Parzenie herbaty przez większość ludzi uznawane jest za prostą i szybką czynność. Wystarczy, że zalejesz herbatę wrzątkiem, chwilkę odczekasz i gotowe. Nic bardziej błędnego……… Sposoby parzenia herbaty są różnorodne. A sztukę jej właściwego parzenia wcale nie tak łatwo posiąść, o czym wiedzą chińscy mnisi. Aby herbata była smaczna i zachowała swoje właściwości, należy przestrzegać reguł jej parzenia. Dbać, by nie zwietrzała, zalewać ją odpowiednią temperaturą wodą i czekać, aż nabierze odpowiedniego koloru i aromatu. O tych i innych informacjach klasa III TZ technik żywienia i usług gastronomicznych dowiedziała się na zajęciach z obsługi konsumenta pod okiem pani profesor Joanny Andrzejewskiej. Każdy znalazł odpowiednią herbatę dla siebie a dla znużonych zaparzyliśmy Yerba Mate. GALERIA
31 maja obchodzony jest Światowy dzień bez tytoniu. To ważna data promująca zdrowy styl życia. Celem Światowego Dnia Bez Tytoniu jest ochrona obecnych i przyszłych pokoleń przed niszczącymi skutkami zdrowotnymi spowodowanymi paleniem tytoniu, ale też konsekwencjami społecznymi, środowiskowymi i ekonomicznymi używania tytoniu i narażania na dym tytoniowy. Uczniowie klasy III ZSZ kucharz włączyli się do obchodów tego dnia. Przygotowali gazetkę, która przypomina o zgubnych skutkach palenia tytoniu. Nad akcją czuwała wychowawczyni pani Emilia Durka.
W piątek, 22 maja 2014r o godz. 12.00 , rozegrany został finał IV Międzyszkolnego Konkursu Historycznego „Patron znany czy nieznany? 37 Łęczycki Pułk Piechoty im. ks. Józefa Poniatowskiego i jego czasy” Organizatorami tegorocznej edycji oprócz Kutnowskiego Towarzystwa Historycznego było I Liceum Ogólnokształcące PUL im. 37 Łęczyckiego Pułku Piechoty w Kutnie a współorganizatorami: Stowarzyszenie Historyczne Pułk 37 oraz Centrum Teatru Muzyki i Tańca . Naszą szkołę reprezentowali uczniowie Kasjan Czaja i Krystian Błaszczyk pod opieką pana Rafała Taglewskiego.
W dniach 10 – 14 maja 2015r r. odbył się wyjazd studyjny "Charakterystyka rolnictwa, rynku produktów spożywczych i szkolnictwa rolniczego na Łotwie”, organizowanego przez Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie. W wyjeździe brało udział 17 nauczycieli z różnych regionów Polski a z naszej szkoły pani Joanna Andrzejewska. Podczas pobytu w Rydze omówione były następujące zagadnienia: • system szkolnictwa zawodowego na Łotwie • specyfika przetwórstwa spożywczego na Łotwie • promocja i sprzedaż produktów spożywczych na Łotwie • współczesne oraz tradycyjne formy działalności rolniczej na Łotwie • Wspólna Polityka Rolna na Łotwie GALERIA
W dniu 26.05.2015r. odbył się w naszej szkole próbny pisemny egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie T.6. Sporządzanie potraw i napojów (w formie e-learningowej ). W egzaminie wzięło udział 19 uczniów z klasy III ZSZ - kucharz. Uczniowie mieli do rozwiązania 40 zadań w czasie 60 minut. Nauczycielami odpowiedzialnymi za organizację i przebieg egzaminu byli : pani Emilia Durka , pani Karina Karasińska – Pirowska oraz nauczyciel informatyki pan Adam Flisiuk. 22.06.2015r uczniowie przystąpią do właściwego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w, zawodzie kucharz. Trzymamy kciuki ! Życzymy powodzenia.
20 maja 2015 r. uczniowie naszej szkoły z klas I TZ- technik hotelarstwa, III TZ- technik hotelarstwa, II TZ- technik żywienia i usług gastronomicznych oraz III TZ- technik żywienia i usług gastronomicznych przystąpili do „ III Testu z Wiedzy o Bankowości Mobilnej w Praktyce” , którego organizatorem jest Bank Pekao SA I Oddział w Kutnie. Tematem tegorocznej edycji były zagadnienia z obszaru bankowości mobilnej. Uczniowie rozwiązywali test wielokrotnego wyboru oraz opracowywali propozycję hasła reklamowego promującego bankowość mobilną wśród młodzieży.