wtorek, 30 maja 2017
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja 2017
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 1829074
Dzisiaj: 370
IP: 54.162.91.86

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

PIŁKARKI Z TROCZEWSKIEGO W FINALE WOJEWÓDZKIM!
PIŁKARKI Z TROCZEWSKIEGO W FINALE WOJEWÓDZKIM!
Dziewczęta z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie bardzo udanie zaprezentowały się podczas finału rejonowego w Skierniewicach. Po zwycięstwach nad drużynami z Rawy Mazowieckiej i Skierniewic zajęły I miejsce i awansowały do finału wojewódzkiego piłki nożnej szkół ponadgimnazjalnych, który odbędzie się w Zgierzu 25 kwietnia 2017 r..W zwycięskiej drużynie grały: Justyna Matusiak, Natalia Kuśmider, Weronika Oczkowska, Martyna Podorska, Angelika Sobczak, Klaudia Barylska, Natalia Czerwińska, Weronika Wolska, Aleksandra Lewandowska.
Gratulujemy!
Galeria
autor: Mirek  2017-04-20        Skomentuj 0

Spotkanie uczniów z przedstawicielem Obserwatorium Lokalnego Rynku Pracy
10 kwietnia br. w naszej szkole gościliśmy przedstawicieli Obserwatorium Lokalnego Rynku Pracy w Powiatowym Urzędzie Pracy w Kutnie. Uczestnikami tego spotkania były wszystkie klasy IV TZ oraz klasa III ZSZ. Wśród wielu zadań OLRP realizuje również te, które dotyczą przekazywania i upowszechniania informacji o lokalnym rynku pracy. Pani Agnieszka Milczarek przedstawiła uczniom wyniki przeprowadzonych badań lokalnego rynku pracy. Pomaga to im w zapoznaniu się z tendencjami dotyczącymi zapotrzebowania na zatrudnienie w określonych zawodach i specjalnościach panujących na terenie Kutna i okolic. Nabyte informacje na pewno pomogą młodzieży w określeniu swojej przyszłej ścieżki zawodowej i wyborze ewentualnego dalszego kierunku kształcenia. Koordynatorem spotkania była Mariola Dębowska.
Galeria
autor: Karolina  2017-04-20        Skomentuj 0

Uczniowie klas I i III na pokazie filmowym "AZYL"
W ramach współpracy z Kutnowskim Domem Kultury uczniowie klas I i III uczestniczyli w pokazie filmowym „AZYL”, przedstawiającym prawdziwą historię i heroiczną postawę niezwykłych ludzi w obliczu śmiertelnego niebezpieczeństwa. Wprawdzie film jest typowo hollywodzki, pełen dramaturgii i z happy endem, ale na pewno w tej formie dotrze do wielu ludzi na świecie. Historia wojny w Polsce, walki Polaków i tragedii Żydów została ukazana w niezwykły sposób . "Azyl" odsłania kulisy wieloletnich działań, jakie na terenie własnego zoo podejmowali Antonina i Jan Żabińscy. Gdy brutalny atak nazistowskich Niemiec niemal doszczętnie zrujnował dorobek ich życia, obracając warszawski ogród w gruz, małżeństwo stworzyło tytułowy azyl dla setek Żydów ratowanych z pobliskiego getta. Opustoszałe po zabitych lub zbiegłych zwierzętach klatki nie stały się więzieniem, ale bezpiecznym schronem dla ofiar nazizmu. Rodzinna willa Żabińskich okazała się z kolei miejscem przerzutowym uratowanych Żydów, którzy właśnie stamtąd odnajdowali drogę ku wolności. Państwo Żabińscy swoją niezłomną i konsekwentną postawą, dzięki której uratowali przeszło 300 osób, zasługiwali na filmowy pomnik i nasze zainteresowanie. "Azyl" to film, który warto zobaczyć, głównie jednak ze względu na niesamowitą opowieść. Być może dzięki seansowi, odwiedzając kiedyś warszawskie zoo, wcale nie będziemy pędzić do egzotycznych zwierząt, ale zechcemy znaleźć na uboczu stojącą po dziś dzień willę państwa Żabińskich, która kilkadziesiąt lat temu stała się azylem dla ludzkiej przyzwoitości i solidarności. Wyszliśmy z kina do głębi poruszeni, ze świadomością, że mamy w naszej historii mnóstwo postaci formatu Państwa Żabińskich, o których warto pamiętać.
Galeria
autor: Karolina  2017-04-13        Skomentuj 0

Oddając krew, ratujesz życie!
10 kwietnia 2017 roku uczniowie naszej szkoły, po raz kolejny, oddawali krew.
Akcja krwiodawstwa cieszyła się dużym zainteresowaniem.
Za tak cenny dar życia DZIĘKUJEMY!
autor: Mirek  2017-04-12        Skomentuj 0

Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie
Uczniowie Troczewskiego na Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie.
W dniach 5-7 kwietnia 2017r. odbyła się w Łowiczu XLIII Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie, która organizowana jest przez Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Naszą szkołę w II i III etapie olimpiady reprezentowali uczniowie klasy III Technikum Zawodowego - technik technologii żywności: Justyna Jabłońska i Eryk Filipiak.Po części testowej z zakresu technologii mleczarstwa uczniowie zakwalifikowali się do III etapu olimpiady, który składał się z części testowej z ogólnej technologii żywności, części praktycznej polegającej na opracowaniu projektu dotyczącego produkcji napojów fermentowanych oraz części ustnej obejmującej pytania z zakresu surowców, technologii oraz techniki i BHP w przemyśle mleczarskim. Justyna Jabłońska i Eryk Filipiak uzyskali tytuł finalisty XLIII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie.Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie jest zamieszczona w Wykazie turniejów i olimpiad tematycznych związanych z wybraną dziedziną wiedzy zawodowej, których laureaci i finaliści są zwolnieni z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Uczniowie byli przygotowywani przez nauczyciela przedmiotów zawodowych mgr inż. Elżbietę Olejniczak. Uczestnikom olimpiady gratulujemy, a uczniów zachęcamy do uczestnictwa w różnych olimpiadach, konkursach przedmiotowych oraz podejmowania trudu rywalizacji konkursowych, który może przynieść oczekiwane efekty.Olimpiada odbyła się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 RCKUiP w Łowiczu, a organizatorzy zapewnili uczniom i opiekunom nie tylko miłą atmosferę podczas zmagań konkursowych, ale zadbali też o poznanie regionu poprzez zwiedzanie Muzeum Ziemi Łowickiej i Kolegiaty Prymasowskiej (obecnie Bazyliki Mniejszej) na Starym Rynku.
 Galeria
autor: Mirek  2017-04-12        Skomentuj 3

Warsztaty Wielkanocne w "STOKROTCE"
Galeria
autor: Mirek  2017-04-12        Skomentuj 0

Nauczyciele przedmiotów zawodowych na szkoleniu w Państwowym Instytucie Spraw Międzynarodowych w Warszawie
W dniach 8-9 kwietnia 2017r. nauczyciele przedmiotów zawodowych uczestniczyli w szkoleniu “Protokół dyplomatyczny i savoir-vivre w praktyce”. Zajęcia odbywały się w siedzibie Państwowego Instytutu Spraw Międzynarodowych w Warszawie, a prowadzone było przez panią Bogumiłę Więcław. Jest to ekspert ds. ceremoniału i protokołu dyplomatycznego MSZ. Pracowała przez wiele lat w polskich przedstawicielstwach dyplomatycznych w Finlandii, USA i Australii, brała udział w wizytach najwyższego szczebla oraz towarzyszyła współmałżonkom głów państw, szefów rządu i ministrów spraw zagranicznych. Na szkoleniu nauczyciele zdobyli wiedzę z zakresu etykiety i dobrych obyczajów, nawiązywania kontaktów czy savoir-vivre'u na co dzień. Poruszane były także ważne problemy dotyczące precedencji, czyli ustalania pierwszeństwa podczas przyjęć czy oficjalnych wizyt. Tematem przewodnim kursu był jednak savoir-vivre międzynarodowy. Pani Bogumiła Więcław przekazywała wiedzę z zakresu różnic kulturowych, mowy ciała, która w każdym kraju ma inne odniesienie czy znaczenia ubioru. Informacje te były urozmaicane różnymi przykładami z pracy zawodowej prowadzącego, co czyniło zajęcia niezwykle atrakcyjnymi i ciekawymi. Spotkanie zakończyło się przyjęciem pokazowym w restauracji Tamka, gdzie kelnerzy zgodnie ze sztuką kelnerską i zasadami protokołu obsłużyli uczestników. Serwowane było czterodaniowe menu. Podczas konsumpcji prowadzący wyjaśniał zasady nakrywania do stołu, sposób właściwego obchodzenia się ze sztućcami czy spożywania dań kłopotliwych. Szkolenie było bardzo intensywne, ale niezwykle ciekawe. Wzbogaciło wiedzę nauczycieli z zakresu protokołu dyplomatycznego. Będą mogli oni wykorzystać zdobyte informacje na zajęciach z młodzieżą.
Galeria
autor: Karolina  2017-04-10        Skomentuj 0

Konkurs "Kulinarny Talent 2017"
6 kwietnia 2017r., podczas 21. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2017 – najważniejszych i największych targów branży HoReCa, odbyła się 9. edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent”. Zgodnie z regulaminem konkursu, każdy z uczestników musiał wykorzystać do przygotowania dania kilka obowiązkowych składników i produktów. Są to: filet ze skreia ze skórą, przyprawy firmy Prymat, produkty użytku domowego marki Stella, mrożone warzywa lub owoce Oerlemans oraz 20% śmietankę kulinarną Debic Culinaire Original 1L. W konkursie wzięło udział 12 uczniów wybranych z całej Polski. Naszą szkołę reprezentowała uczennica kl. II żug - Daria Wesołowska i absolwentka ZSZ kucharz - Angelika Dąbrowicz. Niestety, dziewczęta nie zajęły czołowych miejsc, ale prawidłowo wykonały swoje potrawy i zostały ocenione bardzo dobrze, z czego dumna jest pani Emilia Durka, która przygotowała Darię i Angelikę do konkursu. W nagrodę otrzymały one strój kucharski, gadżety od sponsorów, a na pamiątkę talerz z napisanymi podziękowaniami za udział w konkursie. Imprezę prowadził dziennikarz, prezenter i autor programów telewizyjnych Krzysztof Ibisz oraz gospodarz konkursu – Robert Sowa. Zwycięzcę konkursu „Kulinarny Talent 2017” wybierały dwa składy jurorskie – jury profesjonalne składające się ze znanych autorytetów kulinarnych oraz jury gwiazd, w którym zasiedli znani i lubiani aktorzy, muzycy, dziennikarze. Oceniane były m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę klienci restauracji. W jury profesjonalnym zasiadali: - Jerzy Pasikowski – przewodniczący jury, organizator strony merytorycznej i przewodniczący jury większości konkursów kulinarnych w Polsce, korporacyjny doradca kulinarny NESTLÉ; - Wiesław Bober - szef kuchni Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, w której działają dwie restauracje: Przędzalnia oraz pierwsza w Pabianicach autorska restauracja - Wzorcownia by Wiesław Bober; - Tomasz Purol - szef kuchni w Blow Up Hall 5050 Hotel, zwycięzca konkursu "Kulinarny Puchar Polski" oraz V edycji programu Top Chef, autor książki "Warzywniak - Zapomniane smaki", juror w konkursach kulinarnych, trener i promotor polskiej kuchni i polskich produktów, członek Klubu Szefów Kuchni; - Patryk Dziamski - szef kuchni w Dziamski Concept Rest, audytor i doradca kulinarny, trener i juror konkursów kulinarnych, współtwórca Transatlantyk Festival, uczestnik znanego programu kulinarnego TOP CHEF Polska, członek Klub Szefów Kuchni. W jury degustacyjnym zasiadali : - Olga Bończyk – aktorka teatralna i filmowa; - Katarzyna Cichopek - polska aktorka, tancerka, prezenterka telewizyjna; - Agnieszka Kołodziejska – prezenterka i dziennikarka Radia ZET; - Andrzej Sołtysik - polski dziennikarz radiowy i telewizyjny, filmoznawca, prezenter telewizji TVN; - Marek Sierocki – dziennikarz i publicysta muzyczny, autor książek; - Marcin Żewłakow – były piłkarz, reprezentant Polski, komentator meczów piłkarskich; - Tomasz Dedek – polski aktor teatralny i filmowy. Nadzór nad jury technicznym i degustacyjnym sprawował Robert Wojnarowski – szef kuchni N31 restaurant & bar by Robert Sowa.
autor: Karolina  2017-04-09        Skomentuj 0

Wycieczka do Warszawy
W dniu 6 kwietnia 2017r. uczniowie klas I, II, III ZSZ kucharz oraz I, II TZ żug wzięli udział w wycieczce do Warszawy. W programie wyjazdu znalazło się zwiedzanie Stadionu Narodowego, podziwianie stolicy z Tarasu Widokowego Pałacu Kultury i Nauki oraz zwiedzanie Hotelu MCC Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim.
Opiekę nad młodzieżą sprawowały: Joanna Andrzejewska, Mariola Dębowska, Anna Sujecka.
Galeria
autor: Karolina  2017-04-08        Skomentuj 0

Starsze wiadomości: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82


 
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl