wtorek, 12 listopada 2019
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2836083
Dzisiaj: 641
IP: 3.91.106.44

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Polskie smaki w Reggio Emilia
autor: Mirek  2019-10-19        Skomentuj 67

Laureatka Nagrody Nobla za rok 2018
Dzień 18.10.2018r. był w naszej szkole dniem poświęconym Oldze Tokarczuk, laureatce Nagrody Nobla w dziedzinie literatury za rok 2018,  laureatce The Man Booker International Prize 2018 za powieść Bieguni (Flights)oraz dwukrotnej laureatce Nagrody Literackiej "Nike" za powieści Bieguni (2008) i Księgi Jakubowe (2015). Uczniowie kl. I TZ technik eksploatacji portów i terminali pod kierunkiem nauczycielki j.polskiego p. Doroty Wojculewicz, wykonali w związku z tym ważnym wydarzeniem gazetkę ścienną, albumy poświęcone Oldze Tokarczuk i jej twórczości oraz prezentację multimedialną, za której przygotowanie odpowiadały uczennice: Michalina Góral i Wanesa Szczepańska.

autor: Mirek  2019-10-18        Skomentuj 0

Wizyta monitorująca na praktykach w Reggio
autor: Mirek  2019-10-16        Skomentuj 20

"Otrzęsiny" 2019
9 października uczniowie klas pierwszych wzięli udział w „otrzęsinach”, by stać się pełnoprawnymi członkami społeczności uczniowskiej Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego. Tegoroczna impreza odbyła się pod nazwą „ZŁOTE OTRZĘSINY” i polegała na rywalizacji młodzieży z klas I i ich wychowawców o palmę pierwszeństwa. Zabawę przygotowali zwycięzcy ubiegłorocznych „otrzęsin” - uczniowie z klasy II Technikum Zawodowego - technik hotelarstwa pod kierunkiem wychowawczyni - pani Danuty Maj przy aktywnym współudziale Samorządu Szkolnego i opiekuna pani Kariny Karasińskiej-Pirowskiej. Program „otrzęsin” został utrzymany w kociej konwencji, więc impreza rozpoczęła się od picia mleka na czas. Oprócz tego uczestnicy zabawy mieli do wykonania kilka innych zadań, takich jak taniec z miotłą do kociej muzyki lub miałczenie do różnych podkładów muzycznych. Bardzo dobrze uczniowie poradzili sobie z narysowaniem portretu swojego wychowawcy. Refleksem, ale i wiedzą wykazali się w konkurencji nazwanej „Test o szkole”. Okazało się, że pierwszoklasiści, którzy w murach szkoły są zaledwie od pięciu tygodni, świetnie poradzili sobie z tą konkurencją i wiedzą więcej niż jej stali bywalcy. • Ile jest sal lekcyjnych? • Ilu nauczycieli uczy w szkole języka angielskiego? • Ile stopni dzieli parter od pierwszego piętra? • Jak ma na imię pani woźna? To tylko niektóre z pytań, na które należało odpowiedzieć. Po zakończeniu wszystkich konkurencji i po podliczeniu punktacji przez jury w składzie: • pani Karina Karasińska-Pirowska, • pan Włodzimierz Błaszczyk, • Alicja Trukawa- przedstawiciel Samorządu Uczniowskiego, • Mateusz Rubciak – przedstawiciel klasy II TZ hotel. ogłoszono werdykt i przedstawiono końcową klasyfikację. Bezkonkurencyjna okazała się klasa I Technikum Zawodowego – technik hotelarstwa, która w ramach nagrody, oprócz satysfakcji i koszyka słodkich mufinek, przygotuje otrzęsiny w następnym roku. Liczymy na podobną dawkę śmiechu, zabawy i dobrej muzyki.
autor: Karolina  2019-10-15        Skomentuj 0

Wycieczka praktykantów do Mediolanu
Cześć. Z tej strony Dawid i j Jakub. Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami naszymi wrażeniami po wycieczce do Mediolanu. Jak pewnie wiecie Milano to stolica mody i najbogatsze miasto we Włoszech. Zwiedzanie zaczęliśmy od Zamku Sforzów (Castello Sforzesco) z XV wieku, który jest symbolem mediolańskiej siły i władzy. Jego architektura, wielkość, grube mury, a zarazem prostota zrobiły na nas ogromne wrażenie. W zamku znajdują się dzieła Michała Anioła, Bramantego oraz Leonarda da Vinci. Następnym punktem zwiedzania była przepiękna, oszałamiająca Katedra Duomo. To gotycka perełka Mediolanu i jeden z najpiękniejszych obiektów sakralnych na świecie. Usytuowana jest na ogromnym placu w otoczeniu pięknych pałaców oraz kamieniczek. Jak wspominaliśmy, Milano to stolica mody, więc kolejnym punktem była Galeria Wiktora Emanuela II. Została otwarta w 1867 r. W środku można zobaczyć butiki najbardziej luksusowych i znanych projektantów mody, tj. Prada. Lousis Vitton, Gucci, Armani i innych oraz zjeść w wykwintnych restauracjach. Niestety, na zakupy w sklepach mogą sobie pozwolić tylko nieliczni, ale piękno neoklasycystyczne podziwiać mogą wszyscy. Kierując się od Katedry Duamo, przechodząc przez pasaż Galerii Wiktora Emanuela II wyszliśmy przed gmach budynku La Scala. Jest to najsłynniejsza opera na świecie zaprojektowana przez Giuseppe Piermariniego w 1778 r. Byliśmy zachwyceni, mamy nadzieję, że kiedyś uda nam się do Mediolanu powrócić. Dziękujemy paniom Karinie Karasińskiej-Pirowskiej i Aleksandrze Szymczak za udział w wycieczce, odtąd to te panie będą sprawowały opiekę nad nami.
autor: Karolina  2019-10-15        Skomentuj 0

Życzenia z okazji Dnia Edukacji Narodowej
autor: Mirek  2019-10-14        Skomentuj 6

ZBIÓRKA DLA ZWIERZĄT " OCIEPLAMY PSIĄ BUDĘ"- II EDYCJA
Swoim działaniem chcemy wesprzeć kilka organizacji , a także zwrócić uwagę na problemy ich podopiecznych - czyli bezdomnych zwierząt w regionie. To inicjatywa kutnowskich harcerzy, która ma na celu zbiórkę na rzecz potrzebujących zwierząt znajdujących się w Domu Tymczasowym @Felkowy Stryszek, @Schronisku dla Zwierząt w Lututowie, gdzie trafiają bezdomne psy z gminy Kutno oraz organizacji @Gruszętnik- Gołębie w potrzebie oddział w Łodzi. W szkole zbiórkę przeprowadzi Szkolne Koło Caritas i Biblioteka Szkolna. Będziemy zbierać: -pościel (w tym kołdry), ręczniki i koce, -legowiska i akcesoria dla psów, -podkłady, -leki pierwszej pomocy (bandaże,woda utleniona,jodyna), -suplementy diety, -środki czystości (detergenty i ręczniki papierowe), -karmy dla psów i kotów, -makaron,kasza,ryż, -ziarna dla ptaków, -słomę. Dary przekazujemy opiekunom wolontariatu szkolnego lub do biblioteki szkolnej. Zbiórka potrwa do 29 listopada- pierwsza tura W kolejnej turze będziemy zbierali również używane książki. Szkolne Koło Caritas przypomina , że wydłużona została akcja zbiórki darów dla dzieci z MADAGASKARU Do końca października można przekazywać letnią odzież i środki chemiczne. Liczymy na zainteresowanie naszymi akcjami. Dziękujemy !
autor: Karolina  2019-10-14        Skomentuj 0

Dzień Edukacji Narodowej
14 października 2019 r. w murach Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego miała miejsce doniosła uroczystość. Zebrani na sali goście, przedstawiciele Rady Rodziców, grono pedagogiczne, emerytowani nauczyciele, pracownicy szkoły i uczniowie byli świadkami niezwykłego wydarzenia. Święto Edukacji Narodowej połączone zostało ze wzruszającym ślubowaniem uczniów klas pierwszych. Wszystkich zebranych przywitała pani Dyrektor Urszula Macioszczyk, która na wstępie podkreśliła, że dziś jest święto wszystkich tych, którzy pracują w oświacie. Zaznaczyła też, że wychowanie młodego pokolenia nie jest zadaniem łatwym, bowiem młodzież szuka autorytetu. Dzień Edukacji Narodowej to okazja do podsumowań i refleksji. My, nauczyciele, myślimy wtedy z dumą o uczniach, którzy godnie reprezentują szkołę podczas praktyk zawodowych w kraju i za granicą, ale też analizujemy to, czego nie udało się nam osiągnąć. Tradycją naszej szkoły w tym uroczystym dniu jest podsumowanie wyników rywalizacji o Puchar Dyrektora Szkoły w nauce i frekwencji za ubiegły rok szkolny. III miejsce w tej rywalizacji zdobyła klasa pani Barbary Rosiak Indrzejczyk - obecnie II TZ żug/żywn, na wyższym stopniu podium stanęła klasa IV TZ hotel, w której obowiązki wychowawcy pełni pani Izabela Kowalik. Puchar powędrował natomiast do uczniów klasy IV TZ żug/term., której opiekunem jest pani Elżbieta Olejniczak. Za ogromny trud i poświęcenie oraz za szerzenie pozytywnego wizerunku szkoły w środowisku lokalnym pani Dyrektor przyznała nauczycielom, pracownikom administracji i obsługi nagrody. Otrzymali je następujący nauczyciele: pani Wicedyrektor Małgorzata Gładysiak, pani Joanna Andrzejewska, pani Sylwia Buczkowska, pani Karolina Charążka, pani Mariola Dębowska, pani Emilia Durka, pani Monika Gasik, pani Karina Karasińska-Pirowska, pan Robert Kaźmierczak, pan Bartosz Kisielewski, pani Izabela Kowalik, pani Danuta Maj, pani Elżbieta Olejniczak, pani Dorota Rajko, pani Barbara Rosiak-Indrzejczyk, pani Aleksandra Tondyra-Plewa, pan Leon Wieczorek, pani Monika Ziębińska, pan Mirosław Ziębiński, pani Monika Żuber oraz pracownicy administracji i obsługi. Z rąk Starosty Kutnowskiego Daniela Kowalika nagrodę odebrały natomiast: pani kierownik Julita Ryś oraz pani Ewa Żydowo. Na zakończenie swojego wystąpienia pani Macioszczyk życzyła wytrwałości w wypełnianiu misji nauczycielskiej połączonej z sukcesami w życiu zawodowym i osobistym. Po ciepłych słowach płynących od zaproszonych gości nastąpiło długo oczekiwane uroczyste ślubowanie uczniów klas pierwszych. Zwieńczeniem uroczystości był występ artystyczny uczniów klasy II TZ żug/żywn i II TZ terminale przygotowany pod opieką pani Barbary Rosiak-Indrzejczyk i pani Sylwii Buczkowskiej. Po zakończonej uroczystości wszyscy jej uczestnicy zostali zaproszeni na słodki poczęstunek. W tak podniosłej atmosferze refleksji, ale i radości upłynął kolejny Dzień Edukacji Narodowej.
autor: Karolina  2019-10-14        Skomentuj 0

Produkty regionalne w Reggio Emilia
 Cześć!
Z tej strony Julka i Iza. Dziś chciałybyśmy zapoznać Was z regionalnymi produktami z Reggio Emilia. Prosciutto di Parma to rodzaj surowej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością tradycyjnymi metodami w specyficznym klimacie na terenie prowincji Parma w regionie Emilia - Romania. Nazywana jest też słodką szynką, ponieważ w trakcie jej przetwarzania stosuje się małą ilość soli. Wino Lambrusco - tradycyjne Lambrusco to wino wytrawne, ale występuje też w wersji półsłodkiej (amabile) i słodkiej (dolce), lekko musujące. Nazwa podlega chronionemu oznaczeniu geograficznemu i może być stosowana tylko przez winiarzy z Emilii - Romanii oraz z części Lombardii. Parmigiano - Reggiano, czyli po polsku parmezan to twardy ser wytwarzany z krowiego mleka i leżakujący w solance. Pochodzi z regionu Emilia - Romania. Po raz pierwszy został wyprodukowany w XI - XII wieku przez zakonników benedyktyńskich i cystersów. Obecnie cieszy się uznaniem na całym świecie.
autor: Mirek  2019-10-12        Skomentuj 6


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl