OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"
Statystyki
Licznik: 2868209 Dzisiaj: 1173 IP: 3.214.184.124
Aktualnie : zalogowanych: gości:
od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI
OKRES PRZEDŚWIĄTECZNY W ZSZ NR 2
Na terenie naszej szkoły, jak co roku, przed świętami Bożego Narodzenia organizowane są różne akcje charytatywne, a wśród nich:
XII edycja akcji "Góra Grosza" przeprowadzona na terenie szkoły w dn. 19.11.2011-03.12.2011r. Zebrany dochód przeznaczony zostanie na rzecz dzieci znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej.
Akcja "Pomóż Dzieciom Przetrwać Zimę", z której zebrane dary są również przeznaczone na rzecz ubogich dzieci.
Nauczyciel Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2, pan Leon Wieczorek, od 28.11.2011r. w ramach projektu „Europejski Program Doskonalenia Nauczycieli Branży HoReCaa” -przebywa na dwutygodniowej zagranicznej praktyce zawodowej dla nauczycieli przedmiotów zawodowych, zawód kucharz i kelner, w Monachium (Niemcy). Praktyki zawodowe są jednym z najważniejszych etapów Projektu. Grupa 15 uczestników z Polski realizuje Program Doskonalenia Zawodowego w zawodzie kucharz. Podczas dwutygodniowego stażu w renomowanych kuchniach, restauracjach i hotelach, w rzeczywistych warunkach pracy będą poznawać nowe kierunki i trendy kuchni państw europejskich, w celu podniesienia wiedzy, umiejętności praktycznych, sztuki kulinarnej i gastronomii. Każdy z kucharzy realizując program doskonalenia zawodowego, poznaje zarówno kuchnię zimną, gorącą restauracji jak i kuchnie deserową (cukiernię), czy specyfikę organizacji imprez okolicznościowych. Kelnerzy z kolei poznają metody serwisu śniadań, lunchu i kolacji. Mają również okazję zmierzyć się z pracą w barze restauracyjnym oraz poznają podstawy somelierstwa. Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
W powyższym projekcie bierze udział 90 nauczycieli podzielonych na 6 grup. Do tej pory odbyły się3 zagraniczne praktyki: dwa razy we Włoszech, Portugalii, czwarta obecnie trwa… A piąta w Niemczech. Ta grupa zostanie podzielona na 3 zespoły do 3 hoteli ( 2 czterogwiazdkowe w Monachium i 1 trzygwiazdkowy pod Monachium – standard bardzo zbliżony ) – podzielenie nastąpi w Monachium.
Projekt realizowany jest w ramach umowy podpisanej z Ministerstwem Edukacji Narodowej przez Fundację na Rzecz Budowy Społeczeństwa Opartego na Wiedzy ,,Nowe Media’’ Olsztyn.
Nauczyciele z naszej szkoły biorą udział w projekcie „Nauczyciel Obróbki Mięsa w Szkole XXI wieku”, gdzie po zakończeniu programu doskonalenia zawodowego uzyskają limitowany, prestiżowy certyfikat poświadczający nabycie nowych umiejętności zawodowych. Udział w projekcie jest niepowtarzalną okazją by zdobyć dodatkowe umiejętności zawodowe. Szkoleni są przez najbardziej cenionych oraz utytułowanych edukatorów sztuki kulinarnej, technologii obróbki mięsa i dydaktyki, które pozwolą udoskonalić warsztat pracy nauczyciela przedmiotów gastronomicznych.Odbywanie praktyk w przedsiębiorstwach polskich i zagranicznych przyczyni się do podniesienia kompetencji zawodowych, a zdobyte w ten sposób doświadczenie umożliwi wypracowanie najlepszych rozwiązań łączenia kształcenia teoretycznego z praktyką w kontekście ich wykorzystania i zastosowania w szkole.Beneficjentem projektu jest Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, które nastawia swoje działania na rozwijanie produkcji wołowiny kulinarnej i promocję wysokiej jakości mięsa wołowego, produktów regionalnych, a przede wszystkim na wsparcie dla wdrażania nowych produktów, procesów i technologii oraz na doradztwo i szkolenia. W projekcie biorą udział p. Joanna Andrzejewska i p. Monika Ziębińska. Galeria Film video
W dniu 1 grudnia 2011r. przeprowadzone zostały szkolne eliminacje VII edycji Olimpiady Przedsiębiorczości. W olimpiadzie wzięło udział 42 uczniów. Najlepsze wyniki uzyskały uczennice: Ewa Śledziewska kl. IV TZ - technik technologii żywności, Aneta Waśkiewicz kl. III TZ - organizator usług gastronomicznych, Iwona Łuczyńska kl. IV TZ - technik technologii żywności oraz Renata Kotlińska kl. III TZ - organizator usług gastronomicznych.Opiekunem młodzieży była p. Elżbieta Golis.
1 grudnia obchodzimy Światowy Dzień Walki z AIDS w związku z tym w naszej szkole Szkolne Koło LOP oraz PCK przygotowały prezentacje multimedialną, z której dowiedzieliśmy się, że wirus może dostać się do organizmu nie tylko podczas stosunku płciowego. Możliwe jest także zakażenie przez transfuzję krwi, przeszczepów, zabiegów chirurgicznych i przyjmowanie preparatów krwiopochodnych. Bardzo duże ryzyko stanowi używanie wspólnych żyletek, igieł i strzykawek.
Epidemiolodzy przypominają, że "wiedza ratuje życie". Wykrycie zakażenia wirusem HIV pozwala na wdrożenie– także u osób dorosłych – leczenia, które może opóźnić rozwój AIDS. Choroba wciąż, niestety, jest uznawana za śmiertelną. Jak się przed nią ustrzec? Specjaliści cały czas przestrzegają przed ryzykownymi zachowaniami – przypadkowymi kontaktami seksualnymi, używaniem narkotyków, zwłaszcza drogą dożylną, korzystaniem z zabiegów kosmetycznych (np. przekłuwania uszu), czy robieniem tatuażu w podejrzanych, nieprzystosowanych do tego miejscach.
Osoby, które ryzykowne zachowania, mogące zakończyć się zakażeniem wirusem HIV, mają już na swoim koncie, mogą zgłaszać się do punktów konsultacyjnych HIV/AIDS, gdzie bezpłatnie i anonimowo można porozmawiać z lekarzem i zrobić sobie test wykrywający obecność wirusa. Takie punkty znajdują się na terenie całego kraju.
W dniach 25.11.2011r. i 28.11.2011r. uczniowie klas IV TZ I II ZSZ uczestniczyli w spotkaniu z doradcami zawodowymi dotyczącym planowania kariery zawodowej ,, Kierunek- Rozwój” w Powiatowym Urzędzie Pracy w Kutnie.
Spotkanie miało na celu zapoznanie uczniów klas maturalnych z zasadami panującymi na rynku prac wypełnialiśmy wiele ankiet, które ułatwiły nam dokonać wyboru przyszłego zawodu. Dokonaliśmy samooceny, swoich mocnych i słabych cech charakteru. Zostaliśmy zapoznani z ofertami pracy
w poszczególnych miastach. Dowiedzieliśmy się także, w którym mieście są najwyższe koszty utrzymania. Osoby prowadzące spotkanie przekazały nam wiele cennych wskazówek, jak dokonać właściwego wyboru zawodu zgodnego nie tylko naszymi zainteresowaniami ale także z zapotrzebowaniem na rynku pracy.
28 listopada 2011r. odbyło sie w naszej szkole spotkanie uczniów z przedstawicielem stowarzyszenia Diabetyków - Koło Miejskie w Kutnie.
Spotkanie poprowadzia p. Lilianna Kisielewska w związku z przypadającym 14 listopada Światowym Dniem Walki z Cukrzycą. Podczas tego spotkania omówione były kwestie związane z rodzajem cukrzycy i sposobami leczenia oraz najczęściej spotykanymi objawami tej choroby.
Pod koniec prelekcji zainteresowani uczniowie mogli zmierzyć sobie poziom cukru we krwi.
W dniu 18.11.2011r. 85 szkół z całego kraju wzięło udział w corocznym seminarium pod nazwą Wielka Lekcja Geografii, organizowany przez Uniwersytet Łódzki. Temat wykładów ,,Geograficzne wyspy- polifonia znaczeń" , zgromadził grupę specjalistów od meteorologii po podróżniku. Młodzież miała możliwość zapoznania się z warunkami przyrodniczymi jak i warunkami życia takich krajów jak Honkong, Tajwan, Indonezja. Tradycją Wielkiej Lekcji Geografii jest test sprawdzający wiedzę geograficzną. Naszą szkołę reprezentowało 10 uczniów z klasy IV TZ - technik hotelarstwa. Wszechstronną wiedzą wykazał się Marcel Mortka zajmując szóste miejsce w rywalizacji indywidualnej. Do konkursu przygotowała uczniów p. Beata Michałkiewicz, nauczyciel geografii i hotelarstwa
Corocznie SK LOP pod kierunkiem p. J. Zielińskiej organizuje szkolną zbiórkę makulatury na rzecz schroniska dla zwierząt „Przyjaciel”.Październik- miesiącem ochrony praw zwierząt. W bieżącym roku zebrano 420 kg makulatury. Za pieniądze uzyskane ze sprzedaży surowców wtórnych (105 zł) kupiliśmy 16 kg karmy dla szczeniąt, którą przekazaliśmy schronisku „Przyjaciel”.