niedziela, 19 listopada 2017
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja 2017
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2020152
Dzisiaj: 569
IP: 54.224.102.26

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Uczennice "Troczewskiego" powalczą o tytuł Kulinarnego Talentu 2017
Daria Wesołowska z klasy II TZ technik żywienia i usług gastronomicznych oraz absolwentka Zasadniczej Szkoły Zawodowej kucharz - Angelika Dąbrowicz (obecnie pracująca jako młody kucharz w hotelu i restauracji Nord w Szczecinie) przygotowują się pod okiem nauczyciela przedmiotów zawodowych - Emilii Durki do finału konkursu Kulinarny Talent 2017, którego organizatorem jest znany kucharz - Robert Sowa. 6 kwietnia 2017 r. w Centrum Targowo-Kongresowym w Warszawie dziewczęta zmierzą się z dziesięcioma przedstawicielami z innych szkół. Dla uczennic "Troczewskiego" jest to wielkie wyróżnienie, ale również możliwość sprawdzenia swoich kulinarnych umiejętności pod względem przygotowania dania oraz oryginalnego smaku. Finał Kulinarnego Talentu 2017 polega na wykorzystaniu przez uczniów obowiązkowych produktów, m. in. fileta ze skreia (norweski dorsz zimowy), przyprawy marki Prymat, jednego produktu Oerlemans (szparagi zielone całe, brukselka, groszek strączkowy Pea Pods, malina cała), 20% śmietanki kulinarnej Debic Culinaire Orginal oraz jednego z produktów marki Stella (rękaw do pieczenia, folia aluminiowa, papier do pieczenia). Oprócz produktów obowiązkowych dziewczęta mogą użyć innych, dobranych przez siebie produktów.
Uczestniczki konkursu przygotują potrawy pod tajemniczymi nazwami:
1. Delikatny, śnieżnobiały przybysz z wód Morza Barentsa, smażony w chroniącym go papierze Stella, który przypłynął do norweskich Lofotów, by zachować ciągłość gatunku, podany z sosem malinowo-pomarańczowym z wyraźnym powiewem imbiru, energetycznie uzupełniony puree z topinamburu z dodatkiem śmietanki kulinarnej i przypraw Prymatu. 2. Gość norweskich wybrzeży, smażony w osłonce z papieru Stella, podany z aksamitnym sosem śmietanowym, zakwaszanym sokiem z cytryny, doprawiony mieszanką ziół Prymatu w towarzystwie groszkowego puree z batatów. Życzymy powodzenia!
Galeria
autor: Karolina  2017-03-30        Skomentuj 0

KONKURS KULINARNY
autor: Mirek  2017-03-29        Skomentuj 0

Spotakanie z policjantem
Dnia 29.03.2017 r. uczniowie klas I TZ terminale/żug i I ZSZ kucharz uczestniczyli w spotkaniach ze st. asp. Jackiem Czerniawskim z Komendy Powiatowej Policji w Kutnie. Tematyką było bezpieczeństwo w sieci i unikanie cyberprzemocy.
Klasa I TZ technik hotelarstwa uczestniczyła w podobnym spotkaniu dnia 15.03.2017 r.
autor: Bartek  2017-03-29        Skomentuj 0

Nasi praktykanci w Niemczech
A oto druga relacja naszych praktykantów ze zwiedzania Berlina

autor: Bartek  2017-03-29        Skomentuj 0

Warsztaty świąteczne w Marcredo

Galeria
autor: Mirek  2017-03-28        Skomentuj 0

Nasi praktykanci w Berlinie
Zachęcamy do przeczytania relacji naszych praktykantów przebywających w Niemczech w ramach projektu Erasmus + z wycieczki do Berlina

autor: Bartek  2017-03-28        Skomentuj 0

O praktykach w zawodzie technik technologii żywności uczniów "Troczewskiego"
W okresie ostatnich trzech tygodni uczniowie kl. III TZ – technik technologii żywności odbywali praktykę zawodową w Zakładzie Mleczarskim Zorina w Kutnie. Realizacja praktyk zawodowych, w wymiarze 7 tygodni w całym cyklu kształcenia, umożliwiła uczniom pogłębienie i zastosowanie w praktyce zdobytej wiedzy oraz doskonalenie umiejętności zawodowych w rzeczywistych warunkach pracy. Uczniowie uczestniczyli w: • szkoleniu w zakresie GHP w przetwórstwie mleczarskim, • ocenie jakościowej mleka surowego w laboratorium surowca, • ocenie jakościowej sera dojrzewającego, • kontroli międzyoperacyjnej w produkcji kefiru, • procesie produkcyjnym sera twarogowego i sera dojrzewającego, w czasie którego poznali sterowanie i kontrolę pracy linii technologicznej oraz układy sterowania i kontroli pracy urządzeń procesowych. Nabyte podczas praktyk doświadczenie i umiejętności podniosą efekty kształcenia oraz dadzą uczniom możliwość odnalezienia się na rynku pracy związanym z przetwórstwem spożywczym, dynamicznie rozwijającym się nie tylko w naszym regionie. W związku z tym zapotrzebowanie na wykwalifikowanych pracowników branży spożywczej ciągle rośnie. Dziękujemy pani prezes Iwonie Grzybowskiej i kierownikowi produkcji Tomaszowi Misztalowi za przychylność w kształceniu praktycznym uczniów. Opiekę nad uczniami z ramienia szkoły sprawowała Elżbieta Olejniczak. Uczniowie kształcący się w zawodzie technik technologii żywności w ramach projektu unijnego „Kształcenie zawodowe uczniów ZSZ Nr 2 w Kutnie” będą odbywać staże w firmach przemysłu spożywczego Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Jednocześnie zachęcamy gimnazjalistów do skorzystania z naszej oferty edukacyjnej kształcenia się w przyszłym roku szkolnym w zawodach: • technik technologii żywności z innowacją edukacyjną, szczególnie rozszerzającą zagadnienia kontroli jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, • operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego w Branżowej Szkole Zawodowej, w której to uczniowie głównie poznają technologie produkcji żywności oraz obsługę techniczną paneli sterowniczych urządzeń procesowych, • technik żywienia i usług gastronomicznych.
autor: Karolina  2017-03-27        Skomentuj 0

Obsługa gastronomiczna bankietu w KDK
23 marca uczniowie klasy IV TZ żug pod opieką p. Danuty Maj, p. Kariny Karasińskiej- Pirowskiej oraz p. Moniki Gasik wzięli udział w obsłudze bankietu zorganizowanego przez koło „METALURG” w Kutnowskim Domu Kultury. Impreza była okazją do podsumowania konkursu plastycznego i literackiego z okazji „Dnia Wędkarza” pt. „WĘDKĄ CZYSTYM WODOM CZEŚĆ” oraz uczczenia jubileuszu 150-lecia istnienia Powiatu Kutnowskiego. Zaproszeni goście podziwiali kunszt wykonania tartinek przygotowanych pod kierunkiem p. Joanny Andrzejewskiej oraz przepyszny tort. Młodzież jak zawsze miała okazję wykazać się swoimi umiejętnościami nabytymi na zajęciach obsługi konsumenta, a dla naszej szkoły była to kolejna możliwość, by zaprezentować się w środowisku lokalnym.
Galeria
autor: Karolina  2017-03-24        Skomentuj 0

Targi Edukacyjne w Grabowie

Galeria
autor: Mirek  2017-03-23        Skomentuj 0


 
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl