piątek, 20 lipca 2018
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2255881
Dzisiaj: 835
IP: 54.81.102.236

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Finał Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup Junior 2017
Finał Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup Junior 2017 odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Warszawie. Uczniowie zmierzyli się w kategorii Long Drink, przygotowując na scenie koktajle bezalkoholowe zgodnie ze sztuką barmańską i swoimi autorskimi recepturami na bazie produktów MONIN. W konkursie brali udział uczestnicy z 28 szkół z całej Polski. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwało Stowarzyszenie Polskich Barmanów oraz Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów. Wyselekcjonowani sędziowie oceniali młodych barmanów pod względem technicznym, a Jury jawnie, w stylu włoskim, oceniało koktajle pod względem smaku, zapachu i wyglądu. Honorowy patronat nad konkursem objęły: Ambasada Francji oraz Izba Handlowa Francusko-Polska. W konkursie uczestniczyła zawodniczka z Austrii, nadając imprezie charakter międzynarodowy. Naszą szkołę reprezentowała Julia Bojdoł z klasy III TZ technik hotelarstwa. Julia zdobyłą 10. notę punktową. Jak na pierwszy występ, po krótkim przygotowaniu i różnych trudnościach napotkanych po drodze, wynik należy uznać za satysfakcjonujący. Julia zdaje sobie sprawę, że praktyka czyni mistrza. Przed dalszymi ewentualnymi występami zapowiada, że poświęci więcej czasu na doskonalenie techniki za barem. Gratulujemy występu i życzymy wytrwałości w pracy nad recepturami i techniką pracy w miksologii.
autor: Karolina  2017-12-09        Skomentuj 0

Podium dla Julii Bojdoł w III Ogólnopolskiej Olimpiadzie Kawy
8 grudnia 2017 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORA METAL w Warszawie odbył się finał IX Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2017” i III Ogólnopolskiej Olimpiady Kawy. Konkurs w ramach Olimpiady Kawy obejmował test wiedzy o kawie oraz część praktyczną polegającą na przygotowaniu i zaserwowaniu dwóch espresso i dwóch cappuccino w czasie 6 minut. Na tym etapie oceniane były:
poprawność pracy przy młynku: regulacja, dozowanie, straty,
ubijanie kawy tamperem, • poprawność zaparzania espresso, czas parzenia min. 20 max. 30 sekund (zaparzanie manualne), pojemność naparu z kremą min. 25 ml max. 35 ml, jakość krema,
spienianie mleka: odpowiednia ilość mleka, tekstura, temperatura,
„latte art” - technika, kontrast mleka i kawy, wzór, symetria i powtarzalność. Uczestników konkursu oceniano również w konkurencji nazwanej „Cup Tasting”.
Uczestnicy otrzymali 5 zestawów składających się z 3 filiżanek dwie zawierały taką samą kawę, trzecia inną. Należało wybrać filiżankę kawy różniącą się swoim aromatem i smakiem od dwóch pozostałych.
Naszą szkołę w III Ogólnopolskiej Olimpiadzie Kawy reprezentowała Julia Bojdoł z kl. III TZ - technik hotelarstwa, która zajęła II miejsce. Z dumą należy przyznać, że nasza zawodniczka parzyła najlepszą kawę na tych zawodach. Julia otrzymała srebrny medal, nagrodę specjalną w formie szkolenia „Barista Skills - Foundation”, który jest częścią międzynarodowego programu edukacyjnego „Coffee Diploma System” SCAE - Speciality Coffee Association of Europe oraz wiele innych cennych upominków ufundowanych przez sponsorów konkursu.
Julii życzymy dalszych sukcesów w kolejnych edycjach konkursu.
Szczególne podziękowania kierujemy w stronę Agnieszki Rojewskiej, II wicemistrz świata latte art, za wsparcie merytoryczne i cenne wskazówki techniczne.
autor: Karolina  2017-12-09        Skomentuj 0

Szkolny etap XIII edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Przedsiębiorczości
7 grudnia 2017 r. uczniowie klasy IV Technikum Zawodowego kelner oraz technik hotelarstwa wzięli udział w szkolnym etapie XIII edycji OGÓLNOPOLSKIEJ OLIMPIADY PRZEDSIĘBIORCZOŚCI, której celem jest kształtowanie wśród młodzieży postaw i zachowań przedsiębiorczych, doskonalenie umiejętności analizy zjawisk zachodzących w gospodarce, w przedsiębiorstwach oraz w sferze życia prywatnego i mających wpływ na zachowania przedsiębiorcze. Olimpiada Przedsiębiorczości to innowacyjny projekt o społecznym i proprzedsiębiorczym charakterze. Realizowana jest od 2005 r. i zyskała już status jednej z największych olimpiad przedmiotowych w kraju, a w bieżącym roku szkolnym przebiega pod hasłem: Sukces w biznesie – ludzie, wizerunek, strategia. Organizatorem Olimpiady Przedsiębiorczości jest Fundacja Promocji i Akredytacji Kierunków Ekonomicznych z siedzibą w Warszawie, zaś współorganizatorami: Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu oraz Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu. Uczniowie biorący udział w Olimpiadzie rozwiązywali test jednokrotnego wyboru składający się z 50 zadań. Największą ilość punktów uzyskała Marika Podorska z klasy IV TZ technik hotelarstwa. Zwyciężczyni serdecznie gratulujemy. Opiekunem merytorycznym uczniów jest p. Elżbieta Golis.
Galeria
autor: Karolina  2017-12-07        Skomentuj 0

Udział młodzieży w akcjach „Pomóż Dzieciom Przetrwać Zimę” i "Szlachetna Paczka"
7 grudnia 2017 r. zakończyła się akcja „Pomóż Dzieciom Przetrwać Zimę”. W wyniku zbiórki darów rzeczowych Szkolne Koło Caritas oraz Szkolny Klub Wolontariatu zebrał 83 kg odzieży oraz żywności. 7-8 grudnia natomiast wolontariat zbiera środki pieniężne przeznaczone dla rodziny z terenu powiatu kutnowskiego w ramach akcji "Szlachetna Paczka". Pani Aleksandra Tondyra-Plewa, opiekun Szkolnego Koła Caritas, dziękuje za życzliwość i wsparcie szkolnych akcji charytatywnych.
autor: Karolina  2017-12-07        Skomentuj 0

„Czas na las” - ekolodzy z „Troczewskiego” sadzili drzewa
14 listopada 2017 r. uczniowie klas drugich - Oliwia Pawlak i Natalia Kaleta ( kl. II TZ technik żywienia i usług gastronomicznych), Bartosz Selder, Piotr Radzimierski i Suren Avetisyan (kl. II TZ technik eksploatacji portów i terminali) oraz Patryk Barański i Kacper Parzęcki (kl. II TZ technik hotelarstwa) wraz z opiekunem - panią Katarzyną Goszczyńską wsparli akcję sadzenia drzew na Osiedlu Łąkoszyn. Po fachowo udzielonym instruktażu, jak prawidłowo sadzić drzewa, z wielkim zapałem i łopatą w ręku uczniowie zmienili krajobraz osiedla i okolicznego placu zabaw. Akcję zakończył poczęstunek gorącą herbatą i ciastem.
autor: Karolina  2017-12-06        Skomentuj 0

Warsztaty „NIEWIDOMY - ZAWSZE WIDOCZNY”
5 grudnia 2017 r. odbyły się w naszej szkole warsztaty pod hasłem „NIEWIDOMY - ZAWSZE WIDOCZNY” prowadzone przez Sebastiana Grzywacza, który od 10 lat jest osobą ociemniałą w wyniku wypadku. Przybył on z Rollem - psem asystującym. Po wypadku życie pana Sebastiana zmieniło się o 180 stopni, ale rehabilitacja psychologiczna, społeczna i zawodowa oraz jego syn, który urodził się już po tym, jak stracił wzrok, pozwoliły mu na znalezienie sobie właściwego miejsca w świecie. Pan Sebastian powiedział: „Mam szczęście, że nie jestem chory, jestem tylko niewidomy... Dziwne? Być może, wystarczy jednak złapać odpowiednią perspektywę. Ogromnym wsparciem dla mnie jest mój pies, Roll- przewodnik i niesamowity przyjaciel! Aktywnie uprawiam sport, biorę czynny udział w życiu towarzyskim i kulturalnym. Mam rodzinę, przyjaciół i żyję pełnią życia”. Na co dzień Sebastian Grzywacz pracuje jako przewodnik na Niewidzialnej Wystawie w Warszawie oraz jest współzałożycielem Fundacji Ponad Słowami, której misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie funkcjonowania osób z niepełnosprawnością wzroku oraz z innymi dysfunkcjami. Na warsztatach pan Sebastian opowiadał, w jaki sposób komunikować się z osobami niewidzącymi i słabowidzącymi, jakie zasady savoir-vivre'u obowiązują wobec takich osób oraz jak niewidzący radzą sobie z codziennością.
autor: Karolina  2017-12-06        Skomentuj 0

Mikołajki w "Troczewskim"
W dniu dzisiejszym w naszej szkole odbył się konkurs na największą liczbę mikołajkowych czapek w danej klasie. Zwyciężyła klasa IA TZ - żug, która otrzymała od Samorządu Uczniowskiego kosz słodkości.
Dodatkową atrakcją był kiermasz ozdób świątecznych zorganizowany przez Szkolne Koło Caritas.
autor: Mirek  2017-12-06        Skomentuj 0

Listopadowe warsztaty carvingu zakończone!
Kilka dni temu zakończyło się szkolenie w zakresie carvingu dla studentów Uniwersytetu Trzeciego Wieku prowadzone przez Joannę Andrzejewską - nauczyciela przedmiotów zawodowych. Dzięki zdobytym umiejętnościom uczestniczki warsztatów będą mogły zachwycić bliskich fantazyjnymi dekoracjami potraw.
autor: Karolina  2017-12-04        Skomentuj 0

Mistrzostwa Szkoły w Tenisie Stołowym
Dnia 28.11.2017 r. w naszej szkole odbyły się Mistrzostwa Szkoły w Tenisie Stołowym. W zawodach łącznie brało udział 33 uczniów ze wszystkich klas. Najlepszym tenisistą stołowym okazał się Paweł Arkita z I TZ - technikum hotelarstwa, II miejsce zajął Miłosz Wojtalik, również z klasy I TZ - technikum hotelarstwa, III miejsce zajął Konrad Derucki z II TZ - technik eksploatacji portów i terminali.Z grupy dziewcząt najlepszą okazała się Patrycja Dębska z IV TZ - technikum hotelarstwa, II miejsce zdobyła "Teresa" Justyna Matusiak z III TZ - technikum hotelarstwa i III miejsce zdobyła Aleksandra Lewandowska z II ZSZ - kucharz.
Z niecierpliwością będziemy oczekiwać na te mistrzostwa w przyszłym roku.
autor: Mirek  2017-12-03        Skomentuj 0


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl