Warsztaty kulinarne dla uczniów i naczycieli
29 listopada 2019 r. wykwalifikowany kucharz Daniel Jakubiec przeprowadził w naszej szkole warsztaty kulinarne dla młodzieży. Uczennice kl. III A TZ żug razem z zaproszonym gościem przygotowały potrawy z kurczakiem, puree z dyni hokkaido i espumę serową. Kucharz opowiedział o różnych metodach kulinarnych, m.in. o metodzie sous vide.
Oprócz uczniów „Troczewskiego” w warsztatach uczestniczyli uczniowie ze Szkoły Podstawowej Nr 4 i Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego Nr 2. Na zakończenie warsztatów młodzież miała przyjemność degustować przygotowane potrawy. Spotkanie z Danielem Jakubcem było dla wszystkich cenną lekcją. Z doświadczenia gościa skorzystali również nauczyciele przedmiotów zawodowych. Pod jego okiem mieli okazję przygotować wiele potraw: cappucino z borowikami z chipsem z boczku, polędwiczki sous vide w pistacjach, puree z dyni hokkaido z bryndzą i chili, pesto z buraka, sos porto, ziemię jadalną z czarnych oliwek, oliwę ziołową, marynowanego buraka i chipsy z pietruszki.
W trakcie przygotowywania tych pyszności kucharz opowiadał o metodach napowietrzania poprzez syfon ISI, gotowania w niskich temperaturach sous vide, konfitowania i marynowania metodą infuzji. Udział tak wielu nauczycieli w warsztatach kulinarnych świadczy o nieustającej chęci zdobywania wiedzy i nowego doświadczenia. |