wtorek, 26 marca 2019
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2557254
Dzisiaj: 759
IP: 52.201.27.211

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych w Krakowie
W dniach od 7 do 9 marca 2019 r. w Krakowie odbył się jubileuszowy XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Tym razem tematem przewodnim było hasło „KULINARNE DZIEDZICTWO”. Konkurs ten co roku odbywa się w czterech kategoriach – kucharz, kelner, cukiernik i barman. Uczestniczą w nim uczniowie z różnych regionów Polski oraz drużyny zagraniczne. W tym roku Kraków odwiedzili uczniowie, m.in. z Chin, Cypru, Francji czy Gruzji. Udział w konkursie pomaga młodym ludziom w zdobywaniu cennego doświadczenia oraz w rozwoju kariery. Oferuje również możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów, odkrywa i promuje talenty. Ideą konkursu jest przede wszystkim propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych. W tym roku naszą szkołę w kategorii kelner reprezentowały uczennice klasy II A TZ – technik żywienia i usług gastronomicznych – Marcelina Kowalczyk i Żaneta Zacharska, które do konkursu przygotowywała p. Mariola Dębowska. Dziewczęta musiały przygotować stół, zaproponować menu, wykazać się wiedzą z zakresu obsługi konsumenta oraz umiejętnościami z zasad nakrywania stołu i obsługi gościa. Ocenie podlegała organizacja pracy podczas wykonywania nakrycia, m.in. sylwetka zawodowa, aranżacja stołu, prawidłowe nakrycia stołu, nowatorstwo. Dwuosobowa ekipa kelnerów zobowiązana była do uzasadnienia wyboru potraw i napojów oraz sposobu ich podania. Nasze uczennice, pod kierunkiem p. Marioli Dębowskiej, przygotowały stół pod nazwą „Różane impresje”, który nawiązywał do wieloletniej kutnowskiej tradycji różanej. W konkursie kucharskim brały udział dwie uczennice z klasy III ZSZ kucharz, które pod opieką p. Emilii Durki przygotowały: Nadziewaną szynkę wieprzową, flambirowaną marchewką w towarzystwie sosu malinowo-chrzanowego i energetycznego musu cebulowo- pigwowego - ADRIANNA PĘGOWSKA; Pieczonego łososia, podanego w towarzystwie sosu pomarańczowego, otoczonego musem na bazie zsiadłego mleka z Dionizowa - PATRYCJA ŚLEBOCKA W trakcie trwania konkursu szef kuchni PURO HOTEL - Miłosz Kowalski dostrzegł duży potencjał kulinarny w uczennicy Adriannie Pęgowskiej. Zaprosił więc całą ekipę naszej szkoły na kolację. Dziewczęta trafiły do serca restauracji, czyli kuchni, by pod okiem Miłosza Kowalskiego przygotować kolację, która dostarczyła niesamowitych wrażeń kulinarnych.
autor: Karolina  2019-03-11        Skomentuj 12

,,Kariera w Vienna House” w VIENNA HOUSE ANDEL’S LODZ
W dniu 6 marca 2019 r. uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w konferencji zawodowej w hotelu VIENNA HOUSE LODZ pod opieką p. Kariny Karasińskiej – Pirowskiej i p. Beaty Michałkiewicz. To kolejna propozycja łódzkiego hotelu, skierowana do uczniów klas hotelarskich, którzy w najbliższym czasie będą wkraczać na rynek pracy i podejmować decyzję rozpoczęcia swojej ścieżki zawodowej. Konferencja obejmowała cztery bloki tematyczne: - Praca w Andel's VIENNA HOUSE – prezentacja sieci hotelowej oraz możliwości rozwoju w hotelu Andels Vienna House. - ,,What are you really good at ?” – pasja, rekrutacja, praca. - ,,Każda praca jest dobra, o ile jest dobrze wykonywana” - zarządzanie własną karierą zawodową – konsultacje z doradcami zawodowymi. - Warsztaty tematyczne. Podczas spotkania w Vienna House Andel’s Lodz specjaliści działu HR przedstawili specyfikę pracy w hotelu, udzielili cennych wskazówek rekrutacyjnych, ale także umożliwili konsultację z doradcą zawodowym Łódzkiego Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Kształcenia Praktycznego. Bezpośrednie rozmowy z przedstawicielami Działu Personalnego i omówienie procedury składania aplikacji rekrutacyjnych były znakomitymi atutami spotkania. Zwieńczeniem konferencji były interesujące warsztaty barmańskie, ćwiczenia obsługi recepcji i zwiedzanie całego obiektu hotelowego.
autor: Karolina  2019-03-11        Skomentuj 12

Odwiedziny w Domu Pomocy Społecznej
Z okazji Dnia Kobiet odbyło się spotkanie w Domu Pomocy Społecznej S. Albertynek w Kutnie. Uczennice z klasy III TZ technik hotelarstwa złożyły paniom życzenia oraz rozdały kwiatki wykonane metodą origami i cukierki. Wolontariusze odwiedziły wszystkie starsze i chore panie w ich pokojach.
Beata Szadkowska umiliła mieszkankom czas śpiewając największe przeboje z ubiegłych oraz współczesnych lat.
Wspólnie spędzony czas był niezwykle przyjemny i wzruszający zarówno dla odwiedzanych pań jak i wolontariuszek.
autor: Mirek  2019-03-10        Skomentuj 12

Dzień Kobiet w "Troczewskim"
autor: Mirek  2019-03-08        Skomentuj 12

II Edycja Erasmus+ "Europejski staż..."
autor: Bartek  2019-03-08        Skomentuj 12

"Paczka na Kresy - Wielkanoc 2019"
Szkolne Koło Caritas ogłasza akcję "Paczka na Kresy - Wielkanoc 2019". Zachęcamy klasy, wychowawców oraz nauczycieli do przekazywania darów rzeczowych.
Do 27 marca będziemy zbierali:
- produkty spożywcze o trwałym okresie ważności
- kawę, herbatę
- słodycze
- konserwy
- przyprawy, galaretki, kisiele itp.
- oliwę, oleje
- proszki i płyny do prania
- mydła, szampony i pozostałą chemię
- środki opatrunkowe
Dary prosimy przekazywać do sali A lub do biblioteki szkolnej oraz do opiekuna SKC pani A. Tondyra-Plewa i pani J. Andrzejewskiej.
Prosimy o przyłączenie się do akcji!
autor: Mirek  2019-03-07        Skomentuj 0

Studentka filologii polskiej w Tokio w gościnnych murach „Troczewskiego”
Atrakcją dla wszystkich uczestników Międzyszkolnego Konkursu Przedmiotowego z Zakresu Żywienia Człowieka była prezentacja Kraju Kwitnącej Wiśni oraz warsztaty z zakresu kaligrafii japońskiej prowadzone przez Panią Yumeko Kawamoto, studentkę filologii polskiej w Tokio. Yumeko nauczyła nas pisowni kilku znaków, m.in. słońce, nadzieja, szkoła. Uczestnicy warsztatów otrzymali dyplomy napisane z użyciem znaków japońskich. Nadmienić należy, że Yumeko poprowadziła także w trzech klasach spotkania, w czasie których prezentowała kulturę, kuchnię i tradycje swojej ojczyzny. Yumeko - zakochana w muzyce Chopina - podczas zwiedzania Muzeum w Oporowie miała okazję zagrać jeden z jego utworów. Zachwycona, dogłębnie wzruszona podczas koncertu Zespołu Pieśni i Tańca Ziemi Kutnowskiej. Poznała historię Kutna, rolę i działania dr. A. Troczewskiego na rzecz Kutna. Młoda studentka z Japonii wie już, dlaczego Kutno jest Miastem Róż. Wypowiedziane na pożegnanie słowa: „Kutno daiski” oznaczają, że polubiła nasze miasto i chętnie je jeszcze odwiedzi podczas Święta Różanego we wrześniu. Podziękowania należą się p. B. Michałkiewicz, p. D. Maj oraz naszej absolwentce M. Wróblewskiej za pomoc przy planowaniu czasu wolnego dla gościa.
autor: Karolina  2019-03-04        Skomentuj 0

XVII MIĘDZYSZKOLNY KONKURS Z ZAKRESU ŻYWIENIA CZŁOWIEKA ROZSTRZYGNIĘTY…
W Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie odbył się Międzyszkolny Konkurs Przedmiotowy z Zakresu Żywienia Człowieka na temat: Węglowodany i środki żywnościowe węglowodanowe. To już XVII edycja konkursu, który od początku odbywa się dzięki firmie T.D.J. sp.j. Ozdowscy, która sponsoruje nagrody oraz organizację konkursu. W konkursie wzięło udział 6 dwuosobowych zespołów ze szkół kształcących w zawodach mających związek z gastronomią. Pierwszy etap zmagań konkursowych polegał na rozwiązaniu testu składającego się z 40 pytań. Pytania obejmowały zagadnienia dotyczące węglowodanów i środków żywnościowych, których głównym składnikiem są cukry. Wyniki konkursu I miejsce Marcelina Kowalczyk Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie. II miejsce Robert Mikołajczyk Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łęczycy III miejsce Jednakową ilość punktów zdobyły: Gabriela Foks Weronika Szram Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu, Drugi konkurs, oddzielnie oceniany, polegał na skomponowaniu potrawy. Temat przewodni tej części konkursu to Sałatka dla gościa z Japonii. I miejsce Ponownie szczęście dopisało zespołowi z Łowicza. Gabriela Foks i Weronika Szram z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Tadeusza Kościuszki. Poza smakiem oceniający zwrócili uwagę na niebanalny sposób podania sporządzonej sałatki. II miejsce Marcelina Kowalczyk i Kacper Andrzejczak Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie. III miejsce Justyna Rajska, Robert Mikołajczyk Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łęczycy Nasz zespół do konkursu przygotowały p. M. Dębowska i p. E. Olejniczak. Zwycięzcom obu kategorii serdecznie gratulujemy. Wszyscy uczniowie otrzymali pamiątkowe dyplomy. Zwycięzcy otrzymali nagrody książkowe ufundowane przez firmę T.D.J. Ozdowscy sp.j. w Kutnie. Niespodzianką dla każdego uczestnika konkursu było ciasteczko z napisem „Troczewski” dziękuje. Uczestnicy konkursu mieli okazję podziwiać i degustować tort i wyroby cukiernicze sponsora konkursu. Za zaangażowanie, życzliwość i wsparcie udzielane Szkole od pierwszej edycji konkursu Panu Tadeuszowi Ozdowskiemu serdecznie dziękujemy. Organizacją konkursu w szkole już od 17 lat zajmuje się p. E. Żydowo. Współorganizatorem jest p. J. Andrzejewska.
autor: Karolina  2019-03-04        Skomentuj 0

Szkolenie Pearson w „Troczewskim”
28 lutego 2019 roku nauczyciele języków obcych z całego powiatu uczestniczyli w sesji szkoleniowej Pearson zorganizowanej w naszej szkole. We wrześniu 2019 nauczyciele szkół ponadpodstawowych rozpoczną nowy etap pracy dydaktycznej: w tym samym czasie, w zależności od klasy, którą poprowadzą, uczyć będą na starej i nowej podstawie programowej. Dzięki szkoleniu otrzymali odpowiedź na pytanie: Jak odmienna będzie to praca od tego, co robili dotychczas? Prowadzący sesję rozwiali wątpliwości nauczycieli i pokazali, jak pracować, w zależności od podstawy, która będzie obowiązywać.
autor: Karolina  2019-03-04        Skomentuj 0


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl