Bogactwo jarzyn i mięsiwa o smaku dopełnionym miodem i piwem, wypływające z kruchych skał wulkanu, otoczone lawą ze śliwki z kutnowskiej krainy w towarzystwie chrzanowej poświaty. Deser zimny natomiast stanowił Śmietankowy kożuszek otulony musem truskawkowym, otoczony pianką z kawy, podany na tacy w towarzystwie ciasteczka, garnirowany karmelowym bursztynem. Na etapie przygotowania uczennic do konkursu ważną rolę odegrała p. Ewa Żydowo, która udzielała cennych wskazówek, za co należą się podziękowania. Słowa wdzięczności kierujemy również w stronę kierownictwa hotelu Rondo, który udzielił finansowego wsparcia i tym samym umożliwił wyjazd dziewcząt. Świadomi tego, że konkursy odgrywają kluczową rolę w sztuce kulinarnej, ponieważ są gwarantem stałego podnoszenia poziomu wiedzy i umiejętności, jesteśmy dumni, że dziewczęta wykazały się talentem, cierpliwością, opanowaniem pod presją czasu i artystycznym wyczuciem. Zdobyte doświadczenie niewątpliwie zaowocuje w kolejnych konkursach.
Galeria
autor: Karolina  2016-10-28        Skomentuj 0

Wycieczka do Włocławka
  W dniu 25 października 2016 r. uczniowie klasy I kucharz ZSZ Nr 2 w Kutnie, pod opieką p. Joanny Andrzejewskiej i p. Marioli Dębowskiej, wzięli udział w wycieczce do Włocławka. Uczestnicy mieli okazję zwiedzić cztery  hotele: "Pałac Bursztynowy", hotel "Młyn", hotel “Aleksander” oraz uzdrowisko Wieniec Zdrój.   Pierwszym obiektem na mapie naszej wycieczki był Pałac Bursztynowy. To kompleks hotelowy, konferencyjny i rekreacyjny. Został oddany do użytku w listopadzie 2009r. Powstał jako hołd fundatora pana Krzysztofa Grządziela dla swojej i wszystkich mam i jest częścią fundacji „Samotna mama”, która pomaga rodzinom niepełnym, przeznaczając cały dochód z działalności gospodarczej właśnie na tę pomoc. Po hotelu oprowadzała nas menadżer pani Maria Jarosz. Młodzież zobaczyła sale konferencyjne, pub w stylu angielskim,  sale klubowe i salę balową. Wnętrza pałacu zachwyciły swym bogactwem i wyrafinowanym gustem – zielone pejzaże, marmurowe posadzki i podłogi oraz piękny ogród zrobiły na zwiedzających wielkie wrażenie. Ogród pałacowy jest uważany za najpiękniejszy we Włocławku i liczy ok. 40 tysięcy roślin. Spacerując po nim trafimy na amfiteatr i pałac na wodzie, gdzie również znajdują się pokoje hotelowe.
 Galeria
więcej...
autor: Mirek  2016-10-28        Skomentuj 0

Warsaw Gastro Show 2016
W dniu 27 października 2016 r. uczniowie klas: I, III i IV TZ hotel, II i IV TZ żug, IV TZ kelner, II ZSZ kucharz pod opieką p. Sylwii Buczkowskiej, p. Beaty Michałkiewicz, p. Kariny Karasińskiej-Pirowskiej i p. Aleksandry Szymczak wzięli udział w Międzynarodowych Targach Gastronomicznych Warsaw Gastro Show 2016 w Nadarzynie. Jest to nowa inicjatywa targowa dedykowana dla branży gastronomiczno-hotelarskiej. Podczas targów młodzież poruszała się w Strefie Ucznia, w której przygotowany był bogaty program warsztatów. Uczniowie szkół gastronomicznych i hotelarskich mogli odbyć niezwykłe lekcje, które poprowadzili specjaliści z zakresu techniki i technologii gastronomicznej, higieny i środków spożywczych wykorzystywanych w profesjonalnej kuchni, w tym również napojów. Ponadto program imprezy targowej przewidywał prezentację kawy najwyższej jakości, pokaz rozbioru tuńczyka błękitnopłetwowego, warsztaty w przygotowywaniu sushi, przygotowywanie dań z baraniny, a także Akademię Kelnerską Grzegorza Górnika - Mistrzostwa Polski Hydrosomelierów. Mamy nadzieję, że udział w targach zachęci młodzież do nauki i zgłębiania wiedzy na kierunku kształcenia, który wybrali.Galeria
autor: Karolina  2016-10-27        Skomentuj 0

Starsze wiadomości: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88


 
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl