niedziela, 19 listopada 2017
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja 2017
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2020133
Dzisiaj: 550
IP: 54.224.102.26

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

III miejsce, nagroda publiczności i wyróżnienie na konkursie w Krakowie!
W dniach od 3 do 5 marca 2017 r. odbył się w Krakowie XVIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Tematem przewodnim było hasło „PODRÓŻ PRZEZ SMAKI”. Konkurs ten odbywa się w trzech kategoriach – kucharz, kelner i barman. Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych to najbardziej prestiżowa impreza gastronomiczna dla uczniów organizowana od 1999 roku. Uczestniczy w niej młodzież z różnych regionów Polski oraz drużyny zagraniczne z zaprzyjaźnionych szkół. Udział w konkursie pomaga młodym ludziom w zdobywaniu cennego doświadczenia oraz w rozwoju kariery. Oferuje również możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów, odkrywa i promuje talenty. Ideą konkursu jest propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych. Uczniowie mają możliwość dokonywania oceny własnych umiejętności zawodowych, rozwijania zawodowych zainteresowań, rozbudzania pomysłowości i inicjatywy, wyrabiania poczucia estetyki i piękna. Konkurs przyczynia się także do integracji szkół o tym samym profilu kształcenia. Nasi uczniowie już po raz drugi wzięli udział w tej rywalizacji w części gastronomicznej – szkołę reprezentowali Marcin Kacprzak i Łukasz Ciechomski z kl. II ZSZ kucharz, których do konkursu przygotowała p. Emilia Durka. W kategorii kelner natomiast uczennice Michalina Darmach i Natalia Turczak z kl. IV TZ kelner startowały po raz pierwszy. Przygotowywały się do konkursu pod kierunkiem p.Marioli Dębowskiej. W kategorii kucharz uczniowie mieli za zadanie przygotowanie dwóch potraw: obowiązkową z surowca przygotowanego przez organizatora konkursu, która podlegała ocenie jury technicznego oraz zakąskę zimną zaprojektowaną przez siebie, związaną z tematem konkursu. Ocenie podlegały m.in. kompozycja, kreatywność oraz smak i aromat potrawy. Łukasz Ciechomski przygotowywał "Terrinę z indyka w szynce szwarcwaldzkiej podaną z grillowanym chavroux, garnirowaną flambirowaną "różą" i karmelową rukolą w sąsiedztwie zielonego, zakrapianego brandy, sosu". Natomiast Marcin Kacprzak wykonał potrawę pod nazwą „Podróż meksykańską łajbą wypełnioną wspomnieniami orientalnych smaków i francuskich posmaków napędzaną siłą wiatru w żagiel z cykorii wsparty na chrupiącym boczku”. W kategorii kelner uczniowie mieli za zadanie przygotować stół, zaproponować menu, wykazać się wiedzą z zakresu obsługi konsumenta oraz umiejętnościami z zasad nakrywania stołu i obsługi gościa. Ocenie podlegała organizacja pracy podczas wykonywania nakrycia, m.in. sylwetka zawodowa, aranżacja stołu, prawidłowe jego nakrycie oraz nowatorstwo. W ramach konkursu dwuosobowa ekipa kelnerów zobowiązana była do uzasadnienia wyboru potraw i napojów oraz sposobu ich podania. Nasze uczennice wraz z nauczycielem p. Mariolą Dębowską przygotowały stół pod nazwą „Fanaberie zakręconej limonki”. W przygotowanym menu zaproponowały 4 potrawy z czterech różnych kontynentów, które charakteryzowały się odmiennością smaków, kolorów i zapachów. Miało to także odzwierciedlenie w kolorystyce dekoracji stołu. Kolor zielony był synonimem smaku kwaśnego (limonka) oraz pikantnego (zielona papryczka jalapeno). Natomiast drugi kolor dominujący w aranżacji - czarny - symbolizował smak gorzki i słodki zarazem – czarną gorzką czekoladę, która pojawiła się w marokańskim deserze. Uczennice stanęły na podium i zajęły III miejsce oraz zdobyły nagrody. Wielkim sukcesem okazało się zwycięstwo naszej kelnerskiej drużyny w kategorii „Najpiękniejszy stół”, bowiem zdobyliśmy Nagrodę Publiczności. W kategorii kucharz natomiast uczniowie z kl. II ZSZ zdobyli wyróżnienie oraz odebrali nagrody rzeczowe, więc miniony weekend okazał się dla naszych uczniów, ich opiekunów oraz naszej szkoły niezwykle udany. Warto zakończyć refleksją, że poziom konkursu jest z roku na rok coraz wyższy, ale to jeszcze bardziej motywuje nas to do pracy.
Galeria
autor: Karolina  2017-03-06        Skomentuj 0

Erasmus+
Uczniowie klas trzecich technikum - uczestnicy programu Erasmus+ wyjechali już na praktykę zawodową do Niemiec.
Życzymy powodzenia!
autor: Bartek  2017-03-05        Skomentuj 0

XV MIĘDZYSZKOLNY KONKURS PRZEDMIOTOWY Z ZAKRESU ŻYWIENIA CZŁOWIEKA ROZSTRZYGNIĘTY!
3 marca 2017 r. odbył się w naszej szkole Międzyszkolny Konkurs Przedmiotowy z Zakresu Żywienia Człowieka na temat: Ciasta, ciastka, ciasteczka w Polsce i na świecie. To już XV edycja konkursu, który od początku odbywa się dzięki firmie T.D.J. Ozdowski, która sponsoruje nagrody oraz wspiera organizację konkursu. W konkursie wzięły udział dwuosobowe delegacje uczniów ze szkół Łęczycy, Łowicza, Sochaczewa i Kutna. Test składał się z 50 pytań dotyczących zagadnień z technologii gastronomicznej oraz obsługi gościa, przede wszystkim z zakresu sporządzania i serwowania ciast, ciasteczek i tortów. Po teście pisemnym uczniowie i nauczyciele przygotowujący młodzież do konkursu wzięli udział w warsztatach cukierniczych poświęconych dekoracji tortów z użyciem masy cukrowej. Zajęcia przeprowadzili uczniowie Zespołu Szkół RCKU im. Bohaterów Walk nad Bzurą w Sochaczewie pod kierunkiem nauczycielek: Anety Bożewskiej i Joanny Prokockiej. Uczestnicy konkursu wykonali masę cukrową, barwili ją różnymi sposobami, formowali i układali dekoracyjne kompozycje. Efektem wspólnej pracy uczniów były dwa torty o tematyce wielkanocnej oraz dwa w stylu romantyczno-kwiatowym. Sponsor konkursu - pan Tadeusz Ozdowski – firma T.D.J. Ozdowscy sp.j. w Kutnie przygotował dla uczestników słodką niespodziankę: ciasta i ogromy sernik również pięknie przyozdobiony. Ostatnim punktem miłego spotkania było ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród, którego dokonała pani dyrektor Urszula Macioszczyk i sponsor konkursu - pan Tadeusz Ozdowski. Zdobywczynią pierwszego miejsca okazała się Anna Walędziak (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2, Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu). Drugie miejsce zajął reprezentant z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łowiczu - Maciej Grocholewicz. Trzecie miejsce natomiast zdobyła Agata Żabczyńska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Łęczycy. Nagrody książkowe dla najlepszej trójki ufundował pan Tadeusz Ozdowski, któremu serdecznie dziękujemy za życzliwość i zrozumienie problemów szkolnictwa zawodowego. Podziękowania kierujemy również pod adresem nauczycieli, którzy przygotowywali uczniów do zmagań konkursowych. Na zakończenie konkursu wszyscy wysłuchali prezentacji pana Takehiko Okazaki - przedstawiciela firmy Choya, który przedstawił nam zwyczaje i kulturę japońską oraz ofertę firmy, a w szczególności aromatyczną nalewkę Umeshu z owoców Ume. Organizacją Konkursu zajęły się p. Ewa Żydowo i p. Joanna Andrzejewska.Galeria
autor: Mirek  2017-03-03        Skomentuj 0

Obsługa gastronomiczna francuskiej kolacji w Restauracji Rondo
Na zakończenie obchodów IV edycji Dni Frankofonii uczniowie naszej szkoły zaprezentowali swój kunszt kelnerski podczas obsługi gastronomicznej francuskiej kolacji w Restauracji Hotelu Rondo. Trzeba przyznać, że prezentowali się znakomicie, co jest niewątpliwie zasługą p. Joanny Andrzejewskiej i p. Marioli Dębowskiej, pod opieką których młodzież przygotowywała się do imprezy.
Galeria
autor: Karolina  2017-02-26        Skomentuj 0

IV Dni Frankofonii w Kutnie
W ramach obchodzonych w Kutnie w dniach 20-24 lutego 2017 r. Dni Frankofonii, dziewczęta z klasy I TZ terminale częstowały mieszkańców miasta ciasteczkami francuskimi przy dźwiękach muzyki Edith Piaf. Cieszymy się, że słodkości przypadły do gustu degustującym i że w ten sposób mogliśmy zaznaczyć swoją obecność w trakcie IV edycji tego święta języka francuskiego.
Galeria
autor: Karolina  2017-02-23        Skomentuj 0

Dziś Tłusty Czwartek!
Krągłe, puszyste, rumiane... Zgodnie z tradycją Tłustego Czwartku w ramach pracowni gastronomicznej młodzież piecze pączki. Lada moment zapach tych słodkości będzie się unosił na szkolnych korytarzach. Tymczasem w pokoju nauczycielskim lukrowane pączki już uśmiechają się z tac - żal nie skosztować. Fundatorem słodkiej niespodzianki jest Zakład Cukierniczo-Piekarniczy T.D.J. Ozdowscy.
Galeria
autor: Mirek  2017-02-23        Skomentuj 0

Z wizytą w Teatrze Muzycznym w Łodzi
21 lutego 2017 r. uczniowie klas: II, III, IV TZ hotel oraz III TZ żug wraz z opiekunami: p. M. Nowak-Kaczorkiewicz i p. K. Charążką obejrzeli adaptację teatralną "Lalki" Bolesława Prusa w reżyserii Bogdana Kokotka w Teatrze Muzycznym w Łodzi. Spektakl wzbudził zainteresowanie młodzieży choćby ze względu na rodzące się pytanie, w jaki sposób dokonano adaptacji? Wszak znawcy literatury polskiej na wieść, że któryś teatr odważył się wystawić to obszerne arcydzieło na deskach scenicznych, z obawą czekają na przedstawienie. Tymczasem okazało się, że wszelkie wątpliwości były niepotrzebne, bowiem twórcy adaptacji nieustannie przenosili widza z mieszczańsko-arystokratycznego salonu np. na dworzec kolejowy (z którego nawet odjeżdżał pociąg!), ze sklepu Rzeckiego do paryskiego laboratorium (gdzie gościł Wokulski), czy z ogrodów prezesowej Zasławskiej na warszawską ulicę. A wszystko to z wielką dbałością o klasyczny kostium i stylowe wnętrza. Uczniowie przyznali, że inscenizacja "Lalki" w wykonaniu aktorów Teatru Scena Polska z Czeskiego Cieszyna to świetna adaptacja, która, co prawda, szczególnie mocno akcentuje wątek niespełnionej miłości Wokulskiego oraz podziały klasowe społeczeństwa, ale jednocześnie udowadnia, że jest to dzieło ponadczasowe.
Galeria
autor: Karolina  2017-02-21        Skomentuj 0

Pracownia językowa w naszej szkole!
Nowoczesne laboratorium językowe, które pozwala na maksymalne wykorzystanie czasu lekcyjnego zostało wyposażone w sprzęt audiowizualny. Zaletą pracowni jest przede wszystkim fakt, że uczniowie mogą powtarzać materiał w wybranej przez siebie kolejności, będąc pod nadzorem nauczyciela, który rozplanowuje ćwiczenia w parach lub grupach. Następną pozytywną cechą jest poprawny trening wymowy w języku obcym. Dzięki nagrywaniu wypowiedzi ucznia oraz odtwarzaniu nauczyciel może poprawiać błędy w wymowie języka obcego. Ta pracownia daje szerokie możliwości w pracy nauczycieli językowców oraz uczniów, którzy uczą się języka angielskiego, niemieckiego oraz rosyjskiego w naszej szkole. Liczymy na to, że zajęcia prowadzone w tak nowoczesny i ciekawy sposób będą miały pozytywny wpływ na poprawę poziomu umiejętności językowych uczniów.
Autor: Monika Żuber
Galeria
autor: Mirek  2017-02-17        Skomentuj 0

Walentynki w "Troczewskim"
Przy dźwiękach piosenki Celine Dion z kultowego i romantycznego filmu "Titanic" młodzież klasy I TZ technik hotelarstwa powitała nauczycieli, zaproszonych gości z Gimnazjum Nr 1 im. Adama Mickiewicza w Kutnie oraz uczniów szkoły na obchodach Dnia Zakochanych. Z tej okazji uczniowie wspomnianej klasy pod kierunkiem p. Danuty Maj i p. Izabeli Kowalik przygotowali skróconą anglojęzyczną wersję słynnego dramatu Williama Szekspira "Romeo i Julia", za wystawienie której otrzymali gromkie brawa. Drugą częścią spotkania dyrygowała p. Małgorzata Nowak-Kaczorkiewicz. Uczniowie przygotowali konkursy filmowe i taneczne. Zwycięzcy potyczek otrzymali balony w kształcie serduszek, a wszyscy zgromadzeni zostali poczęstowani słodyczami. Spotkanie zakończył pokaz tańca belgijskiego w wykonaniu uczniów klas I TZ terminale, I TZ żug i I TZ hotel, który przygotowany został pod okiem p. Joanny Zielińskiej. Jak na szkołę z tradycjami gastronomicznymi przystało nie mogło się obejść bez walentynkowych słodkości - były to ciasteczkowe serca zapakowane tak, by mogły stanowić mały prezent dla ukochanej osoby i które można było nabyć za naprawdę symboliczną kwotę. W ramach współpracy podjętej przez szkołę w ubiegłym roku z Kutnowskim Domem Kultury kontynuacja Walentynek miała miejsce w kutnowskim kinie. Nasi uczniowie obecni byli na sali kinowej przed seansami filmowymi, na które wybrali się zakochani. Młodzież przygotowała ciasteczka walentynkowe dla każdego uczestnika seansu i serdecznie zapraszała do skosztowania tych słodkości. P. Karina Karasińska-Pirowska przedstawiła natomiast propozycję walentynkowego stolika utrzymanego w czarnej tonacji z elementami ognistej czerwieni, co korespondowało ze scenografią w wyświetlanym filmie "Ciemniejsza strona Greya".
Dziękujemy kierownictwu Kutnowskiego Domu Kultury za współpracę oraz wszystkim, którzy zaangażowali się w przedsięwzięcie.
Galeria
autor: Karolina  2017-02-14        Skomentuj 0


 
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl