czwartek, 27 lipca 2017
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja 2017
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 1891799
Dzisiaj: 617
IP: 54.145.101.33

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Konkurs kulinarny "Ocalić od zapomnienia-z receptur prababci, babci, mamy..."
W ramach obchodów 150-lecia powstania Powiatu Kutnowskiego 27 kwietnia 2017 r. odbył się w naszej szkole konkurs kulinarny pod hasłem „Ocalić od zapomnienia – z receptur prababci, babci, mamy…”. Z tej okazji w progi szkoły licznie przybyli zaproszeni goście, a wśród nich Starosta Kutnowski – pan Krzysztof Debich i pan Artur Gierula – Członek Zarządu Powiatu Kutnowskiego, którzy wspólnie z panią dyrektor Urszulą Macioszczyk dokonali oficjalnego otwarcia imprezy. Do rywalizacji konkursowej przystąpili mieszkańcy gmin naszego powiatu: Bedlno, Krośniewice, Krzyżanów, Ostrowy i Kutno oraz przedstawiciele szkół: Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego Nr 2 w Kutnie - 3 uczestników, Gimnazjum im. Jana Pawła II w Bedlnie - 9 uczestników, Zespołu Szkół im. Władysława Reymonta w Gołębiewku – 1 uczestnik. W jury degustacyjnym dla osób dorosłych zasiedli: • p. Małgorzata Budnicka – przedstawiciel Agencji Rozwoju Regionu Kutnowskiego, • p. Ewa Kowalik – Dyrektor Gimnazjum im. Jana Pawła II w Bedlnie, • p. Marcin Wróblewski – absolwent szkoły, restaurator w Łodzi, natomiast w jury dla uczniów gimnazjów znaleźli się: • p. Jolanta Zagajewska – Instruktor Gminnego Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji w Krośniewicach, • p. Renata Korycka – Dyrektor Zakładu Doskonalenia Zawodowego oddział w Kutnie, • p. Artur Gierula – Członek Zarządu Powiatu Kutnowskiego. Celem konkursu było przypomnienie smaków dzieciństwa oraz oddanie specyficznego charakteru kuchni naszych prababć, babć i mam. Wśród potraw kuchni regionu kutnowskiego przygotowanych przez wszystkich uczestników były: zupy, dania mięsne i warzywne, desery i ciasta, a w nich całe bogactwo smaków, aromatów, barw. Wszystkie kusiły swoją atrakcyjną dekoracją lub niepowtarzalnością i wyjątkowym doborem surowców.
Galeria


Członkowie jury nagrodzili następujących uczestników: w kategorii uczeń:
I miejsce - Anna Bąkowska - Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy Nr 2 w Kutnie - zupa cebulowa z serem i grzankami,
II miejsce - Adrian Mroziewicz - Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy Nr 2 w Kutnie - zalewajka,
III miejsce - Klaudia Przybysz - Gimnazjum im. J. Pawła II w Bedlnie - gulasz z kurczaka w kategorii dorosły/drużyna: • I miejsce - Grupa Kulinarna Koła Kobiet Aktywnych w Gołębiewku Nowym – tort prababci Sabiny, • II miejsce - Izabela Broda - Gmina Nowe Ostrowy - bigos z kapusty z ostrowskich pól kraszony mięsiwem i grzybami z lasów powiatu kutnowskiego, przełamany nutką litewskich smaków, • dwa III miejsca - Grupa Kulinarna z Gminy Bedlno pod kierunkiem pani Ireny Jaros - zupa cebulowa podawana w chlebie oraz Grupa kulinarna Zespołu Śpiewaczego „Krzyżanówek” pod kierunkiem pani Moniki Galant i Beaty Orlikowskiej - żurek na kiełbasie własnego wyrobu, zabielany śmietaną zebraną wczesnym rankiem z mleka Krasuli z dodatkiem jajka od Szczęśliwych Kur z Krzyżanówka. Nagrodę publiczności otrzymała Grupa Kulinarna Koła Kobiet Aktywnych w Gołębiewku Nowym: p. Aneta Olczak, p. Jolanta Słomińska, p. Ewa Szkup, p.Anna Walędziak – tort prababci Sabiny. W czasie, gdy uczestnicy konkursu przygotowywali potrawy, młodzież „Troczewskiego” umilała gościom czas różnymi atrakcjami. Uczniowie klasy IV TZ kelner zaprezentowali nakrycia stołu według menu, uczennice z kl. I TZ żug i II TZ kelner przeprowadziły dla wszystkich chętnych warsztaty taneczne, dziewczęta z kl. IV TZ kelner wykonały widowiskowy pokaz flambirowania, zaś młodzież z kl. I TZ hotel zaprezentowała scenkę w recepcji hotelowej oraz pokaz składania ręczników, który wzbudził ogromne zainteresowanie. Podziękowania należą się członkom Zespołu Ludowego z Krzyżanówka, którzy również umilili czas oczekiwania na wyniki konkursu swoim występem artystycznym. Cała impreza odbywająca się tego dnia w szkole była dużym wyzwaniem logistycznym, ale, mimo obaw, udała się. Cel konkursu niewątpliwie został osiągnięty, a nauczyciele i młodzież szkoły po raz kolejny mogą być z siebie dumni.
autor: Mirek  2017-04-28        Skomentuj 0



 
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl