wtorek, 12 listopada 2019
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2835605
Dzisiaj: 163
IP: 3.233.217.242

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Wycieczka przedmiotowa Zakładu Przetwórstwa Mięsnego „KONIAREK” i laboratorium „Intertek” w Gostyninie
W dniu 7 lutego 2019 r. uczniowie klas: I TZ – technik technologii żywności, III ZSZ kucharz i II a TZ – technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką p. Joanny Andrzejewskiej i p. Marioli Dębowskiej odbyli wycieczkę przedmiotową do Zakładu Przetwórstwa Mięsnego „KONIAREK”, laboratorium „Intertek” w Gostyninie oraz Stada Ogierów w Łącku. Pierwszym punktem wycieczki był zakład mięsny „Koniarek”, który istnieje od 1991 roku i należy do wiodących w skali regionu przetwórców mięsa wieprzowego i wołowego oraz producentów wędlin. Prowadzi on działalność w zakresie skupu żywca wieprzowego i wołowego, rozbioru mięsa wołowego i wieprzowego, a także produkcji wędlin i podrobów. Młodzież miała okazję zobaczyć linie produkcyjne zarówno dla mięsa wołowego, jak i wieprzowego, zapoznała się z poszczególnymi etapami produkcji wędlin, a także zobaczyła magazyny, w których przechowywane jest mięso i wyroby. Kolejnym punktem wycieczki było Akredytowane Laboratorium Badawcze Intertek Poland Sp. z o.o. w Gostyninie, które działa zgodnie z wymaganiami międzynarodowego systemu jakości. Laboratorium posiada pełną niezależność w zakresie prowadzonych badań. Jest bezstronne w sposobie przedstawiania wyników. Prowadzi ono monitoring parametrów higienicznych linii i pomieszczeń produkcyjnych, kontrolę czystości mikrobiologicznej powietrza, monitoring higieny uboju. Dwie pracownice oprowadziły nas po laboratorium. Mieliśmy okazję zobaczyć zarówno laboratoria chemiczne, jak i mikrobiologiczne. Młodzież zapoznała się z fachową aparaturą, poznała zasady pobierania próbek oraz zasadami przeprowadzania szeroko pojętych badań. Ostatnim punktem wycieczki była wizyta w Państwowym Stadzie Ogierów w Łącku, które powstało w 1923 r. jako jedno z pierwszych stad w niepodległej Polsce. Zasadniczym zadaniem Stada jest służenie polskiemu rolnictwu, przez podnoszenie jakości hodowanych koni na terenie działania Stada. Pracownik Stada oprowadził nas po stajniach, opowiedział historię obiektu, a my mieliśmy okazję podziwiać przepiękne konie czystej krwi. Były to na pewno niezapomniane wrażenia.
autor: Karolina  2019-02-18        Skomentuj 0

Targi EXPO Sweet w Warszawie
Grupie 15 osobowej uczniów Troczewskiego udało się zakwalifikować do udziału w Targach EXPO Sweet w Warszawie. Taką możliwość otrzymaliśmy dzięki grupowej współpracy. Zadaniem uczniów było zaproponowanie dodatków do deseru lodowego na bazie lodów ,,Schöller Ice Cream ''.
Młodzież Troczewskiego z pomocą nauczyciela Emilii Durki przygotowała deser lodowy o nazwie:
BOSKI SMAK LODÓW " MAPLE VALNUT" PODANY Z SYROPEM KLONOWO-RUMOWYM W TOWARZYSTWIE CIASTA CZEKOLADOWO-BEZOWEGO I ENERGETYCZNEGO SOSU MIĘTOWO- HERBACIAEGO
Organizatorem kreatywnych warsztatów lodowych z Schöller Ice Cream jest producent lodów Nestle Schöller przy pomocy Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.
Celem warsztatów było:
•    rozwijanie pasji i zainteresowań uczniów,
•    wspieranie uczniów w ich rozwoju osobistym,
•    zwiększenie atrakcyjności i jakości kształcenia w szkole,
•    poszerzanie wiedzy i umiejętności uczniów z zakresu komponowania deserów na bazie lodów ,,Schöller Ice Cream '',
•    wypracowanie autorskich receptur na kreatywny deser lodowy z wykorzystaniem lodów ,,Schöller Ice Cream’’ przez uczniów.
Nasz deser lodowy został zauważony i doceniony dzięki deserowi już 20 lutego 2019 roku odwiedzimy Targi EXPO Sweet w Warszawie. Organizatorzy zapewnią dofinansowanie do autokaru w kwocie do 1000 zł. brutto. Dla uczniów i opiekuna są zapewnione nagrody niespodzianki. Ale to nie wszystko.
Zadaniem uczniów będzie stworzenie kolażu zdjęć wraz z hasłem promującym firmę Schöller Ice Cream podczas targów oraz umieszczenie go na facebooku KREATYWNE WARSZTATY LODOWE Z SCHӦLLER ICE CREAM.
Szkoła, która otrzyma najwięcej polubień pod swoim kolażem otrzyma zamrażarkę pełną lodów w miesiącu czerwcu.
autor: Mirek  2019-02-12        Skomentuj 55

Uwaga!
Proszę sprawdzić plan - zmiana sal lekcyjnych od 25. lutego 2019 r.
autor: Mirek  2019-02-12        Skomentuj 0

Kurs Rezydenta Turystycznego
Dwudniowy kurs Rezydenta Turystycznego to efekt pracy stypendystów w ramach projektu UE "Zawodowcy w łódzkiem – stypendia dla najzdolniejszych”, którego szkolnym koordynatorem jest Beata Michałkiewicz. Rezydent turystyczny to zajęcie dla osób szukających sezonowej lub całorocznej pracy w turystyce, ciekawych świata ale przede wszystkim posiadających predyspozycje do pracy z dużymi zespołami ludzi. Uczniowie podczas intensywnych zajęć warsztatowych mieli możliwość zdobycia bogatej wiedzy i umiejętności praktycznych, poznali sposoby i techniki sprzedaży wycieczek fakultatywnych, zapoznali się z serwisem lotniskowym a także symulowali trudne sytuacje i zdarzenia losowe. Duże zainteresowanie u kursantów wzbudził dress code rezydenta. Szkolenie przeprowadził p. Radosław Szafranowicz - Małozięć, międzynarodowy trener przewodnictwa turystycznego Światowej i Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Przewodników Turystycznych.
autor: Mirek  2019-02-10        Skomentuj 0

Apel porządkowy podsumowujący I półrocze roku szkolnego 2018/2019
8 lutego 2019 roku odbył się apel podsumowujący I półrocze roku szkolnego 2018/2019. Nagrodzono uczniów z najwyższą frekwencją, rozdano nagrody za udział w licznych konkursach oraz uhonorowano najlepszych sportowców. Samorząd Uczniowski oraz przedstawiciele poszczególnych sekcji podsumowali swoje działania z ostatnich miesięcy. Pan Bartosz Kisielewski zaapelował o rozsądek i zachowanie bezpieczeństwa w ciągu ferii, a pani dyrektor Małgorzata Gładysiak życzyła wszystkim dużo odpoczynku. Galeria
autor: Mirek  2019-02-08        Skomentuj 0

Wielki sukces młodej barmanki z ,,Troczewskiego"
4 lutego 2019 r. odbyła się polska edycja międzynarodowego konkursu Calvados Nouvelle International Trophies. Jak co roku „Stara Zajezdnia by DeSilva” na krakowskim Kazimierzu stała się areną zmagań profesjonalnych barmanów oraz uczniów szkół gastronomiczno-hotelarskich z całej Polski. Tematem tegorocznej edycji jest „Pokój”. Uczniowie mieli 12 minut na wykonanie dekoracji do 4 porcji short drinków własnej kompozycji na bazie wylosowanej marki Calvadosu. Ocenie podlegały również umiejętności techniczne sztuki barmańskiej. Jury degustacyjne oceniało smak, aromat, wygląd zewnętrzny. Dodatkowo uczniowie zmierzyli się w blind teście syropów Monin. Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 w Kutnie reprezentowała Sandra Frontczak z klasy II TZ terminale. Sandra przygotowała drink o nazwie „Hidden Hope” złożony z Calvadosu Papidoux, soku z limonki, likieru pigwowego, syropu o smaku kardamonu i soku jabłkowo-miętowego. Punkty za wszystkie aktywności zostały dodane i „Hidden Hope" stało się prawdą. Emocje były ogromne, polały się łzy ... szczęścia. Sandra zwyciężyła, a to oznacza, że reprezentować będzie Polskę w kategorii student-barman w finale konkursu, który odbędzie się w marcu we Francji. Gratulujemy! Uczennicę do konkursu przygotowała p. Ewa Żydowo. Serdeczne podziękowania należą się p. Dariuszowi Kosiorkowi z Poznańskiej Akademii Barmanów za merytoryczne wsparcie w trakcie przygotowań do zmagań konkursowych.
autor: Karolina  2019-02-05        Skomentuj 0

Obsługa kolacji w hotelu Rondo z okazji Dni Frankofonii
Okres pomiędzy 28 stycznia a 2 lutego to Dni Frankofonii, w czasie których głośno w Kutnie rozbrzmiewał język francuski. W tym czasie odbywały się konkursy dla szkół, wyświetlane były filmy francuskie w KDK oraz odbył się koncert "Miłość w Paryżu" w CTMiT. Zakończeniem Dni Frankofonii było uroczyste przyjęcie "Diner en blanc", czyli francuska kolacja w restauracji hotelu Rondo. Nasza młodzież pod opieką p. Joanny Andrzejewskiej i p. Marioli Dębowskiej miała zaszczyt obsługiwać zaproszonych gości. Uczniowie z klasy III Technikum Zawodowego – technik hotelarstwa przy rytmach francuskiej muzyki serwowali potrawy kuchni francuskiej. Tym razem była to sałatka z rukoli z kozim serem, prowansalski krem z białych warzyw, aromatyczny indyk z minikluseczkami i piklowaną marchewką. To wspaniałe menu zwieńczył deser w postaci kremowego parfait z białej czekolady. Jak zwykle panowała miła atmosfera, a uczniowie mieli okazję praktycznego wykorzystania swoich umiejętności kelnerskich zdobytych podczas zajęć w szkole.
autor: Mirek  2019-02-03        Skomentuj 0

Hotelarstwo w praktyce
Hotelarstwo w praktyce
hotel Double Tree by Hilton w Łodzi
i Stacji Nowa Gdynia
W dniu 30 stycznia 2019 r. uczniowie klasy II TZ technik hotelarstwa i IV TZ ŻUG odbyli wycieczkę do hotelu Double Tree  by Hilton w Łodzi. Młodzież poznała historię czterogwiazdkowego obiektu, zdobyła wiadomości o jego funkcjonowaniu i organizacji pracy na poszczególnych stanowiskach. Uczniom zaprezentowano standardowe i ekskluzywne pokoje typu Deluxe King oraz Apartament Prezydencki, salę balową, strefę SPA, restaurację Four Colors i salę konferencyjną. Największe zainteresowanie wzbudziły pomieszczenia wytwórni filmowej, w których odbywają się prestiżowe łódzkie eventy.  Następnym punktem wyjazdu był hotel Stacja Nowa Gdynia. Historię kompleksu, ideę jego powstania oraz funkcjonowanie w dynamicznie zmieniającej się branży przybliżył uczniom dyrektor obiektu. Opowiedział, również o ścieżce swojej kariery zawodowej, którą rozpoczął jako recepcjonista po technikum hotelarskim. Następnie przyszli hotelarze zobaczyli kilka jednostek mieszkalnych, restaurację oraz kompleks rekreacyjny.Młodzież wróciła z wycieczki wzbogacona o wiedzę i cenne doświadczenia niezbędne  w obsłudze gości w hotelu. 
Opiekunami podczas wyjazdu były: p. Beata Michałkiewicz i p. Małgorzata Nowak -Kaczorkiewicz
autor: Mirek  2019-02-01        Skomentuj 0

Zgromadzenie Sióstr Albertynek
29 stycznia 2019 roku grupa uczniów należących do SK Caritas odwiedziła mieszkanki Domu Pomocy Społecznej prowadzonego przez Zgromadzenie Sióstr Albertynek. Wolontariusze przedstawili program świąteczno-noworoczny. Najważniejszym punktem przedstawienia, podobnie jak w ubiegłych latach, było wspólne śpiewanie kolęd. Na zakończenie spotkania panie zostały poczęstowane cukierkami. Młodzież odwiedziła też chore osoby w ich pokojach. Opiekunem wolontariuszy była p. Aleksandra Tondyra-Plewa.
autor: Mirek  2019-01-31        Skomentuj 0


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl