sobota, 23 września 2017
     
 
 

 
Menu
Edukacja 2017
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 1959859
Dzisiaj: 837
IP: 54.224.202.184

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
Konkursy

Konkurs barmański Lubuski Cup 2015
W konkursie spotkało się 24 barmanów z całego kraju, którzy zmierzyli się w dwóch kategoriach. W pierwszej z nich - longdrink Fancy All Day zaprezentowali autorskie przepisy na drinki w 5 porcjach, oceniane przez Jury wg standardów IBA, w drugiej zaś zaprezentowali profesjonalny serwis Prosecco zgodnie z zasadą perfect serve oraz oryginalną, własną recepturę na drinka szampańskiego. Organizator konkursu firma Henkell & Co. oraz producent win Prosecco Mionetto dołożyli wszelkich starań, żeby każdy w programie konkursu znalazł coś interesującego dla siebie. Pierwszy dzień to konkursowe szranki. Atrakcje to min. wycieczka do zakładu Vinpol, zwiedzanie Torunia.
Nasza reprezentantka - Monika Wróblewska - startowała w tym konkursie obok najlepszych, doświadczonych polskich barmanów. Poziom konkursu był bardzo wysoki. Trudność Monice sprawił serwis wina musującego zgodnie z zasadą perfect serve. Podróże kształcą. Kolejne starcie w tej konkurencji z pewnością przyniesie lepsze efekty.
Galaria
autor: Mirek  2015-06-26        Skomentuj 3


Konkurs wiedzy o Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej
"Gdzie znajduje się Honolulu?","Kto sprawuje władzę wykonawczą w USA?"' "Jacy Polacy wsławili się w wojnie o niepodległość Stanów Zjednoczonych?" - na te i inne pytania odpowiadali uczniowie klas pierwszych i drugich, którzy wzięli udział w konkursie językowym zorganizowanym 27.05.2015r. przez nauczycieli języka angielskiego: p. Danutę Maj i p. Izabelę Kowalik. Uczestnicy wykazali się szeroką wiedzą na temat historii i kultury powszechnej Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej. Najlepsi okazali się Bartłomiej Przybysz i Eryk Filipiak z klasy I Technikum Zawodowego - technik technologii żywności, a także Mateusz Wadas z klasy II Technikum Zawodowego - kelner, Bartłomiej Włodarski z klasy I Technikum Zawodowego - kelner, Bartłomiej Smakowski z klasy I Technikum Zawodowego - technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Konrad Wojtalik z klasy I Technikum Zawodowego - technik hotelarstwa. Wszystkim uczestnikom gratulujemy i zachęcamy do dalszego zgłębiania wiedzy. GOOD LUCK NEXT TIME.

Galeria
autor: Mirek  2015-06-02        Skomentuj 0


I KONKURS BARMAŃSKI HAMILTON BEACH CUP 2015
I KONKURS BARMAŃSKI HAMILTON BEACH CUP 2015 Firma  Hamilton Beach  zorganizowała konkurs dla profesjonalnych barmanów. Był to pierwszy w Polsce konkurs na blenderach. Finał odbył  się 25.05.2015 roku w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie.  Zawody  składały z trzech  części:
•    test wiedzy o urządzeniach Hamilton Beach
•    przygotowanie kompozycji alkoholowej (long drink) oraz smoothie
•    blind test Za  notę degustacyjną odpowiada specjalna komisja, która oceniała jawnie: wygląd, zapach i smak kompozycji ( metoda włoska). Zwyciężał zawodnik, który otrzymał największą liczbę punktów , która była sumą not za technikę wykonania, degustację, test wiedzy o urządzeniach organizatora konkursu, blind test. Do konkursu przystąpiło 23 zawodników. Wśród nich, była nasza uczennica Monika Wróblewska z kl. III TZ technik hotelarstwa. Konkurs okazał się trudny dla profesjonalnych barmanów, pracujących na co dzień za barem. Monika zajęła 9 miejsce. Z wyniku jesteśmy zadowoleni, gdyż Monika była jedyną uczestniczką konkursu, która nie pracuje za barem.
GRATULUJEMY i życzymy nieustającego zapału do barmaństwa.
 Galeria
autor: Mirek  2015-05-29        Skomentuj 0


Finaliści OgÓlnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie
W dniach 16 – 18 kwietnia 2015r. odbyła się w Łomży  XLI Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie. Olimpiada jest organizowana przez Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich pod patronatem Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi oraz Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie. Naszą szkołę w II i III etapie olimpiady reprezentowali uczniowie kasy III i IV Technikum Zawodowego – technik technologii żywności: Andrzej Radke, Wioleta Kostrzewa, Piotr Kowalski.
Po części testowej z zakresu technologii mleczarstwa uczniowie zakwalifikowali się do III etapu olimpiady, który składał się z części testowej z ogólnej technologii żywności  i  części praktycznej polegającej na opracowaniu  projektu dotyczącego produkcji mleka zagęszczonego  oraz części ustnej obejmującej pytania z zakresu surowców, technologii oraz techniki  i  BHP w przemyśle mleczarskim. Każdy z naszych reprezentantów uzyskał tytuł finalisty XLI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie.
Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie jest zamieszczona w Wykazie turniejów i olimpiad tematycznych związanych z wybraną dziedziną wiedzy zawodowej, których laureaci i finaliści są zwolnieni z etapu pisemnego egzaminu
potwierdzającego kwalifikacje zawodowe i kwalifikacje w zawodzie. Uczniowie byli przygotowywani przez mgr inż. Elżbietę Olejniczak.  Uczestnikom olimpiady gratulujemy a uczniów zachęcamy do uczestnictwa 
w różnych olimpiadach,  konkursach przedmiotowych  oraz  podejmowania trudu rywalizacji konkursowych, który może przynieść oczekiwane efekty.
autor: Adam  2015-04-24        Skomentuj 0


KOLEJNY SUKCES MONIKI W KONKURSIE BARMAńSKIM
Monika Wróblewska uczennica  klasy III Technikum Zawodowego technik hotelarstwa, wywalczyła III miejsce w kategorii Młody Talent w polskiej edycji konkursu barmańskiego Calvados Nouvelle Vogue 2015, który odbył się 2 lutego 2015 r. w Krakowie.  Przygotowany przez nią drink o nazwie „The Red Rose” oczarował jury i uzyskał bardzo wysoką notę konkursową.  Celem konkursu barmańskiego Calvados NouvelleVogue 2015 było wyłonienie uczestnika międzynarodowej edycji tego konkursu we Francji. W zmaganiach wzięło udział 24 uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju oraz 27 barmanów profesjonalistów zrzeszonych w SPB.Zadaniem uczestników tegorocznej edycji konkursu było wykonanie „blind testu”  oraz skomponowanie  long drinka na bazie Calvadosu, syropów Monin i soków Tymbark.  Zawodnicy sporządzali swoje napoje w czterech porcjach.  Dodatkowym utrudnieniem dla uczniów było przygotowanie dekoracji w formule „open space", czyli pod czujnym okiem jurorów oraz widzów i w ograniczonym czasie 10 minut. W pierwszej części zawodnicy wykonywali „blind test”, w którym na podstawie smaku i zapachu mieli odgadnąć 6 różnych syropów marki MONIN, a następnie przygotowali stworzone przez siebie 4 porcje long drinków wybraną przez siebie metodą w ciągu 7 minut. Jak przystało na zawody barmańskie uczestnicy byli oceniani przez dwie komisje: techniczną i degustacyjną. Jury techniczne składało się wyłącznie z doświadczonych Master Bartenderów SPB, który oceniali technikę wykonania zgodnie z obowiązującymi zasadami pracy konkursowej na międzynarodowych zawodach barmańskich. W jury degustacyjnym zasiedli również barmani stowarzyszeni w SPB, którzy  oceniali smak, zapach i wygląd napojów. Konkurs był oceniany w systemie włoskim - jawnym (5 sędziów degustacyjnych i 2 skrajne oceny jury degustacyjnego były odrzucone).Suma oceny technicznej, degustacyjnej oraz punkty bonusowe za "blind test"- tworzyły punktację końcową konkursu. Monika za całość otrzymała  95 punktów. Była to druga punktacja konkursu. Dwaj zawodnicy zdobyli po 99 pkt. zajmując 1 i 2 miejsce.
Serdecznie gratulujemy Monice i przygotowującej uczennicę do konkursu pani Ewie Żydowo!
Galeria
autor: Mirek  2015-02-24        Skomentuj 0


Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej
W dniu 14 stycznia 2015r. w Zespole Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Warszawie odbył się etap okręgowy VII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Do rywalizacji przystąpili uczniowie szkół hotelarskich z całej Polski. Naszą szkołę reprezentowały Patrycja Ulężałka i Natalia Olczak uczennice klasy III TZ - technik hotelarstwa. Zadaniem uczestników było rozwiązanie testu składającego się z 80 pytań. Zakres to szeroka wiedza hotelarska, turystyczna i gastronomiczna. Tematem przewodnim tegorocznej olimpiady były "Usługi hotelarskie w środkach transportu".
Uczennice przygotowywała p. Beata Michałkiewicz.

Galeria
autor: Mirek  2015-01-20        Skomentuj 0


Przyroda - Twój Przyjaciel
W dniu 4 grudnia  w Starostwie Powiatowym w Kutnie odbyło się uroczyste wręczenie nagród w ramach XXXVII EDYCJI KONKURSU „Przyroda- Twój Przyjaciel”, organizowanego przez Zarząd Okręgu Ligi Ochrony Przyrody w Płocku. Uczniowie naszej szkoły: Emil Turek z klasy II TZ technik żywienia i usług gastronomicznych i Justyna Jarczyńska z klasy  I TZ  technik żywienia i usług otrzymali nagrody i wyróżnienia za prace wykonane pod kierunkiem Pani Katarzyny Goszczyńskiej.
Galeria
autor: Adam  2014-12-09        Skomentuj 0


Monin Cup Junior Poland 2014
Ogólnopolski Konkurs Barmański
Monika Wróblewska uczennica klasy III TZ – technik hotelarstwa reprezentowała naszą szkołę w zmaganiach finałowych drugiej edycji  Monin Cup Junior Poland 2014. W konkursie uczestniczyło 28 najlepszych młodych barmanów ze szkół gastronomiczno – hotelarskich z całej Polski. Zawodnicy zobowiązani byli do przygotowania dwóch własnych receptur:
•    Koktajl bezalkoholowy (long drink) – oparty na produktach firmy Monin
•    Koktajl bezalkoholowy (long drink) – wykonany techniką blenderowania składników z lodem.
Dodatkową konkurencją, do której przystępowali wszyscy zawodnicy, był blind test. Praca za barem była oceniana indywidualnie przez sędziego technicznego ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Każdy koktajl podlegał także ocenie degustacyjnej metodą włoską przez wyłonione jury. Zawodnicy dysponowali 7 minutami na wykonanie 4 powtórzeń long  drinka. Przed wyjściem na scenę w czasie 15 minut w formule otwartej wykonywali dekorację drinków.Blind test polegał na odgadnięciu nazw syropów Monin, które były reprezentowane w 6 przeźroczystych kieliszkach. Kryterium wyboru stanowiły smak, zapach i kolor. Za każdy odgadnięty produkt zawodnik otrzymywał 1 punkt. Nadmienić należy, że firma Monin produkuje ok. 150 różnych smaków syropu. Czas tej konkurencji wynosił 2 minuty.W sumie Monika wywalczyła 93 punkty co stanowi V punktację konkursu. Monika uczestniczyła w kilku konkursach barmańskich zajmując w nich  zawsze czołowe miejsca. Gratulujemy kolejnego sukcesu i życzymy powodzenia w kolejnych edycjach konkursów.Przygotowaniem Moniki do konkursu zajęła się  p. Ewa Żydowo.

Galeria
autor: Mirek  2014-12-07        Skomentuj 0


Gwiazdka 2014
W dniach 4-6 grudnia 2014 r. uczniowie kl. III TZ - technik żywienia i usług gastronomicznych: Klaudia Kamorska i Marcin Zamerski, pod opieką p. Joanny Andrzejewskiej i p. Moniki Ziębińskiej, wzięli udział w XIII Ogólnopolskim Pokazie Regionalnych Stołów Wigilijnych „Gwiazdka 2014” w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Uczniowie w ramach konkursu przygotowali dekorację stołu wigilijnego oraz sporządzali regionalne potrawy wigilijne. Młodzież nabyła nowych umiejętności zawodowych, poznała potrawy wigilijne różnych regionów polski oraz świata, między innymi: portugalskie, mołdawskie, rosyjskie, ukraińskie, białoruskie i kazachstańskie. Wszyscy uczestnicy zostali uhonorowani certyfikatami uczestnictwa oraz upominkami, które były wręczane podczas Wieczoru Galowego.Organizatorzy podczas trwania konkursu zapewnili uczestnikom liczne atrakcje m.in. wycieczkę po zabytkach Poznania, pokaz barmański, baristyczny oraz kucharski. Wszyscy  uczestnicy mieli okazję poznać materialne i duchowe tradycje świąt w danym regionie.   Konkursowi towarzyszyła wspaniała atmosfera, która sprzyjała duchowemu przeżywaniu nadchodzących świąt Bożego Narodzenia.Wróciliśmy pełni wrażeń i nowych doświadczeń.
 Galeria
autor: Mirek  2014-12-07        Skomentuj 0

[2] [3] [4] [5] [6] [7]
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl