poniedziałek, 21 maja 2018
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2192356
Dzisiaj: 472
IP: 54.159.94.253

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Wykaz podręczników na rok szkolny 2017/2018
Technikum Zawodowe
Technik eksploatacji portów i terminali
Technik hotelarstwa
Technik żywienia i usług gastronomicznych

Branżowa Szkoła I Stopnia

Kucharz
autor: Mirek  2017-07-05        Skomentuj 13

Relacji z Portugalii ciąg dalszy...
"Po wielu dniach pracy mamy dwa dni wolne od zajęć; wraz ze znajomymi z Macedonii wypożyczyliśmy auto i rano ruszyliśmy na podbój wyspy. Sao Miguel to przepiękne miejsce - zewsząd otaczają nas niezwykle urokliwe krzaki hortensji w kolorach od błękitnego, indygo, turkusowego po granatowy, szafirowy a czasem fioletowy. Wygląda to niesamowicie. Sao Miguel to wyspa wulkaniczna z dużą różnicą terenów, dlatego jest tu wiele urzekających dolin i jezior schowanych pomiędzy górami. Sete Cidades (ang. twin's lakes) to jeziora połączone ze sobą, ale cechujące się odmienną florą i fauną. Efektem tego jest kolor wody doskonale widoczny przy słonecznej pogodzie - jedno jezioro jest zielone, drugie niebieskie. Choć pogoda nie była idealna, różnicę dało się łatwo zauważyć. Następny przystanek to Ferraria - wybrzeże oceaniczne leżące u stóp aktywnego nadal wulkanu. Dzięki temu woda w zatoczce jest cieplutka i miesza się tylko na chwilę z lodowatą wodą oceanu Atlantyckiego. Wybrzeże jest czarne, skaliste, utworzone z zastygającej lawy. Z Ferraira udaliśmy się na drugi koniec wyspy do Furnas - tutaj ziemia jest tak gorąca od ciągle aktywnego sejsmicznie wulkanu, że przyrządza się w niej specjalną potrawę, zakopując garnek w ziemi. W Furnas odpoczywaliśmy w basenach termalnych o temp 39 st. C. Dziś mamy drugi dzień wolny od pracy i planowałyśmy po prostu poleżeć na słońcu, ale pada deszcz, jest pochmurno i chyba dziś nic się nie zmieni. Ale cóż - nie można mieć wszystkiego:) M. Gasik"
Galeria
autor: Karolina  2017-06-29        Skomentuj 9

Kolejna relacja z Portugalii
"Dzień drugi i trzeci festiwalu kulinarnego to praca z parą Marlene Viera i Joao Sa, którą cechuje doskonała organizacja i spokój w pracy. Wszyscy wiedzą, co mają robić i nikt się nie śpieszy. Przygotowywaliśmy doskonały sos podawany z pałeczkami ryby w cieście oraz blanszowane krewetki z płatkami fuksji, ostrygi, a na deser parfait z czekoladą. W czasie kolejnych dwóch dni zdobywałyśmy doświadczenie z szefami Ana Goncalves i Zijuan Mens, którzy prowadzą restauracje w Lizbonie. Takiej dbałości o szczegóły, o wykończenie każdego talerza jeszcze nie spotkałam. Specjałem były homary i sos z krewetek oraz wiele chińskich dodatków, a także ryby w liściach kombu, na deser lody......pyszne:) Pozdrawiam mocno. M. Gasik"
autor: Karolina  2017-06-29        Skomentuj 14

Relacja z festiwalu kulinarnego na Wyspach Azorskich
"Po długiej podróży w nocy, kilka minut przed 24 dotarłyśmy do Ponta Delgada na wyspie Sao Miguel, czyli Wyspie Świętego Michała. Na lotnisku przywitano nas bardzo serdecznie. Szybko znalazłyśmy się w miejscu zakwaterowania, jednak nie miałyśmy wiele czasu na zregenerowanie się po podróży, gdyż następnego dnia o 9 rano odbyło się spotkanie informacyjne i zaraz rozpoczęłyśmy pracę. Razem z nami w festiwalu kulinarnym biorą udział: uczennica szkoły gastronomicznej z Włoch, dyrektor szkoły hotelarsko- turystycznej wraz z córką z Macedonii i dwie nauczycielki z Estonii. Założenie festiwalu jest takie, że codziennie jest serwowany obiad wraz z przystawkami, deserami i winem dla 80 osób. Serwis rozpoczyna się o godz. 20.00, kończy około 24.00. Praca odbywa się pod czujnym okiem światowej sławy szefów kuchni. W przygotowaniu obiadu bierze udział około 30 uczniów ze szkoły. Obiad przygotowywany jest przez dwa dni: pierwszego dnia rozpoczyna się obróbka surowców i wytworzenie maksymalnej ilości półproduktów, by następnego dnia praca była mniej uciążliwa i łatwiejsza w organizacji. Staramy się być pomocni i chętnie angażujemy się w przydzielone zadania. Pierwszego dnia mieliśmy okazję oglądania niesamowitego kunsztu pracy szefa Miguel Laffan z dwiema gwiazdkami Michelin. To wyjątkowe i niepowtarzalne doświadczanie. Przygotowywaliśmy m. in. tatara podawanego z grzybami shitake, ośmiornicę z grillowaną papryką, cebulą i szalotką, flądrę podawaną z risotto z pomarańczami oraz panna cotta. Drugi dzień to praca z Mariene Vieira i jej mężem Joao Sa, którzy prowadzą restaurację w Lizbonie. Szczegóły menu prześlemy w następnym mailu, a teraz uraczymy wszystkich namiastką zdjęć.
Pozdrawiamy." Monika Gasik, Julia Bojdoł
Galeria
autor: Karolina  2017-06-26        Skomentuj 69

Uroczystość zakończenia roku szkolnego 2016/2017
23 czerwca 2017 r. o godz. 8.30 rozpoczęła się uroczystość zakończenia roku szkolnego 2016/2017. W pierwszej części uroczystości świadectwa otrzymali absolwenci Zasadniczej Szkoły Zawodowej kucharz, którzy złożyli ślubowanie na sztandar szkoły. Serdeczne życzenia starszym kolegom złożył Bartosz Banasiak z klasy II ZSZ kucharz. Następnie pani dyrektor Urszula Macioszczyk wraz z wychowawcami wręczyła świadectwa z wyróżnieniem oraz nagrody książkowe tym uczniom, którzy uzyskali bardzo dobre wyniki w nauce i wzorowe zachowanie. Wyróżnieni zostali także uczniowie, którzy promowali naszą szkołę w środowisku lokalnym oraz budowali jej pozytywny wizerunek. Dyplomy dostali też uczniowie, którzy w ciągu roku szkolnego zaangażowani byli w pracę w Szkolnym Kole Caritas lub PCK, osiągnęli sukcesy w zawodach sportowych lub reprezentowali szkołę w poczcie sztandarowym lub konkursach przedmiotowych. Miłym akcentem było wręczenie certyfikatów Społecznej Akademii Nauk w Łodzi za udział w programie związanym z opracowaniem filmu poświęconego wielokulturowości i wielojęzyczności oraz podsumowanie Szkolnego Konkursu Językowego. Tegoroczne zakończenie roku szkolnego to także czas pożegnania z panią Marią Kadłubowską, która po wielu latach pracy przeszła na zasłużoną emeryturę. Pani profesor przyjęła od Samorządu Uczniowskiego podziękowania za zaangażowanie w pracę z młodzieżą, za życzliwość i serdeczność na co dzień. Przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego podziękowali Dyrekcji, Radzie Pedagogicznej oraz wszystkim pracownikom szkoły za trud kształcenia i wychowania. Uroczystość zakończenia roku szkolnego 2016/2017 zakończyły życzenia słonecznych, udanych i bezpiecznych wakacji oraz występ wokalny uczniów kl. I TZ technik hotelarstwa – Natalii Czerwińskiej i Michała Lewandowskiego.
Galeria
autor: Karolina  2017-06-23        Skomentuj 0

Działania SK LOP w II półroczu roku szkolnego 2016/2017
Przed budyniem naszej szkoły w całej okazałości podziwiać można efekty prac członków Szkolnego Koła LOP pod kierunkiem pani Katarzyny Goszczyńskiej. Już na przełomie lutego i marca podczas lekcji biologii uczniowie II TZ technik żywienia i usług gastronomicznych posadzili w doniczkach nasiona rożnych kwiatów, by wraz z nadejściem wiosny przenieść je do szkolnego ogrodu. Wszyscy uczniowie klas I oraz klasy II i III TZ technik żywienia i usług gastronomicznych przynosili sadzonki i nasiona, by upiększyć nasz szkolny ogród. W kwietniu świerki, dęby, krzewy forsycji i różnorodne rośliny kwiatowe ozdobiły teren wokół szkoły. W maju uczniowie klasy I ZSZ kucharz i I TZ technik hotelarstwa zajęli się tworzeniem herbarium. Dzisiaj rosną tu dość okazałe zioła, między innymi bazylia, mięta, majeranek, oregano, kolendra i inne. Nasza szkolna kuchnia na pewno wykorzysta je do przyrządzania smakowitych dań. W dniu 14 czerwca 2017 r. uczniowie klas pierwszych TZ technik hotelarstwa i technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z panią Katarzyną Goszczyńską uczestniczyli w warsztatach ekologicznych, które odbyły się na terenie Przedsiębiorstwa Oczyszczania Miasta Eko-Serwis w Kutnie. Tematyka warsztatów dotyczyła właściwej gospodarki odpadami. Zastanawialiśmy się, skąd się biorą odpady i jak możemy zredukować ich ilość. Dyskutowaliśmy również o technologii przetwarzania odpadów, odzyskiwaniu surowców z odpadów, pirolizie śmieci, biopaliwach, tworzywach biodegradowalnych i odpadach opakowaniowych. Zajęcia na terenie firmy Eko - Serwis Kutno prowadziła pani Julia Glapińska - dyrektor ds. promocji i komunikacji w firmie Tönsmeier. Za aktywny udział w dyskusji i kreatywne myślenie wszyscy uczestnicy warsztatów zostali nagrodzeni upominkami. Również w czerwcu uczniowie ze Szkolnego Koła LOP uczestniczyli w Szkolnym Konkursie Ekologicznym, który składał się z 40 pytań testowych. Uczniowie musieli wykazać się wiedzą na temat zachowań ekologicznych, umiejętnością rozpoznawania gatunków roślin i zwierząt chronionych, drzew rosnących w polskich lasach, wiedzą dotyczącą segregowania śmieci, postępowania z elektrośmieciami, przetwarzania surowców wtórnych. W konkursie zwyciężyła uczennica klasy III TZ technik żywienia i usług gastronomicznych - Magdalena Gralak. W ramach zajęć z wychowawcą uczniowie klasy III TZ technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w wykładzie na temat „Promieniowania w środowisku człowieka i jego działania na organizm”. Tematem wiodącym była profilaktyka czerniaka, jednego z najczęstszych nowotworów skóry. Opiekun SK LOP – pani Katarzyna Goszczyńska – dziękuje za owocną współpracę.
Galeria
autor: Karolina  2017-06-23        Skomentuj 51

Trzydniowa wycieczka do Gdańska
Tradycją naszej szkoły stały się wycieczki przedmiotowo turystyczne. Łącząc jedno z drugim udało nam się spędzić trzy pełne wrażeń dni w Trójmieście za bardzo rozsądne pieniądze. Zaczęliśmy wcześnie rano w poniedziałek . Po czterogodzinnej podróży i krótkim spacerze dotarliśmy do pierwszego celu naszej podróży. Ponieważ poniedziałki są dniami wolnego wstępu do wielu muzeów, udaliśmy się podziwiać za darmo najcenniejsze skarby Pomorza - gdańskie złoto w odcieniach od mlecznego poprzez miodowy, aż do czarnego. Zachwyceni inkluzjami zwierzęcymi, czyli zatopionymi w bursztynie owadami, zakupiliśmy bursztynowe pamiątki. Z Muzeum Bursztynu, gdzie podziwialiśmy twory natury kształtowane przez setki lat, przyśpieszyliśmy i znaleźliśmy się u wrót kolebki innej natury, a mianowicie pragnienia wolności i godności w Europejskim Centrum Solidarności. Zwiedziliśmy wystawę stałą, poświęconą historii Solidarności i ruchów opozycyjnych, które doprowadziły do przemian demokratycznych w całej Europie Środkowo-Wschodniej. Obejrzeliśmy najciekawsze eksponaty historyczne, projekcje i różnorodne materiały archiwalne. Po drodze na zabytkowy piracki statek Galeon weszliśmy 400 stopni w górę na wieżę Bazyliki Najświętszej Marii Panny, aby z lotu ptaka zobaczyć, gdzie już byliśmy i zaplanować dwa następne dni. Gdy już dotarliśmy na trap naszego statku, nie wiedzieliśmy, czy nogi nam drżą z powodu tych schodów, czy też z powodu morskich fal. Podróż na Westerplatte pozwoliła nam się dotlenić i zrelaksować. Drugi dzień to poranna lekcja historii w nowo powstałym Muzeum II Wojny Światowej, które przyciąga swoim rozmachem, różnorodnością eksponatów i formą przekazu. Jest to takie miejsce, które każdy, kto znajdzie się w Gdańsku, musi zobaczyć przynajmniej raz. Drugą część dnia zaplanowała nam przepiękna pogoda. Pojechaliśmy do budzącego zachwyt Parku Oliwskiego. Zwiedziliśmy Katedrę w Oliwie i pieszo wzdłuż morza powędrowaliśmy na sopockie molo. 512 metrów w jedną stronę i można delektować się morską bryzą. Stężenie jodu w miejscach najdalej wysuniętych w morze jest dwukrotnie większe niż na lądzie. Następnie park południowy z pomnikiem J.J. Haffnera - założyciela kąpieliska, spacer „monciakiem”, krzywy domek i powrót plażą do Jelitkowa. Trzeciego dnia nogi odmówiły nam posłuszeństwa, więc odpoczywaliśmy w kinie 3D. Po takim odpoczynku można było jeszcze trochę pozwiedzać . Na zakończenie morski akcent, a mianowicie Muzeum Morskie i Sołdek - statek muzeum. Jeszcze raz przeszliśmy się wzdłuż Długiego Pobrzeża, podziwiając Bramy Nadmotławskie, Bramę Chlebnicką, Bramę Mariacką, Bramę św. Ducha, Żuraw Gdański i najpiękniejszą uliczkę zabytkowego Gdańska - ulicę Mariacką zwieńczoną Bazyliką Najświętszej Marii Panny. Przeszliśmy Drogą Królewską oraz Długim Targiem. Podziwialiśmy Fontannę Neptuna – króla mórz, Kamieniczki Królewskie, Dwór Artusa, Złotą Kamieniczkę, Kamieniczkę Zygmuntowską i Bramę Zieloną, a na Drodze Królewskiej: Ratusz Głównego Miasta Gdańska, zabytkowe kamieniczki bogatych Gdańszczan, Bramę Złotą, Wieżę Więzienną, Katownię, Bramę Wyżynną. Nie nudziliśmy się ani trochę. Pogoda i humory dopisywały, a zamierzony program wycieczki udało się nam zrealizować w bardzo rozsądnym budżecie.
Galeria
autor: Mirek  2017-06-19        Skomentuj 65

KONRAD DERUCKI z klasy I TZ terminale najbardziej przedsiębiorczym uczniem powiatu kutnowskiego!
Po wielotygodniowych zmaganiach w poniedziałek 19 czerwca 2017 r. zakończył się „II TURNIEJ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI MŁODZIEŻY POWIATU KUTNOWSKIEGO –EKONOMA@NIAK”. Uroczysta gala podsumowująca turniej odbyła się w Kutnowskim Domu Kultury. Na gali obecni byli przedstawiciele Agencji Rozwoju Regionu Kutnowskiego S.A., dyrektorzy oraz nauczyciele podstaw przedsiębiorczości ze szkół, z których młodzież zakwalifikowała się do ścisłego finału turnieju oraz 23 uczniów – finalistów. Celem turnieju było pobudzenie postaw przedsiębiorczych wśród młodych ludzi, przekazanie im wiedzy z zakresu sporządzania biznesplanów oraz pozyskiwania środków zewnętrznych na rozpoczęcie i prowadzenie własnej działalności gospodarczej. Turniej przebiegał w dwóch etapach. Pierwszy etap, w którym wzięło udział kilkuset uczniów z klas pierwszych szkół ponadgimnazjalnych powiatu kutnowskiego, polegał na rozwiązaniu testu z zakresu przedsiębiorczości. Do drugiego etapu zakwalifikowało się 60 uczniów, którzy uzyskali najwyższe wyniki w teście. W tej części turnieju młodzież sporządzała własne biznesplany, które ocenione zostały przez Komisję Konkursową. Poziom prac konkursowych był bardzo wysoki, dlatego z dumą informujemy, iż I miejsce w turnieju zdobył uczeń naszej szkoły Konrad Derucki z klasy I TZ – technik obsługi portów i terminali. Nagrodą dla zwycięzcy był laptop. Konradowi, który na zakończenie uroczystości udzielił zgromadzonym przedstawicielom lokalnych mediów wywiadu, serdecznie gratulujemy. Opiekunem ucznia była Pani Elżbieta Golis, której również gratulujemy.
Galeria
autor: Karolina  2017-06-19        Skomentuj 0

Udział nauczycieli w seminarium na temat walorów zdrowotnych oleju rzepakowego
W dniach 13 – 14 czerwca 2017 r. Mariola Dębowska, Anna Sujecka i Emilia Durka brały udział w realizacji seminarium pt. ,,Produkcja oraz walory żywieniowe i zdrowotne oleju rzepakowego”. Szereg wykładów odbyło się na terenie SGGW w Warszawie. W dniu 13 czerwca nauczyciele przedmiotów zawodowych uczestniczący w szkoleniu wysłuchali wykładu pani Agaty Lewandowskiej - specjalisty ds. żywienia człowieka, dietetyka, który specjalizuje się przede wszystkim w komponowaniu skutecznych, smacznych i praktycznych diet odchudzających. Posiada doświadczenie w pracy z pacjentami cierpiącymi na zaburzenia hormonalne. Propaguje stosowanie diety śródziemnomorskiej jako sposobu na zachowanie zdrowia, młodości i zgrabnej sylwetki. W kręgu jej zainteresowań leży także profilaktyka i dietoterapia miażdżycy, nadciśnienia i hipercholesterolemii. Wykład dotyczył wpływu oleju rzepakowego na zdrowie człowieka oraz zastosowania tego oleju w gastronomii. W dniu 14 czerwca wykłady prowadził prof. dr hab. Krzysztof Krygier - prof. zwyczajny w zakresie technologii żywności i żywienia, Kierownik Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Żywności SGGW, specjalista z zakresu nauki o tłuszczach oraz dodatków do żywności i żywności specjalnej. Tematem spotkania była produkcja oleju rzepakowego oraz kampanie promujące olej rzepakowy. Ostatni wykład poprowadziła Danuta Rosołowska – Huszcz, prof. dr hab., profesor nadzwyczajny z zakresu technologii żywności i żywienia oraz biologii. Tematem seminarium były właściwości żywieniowe oleju rzepakowego. Dodatkową atrakcją było zwiedzanie Muzeum Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, podczas którego uczestnicy seminarium mieli okazję poznać historię szkoły.
Galeria
autor: Karolina  2017-06-19        Skomentuj 0


 
Projekt UE


zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl