czwartek, 27 lipca 2017
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja 2017
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 1891799
Dzisiaj: 617
IP: 54.145.101.33

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Szkolenie dla uczniów Techników Hotelarskich i Gastronomicznych
16 listopada uczniowie klas: III TZ żug, III TZ kelner, III TZ hotel oraz IV TZ żug, IV TZ kelner, IV TZ hotel uczestniczyli w szkoleniu pod nazwą "Technologie utrzymania czystości w obiektach hotelowych i gastronomicznych".
Prowadzący, mgr inż. Adam Góra, w formie wykładu zapoznał słuchaczy z nowoczesnymi, profesjonalnymi technikami i technologiami utrzymania czystości.
Szkolenie obejmowało następujące zagadnienia:
1. Czynniki decydujące o jakości sprzątania - koło Sinnera.
2. Przepisy formalno-prawne dotyczące preparatów chemicznych.
3. Dokumentacje technologiczne i bezpieczeństwa w obiekcie hotelarskim i gastronomicznym.
4. Praca z koncentratami – systemy dozowania.
5. Procedury pracy.
6. Technologie utrzymania czystości w obszarach:
a) pokoju hotelowego,
b) toalet ogólnodostępnych,
c) ciągów komunikacyjnych i pomieszczeń ogólnodostępnych (sal konferencyjnych),
d) restauracyjnych - sal konsumpcyjnych,
e) kuchenno-gastronomicznych (eksploatacja zmywarek gastronomicznych).
7. Wymogi HACCP.
8. Bezpieczeństwo w procesach sprzątania.
9. Ekologia. Oprócz wykładu szkolenie obejmowało również pokazy i ćwiczenia.
Młodzież otrzymała imienne certyfikaty potwierdzające udział w warsztatach.
Organizatorem spotkania była pani Beata Michałkiewicz 
Galeria
autor: Karolina  2016-11-17        Skomentuj 0

35 - lecie muzeum
    9 listopada w Centrum Teatru, Muzyki i Tańca odbył się Jubileusz 35-lecia powstania Muzeum Regionalnego w Kutnie. O początkach placówki opowiedziała pierwsza dyrektor muzeum, Grażyna Rzymkowska. Dyrektor Grzegorz Skrzynecki omówił działalność instytucji w ostatnich latach. Wspomniał, m.in. o najważniejszych imprezach, projektach edukacyjnych i wystawach.  Duże zainteresowanie wzbudziła wizualizacja planowanej wystawy stałej.    
Częścią gastronomiczną zajęli się uczniowie i nauczyciele naszej szkoły. Przygotowali oprawę kulinarną oraz dekorację stołów. Serwowali gościom zimne i gorące przekąski, ciasta, tort i inne przysmaki. Gości obsługiwali uczniowie kl. IV TZ żug, kl. II TZ kelner i kl. II TZ hotel. Opiekę nad młodzieżą w czasie uroczystości pełniły panie M. Dębowska i M. Gasik.
Galeria
autor: Mirek  2016-11-14        Skomentuj 0

Udział pocztu w 98. Rocznicy Odzyskania Niepodległości
Dnia 11 listopada 2016r. delegacja naszej szkoły - poczet sztandarowy w składzie:  chorąży pocztu: Kamil Gutarowski i Mateusz Włodarczyk ucz. kl. I TZ technik żywienie i usług gastronomicznych, asysta pocztu: Beata Szadkowska i Kinga Dyjecińska ucz. kl.  I TZ –technik hotelarstwa oraz Karolina Rytczak ucz. kl. I TZ -terminale uczestniczyli  w miejskich uroczystościach Narodowego  Święta  Niepodległości. Uroczystość  rozpoczęła się o godzinnie 16:00 Mszą świętą w kościele pw. św. Wawrzyńca z udziałem Pododdziału Honorowego I Liceum Ogólnokształcącego PUL im. 37 Pułku Piechoty oraz Orkiestry PAK Kopalni Węgla Brunatnego z Konina,  pocztów sztandarowych i przybyłych gości. O gdz.17.00  delegacja szkoły  uczestniczyła w przemarszu uczestników Mszy świętej oraz Pododdziałów Historycznych I LO PUL, Grupy Rekonstrukcji Historycznej 14 Pułku Strzelców Syberyjskich z Przasnysza, Stowarzyszenia Historycznego Pułk 37 ulicą Królewską na miejsce  drugiej  części uroczystości   na Placu Marsz. Józefa Piłsudskiego. Uroczystość rozpoczęła się od podniesienie flagi państwowej  na maszt i odśpiewaniem hymnu państwowego przez przybyłych uczestników i licznie zgromadzonych na placu mieszkańców Kutna. Następnie  przywitał i wygłosił przemówienie do  zgromadzonych na placu mieszkańców prezydent miasta Kutna  Zbigniew Burzyński. Znany aktor  Wiktor Zborowski przeczytał wiersz patriotyczny. W dalszej części  uroczystości miał  miejsce  apel poległych oraz  złożenie  kwiatów przez  delegacje i przybyłych gości pod pomnikiem marszałka Józefa Piłsudskiego. Na koniec uroczystości  odbyła się defilada pododdziałów i pokaz sztucznych ogni. Podczas trwania uroczystości odbył się koncert Chóru Uczniów Kutnowskich Szkół i wspólne śpiewanie pieśni patriotycznych.
Opiekę nad delegacją sprawował pan Leon Wieczorek
autor: Mirek  2016-11-14        Skomentuj 0

Z wizytą w kuchni króla Augusta III
Uczniowie "Troczewskiego" w szkolnej kuchni czują się jak u siebie w domu, ale w kuchni króla Augusta III gościli pierwszy raz. Tak niepowtarzalną okazję zapewnili nam wczoraj organizatorzy warsztatów XVIII - wiecznej kuchni w ramach tegorocznej edycji "Spotkań z historią". Daria Wesołowska i Aleksandra Basińska z kl. II żug oraz Marcin Kacprzak i Łukasz Ciechomski z kl. II ZSZ kucharz świetnie poradzili sobie z taką nową koncepcją spotkań kulinarnych. Pod kierunkiem pani Joanny Andrzejewskiej przygotowali pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i miętą, opowiadając jednocześnie o właściwościach poszczególnych składników. Pokazali krok po kroku, wprost na oczach gości, jak wygląda cały proces przyrządzania dania. Jak zwykle świetnie w swojej roli prowadzącego odnalazł się Emil Kopański z kl. III żug, który rozmawiał z gośćmi, pytał o ulubione potrawy i umilał tym samy czas oczekiwania na degustację saskiego dania. Dla nas była to niepowtarzalna lekcja historii oraz kolejna lekcja technologii gastronomicznej. Bogatsi o nowe doświadczenia, jesteśmy gotowi na kolejne wyzwania.
Galeria
autor: Karolina  2016-11-11        Skomentuj 0

Narodowe Święto Niepodległości
W przeddzień Narodowego Święta Niepodległości, 10 listopada, społeczność naszej szkoły zgromadziła się na uroczystym apelu. Upamiętnienie wydarzeń 1918 roku polegało na recytacji wierszy patriotycznych, które były dowodem na to, że marzenia pokoleń Polaków stały się rzeczywistością. Po 123 latach niewoli, rozbiorów i obcego panowania odrodziło się państwo polskie. Na ulicach wszystkich miast panowała euforia z powodu rodzącej się niepodległości. Program przygotowany przez uczniów kl. II TZ hotel, I TZ terminale i I TZ hotel pod opieką pana Włodzimierza Błaszczyka doskonale wpisywał się w ten radosny nastrój. Piękno naszej Ojczyzny opiewały w pieśniach żołnierskich i powstańczych Daria Szałańska z kl. IV TZ hotel i Natalia Czerwińska z kl. I TZ hotel. Patriotyczny charakter uroczystości podkreślały: sztandar szkoły, odśpiewanie Mazurką Dąbrowskiego, białe i czerwone znicze ułożone na kształt flagi oraz biało-czerwone opaski na lewych przedramionach recytatorów. Uczniowie podkreślali dumę z faktu, że są Polakami, ale jednocześnie zapewniali, że są świadomi tego, że wolność nie jest dana raz na zawsze. Wierność tradycji oraz pamięć o historii swojego narodu to elementy, które powinny wyróżniać współczesnego Polaka. My dziś tę pamięć przywołaliśmy... Galeria
autor: Mirek  2016-11-10        Skomentuj 0

Spotkanie z komendantem Straży Miejskiej
Dnia  9.11.2016 roku rodzice uczniów klas pierwszych, podczas zebrań klasowych, uczestniczyli w spotkaniu z komendantem kutnowskiej Straży Miejskiej, panem Ryszardem Wilanowskim.
Tematem prelekcji były zagrożenia płynące z używania dopalaczy i napojów energetyzujących.
autor: Bartek  2016-11-10        Skomentuj 0

Eliminacje do II Ogólnopolskiej "Olimpiady Kawy"
7 listopada odbył się szkolny etap konkursu na najlepszego baristę. Celem eliminacji było wyłonienie reprezentanta do II Ogólnopolskiej "Olimpiady Kawy" dla Szkół Gastronomicznych. Kolejne zmagania będą miały miejsce 9 grudnia w Warszawie. W szkolnym konkursie uczestniczyli: Kasandra Karpiak z kl. II TZ kelner, Julia Bojdoł z kl. II TZ technik hotelarstwa oraz uczniowie kl. II żug - Małgorzata Pałczyńska, Weronika Nowak, Monika Domżał, Patryk Górecki i Mateusz Ciszewski. Największymi umiejętnościami wykazała się Julia Bojdoł i to ona będzie reprezentować naszą szkołę w etapie ogólnopolskim w Warszawie. Gratulujemy i życzymy powodzenia.
autor: Karolina  2016-11-07        Skomentuj 0

Szkolny etap Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej
24 października odbył się szkolny etap IX Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej, za którego organizację odpowiedzialne były panie: Beata Michalkiewicz i Aleksandra Szymczak. W konkursie wzięło udział 44 uczniów z klas hotelarskich. Test, z którym musieli się zmierzyć, zawierał 40 pytań jednokrotnego wyboru. Obejmował zagadnienia z organizacji pracy w hotelarstwie, marketingu usług hotelarskich, obsługi konsumenta oraz wiedzy ogólnej o świecie hoteli. Największą wiedzą wykazały się dwie uczennice: Paulina Garstka z kl. II TZ technik hotelarstwa i Klaudia Kucharska z kl. IV TZ technik hotelarstwa. Przed dziewczętami przygotowanie do etapu okręgowego, który odbędzie się 10 stycznia 2017 roku w Warszawie. Gratulujemy i życzymy powodzenia.
autor: Karolina  2016-11-07        Skomentuj 0

Warsztaty "Kolorowa kanapka"
W dniu 3 listopada młodzież z klasy II Zasadniczej Szkoły Zawodowej kucharz pod opieką pani Emilii Durki przygotowała warsztaty pod hasłem "Kolorowa kanapka". Zajęcia zorganizowano dla dzieci z klasy II b ze Szkoły Podstawowej nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Kutnie. Mali kucharze uczyli się o zdrowych nawykach żywieniowych, o tym, jak ważne jest jedzenie śniadania, o pięciu porcjach warzyw i owoców, które należy spożyć w ciągu dnia, o bezpieczeństwie i higienie w czasie pracy w kuchni, a wreszcie o tym, że nawet najzwyklejsza kanapka może być apetycznym dziełem sztuki i możemy do niej dodać absolutnie wszystkie warzywa w fantazyjnym kształcie. Nauczyciel zwrócił uwagę na konieczność mycia i obierania warzyw, czyli ich obróbkę wstępną. Następnie dzieci robiły zdrowe i apetyczne kanapki - wycinały różnego rodzaju kształty zwierząt. Nie ma nic milszego niż pracować w grupie rozentuzjazmowanych małych ludzi i jednocześnie nie ma nic trudniejszego niż pracować z dziećmi, które mają zwyczaj głośno i natychmiastowo wydawać na głos pomyślane w danej chwili poglądy. Nie pierwszy raz pracowaliśmy z dziećmi, więc wiemy, że liczą się dla nich kreatywność, estetyka, ale przede wszystkim dobra zabawa. Dzieci nie tylko bardzo entuzjastycznie podeszły do samodzielnego przygotowywania jedzenia, ale również z apetytem zjadały swoje dzieła. Galeria
autor: Karolina  2016-11-03        Skomentuj 3

Starsze wiadomości: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86


 
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl